Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Ν. 4495/17] Διάφορες περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Σε οικόπεδο εντός οικισμού υπάρχει ένα ιδιωτικό εκκλησάκι που χτίστηκε πριν το 2011. Για αυτά τα εκκλησάκια υποτίθεται ότι έβγαινε εκείνα τα χρόνια Άδεια από Μητρόπολη και Ναοδομία?

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η Άδεια θεωρείται αυθαίρετο το εκκλησάκι? 

Ρυθμίζεται ως κύριος χώρος ή β.χ.? 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • Απαντήσεις 232
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 1 year later...

 

Γειά σας,

Είναι η πρώτη φορά που γράφω ως νέα μηχανικός και θα ήθελα την βοήθεια σας στο παρακάτω:

Πρόκειται για ισόγεια οριζόντια ιδιοκτησία σε διώροφη οικοδομή, η οποία αποτελείται από δύο κάθετες ιδιοκτησίες και δύο οριζόντιες/ κάθετη. Υπάρχει κοινόχρηστη είσοδος στο ισόγειο με κλιμακοστάσιο που οδηγεί στις ιδιοκτησίες του πρώτου ορόφου. Η οικοδομή έχει κατασκευαστεί σε τρία στάδια βάσει των οικοδομικών αδειών που έχουν βρεθεί:

·         Υπάρχον κτίσμα προ του 1956 (ημερομηνία πρώτης άδειας)

·         Άδεια του 1956, με την οποία κατασκευάστηκε προσθήκη στην ισόγεια οριζόντια ιδιοκτησία. Στο τοπογραφικό  αυτής της ΟΑ, το οποίο είναι σχεδόν ίδιο με την πραγματικότητα, οι διαστάσεις του οικοπέδου είναι 15,95 Χ 10=159,50τμ

·         Άδεια του 1966, με την οποία έγινε προσθήκη τμήματος ορόφου (στην κάτοψη του ορόφου φαίνεται υπάρχον τμήμα του ορόφου, για το οποίο δεν έχει βρεθεί κάποια άδεια). Οι διαστάσεις του οικοπέδου στο τοπογραφικό της άδειας αυτής είναι διαφορετικές και συγκεκριμένα 15,60 Χ 11,85=184,86τμ

 

Ακόμη στη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών και στην τροποποίηση αυτής (στις οποίες δεν προσαρτάται ούτε πίνακας χιλιοστών, ούτε κάποια κάτοψη), οι πλευρές του οικοπέδου αναφέρονται 15,95 Χ 11,85 Χ 15,60 Χ 9,95= 171,85τμ, από όπου προκύπτει και η αναγραφόμενη στα συμβόλαια επιφάνεια του οικοπέδου.

Να σημειωθεί ότι στο κτηματολόγιο εκτός από την επιφάνεια των τίτλων (171,85) αναφέρεται ως επιφάνεια οικοπέδου 157τμ, η οποία προσεγγίζει τόσο την πραγματικότητα όσο και την πρώτη άδεια (όποιες μικρές αποκλίσεις οφείλονται σε διαφορά στο σχήμα και την κλίση των πλευρών).

Οι ερωτήσεις μου για την συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία πρόκειται να γίνει ηλεκτρονική ταυτότητα για πώληση αφού πρώτα γίνει η αποδοχή κληρονομιάς, είναι η εξής:

1.    Με ποιο τοπογραφικό (και επιφάνεια οικοπέδου) θα κάνω την τακτοποίηση και την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας? Χρειάζεται καινούργιο τοπογραφικό?

2.    Η συμβολαιογράφος που θα κάνει την αποδοχή μου ζήτησε την επιφάνεια του ακινήτου. Θα της αναφέρω την επιφάνεια, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η τακτοποίηση (η οποία θα γίνει με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη μετά την αποδοχή)?

 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

η συμβολαιογραφος πρεπει να σου ειπε

"μέτρα οικοπεδο και κτισματα  καθε καθετης και δωστα ατυπα  να τα περασω στην αποδοχη. Μετα θα εχεις πελατη να σου δοσει εντολη για τακτοποιηση."

Οπότε χρειαζεται να εχεις,

 εμβαδον οικοπεδου

συβολαιο συστασης καθετων με τα τμηματα και τα χιλιοστα.

τι εχτισε καθε μια καθετη

Καθε καθετη λαμβανεται ξεχωριστα. και ξεχωριστα και οι ΟΙ καθε καθετης, εφοσον εχει γινει συσταση ΟΙ.

και, αν εχουν κοινη εισοδο..και δεν βλεπεις ούτε  χιλιοστα σε καθε "τμημα" οικοπεδου κλπκλπ

....γιατι να ειναι καθετες και να μην ειναι απλα οριζοντιες;

 και, αφου εκαναν και συσταση, δες εκει αν αναφερονται χιλιοστα [το λογικωτερο]

ή αν γραφει "με το αναλογο ποσοστο στο οικοπεδο"...

[που ειναι ...προχειροδουλειά..]

Στο ΕΚ πώς τα περιγραφουν;

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τα συμβόλαια της ΣΟΙ και της τροποποίησης αυτής αναφέρονται σε οριζόντιες ιδιοκτησίες και σε δύο κτίρια και υπάρχει αναφορά 25% ως ποσοστό συνιδιοκτησίας στην καθεμια. Στο κτηματολόγιο είδα την αναφορά σε 2 καθέτους, όπου η καθεμία κάθετη έχει από δύο οριζόντιες.

Ο πελάτης μου έχει μόνο μία ΟΙ στο ισόγειο και με αυτήν θα προχωρήσουμε σε έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας. Η συμβολαιογράφος μου είπε να της αναφέρω το εμβαδόν της ιδιοκτησίας έτσι ώστε να αναφέρεται η σωστή επιφάνεια στην αποδοχή και να πληρωθεί ο αντίστοιχος φόρος, γιατί της είπα οτι υπάρχουν διαφορές και οτι θα προχωρήσουμε σε τακτοποίηση μετά την αποδοχή.

Link to comment
Share on other sites

"Η συμβολαιογράφος μου είπε να της αναφέρω το εμβαδόν της ιδιοκτησίας έτσι ώστε να αναφέρεται η σωστή επιφάνεια στην αποδοχή και να πληρωθεί ο αντίστοιχος φόρος, .."

Σωστα σου ειπε,  οτι θα δοσεις τα σωστα τμ.

[τι φορο θα πληρωσει και γιατί,  δξ]

"γιατί της είπα οτι υπάρχουν διαφορές και οτι θα προχωρήσουμε σε τακτοποίηση μετά την αποδοχή. "

Αυτο ειναι λαθος.

Πρωτα η αποδοχη και μετα η τακτοποιηση.

[σορρυ, το ιδιο ειπες..]

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Γειά σας συνάδελφοι,

Σε εκτός σχεδίου γήπεδο, η πολεοδομία καταλόγισε πρόστιμο για τμήμα περίφραξης που βρίσκεται σε σε κοινόχρηστο χώρο κατόπιν καταγγελίας. Έγινε τακτοποίηση της υπόλοιπης περίφραξης που τοποθετήθηκε σωστά. Ο ιδιοκτήτης του γηπέδου στη συνέχεια πήγε και κατεδάφισε το τμήμα της περίφραξης που βρίσκεται στο κοινόχρηστο χώρο. Τώρα η πολεοδομία ζητάει να  δηλώσουμε στα αυθαίρετα την κατεδάφιση του τμήματος αυτού με τη παρ. 4 του άρθρου 106 για να μη καταλογίσει πρόστιμα κατεδάφισης και διατήρησης . Είναι σωστό αυτό ? Επίσης , η ίδια υπάλληλος της πολεοδομίας μου λέει να ανοίξω νέα δήλωση για το ίδιο ακίνητο.

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα ανάγεται στο άρθρο 89 και κατά πόσο επιβεβαιώνεται η μη συντέλεση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, ώστε να μπορεί να γίνει η όποια ενέργεια. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω για μια περίπτωση τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών με το Ν.4495/2017 στην οποία υπάρχει μια διώροφη κατοικία, με το ισόγειο να έχει κατασκευαστεί με άδεια του 68 και ο πρώτος όροφος με άδεια του 86. Ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει τακτοποίηση μόνο στον Α' όροφο και θα ήθελα την γνώμη σας αν μπορεί να γίνει εφόσον δεν έχει γίνει σύσταση μεταξύ των ορόφων. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

3 λεπτά πριν, morelinhio said:

....Ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει τακτοποίηση μόνο στον Α' όροφο και θα ήθελα την γνώμη σας αν μπορεί να γίνει εφόσον δεν έχει γίνει σύσταση μεταξύ των ορόφων. 

Όχι. Θα τακτοποιήσει όλες τις αυθαιρεσίες στο ακίνητο (κτίριο και οικόπεδο).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.