Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 102 - Ν. 4495/17] Μείωση προστίμου λόγω ενεργειακής αναβάθμισης-Διαδικασία


Recommended Posts

Καλησπέρα σας συνάδελφοι !

 

Με πήρε τηλέφωνο πελάτης στον οπόίο είχα κανει τον 05/2016 ενα ΠΕΑ για το οδοντιατρείο του, ισογειο διαμερισμα πολυκατοικίας, το οποίο ειχε οικοδομικη άδεια του 80 και οι αυθαιρεσίες του εχουν ρυθμιστεί με το ν.4178/13. Τώρα θέλει λέει να το μεταφέρει στο νέο νόμο Ν.4495/2017 και να του πω τι χρειάζεται να κάνει για να κερδίσει τη μείωση λόγω ενεργειακής αναβάθμισης, πόσο θα στοιχίσει περίπου κ.τ.λ.

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν μου έχει ξανατύχει δουλειά ενεργειακης αναβάθμισης και ειναι πλήθος οι απορίες μου παρόλο που στην ΚΥΑ 27454/2631 (ΦΕΚ 3976/14-11-17) και συγκεκριμένα στο άρθρο 6  γίνεται αναφορά στη "Μείωση ενιαίου ειδικού προστίμου του Ν.4495/2017 λόγω εξόδων Ενεργειακής Αναβάθμισης κτιρίων".

 

Οπότε συγχωρήστε με και αν μπορείτε όσοι έχετε την εμπειρία θα ήθελα τη φώτα σας... :|

 

1. Ποια είναι ακριβώς η εργασία που πρέπει να ακολουθηθεί απο μένα σαν ενεργειακος επιθεωρητης? Εγώ του κάνω όλη την διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται? Δηλαδή αίτηση, 1ο πεα, άδεια εργασιών, παραστατικα, 2ο πεα, πορισμα-δηλωση ενεργειακου επιθεωρητη και την υπευθυνή δήλωση του?

 

2. Στη διαδικασία μείωσης εντάσσονται οι δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακή επιθεώρησης. Αυτές αφορούν μόνο τις αμοιβές για τα ΠΕΑ ή συμπεριλαμβάνεται όλο το κόστος της αμοιβής για την παραπάνω διαδικασία?

 

3. Η άδεια δόμησης εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης χρειάζεται σε όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή ότι εργασία αναβάθμισης και να κάνεις ή όχι? Τι διαδικασιά και τι χρειάζεται για να τη βγάλεις?

 

4. Στο ΠΕΑ που του είχα κάνει του είχα γραψει σα σενάριο την αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων με μεταλικα με θερμοδιακοπή και διδυμο υαλοπίνακα αλλά με το σεναριο αυτό ούτε άλλαζε κατηγορία, ούτε γινόταν ετησια εξοικονόμιση πρωτογενούς ενέργειας >30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς. Αρα όπως αντιλαμβάνομαι πρέπει να κάνουμε ένα νέο ΠΕΑ μετά τη μεταφορα του ιστρείου στο ν.4495/17 με νέα σενάρια που να πετυχαίνουν τον πιο πάνω στόχο. Σωστα?

 

5. Πως θα γίνει με τα σενάρια που θα του προτείνω ώστε να υλοποιήσουν το στόχο της ενεργειακής αναβάθμισης και να ανταποκρίνονται σε αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο? Εστω π.χ οτι  μια πρόταση του σεναρίου είναι η αλλαγή των ξύλινων κουφώματων με αλουμινιου με θερμοδιακοπή 12 mm και διδυμο υαλοπίνακα με διάκενο 12 mm ( η οποία μόνη της δε με καλύπτει ) τι U και g πρέπει να βάλω στο σενάριο ή που ξέρω αν τα εμβαδά των κουφωμάτων θα ναι αντίστοιχα ωστε να με καλύψουν. Πρέπει να στείλω τον πελάτη να πάρει προσφορές απο το εμπόριο στο 1ο πεα και μετά βάση αυτών να συμπληρώσω τις τιμές U και g και τα κόστη στα σενάρια?

 

6. Αυτός θέλει να ξέρει ενα κοστολόγιο της αμοιβής μου και των εργασιών περίπου για να δει τι τον συμφέρει να κάνει. Να του πώ οτι εγώ θα του υπολογίσω μόνο την αμοιβή μου και πανω κατω και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν βάση του παλιού ΠΕΑ βάση του τιμολόγιου του ισχύων Εξοικονομω, το οποίο όμως οταν θα κάνει τη μεταφορά στο νέο νόμο παίζει να χει αλλάξει? Τα ανώτερα όρια επιλέξιμων δαπανών σύμφωνα με το ισχύων τιμολόγιο είναι προς το παρών αυτά του πινακα της παρακατω σελίδας: http://exoikonomisi.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=F%2bYoCLMQgkU%3d&tabid=660&language=el-GR. Σωστά?

 

Αυτά τα λίγα για τροφή για κουβέντα!

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...

Αυτή την ανάρτηση που έκανε συνάδερφος  aias500 εδώ :  http://www.michanikos.gr/topic/51186-n-449517-πληροφοριακό-σύστημα-δηλώσεων-του-ν-449517/?p=941517

http://www.michanikos.gr/topic/51186-n-449517-πληροφοριακό-σύστημα-δηλώσεων-του-ν-449517/?p=941517

 

για την μείωση προστίμου μέσω ενεργειακής αναβάθμισης την έχει επαληθεύσει κάποιος;

 

Αν όχι , έχει κάποιος κάνει αναβάθμιση στον Ν.4495;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Καλησπέρα, μήπως γνωρίζετε ποια είναι η προϋπόθεση για να μπορώ να βάλω το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης στο ν.4495/17? πχ πρέπει να ανέβει μία κατηγορία? ΑΝ γνωρίζει κάποιος ας μας πει που υπάρχει αυτό στο νόμο? Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να μπει συνεργαζόμενος μηχανικός στην πλατφόρμα του 4495 για τα ποσά ενεργειακής αναβάθμισης?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

@Roukat KYA διαδικασιών του Ν.4495/17 (14/11/17) :

"...εφόσον οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία ή ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς."

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα σε όλους. Σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου που έχει ενταχθεί στο Ν.4495 έχω την ακόλουθη περίπτωση: Τα m2 του κτιρίου είναι συνολικά 266m2 (υπόγειο και ισόγειο). Επειδή ο ενεργειακός επιθεωρητής που θα κάνει το ΠΕΑ είναι Α' τάξης και έχει όριο τα 250m2 θα βγάλει 2 ΠΕΑ για κάθε κτιριακή μονάδα - ένα για το υπόγειο και ένα για το ισόγειο. Ανά ΠΕΑ (δηλαδή ανά κτιριακή μονάδα) οι επεμβάσεις που γίνονται επιφέρουν αναβάθμιση κατά 1 ενεργειακή κατηγορία σε κάθε κτιριακή μονάδα, αλλά εάν αθροίσω την εξοικονόμηση του υπογείου και του ισογείου προκύπτει μικρότερη από 30% του κτιρίου αναφοράς (άθροισμα υπογείου και ισογείου). Πιστεύετε ότι είμαι οκ αφού σε κάθε ΠΕΑ έχω αναβάθμιση 1 ενεργειακής κατηγορίας ή θα το δουν συνολικά το κτίριο και επομένως θα πρέπει να επιτυγχάνει εξοικονόμηση 30%?

Να τονίσω ότι κάνει παρεμβάσεις και στο υπόγειο και στο ισόγειο, ωστόσο γενικά είναι πολύ οριακή η αλλαγή από την μία ενεργειακή κατηγορία στην επόμενη και γιαυτό το λόγο δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση 30%.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Να ρωτήσω και εγώ μερικά πράγματα. 

Καταρχάς κάτι πολύ βασικό.... Υπάρχει άνω ταβάνι για την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή ? Αν δηλαδή έχουμε μία μονοκατοικία με ένα πρόστιμο π.χ. 10.000 ευρω και μπορώ να συμψηφισω στο περιπου τα 5000. Άντε να βάλω έναν ηλιακό με 1000. Τα υπόλοιπα 4000 + ΦΠΑ μπορώ να τα κόψω τιμολόγια για ΠΕΑ και να τα πάρω εγώ αντί να τα πετάει ο ιδιοκτητης σε πρόστιμα ??! Είναι λογικό αυτό ? Στην στατική επάρκεια φρόντισαν να βάλουν το όριο του 5%. Μήπως ισχύουν τα άνω όρια του υπάρχοντος εξοικονομώ  δηλαδή για μονοκατοικία μέγιστο τα 310ευρώ μεικτά ? Η ΥΑ γράφει

Παράθεση

Ο υπολογισμός της δαπάνης μείωσης πραγματοποιείται σύμφωνα με το προβλεπόμενο τιμολόγιο στο ισχύον πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» κατά την περίοδο εκτέλεσης των εργασιών. 

Μήπως με αυτή τη διάταξη πάμε τελικά στα 310 ταβάνι ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.