Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 082 - Ν. 4495/17] Κτίρια προϋφιστάμενα του έτους 1955


Recommended Posts

2 ώρες πριν, KOKARADI said:

ειμαστε στη Θεσσαλια...οι κατασκευες ειναι παλαιες ,ισως απο το 60 +/- και οι ιδιοκτητες "ορκιζονται " οτι ειναι πρ 55, 

το θεμα ειναι απο ποτε εχουμε στην Ελλαδα  τσιμεντολιθα πχ καποια βιομηχανια παραγωγης τους κοκ

Οι τσιμεντόλιθοι σε βιομηχανίες πήγαν αργότερα. Αρχικά ήταν μικρά εργαστήρια σε κάθε χωριό που έκανε τα απαιτούμενα τεμάχια για το χωριό... Μπορούσαν να γίνουν και στο έργο πολλές φορές... Θεωρητικά, θα μπορούσε να υπάρχει τσιμεντόλιθος από τότε που υπάρχει τσιμέντο....

Βέβαια στην Θεσσαλία, και ειδικά στον κάμπο, είχαν τα πλιθιά σαν πρώτο τρόπο κατασκευής ενώ στα ορεινά την πέτρα... αφού και στις δύο περιπτώσεις είχαν εύκαιρη την πρώτη ύλη δίπλα τους...

Link to comment
Share on other sites

οι ιδιοκτητες πεισθηκαν  τελικα για την αναγκαιοτητα  υπαγωγης στο 4495 ,τα υπαρχοντα  νομιμα ειναι οντως απο πλιθια . Στις πιστοποιησεις νομιμου περιγραμματος  οι υδομ σε περιπτωση υπαρξης τσιμεντολιθου δεν ειναι θετικες .

Link to comment
Share on other sites

Οι κατασκευές με ωμόπλινθους συνάδουν με παλαιότητα προ 55. Συνήθως οι τσιμεντόλιθοι όχι και όπως είπες ούτε η ΥΔΟΜ αναγνωρίζει τέτοιες κατασκευές ως προ 55 οπότε καλώς θα γίνει η υπαγωγή για να μην έχεις κανένα πρόβλημα στην άδεια μετά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ΕΦ όσον ρυθμίσουμε αυθαιρεσίες σε κτήριο προ του 55 το εισάγουμε στο σύστημα ως κτήριο με οικοδομική άδεια σωστά ; Στη συνέχεια στα δικαιολογητικά τι εισάγετε εκεί που ζητάει το στέλεχος και το τοπογραφικο άδειας ; 

Link to comment
Share on other sites

On 19/9/2019 at 11:06 ΠΜ, gtho said:

Συνάδελφοι ΕΦ όσον ρυθμίσουμε αυθαιρεσίες σε κτήριο προ του 55 το εισάγουμε στο σύστημα ως κτήριο με οικοδομική άδεια σωστά ; Στη συνέχεια στα δικαιολογητικά τι εισάγετε εκεί που ζητάει το στέλεχος και το τοπογραφικο άδειας ; 

Σωστά

Στο στέλεχος έβαλα τη βεβαίωση του Δήμου ότι είναι προ του 1955 και μια βεβαίωση χωρου κύριας χρήσης (κατάστημα) απο την πολεοδομία ότι το κτίσμα είναι προ του 55.

Το θέμα είναι το τοπογραφικό και το διάγραμμα κάλυψης στη δική μου περίπτωση, διότι ούτε στο συμβόλαιο είχαν επισυνάψει τοπογραφικό (κάναν χρήση το απόσπασμα της οριστικής διανομής) ούτε ο ιδιοκτήτης έχει κάποιο άλλο στοιχείο και γενικά δεν συμφωνεί η υφιστάμενη κατάσταση με τίποτα.

Απ τη μία σκέφτηκα να βάλω και γω το απόσπασμα της διανομής , αλλα το κτίσματα είναι σε άλλη θέση.

 

Edited by l_zrs
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω ένα ακίνητο σε νησί της Δωδεκανήσου, το οποίο περιλαμβάνει κτίριο προυφιστάμενο του 1955 και ένα επιπλέον, αυθαίρετο.

Το προ 55 κτίριο θεωρείται αυθαίρετο και οφείλω να το υπάγω (π.χ ως κατηγορία 1) ή απλώς το αναφέρω στην τεχνική έκθεση; 

Επιπλέον, ήθελα να ρωτήσω αν στο σύστημα, για τον υπολογισμό του προστίμου, θα καταχωρήσω "ΝΑΙ" στην οικοδομική άδεια;

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Edited by Pavlos33
μερική τροποποίηση κειμένου
Link to comment
Share on other sites

Για το τμήμα του κτιρίου που προϋφίσταται του 1955, ο ιδιοκτήτης μπορεί να αιτηθεί από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. την έκδοση βεβαίωσης προϋφισταμένου κτίσματος. Απαιτείται αποδεικτικό παλαιότητας (αν υπάρχει), τοπογραφικό διάγραμμα, αρχιτεκτονική αποτύπωση (κάτοψη-όψεις-τομές), τεχνική έκθεση με πλήρη φωτογραφική αποτύπωση και ενδεχομένως βεβαίωση στατικής επάρκειας από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό. Εφόσον έχεις αυτή τη βεβαίωση δηλώνεις στο σύστημα ότι υπάρχει οικοδομική άδεια στο οικόπεδο και ως αριθμό άδειας δηλώνεις τον αριθμό πρωτοκόλλου της βεβαίωσης. Ο χρόνος εγκατάστασης των αυθαιρέτων κατασκευών δεν έχει καμία σχέση με το προϋφιστάμενο τμήμα του κτιρίου, καθώς μπορεί να έγινε σε οποιοδήποτε μεταγενέστερο χρόνο. Η κατηγορία αυθαιρέτου προκύπτει από τη σύγκριση των υπερβάσεων με τους όρους δόμησης που ίσχυαν στην περιοχή όταν εγκαταστάθηκε η αυθαιρεσία (ή εναλλακτικά με αυτούς που ισχύουν σήμερα).

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την πλήρη πληροφόρηση αλλά αυτά γνώριζα κι εγώ, μέχρι που πήρα τηλέφωνο στην αρμόδια ΥΔΟΜ όπου και μου είπαν πως δεν εκδίδουν τέτοιες βεβαιώσεις!
Σε αυτή την περίπτωση τι κάνω; Το βεβαιώνω μόνος μου με όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά και πάλι περνάω στο σύστημα πως υπάρχει οικοδομική άδεια;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχεις καμία δουλειά να περάσεις από ΥΔΟΜ και να ζητάς βεβαιώσεις. Θα αναζητήσεις μόνος σου στοιχεία παλαιότητας και προύπαρξης σε συνδυασμό με τα μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου θα κρίνεις αν προυφίσταται του 1955. Αν έχεις ισχυρές ενδείξεις (πχ. βεβαίωση ρευματοδότησης, αναφορά σε παλιά συμβόλαια, κλπ) αλλά όχι αποδείξεις και συγχρόνως θα έχεις και την καταχώρηση στο Ε9 ότι το κτίριο έχει αναγραφεί με έτος κατασκευής προ του 55, απλά θα τους βάλεις να το διορθώσουν με τη σωστή επιφάνεια και μετά θα προχωρήσεις την υπαγωγή του αυθαίρετου τμήματος, αναγράφοντας στην ΤΕ ότι το τάδε κτίριο προυφίσταται του έτους 1955. Στην δήλωση θα επιλέξεις "ναι" στην Ο.Α και θα γράψεις "προ 55" καθώς δεν έχεις ουσιαστικά αριθμό άδειας. 

Υ.Γ Μπορείς να διαβάσεις το παρόν θέμα για να δεις πως το αντιμετωπίζουμε. Υπάρχει αρκετή πληροφορία για το ίδιο ερώτημα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.