Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 082 - Ν. 4495/17] Κτίρια προϋφιστάμενα του έτους 1955


Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Σε κτίριο νομίμως υφιστάμενο προ του 1955, στο οποίο γίνεται τακτοποίηση, έχω τις εξής κατηγορίες αυθαιρέτων:

1. Προσθήκη κουζίνας προ του 1975

2. Προσθήκη ημιυπαίθριου και στεγάστρου

3. Κατασκευή αποθήκης 6τ.μ. ύψους 3,00μ

Ερώτηση:

Εάν στο πεδίο Οικοδομική άδεια επιλέξω 'ΝΑΙ', και στον αριθμό της Ο.Α. αναγράψω 'προ του 1955', στην επισύναψη δικαιολογητικών, πρέπει να καταχωρήσω και διάγραμμα κάλυψης και τοπογραφικό οικοδομικής άδειας, τα οποία δεν υπάρχουν... Εάν πάλι στο πεδίο Οικοδομική άδεια επιλέξω 'οχι', οι προαναφερόμενες αυθαιρεσίες -2- και -3- είναι Κατηγορίας 4, και το σύστημα βγάζει το εξής μήνυμα: Για την επιλογή "ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4" είναι απαραίτητη η ύπαρξη οικοδομικής άδειας.

Θα αντιμετωπίζατε την υπόθεση με την παραδοχή ύπαρξης οικοδομικής άδειας ή όχι? Εάν η απάντηση είναι όχι, καταχωρείτε τις αυθραιρεσίες 2 και 3 ως κατηγορία 5 για να τις δεχθεί το σύστημα?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

To προ 55 το αναφέρεις στην Τ.Ε έχοντας βρει τα στοιχεία τα οποία το αποδεικνύουν ότι είναι όντως προ 55. Για το 1 έχεις κατηγορία 1, ενώ για τα 2 και 3 ερωτήματα αναλόγως χρονολογίας τέλεσης αυθαιρεσίας καθορίζεις τις κατηγορίες. Η αποθήκη μπορεί να υπολογιστεί και ως κατηγορία 3. Το 2 με αναλυτικό. "Ναι" στην Ο.Α σύμφωνα με το παράρτημα 1.

Αν βάλεις λοιπή παράβαση κατηγορία 4 πάλι ζητάει αριθμό άδειας;

Υπάρχει και η μέθοδος εξαπάτησης του συστήματος βάζοντας για αριθμό άδειας 0000 και αναλύοντας στην ΤΕ ότι για συστημικούς λόγους μπήκε το νούμερο αυτό προκειμένου να επιτευχθεί καταχώρηση της εν λόγω παράβασης στην κατηγορία 4, καθώς αποτελεί παράβαση αναλυτικού η οποία δεν καταχωρείται στο κελί επιφάνειας υπέρβασης δόμησης του πληροφοριακού συστήματος.

προ 55-ΟΑ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Παύλο,

Έχω βρει στοιχεία για το προ του 55, οπότε θα βάλω 'ΝΑΙ' και αριθμό άδειας 0000 όπως είπες. Σε αυτή την περίπτωση, δέχεται την Κατηγορία 4, στα δικαιολογητικά όμως και ειδικότερα στο Διάγραμμα Κάλυψης τι θα επισυνάψω;

 Επίσης, ζητά τοπογραφικό της άδειας, στο οποίο θεωρώ πως θα επισυνάψω το τοπογραφικό που έκανα πρόσφατα για το εν λόγω ακίνητο.

Bonus ερώτηση: Πώς θα έβαζα την αποθήκη Κατηγορία 3 εφόσον το ύψος της ξεπερνά τα 2,5μ;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να ανεβάσεις ενημερωτικά σημειώματα σε ζητούμενα δικαιολογητικά που εκ των  πραγμάτων δεν υπάρχουν. Στα προαιρετικά μπορείς να ανεβάσεις τοπογραφικό αποτύπωσης και γιατί όχι και δ. κάλυψης. Δεν είναι κάτι δύσκολο από τη στιγμή που κάνεις τοπογραφικό. 

Για την κατηγορία 3, το πρόσεξα τώρα ότι αναφέρεσαι σε ύψος μεγαλύτερο των 2,50 μ , οπότε μάλλον, ούτε το μέσο ύψος 2,50 μ σε καλύπτει για την υπαγωγή στην κατηγορία 3.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδερφοι καλησπέρα

Έχω περίπτωση διαμερίσματος υπογείου σε οικοδομή με σύσταση Ο.Ι. προ 55. Σχέδια-Αριθμός Ο.Α. δεν ανευρέθηκαν, παρά μόνο ότι έχει δοθεί κάποια στιγμή βεβαίωση από την Πολεοδομία για κτίσμα προ 55.

Το ζήτημα είναι ότι δεν βρίσκω σχέδια της σύστασης. Ενώ το συμβόλαιο αναφέρεται σε κάτοψη η οποία επισυνάφτηκε στη σύσταση, στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο κατόψεις που αφορούν από 2ο όροφο και πάνω (υποψιάζομαι ότι σε πρώτη φάση έγινε από τους οικοπεδούχους υπόγειο-ισόγειο-Α΄όροφος και μετά δόθηκαν σε κατασκευαστή ο υπόλοιπος ΣΔ, στη σύσταση Ο.Ι. του οποίου γίνεται η αναφορα).

Είμαι μεν εν αναμονή για περισσότερα στοιχεία από παρελθόντα συμβόλαια, το ερώτημά μου είναι εάν δεν βρω καθόλου σχέδια τελικά, πως κατά τη γνώμη σας πρέπει να προχωρήσω.

1) Να αρκεστώ στα τετραγωνικά και να θεωρήσω την Ο.Ι. εξ'ορισμού νομίμως υφιστάμενη ως προ 55?

2) Νομιμοποίηση....? (Ανασύσταση φακέλου δεν γίνεται στην περίπτωσή μου γιατί θα έπρεπε να έχω τουλάχιστον αριθμό Ο.Α., ενώ και πάλι δε θα με κάλυπτε ως προς το ιδιοκτησιακό)

3) Τροποποίηση σύστασης ή κάποια άλλης μορφής συμβ/κη πράξη όπου θα απεικονιστούν οι Ο.Ι. και μετά ρύθμιση ως προ 1975?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Σε βεβαίωση νομιμότητας κτιρίου προϋφιστάμενου του 1955, θα ήθελα να ανεβάσω ορισμένα αρχεία (αεροφωτογραφία, Ε9). Για να ανοίξει το πεδίο 'Αρχεία', υπάρχει το εξής μήνυμα: Για την ενεργοποίηση της δυνατότητας υποβολής αρχείων είναι απαραίτητη η συμπλήρωση των πεδίων «Αριθμός ορόφων κτιρίου» και "Τύπος στατικού ελέγχου" στην καρτέλα "Πρόσθετα Στοιχεία".

Συνάδελφος μου ανέφερε πως το πεδίο 'τύπος στατικού ελέγχου' το αφήνει κενό και απλά μνημονεύει την αεροφωτογραφία και το Ε9 στην τεχνική έκθεση και τα κρατάει στο αρχείο του, αλλά δεν ανεβάζει συνημμένα.

Ποια είναι η δική σας αντιμετώπιση?

Edited by Pavlos33
αλλαγή χρώματος γραμματοσειράς-βλ. κανόνες συμμετοχής
Link to comment
Share on other sites

Δεν ανεβάζουμε αρχεία όταν χορηγούμε βεβαίωση. Απλώς τα μνημονεύεις στην τεχνική έκθεση. Προσωπικά επιλέγω να τα αναφέρω στα σχόλια της βεβαίωσης, έχοντας κάνει αναφορά στην τεχνική έκθεση για να τεκμηριώσω την παλαιότητα και το λόγο που το ακίνητο δύναται να μεταβιβαστεί χωρίς τακτοποίηση.

ΥΓ. Η βεβαίωση που χορηγείς συνοδεύεται και από το πολυσέλιδο, όπου εκεί φαίνεται η τεχνική έκθεση και τα σχόλια.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα, έχω βεβαίωση-οριστικό τίτλο μη κατεδάφισης αυθαιρέτου με Ν. 720/77 σύμφωνα με παράγραφο 3 αρθ.1 

στην οποία αναφέρεται ότι κτίστηκε πριν το 55 , μεταγενέστερα έχω  κ άλλες αυθαιρεσίες , θα θεωρήσω οτι έχει άδεια?

Link to comment
Share on other sites

Όχι καθώς η δήλωση Ν. 720/77 αποτελούσε μια τακτοποίηση αυθαίρετου της εποχής και δεν ελέγχονταν από δημόσια αρχή ως προς την ορθότητα των στοιχείων παρά μόνο ως προς την πληρότητα των δικαιολογητικών και σχεδίων που όριζε ο νόμος. Αν όμως μπορείς να τεκμηριώσεις ότι στο ακίνητο υφίσταται προ 55 κτίριο με επιπλέον στοιχεία ( έχεις και την ένδειξη-όχι όμως και απόδειξη-από την τότε δήλωση) τότε μπορείς να υπολογίσεις το πρόστιμο των υπόλοιπων αυθαίρετων κατασκευών με Ο.Α. Όμως, στην περίπτωση αυτή δεν θα κάνεις χρήση και της δήλωσης Ν. 720/77. Οπότε δες αν συμφέρει από άποψη προστίμου.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θυμάμαι την διαδικασία αλλά νομίζω πως μπορεί ο Ν720/77 να περάσει μέσα από τον Ν1337/86 και να νομιμοποιηθεί...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.