Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έγκριση και εφαρμογή των Τεχνικών Οδηγιών ΤΕΕ - Αριθμ. ΔΕΠΕΑ/οικ. 182365/2017


georgegaleos

Recommended Posts

Κι αν δεν είναι αφρός η γέμιση, αλλά στερεό :P, κι ενώ αναρωτιέται τι να κάνει, να γυρίσει την κεφαλή, και να δει τον χρήστη του κτηρίου να τον κοζάρει με μάτι που γυαλίζει.

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 στην τοτεε 20701-4/2017 αναφέρει την διαδικασία για την εκπόνηση της ενεργειακής επιθεώρησης, στην σελίδα 4888 αναφέρει την τοτεε 20701-3/2017 για τα κλιματικά δεδομένα, η οποία όμως από οτι φαίνεται δεν έχει αναθεωρηθεί, άρα δεν υφίσταται!!!!
κατα τα άλλα έχουν δημοσιεύσει τις διορθώσεις....
 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

Μετά από μια προσεκτική ανάγνωση της ΤΟΤΕΕ 1, χθες και σήμερα, αναφορικά με τα βασικότερα στοιχεία που απασχολούν τους ενεργειακούς επιθεωρητές, έχω να σημειώσω τις εξής αλλαγές :

 

ΚΕΛΥΦΟΣ

1. Μεταβάλλονται (προς τα κάτω) οι συντελεστές θερμοπερατότητας του ΚΑ, επομένως χαμηλότερες κατηγορίες στα προς επιθεώρηση ακίνητα.

2. Μεταβάλλονται τα ποσοστά σκυροδέματος ανάλογα με τον αριθμό ορόφων και απεξαρτώνται από τη θέση του κτηρίου (γωνιακό ή μη).

3. Ξεκαθαρίζεται ο υπολογισμός του ύψους ορόφου, με το μη υποχρεωτικό συνυπολογισμό της κάτω πλάκας ορόφου (σε περιπτώσεις Pilotis, υπογείου κλπ)

4. Διαφοροποιείται ο υπολογισμός του κουφώματος με επικαθήμενο ρολό ενώ εισάγεται διορθωμένος συντελεστής για ρολά κλειστά/κατεβασμένα τη νύχτα.

5. Αυξάνεται η προσαύξηση του συντελεστή θερμοπερατότητας λόγω θερμογεφυρών από +0,10 σε +0,20.

6. Αλλάζει ο υπολογισμός του αερισμού πιστoποιημένων κουφωμάτων.

 

ΗΜ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

7. Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου υπερδιαστασιολόγησης λέβητα.

8. Ατομικού λέβητες ΦΑ χρήζουν υπερδιαστασιολόγησης πλέον.

9. Η ύπαρξη φύλλου ελέγχου καυσαερίων δεν είναι απαραίτητη πλέον.

10. Απουσία συστήματος θέρμανσης στο προς επιθεώρηση ακίνητο σημαίνει σύστημα θέρμανσης με ηλεκτρικά σώματα.

11. Υπολογίζεται επιχιακός βαθμός απόδοσης τόσο για λέβητες όσο και για αντλίες θερμότητας.

12. Απουσία συστήματος ψύξης έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή χαμηλότερης απόδοσης μηχανήματος από αυτό του ΚΑ.

13. Ανεξαρτητοποιούνται οι διατάξεις αυτοματισμού για θέρμανση και ψύξη.

14. Μεταβάλλεται η φωτεινή δραστικότητα λαμπτήρων στο φωτισμό.

Αυτά, με μια πρώτη ανάγνωση, επεσήμανα εγώ ως σημαντικότερες τροποποιήσεις αναφορικά με τη συντριπτική πλειοψηφία των ΠΕΑ που έχω δουλέψει αυτά τα χρόνια. Κάθε περαιτέρω επισήμανση δεκτή.

 

 

Επίσης:

1. Προστέθηκαν επιπλέον γραμμές και στήλες στους ισοδύναμους οριζόντιων (καταργείται η γραμμική παρεμβολή στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ και πάει στον πλησιέστερο γείτονα) (ΤΟΤΕΕ-2)

2. Αλλάξε η ονομασία θερμογεφυρών και προστέθηκαν νέες (ΤΟΤΕΕ-2)

3. Προστέθηκαν επιπλέον υλικά στον πίνακα υλικών (ΤΟΤΕΕ-2)

4. τιμές για 50% πλαισίου στο gw (πιν. 3.18 ΤΟΤΕΕ-1)

5. Νέα Cm (πιν. 3.14 ΤΟΤΕΕ-1)

6. Προστέθηκε διπλό κούφωμα αλουμινίου στα Uw χωρίς ρολά/εξώφυλλα (πιν. 3.13α ΤΟΤΕΕ-1). Οι υπόλοιποι συντ. Uw γι αυτή την περίπτωση (χωρίς ρολά) όπως πριν. Αυτά έχουν ενσωματωθεί στο τεε-κενακ.

7. Αφαιρέθηκε η ισχύς κτιρίου αναφοράς στον πίνακα ανά χρήση αλλά πρακτικά για χώρο χωρίς φωτιστικά σε ΠΕΑ είναι ο συνδυασμός των 2 πινάκων ο οποίος δίνει την ισχύ σε w/m2 για τα lx της ζώνης (πείτε μου αν το καταλαβαίνω λάθος ως θεωρητικό σύστημα σε ανυπαρξία φωτιστικών και άδειο κτίριο τριτογενούς τομέα).

8. Προστέθηκαν τιμές για φυτεμένες όψεις και δώματα στις τιμές α/ε (τοτεε-1 πιν. 3.15 και 3.16).

 

Δυο παρατηρήσεις:

1.Οι τιμές του 3.5α και 3.5β στην 1 παραμένουν ίδιοι όπως και οι συντ. σκίασης οπότε τα xls που υπάρχουν εδώ για σκιάσεις ισχύουν. Χρειάζεται προσοχή στη διόρθωση σε κλειστό ρολό τη νύχτα και σε ύπαρξη πέργολας (χωρίς κάλυμα) ή πέργολας με πρόβολο-περγολα με διαφανές οριζόντιο στοιχείο.

2. Στην περίπτωση επιλογής ζώνης με χρήση "Νοσοκομεία, Κλινικές - Αίθουσες ασθενών (δωμάτια)" η κατανάλωση ΖΝΧ νομίζω δεν είναι φυσιολογικό να κλείνει.

Στην ΤΟΤΕΕ-1 αναφέρει ότι εάν επιλεγεί χρήση υπνοδωματίου που δεν υπάρχει στον πίνακα οι συνθήκες είναι αυτές της χρήσης που εξυπηρετεί (δίνει παράδειγμα με ξενοδοχείο). Αντίθετα αναφέρει:

Για τις χρήσεις Χειρουργείο (τακτικό),Εξωτερικά ιατρεία και Αίθουσες αναμονής, η κατανάλωση Ζ.Ν.Χ. λαμβάνεται μηδενική.

Στη χρήση χειρουργείο (τακτικό) η κατανάλωση ΖΝΧ ανοίγει.

3. Διορθώθηκε εκείνος ο συντελεστής που έκλεινε τον 1 μήνα στη χρήση εκπαίδευσης στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ (νομίζω νηπιαγωγείο ή πρωτοβάθμιας δε θυμάμαι 100%).

Edited by Sw0rdf1sh
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν πρόλαβα να καταθέσω με το παλιό χτες ένα ΠΕΑ για  ενοικίαση, αλλάζει κατα πολύ η διαδικασία με το καινούριο; Το έτρεξε κάποιος ήδη;

Edited by Fade2Black
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

 

για να εγκαταστήσουμε την νέα έκδοση ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, πρέπει πρώτα να απεγκαταστήσουμε την παλιά έδοση από το control panel? (windows 7 professional - 32b )

Edited by iks
Link to comment
Share on other sites

@Fade2Black: ναι συνάδελφε δυστυχώς αλλάζουν πολλά πράγματα..

@iks : δεν χρειάζεται να απεγκαταστήσεις την 1.29. Κατά την εγκατάσταση δημιουργείται καινούριο file στον C με την έκδοση 1.31.

Συνάδελφοι να κάνω μια πρόταση προς τους διαχειριστές:

μπορεί να δημιουργηθεί μια ενότητα όπου να συζητάμε τον νέο ΚΕΝΑΚ και τις νέες ΤΟΤΕΕ όπως έχει γίνει με τον καινούριο νόμο αυθαιρέτων? Η συζήτηση μπορεί να γίνει κατά κεφάλαιο ή θεματική ενότητα. Θεωρώ ότι πρόκειται για πράγματα που θα απασχολήσουν την συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών...Βλέπω κάτι παλιά θέματα με πάνω από 400 σελίδες..Αν το αφήσουμε έτσι χύμα θα "πνιγούμε" μέσα στην νομοθεσία..

Edited by pirsogiannis
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

μπορεί να δημιουργηθεί μια ενότητα όπου να συζητάμε τον νέο ΚΕΝΑΚ και τις νέες ΤΟΤΕΕ όπως έχει γίνει με τον καινούριο νόμο αυθαιρέτων? 

 

πολύ σωστή σκέψη

Link to comment
Share on other sites

Στην αναγνωση της 1ης ΤΟΤΕΕ επεσα πανω σε τυπους που δε φαινοντουσαν τα συμβολα, με αποτελεσμα να πρεπει να μυρισω τα νυχια μου αναφορικα με τον τροπο υπολογισμου του συντελεστη θερμοπερατοτητας.

Πιο συγκεκριμενα για κουφωμα με επικαθημενο ρολο.

Οποτε λογικο το βρισκω εως ενα βαθμο.

Συν τοις αλλοις κανουν το αυτονοητο, δινουν χρονο προετοιμασιας στους μηχανικους. Το 2ημερο μεταβατικο διαστημα ειναι το λιγοτερο αστειο

... και η ΤΟΤΕΕ2 στις παρ.2.1.9 & 2.2.1 εμφανίζει "κουτάκια" αντί γραμμάτων-αριθμών

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.