Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Ν. 4495/17] Διάφορες περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

On 29/9/2019 at 5:14 ΜΜ, janna said:

Εγώ θα έπαιρνα  για σωστες διαστασεις  αυτες του ΔΚ γιατί βάσει αυτού γίνονται οι υπολογισμοί.Τωρα ως προς τον εξώστη όταν γράφει αριθμητικώς 1,50 Δεν σε ενδιαφέρει να μετρήσεις παίρνεις αυτό σαν σωστό.

Οκ έστω ότι παίρνω του δκ. Την διαφορά που προκύπτει από τα τμ του εγκεκριμένου δκ και της εγκεκριμένης κάτοψης (το δκ υπολογίζει περίπου 1-2 τ.μ. λιγότερα) να την "χρεώσω" δηλαδή σε φκ ως υπέρβαση δόμησης; Εγώ την κάτοψη τακτοποίησης την έκανα με βάση την κάτοψη αδείας που είναι και η πραγματικότητα.

Edited by Stamatia_Koloniari
συμπλήρωση κειμένου
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 232
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πρέπει να αποφασίσεις τι θα θεωρήσεις ότι είναι το εγκεκριμένο. Γενικός κανόνας, ξεκινάς από ΔΚ, μετά πας σε κατόψεις και μετά στα υπόλοιπα σχέδια (όψεις, τομές, ξυλότυπους κλπ).
Εφόσον όλα αυτά διαφέρουν "δημιουργείς" το εγκεκριμένο, σωστά αυτή την φορά και να ταιριάζουν όλα μεταξύ τους και με αυτό συγκρίνεις το κτίριο για να χρεώσεις αυθαιρεσίες.

Δεν χρεώνεις αυθαιρεσίες τις διαφορές ΔΚ και κάτοψης.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα. Την αποψη σας για ενα θεμα:

ΑΔΕΙΑ = ΙΣΟΓΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ (δεν προβλεποταν δηλαδη κατασκευη υπογειου, ουτε καν σαν βοηθητικοι χωροι)

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ = ΥΠΟΓΕΙΟ+ΙΣΟΓΕΙΟ (στη συνεχεια ξεμπαζωνεται το υπογειο, το οποιο ουσιαστικα, λογω επικλινους εδαφους, γινεται ισογεια κατοικια). 

Ωστοσο, ξεμπαζωνεται μονο στην 1 απο τις 4 πλευρές του (3 πλευρες δηλαδη παραμενουν μπαζωμενες).

Μπορω να το θεωρησω υποσκαφο και στο προστιμο να υπολογισω σαν αυθαιρετα μονο το 50% των τετραγωνικων του υπογειου?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας,

έχω περίπτωση διώροφης κατοικίας με άδεια εντός σχεδίου στην οποία έχει κατασκευαστεί αυθαίρετο υπόγειο, αυθαίρετη περιτοίχιση και αυθαίρετη σιδερένια πόρτα περιτοίχισης πριν το 2011. Ο ιδιοκτήτης το 2018 άλλαξε τη σιδερένια πόρτα περιτοίχισης και την αντικατέστησε με μία άλλη. Σήμερα του έγινε καταγγελία για όλες τις αυθαιρεσίες του από γείτονα. Η απορία μου είναι στην υπαγωγή μπορώ να περάσω και την αυθαίρετη πόρτα αναφέροντας στην Τεχνική μου Έκθεση πως υπήρχε πριν το 2011 και αντικαταστάθηκε με νέα ίδιων διαστάσεων το 2018 ή λόγω του ότι η αντικατάσταση έγινε το 2018 η σιδερένια πόρτα θεωρείται αυθαίρετο μετά του 2011 και δεν μπορεί να τακτοποιηθεί με το Ν. 4495/17 (παρά μόνο με άδεια νομιμοποίησης)?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.

Link to comment
Share on other sites

Να λάβεις πρώτα την έκθεση αυτοψίας της ΥΔΟΜ να δεις τι έχουν γράψει. Η αλλαγή πόρτας δεν αποτελεί αυθαιρεσία κατ αναλογία με την αλλαγή (αντικατάσταση) κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα αναφορικά με το κέλυφος του κτιρίου.

Επίσης, να δεις μήπως η περιτοίχιση πραγματοποιήθηκε ενώ η άδεια ήταν ακόμη σε ισχύ οπότε δεν αποτελεί αυθαιρεσία.

Η χρονολογία κατασκευής του υπογείου ταυτίζεται με αυτή που κατασκευάστηκε ο σκελετός του κτιρίου.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Στην αυτοψία έχουν καταγράψει τη σιδερένια πόρτα, το υπόγειο και την περιτοίχιση ως αυθαίρετα.

Στην άδεια που εκδόθηκε το 1990 δεν προβλεπόταν περιτοίχιση. Αν η περιτοίχιση έγινε κατά την διάρκεια ισχύος της άδειας παρότι δεν προβλεπόταν από αυτή τότε δε θεωρείται αυθαίρετη?

Link to comment
Share on other sites

Γι αυτό υπάρχει και η ένσταση. Η ΥΔΟΜ μπορεί να κατέγραψε ότι ήθελε. Η πόρτα για παράδειγμα γιατί είναι αυθαίρετη και μάλιστα ως  ξεχωριστή αυθαιρεσία;

Δεν θυμάμαι αν και μετά το 1983 ίσχυε, αλλά πριν δεν έδειχναν στα σχέδια τέτοιες κατασκευές. Θεωρούνταν σύνοδες κατασκευές του κτιρίου, όπως πχ ο βόθρος, η περιτοίχιση κλπ και  συμπεριλαμβάνονταν στην άδεια. Αν όμως η άδεια είχε κλείσει πριν την κατασκευή της περιτοίχισης, τότε όντως η περιτοίχιση αποτελεί αυθαίρετη κατασκευή. Θέλει έρευνα (πχ από ένσημα του ΙΚΑ) και δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο για να μπορέσει να διαπιστωθεί το παραπάνω, αφού η τακτοποίησή της θα είναι με το μικρότερο πρόστιμο.

Επιπλέον, δες  τι αναφέρεται στην έκθεση, αναφορικά με την χρονολογία τέλεσης των αυθαιρεσιών. Με ποια απόδειξη η ΥΔΟΜ θα καταγράψει χρονολογία εγκατάστασης αυλόθυρας, μετά το 2011;

ΥΓ. Υπάρχει λήψη από το steetview που τον εκθέτει;

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Οι πληροφορίες είναι πολύ βοηθητικές. Δυστυχώς η πόρτα φαίνεται στο streetview ότι ήταν άλλη παλιά και άλλη σήμερα. Η ΥΔΟΜ δεν κατέγραψε τη χρονολογία της αυθαιρεσίας παρά μόνο την αυθαιρεσία, εγώ τώρα καλούμαι να διαγράψω το πρόστιμο μέσω τακτοποίησης αυθαιρεσιών με το Ν. 4495/17. Το μόνο μου πρόβλημα είναι πως θα αντιμετωπίσω την πόρτα,  εφ'όσον φαίνεται ότι είναι μετά το 2011. 

Link to comment
Share on other sites

 Η αυτοψία της ΥΔΟΜ, θα συνοδευτεί και από καταλογισμό προστίμων. Αν δεν υπάρχει χρονολογία τέλεσης αυθαιρεσίας, με βάση ποιο έτος θα καταλογίσουν το πρόστιμο διατήρησης αυθαίρετων κατασκευών; Πέρασε μια βόλτα από την ΥΔΟΜ να διευκρινιστεί το ζήτημα. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Παύλο καλησπέρα

άρθρο 94 (παρ 3)

β) Το πρόστιμο διατήρησης είναι ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του προστίμου ανέγερσης και καταβάλλεται από το χρόνο σύνταξης της έκθεσης αυτοψίας του αυθαιρέτου και για κάθε συνεχόμενο χρόνο, μέχρι την κατεδάφιση ή την νομιμοποίησή του.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.