Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 082 - Ν. 4495/17] Κτίρια προϋφιστάμενα του έτους 1955


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Πελάτης θέλει να γίνει γονική παροχή διώροφης οικίας έχοντας στην κατοχή του προικοσύμφωνα του 1926 και του 1962 όπου το ακίνητο αναφέρεται απλά σαν δυόροφη οικία χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για οικόπεδο και επιφάνειες. Το 1983 βγήκε μόνο μια άδεια στην πολεοδομία με τίτλο ''Αντικατάσταση κεραμιδιών πετσώματος διριχτης στέγης με πλάκα μπετόν αρμέ και κεραμίδια''. Υπάρχουν κατόψεις, όψη και τοπογραφικό αλλά δεν αναφέρεται πουθενά επιφάνεια, πάχος τοιχίου κλπ.. Απλά οι περιμετρικές διαστάσεις.

Για αρχή θα χρειαστεί να πάρω βεβαίωση προ του 55 από την πολεοδομία σωστά; Στο Ε9 σαν επιφάνεια οικόπεδου έχει δοθεί η επιφάνεια του ισογείου γιατί περιμετρικά είναι δημοτικός δρόμος και σαν επιφάνεια ακινήτου το ισόγειο συν ο όροφος. Για να γίνει η συμβολαιογραφική πράξη χρειάζεται καινούργιο τοπογραφικό ή όχι; Υπάρχει κάποια διάφορα για τόσο παλαιά κτήρια; Αν στην αυτοψία μου δεν βρω αλλαγές με βάση τα σχέδια του 83' όπου έχει βγει άδεια, προχωράω κανονικά στην βεβαίωση μηχανικού;

Link to comment
Share on other sites

Εσύ θα χρησιμοποιήσεις τα στοιχεία της άδειας .Τι στοιχεία νομιμότητας είχε το κτίριο;Υποτίθεται έχει γίνει έλεγχος από την πολεοδομία. Επομένως θα δώσεις βεβαίωση για κτίριο πριν 1955 με εργασίες μετά και θα αναφέρεις και τον αριθμό άδειας. Δεν χρειάζεται να πάρεις τίποτα απ'τη πολεοδομία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση ! Για να προχωρήσει όμως ο συμβολαιογράφος δεν χρειάζεται να έχει τοπογραφικό εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων Ε.Γ.Σ.Α.’87 ; Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση για παλαιά κτίρια βάση νόμου ή είναι στην κρίση του κάθε συμβολαιογράφου ; Το τοπογραφικό της αδείας του 83' έχει απλά το περίγραμμα και τις εξωτερικές διαστάσεις. Δεν αναφέρει ούτε καν επιφάνεια. Πέραν της κάλυψης του κτιρίου δεν υπάρχει κάποιος ακάλυπτος χώρος. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η απαίτηση Τ.Δ. σε κρατικό σύστημα ορίζεται στο άρθρο 83 του νόμου παρ.4.Οι περιπτώσεις που εξαιρούνται στην παρ.5 του ίδιου άρθρου, και μία από αυτές είναι και η ύπαρξη Τ.Δ. οικ.άδειας.Εσύ έχεις τοπογραφικό οικ.άδειας το οποίο επιτρέπεται να μπει σε δικαιοπραξία.Ωστόσο αν θεωρείς ότι είναι ελλειπές,ανακριβές κλπ. μπορείς να προσκομίσεις ένα νέο Τ.Δ. εξαρτημένο σε ΕΓΣΑ και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται για πολλούς λόγους (σημαντικούς για ένα σωστό συμβόλαιο,όταν υπάρχουν ελλείψεις).Θέσε το θέμα στον συμβολαιογράφο ακριβώς όπως το σκέφτεσαι,αν θεωρείς ότι το Τ.Δ.της επισκευής στέγης δεν δίνει πλήρη στοιχεία για το ακίνητο.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα,

Ζητώ συγγνώμη για τον τρόπο που θα διατυπώσω την ερώτησή μου, δεν γνωρίζω τη σχετική νομοθεσία λόγω και της ειδικότητας και έχω μπερδευτεί, με ενδιαφέρει απλώς να καταλάβω το 'ιστορικό' της κατασκευής.

Σε κτίριο με 2 κατοικίες (ισόγειο και Α όροφος), η κατοικία του ισογείου είναι κτισμένη (σύμφωνα με το Ε9) το 1940 και του ορόφου το 2007. Ωστόσο είναι προφανές πως το ισόγειο δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο παλιά κατασκευή (πετρόχτιστο). Και επίσης πως θα ήταν δυνατόν να κτιστεί ολόκληρος όροφος πάνω από τόσο παλιό κτίσμα;

Για την κατοικία του ορόφου υπάρχει ΟΑ (προσθήκη Α ορόφου) ενώ για του ισογείου δεν υπάρχει κανένα έγγραφο στην πολεοδομία. 

Στον εν λόγω πελάτη εγώ θα κάνω απλώς μια ΥΔΕ στην οικία του ισογείου για να πάρει νέα παροχή ρεύματος. Το ΔΕΔΔΗΕ ωστόσο θα ζητήσει εκτός των άλλων και θεωρημένο πολεοδομικό έγγραφο και φοβάμαι πως θα σκαλώσει η διαδικασία σε αυτό. 

Τι θα λέγατε στον ιδιοκτήτη να κάνει:

  • Να συνεχίσει τη διαδικασία σαν να ήταν προ του '55 δηλαδή να κάνει αίτηση για βεβαίωση παλαιότητας (με την υπεύθυνη δήλωση πως είναι προ του '55);
  • Να απευθυνθεί σε συνάδελφο σχετικής ειδικότητας και να το πάει ως αυθαίρετο; Ενδεικτικό κόστος για αυτή την επιλογή (αμοιβή μηχανικού, παράβολα, πρόστιμα κ.λπ) δεδομένου ότι το κτίριο είναι γύρω στα 90 τμ;

Κάθε σχόλιο επί των παραπάνω είναι πολύ καλοδεχούμενο, ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, persepolis88 said:

πως θα ήταν δυνατόν να κτιστεί ολόκληρος όροφος πάνω από τόσο παλιό κτίσμα;

image.thumb.png.081637706f3cad482d5e26aafea16134.png

Το αν το έκανε έτσι ή σύννομα στην περίπτωσή σου είναι άλλο ερώτημα βέβαια.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ,

Το αν έγινε η ενίσχυση σύννομα από ποιό χαρτί αποδεικνύεται-διαπιστώνεται;

Και εφόσον έγινε σύννομα εξακολουθεί το αρχικό πετρόχτιστο (ενισχυμένο πλέον) κτίριο να θεωρείται προ του '55;

Link to comment
Share on other sites

16 λεπτά πριν, persepolis88 said:

 

Το αν έγινε η ενίσχυση σύννομα από ποιό χαρτί αποδεικνύεται-διαπιστώνεται;

 

Από την οικοδομική άδεια του 2007 που αναφέρετε..θα υπάρχει σε αυτήν στατική μελέτη που  λογικά θα εμπεριέχει μελέτη στατικής ενίσχυσης του ισογείου.Στο β ερώτημα,το κτίριο προ '55 θα θεωρείται πάντα προ '55.Αρκεί να είναι πραγματικά προ '55.😀Η παλαιότητα του ισογείου δεν αναιρείται από την μεταγενέστερη προσθήκη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.