Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 082 - Ν. 4495/17] Κτίρια προϋφιστάμενα του έτους 1955


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με βεβαιώσεις και δεν μου έχει τύχει ξανά κτίσμα προ του 55....γιαυτό και ζητώ τη βοήθειά σας...

Πρόκειται για πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας χτισμένη προ 1955 χωρίς άδεια οικοδομής , με σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Καλούμαι να εκδόσω βεβαίωση για ένα διαμέρισμα στο ισόγειο. Εχω συμβόλαιο το οποίο αναφέρει ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε αγοράσει το συγκεκριμένο διαμέρισμα με το τάδε συμβόλαιο του 1937. Επίσης αναφέρει ότι είχε γίνει σύσταση Ο.Ι με το συμβόλαιο τάδε του 1934.

Το διαμέρισμα δεν έχει καμία μεταγενέστερη αυθαιρεσία, ούτε καν κάποια εμφανή ανακαίνιση...

1) εκδίδω κανονικά βεβαίωση για το διαμέρισμα ;

2) με καλύπτει το συμβόλαιο με τις παραπάνω αναφορές ως αποδεικτικό παλαιότητας προ 1955? ή χρειάζεται κάποιο επιπλέον έγγραφο από πολεοδομία ή δήμο ;

3) στο πεδίο Αδεια οικοδομής πρέπει να επιλέξω ναι ή όχι ;

4) πριν την υποβολή επιλέγω την πρώτη επιλογή ή την δεύτερη που λέει ότι δεν διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις πέραν αυτών που εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παρ.2 του άρθρου 82 του Ν.4495/2017 ;

5) Υπάρχει κάτι που πρέπει να αναφέρω οπωσδήποτε στην τεχνική έκθεση εκτός βέβαια του ότι είναι υφιστάμενο προ του 55 ;

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Εχεις δημοσια εγγραφα [συμβόλαια  μεταγεγραμμενα] που αναφερονται σε   χρονολογιες του 1934 και 1937.

Εχεις πληρη αποδειξη παλαιοτητας.

Link to comment
Share on other sites

@mechgiann Συμφωνώ με την άποψη του Δημήτρη καθώς μιλάμε για συμβόλαιο σύστασης οροφοκτησίας. Για να είσαι απολύτως βέβαιος ζήτησε και το Ε9 του ιδιοκτήτη να δεις αν όντως καταχωρεί το διαμέρισμα με παλαιότητα προ 1955.

Η βεβαίωση θα εκδοθεί με τον τύπο γ. Δεν ανοίγεις και δεν συμπληρώνεις κανένα φύλλο καταγραφής. Στην ύπαρξη άδειας μπορείς να βάλεις ΝΑΙ και να συμπληρώσεις "ΠΡΟ 55". Όμως και "ΟΧΙ" να βάλεις κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει. 

γ)  οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 82 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 89. 

Στην τεχνική έκθεση σε αντίστοιχα ακίνητα αναφέρω τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την παλαιότητα του κτίσματος και στα σχόλια παραθέτω σε σειρά τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η βεβαίωση (πχ τοπογραφικό, συμβόλαιο, Ε9, αεροφωτογραφία κλπ).

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα σε όλους,

Έχω περίπτωση αγοραπωλησίας παλαιάς ερειπωμένης κατοικίας προϋφιστάμενης του 55 (μη ηλεκτροδοτούμενη, με ορισμένα κουφώματα να λείπουν, δεν έχει γίνει επέμβαση στο κτίριο).

Στον ακάλυπτο χώρο υπάρχει υπαίθριος φούρνος, ο οποίος δεν αναφέρεται στα συμβόλαια του σπιτιού (έτος 1977). Μπορώ να δώσω βεβαίωση βασιζόμενος στο άρθρο 30, παρ 1ιβ, ή η παράγραφος αναφέρεται αποκλειστικά σε φούρνους σε επαφή με το κτίριο?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να χορηγήσεις βεβαίωση, στην τεχνική έκθεση της οποίας θα τεκμηριώνεις με βάση ποια στοιχεία(πχ Ε9, παλαιά συμβόλαια, αεροφωτογραφίες κλπ) το ακίνητο εμπίπτει στις εξαιρέσεις του άρθρου 82, αλλά και την διάταξη του άρθρου 30 που αναφέρεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Παύλο, ευχαριστώ για την απάντηση. Θέλω απλά να επισημάνω πως ο φούρνος βρίσκεται σε απόσταση από το κτίριο του ακινήτου.

Εν ολίγοις, οι υπαίθριοι φούρνοι που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι στα χωριά είναι νομίμως υφιστάμενοι διότι δεν απαιτείται οικοδομική άδεια για την κατασκευή τους?

Link to comment
Share on other sites

Δεν βρήκα κάποια τέτοια προϋπόθεση στη νομοθεσία οπότε χορηγείς βεβαίωση σύμφωνα με τα προαναφερθέντα.

Link to comment
Share on other sites

Xαιρετε,

Παρακαλω να κανω μια ερωτηση.... ισως λιγο χαζη
Σε οικοδομη με αδεια του 1936 η οποια κατασκευαστηκε με αρκετες διαφορες στο περιγραμμα της κατοψης εξ αρχης και προφανως προ 1955, δινουμε βεβαιωση (αφου εγινε προ 55) ή κανουμε τακτοποιηση για προ 75;

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα,

έχω περίπτωση ακινήτου προ 55 (1938) στο οποίο ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει προσθήκη ορόφου.

Στην κατοχή του έχει μόνο τα συμβόλαια τα οποία είναι πράγματι από το 1940 και κανένα άλλο στοιχείο (Ο.Α./Σχέδια ακινήτου κλπ.)

Θα κάνω χετική αναζήτηση στην Πολεοδομία. Αν δεν βρω κάτι θα πρέπει πριν οποιαδήποτε πράξη άδειας δόμησης να κάνω αποτύπωση και ανασύσταση φακέλου και να πάρω βεβαίωση από κάποια υπηρεσία οτι είναι προ 55? Ποια υπηρεσία χορηγεί πλέον αυτές τις βεβαιώσεις? Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.