Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έγκριση και εφαρμογή των Τεχνικών Οδηγιών ΤΕΕ - Αριθμ. ΔΕΠΕΑ/οικ. 182365/2017


georgegaleos

Recommended Posts

Σωστά, παραμένει ως είχε από τον Ιούλιο του 2010.

Κάτι ακόμα που παραμένει, ως λάθος αυτό. Βρίσκεται στον πίνακα 2.6 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, 2012, 2014, 2017 ή στον πίνακα 6.2 της ΤΟΤΕΕ 2011-3.

Η μέση μηνιαία θερμοκρασία νερού δικτύου στην κλιματική ζώνη Β, τον Ιανουάριο είναι 10,4oC και τον Φεβρουάριο 10,1oC, στις ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, 2012, 2014, 2017.

Αντίθετα, στον πίνακα 6.2. της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 2071-3/2014 (και αυτής του 2012) τον μήνα Φεβρουάριο είναι ίδια με τον Ιανουάριο, δηλαδή 10,4oC.

 

Διαλέξτε ένα από τα δύο κύριοι.

 

Τόσα χρόνια το βλέπω και δεν βρέθηκε κάποιος να το διορθώσει.

Untitled.xlsx

Link to comment
Share on other sites

Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει άμεσα η εφαρμογή τους; Υπάρχει περίπτωση να βγουν και ολόκληρες διορθωμένες για να τις τυπώσουμε;

Link to comment
Share on other sites

Η εκτύπωση από τις σελίδες του ΦΕΚ που δεν έχουν αρίθμηση σελίδων στα περιεχόμενα και οι σελίδες είναι αριθμημένες βάσει του ΦΕΚ είναι ματαιοπονία. Όταν βγάλει Pdf το ΤΕΕ, τότε θα τυπώσω...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΥΠΕΝ: από τη Δευτέρα ξεκινά ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων 2017

 Αθήνα,  24 Νοεμβρίου 2017

 
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου ξεκινά η εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων 2017 (Κ.Εν.Α.Κ.), καθώς και του αντίστοιχου λογισμικού που υποστηρίζει το έργο των ενεργειακών επιθεωρητών, μετά τη δημοσίευση, σήμερα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 4108/23.11.2017) των διορθώσεων γραφικών σφαλμάτων που είχαν εντοπιστεί στη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 
Με την απόφαση αυτή (ΦΕΚ Β΄4003/17.11.2017), που υπέγραψε ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, εγκρίθηκαν οι Τεχνικές Οδηγίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΟΤΕΕ), που αφορούν την ενεργειακή απόδοση κτιρίων και πιο συγκεκριμένα, οι τεχνικοί κανόνες/προδιαγραφές  για την εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ. 2017. Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε  λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), που καθίσταται πλέον υποχρεωτικά, καθώς και  η εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ 2017 και των αντίστοιχων ΤΟΤΕΕ.
 
                                                                                                                              από το Γραφείο Τύπο

 

Πηγή: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=5297&language=el-GR

Edited by janus
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Οι μεγαλες αλλαγες ειναι στα συστηματα απο την αρχη (διαχωρισμος αυτοματισμων για ψυξη-θερμανση), τη συγκριση (διαφορετικο κτιριο αναφορας) και τα τελικα συστηματα οπως πρεπει να καταγραφουν.

 

Στον 3γενη γινεται μαχη (πχ φωτισμος με βαση το προτυπο και ζωνες φωτισμου κ.λπ.).

 

Τωρα στο κελυφος οι αλλαγες δεν ειναι τρομακτικες και αφορουν τα νεα ανωτατα ορια για νεα και ριζικα ανακαινιζομενα και διορθωση στα u ανοιγματων για τα σκιαστρα και εξωφυλλα (βεβαια εχει αλλαξει και ο πινακας υλικων και η σκιαση προβολου πχ σε plexiglass η αλλο διαφανες προβολο-περγολα οπως και ο αερισμος ανοιγματων στη ζωνη).

 

Αλλαγες υπαρχουν επισης σε καποιους συντελεστες στις συνθηκες λειτουργιας και στο φερων οργανισμο οταν ειναι αγνωστος.

 

Απο τα θετικα ειναι οι νεες φορμες στο τεε-κενακ σε κελυφος και n/cop, επιτελους το σβηστο ΖΝΧ ως κελι της καταναλωσης/ετος αλλα και στα συστηματα σε χρησεις χωρις καταναλωση. Κριμα που δεν εφαρμοστηκαν οι βοηθειες στις σκιασεις και στα υπολοιπα συστηματα (ΖΝΧ).

 

Γνωμη μου ειναι πως κυριως επειδη:

 

1. Ουτε οι εταιριες λογισμικου ειναι ετοιμες ουτε οι συναδελφοι να διαβασουν σε 2 μερες 400 σελιδες.

2. Δεν εχουν εκδοθει pdf μονο με τις τροποποιησεις οπως τις προηγουμενες φορες καθως προκειται για ριζικη αλλαγη.

3. Οι νεες ΤΟΤΕΕ ειναι εφαρμοσιμες αμεσα για ολα τα ΠΕΑ και οχι μονο για το εξοικονομω και θα δημιουργηθουν καθυστερησεις σε απλες μισθωσεις επαγγελματικων χωρων.

 

Θα επρεπε να ειχε προβλεφθει μια μικρη περιοδος προσαρμογης ωστε να συνεχισουν να εκδιδονται πεα για μισθωσεις με την 1.29 και να προλαβουν ολοι να εναρμονιστουν.

 

Επειδη η ευθυνη εκδοσης παραμενει σε εμας θελει μεγαλη προσοχη στην αρχη.

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

  • Ο συντελεστής χρήσης του ρολού / εξώφυλλου (frb =0,5) πως υπολογίστηκε ότι είναι τόσος;

<<Φυλλαράκια ρολού/εξωφύλλου συνθετικά με γέμισμα αφρού>>, λες και αν δεν έχουμε στοιχεία από τον κατασκευαστή, μπορούμε να το γνωρίζουμε εάν υπάρχει γέμισμα ή όχι.

Οι τιμές των πινάκων 3.13. προέκυψαν από μέσες τιμές κατόπιν μετρήσεων; Μπράβο....

<<Στην περίπτωση ύπαρξης πέργκολας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η σκίαση που προσφέρει κατά τη θερινή περίοδο, όπως στην περίπτωση του προβόλου. Κατά τη χειμερινή περίοδο, στην περίπτωση ύπαρξης αφαιρούμενων...>>. Εντάξει για τις αφαιρούμενες/κινητές. Αλλά για τις σταθερές; Τον χειμώνα αγνοούμε την σκίαση της σταθερής πέργκολας, όπως κάνουμε και με τις τέντες ή όχι και υπολογίζουμε τον σκιασμό αναλογικά με την επιφάνεια που καταλαμβάνουν τα κινητά στοιχεία (υποθέτω πως εννοεί έναν σταθμισμένο συντελεστή με το "αναλογικά");

Σκιάσεις και πάλι. για άλλη μια φορά δεν εξετάζεται στην ΤΟΤΕΕ 20701-1/2017 η περίπτωση πλευρικής σκίασης από εμπόδια σε απόσταση κατά τον άξονα των Ψ (τον άξονα διεύθυνσης του πλευρικού εμποδίου), κάτι το σύνηθες στον πραγματικό κόσμο.

Για τις περσίδες, για άλλη μια φορά θεωρείται από το υπουργείο πως έχουμε λεφτά. Για το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 13790, ώστε να δούμε/μάθουμε πως υπολογίζεται ο συντελεστής σκίασης για εξειδικευμένους τύπους σκίασης. Για άλλα μπόρεσαν να βγάλουν μέσες τιμές, γι' αυτά όχι...

Βαθμός απόδοσης αντλιών θερμότητας:

Για α/θ εγκατεστημένες πριν το 1990 και μέχρι μετά το 2001, για τα τις οποίες δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, λαμβάνεται υπόψη ένας μέσος εποχιακός συντελεστής απόδοσης SCOP.

Για α/θ με θερμαινόμενο μέσο τον αέρα οι οποίες δεν συνοδεύονται από Ενεργειακή Σήμανση λαμβάνεται υπόψη ο Συντελεστής Απόδοσης Θέρμανσης της μονάδας COP για εξωτερική θερμοκρασία 7οCκαι εσωτερική θερμοκρασία 20οC.

Δεν καταλαβαίνω την διαφορετική αντιμετώπιση και ακόμη περισσότερο, το πως για αυτές χωρίς κανένα άλλο στοιχείο, πλην του χρόνου εγκατάστασής τους (και όχι παραγωγής τους) ή και για αυτές που δεν γνωρίζεις ούτε καν αυτό το στοιχείο, αλλά πας και βλέπεις ένα ξερό κουτί, θεωρεί κάποιους εποχιακούς συντελεστές απόδοσης (SCOP), ενώ για αυτούς χωρίς ενεργειακή σήμανση (απορία: αλλά αναγράφεται στην πινακίδα ο COP τους αλλά όχι ο SCOP;;; ) λαμβάνεται αυτούσιος ο COP.

Και στις δύο περιπτώσεις όμως, συγκρίνονται με ένα κτήριο αναφοράς του οποίου η απόδοση των α/θ καθορίζεται από εποχιακό συντελεστή απόδοσης (SCOP). Σύγκριση μήλων με πορτοκάλια ή κάπου χάνω κάτι;

  • Ο ίδιος προβληματισμός και για αυτές με θερμαινόμενο μέσο το νερό.

Τα ίδια και στην ψύξη με τα SEER και EER.

Έλεγχος υπερδιαστασιολόγησης για αντλίες θερμότητας ή/και τους ψύκτες με ψυχόμενο μέσο το νερό και με συνολική ψυκτική ικανότητα άνω των 100 kW. Μεγαλεία!

Δίκτυα διανομής: συνεχίζεται η απόδοσή τους να λαμβάνεται ενιαία και ίση με αυτήν του τμήματος που βρίσκεται στη χειρότερη ποιοτικά κατάσταση. Κακώς κατ' εμέ. Θα έπρεπε να λαμβάνεται σταθμισμένος β.α. Χώρια που ποτέ δεν κατάλαβα πως προκύπτει ο "λογικός" συνειρμός: "Αφού εε περίπτωση ύπαρξης άνω του ενός δικτύων διανομής στο κτήριο ή στη θερμική ζώνη, απαιτείται ο προσδιορισμός μίας μόνο απόδοσης δικτύου, η οποία θα είναι σταθμισμένη. Επομένως, αν υπάρχουν άνω του ενός δίκτυα διανομής (που τροφοδοτούνται από διαφορετικές μονάδες παραγωγής (γιατί αν τροφοδοτούνται από την ίδια τι αλλάζει δηλαδή ως προς αυτό;;; ) στο κτήριο ή στη θερμική ζώνη και παρουσιάζουν διαφορετική ποιότητα και επάρκεια (ποσότητα) θερμομόνωσης, τότε η απόδοσή τους λαμβάνεται ενιαία και ίση με αυτήν του τμήματος που βρίσκεται στη χειρότερη ποιοτικά κατάσταση".

Τα <<τερματικά στοιχεία κυκλοφορίας αέρα κ.ά.>> παραμένουν στην ψύξη. Παράλληλα με τις ΚΚΜ; Μάλλον δεν ασχολήθηκαν με αυτό. Στην θέρμανση είχαν αφαιρεθεί από το 2014.

Μηχανικός αερισμός: μπερδεμένες διατυπώσεις όπως και στο σχέδιο αναθεώρησης. Αν συμμετείχε ο zxgr (δείτε αυτό) ίσως να διατυπώνονταν-επεξηγούνταν καλύτερα το τι γίνεται στις περιπτώσεις παροχής νωπού αέρα, μεγαλύτερης ή μικρότερης της ελάχιστης απαιτούμενης, τεκμηριωμένης ή μη.

Και κάτι ακόμη περί παροχών αέρα. Χωρίς όργανα μέτρησης, δεν γίνεται δουλειά. Π.χ. στον πίνακα 6.2. (ενότητα 4.1.6.2 της ΤΟΤΕΕ 20701-4/2017 "Τελική διάγνωση μονάδας") ζητά υποχρεωτικά μετρήσεις για μονάδες παραγωγής ψύξης ισχύος μικρότερης των 12kW. Αν αντίστοιχα δεν μετρηθούν π.χ. οι παροχές νωπού και ανακυκλοφορίας, πριν το κιβώτιο μίξης, και οι ρυθμίσεις των dampers, πως θα καταχωρηθούν οι σχετικές παροχές, ποσοστά ανακυκλοφορίας κλπ στο λογισμικό για την ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίων; Το λογικό δεν θα ήταν να προηγηθούν υποχρεωτικά οι επιθεωρήσεις των συστημάτων θέρμανσης/ψύξης/κλιματισμού;

Κατηγορία αυτοματισμών: καλύτερα να έβαζαν αυτούσιους τους πίνακες του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 15232:2007. Π.χ., τι σχέση έχει ο έλεγχος αερισμού και κλιματισμού του προτύπου, με τις παραμέτρους ελέγχου που θέτει ο πίνακας 5.5.; Χώρια που δεν εξετάζει τον έλεγχο ξεπαγώματος και υπερθέρμανσης των εναλλακτών.

Μια ακόμα παρατήρηση στους αυτοματισμούς. Γράφει η ΤΟΤΕΕ 20701-1/2017 ότι <<Σε κτήρια πολλαπλών ιδιοκτησιών με κεντρική θέρμανση η χρήση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα προϋποθέτει και κατανομή δαπανών με θερμιδομέτρηση. Σε αντίθετη περίπτωση δε λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη των θερμοστατικών βαλβίδων>>. Την "διαφορετική περίπτωση" θα την εφάρμοζε μόνον κάποιος εντελώς ανιδιοτελής. Αλλά ακόμη και έτσι, για την συγκεκριμένη ιδιοκτησία, θα υπήρχε εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας. Γιατί την μπερδεύει με το κόστος δαπανών;

Edited by panos-vicious
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Pano,

 

αναφορικά με τα ρολλά, θα μπορούσε κάποιος (λέμε τώρα) να βγάλει το πλαινό καπάκι και να δει εαν υπάρχει μόνωση  :mrgreen:

Edited by iks
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.