Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 082 - Ν. 4495/17] Κτίρια προϋφιστάμενα του έτους 1955


Recommended Posts

Καλήμερα , θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να μου διευκρίνιζε κάτι.....

Σε οικόπεδο έχω ένα κτίσμα προ 55 ( το οποίο αποδικνύεται και εύκολα με συμβόλαιο ) και κτίσμα του 1995.Κάνω λοιπόν τακτοποίηση για το νεότερο κτίσμα και γράφω τα τετραγωνικά του...όλα οκ...ως εδώ....

θα βάλω σε άλλο φύλλο καταγραφής και τα τετραγωνικά του προ 55....? ή όχι καθώς θεωρείται νόμιμο....γιατί όποιν έχω ρωτήσει οι απόψεις διίστανται....

Σας ευχαριστώ...

Link to comment
Share on other sites

Η υποχρέωσή σου είναι να τεκμηριώσεις την παλαιότητα του προ 55 κτίσματος και να αναγράψεις την επιφάνειά του και τα λοιπά στοιχεία στην τεχνική έκθεση. Δεν συμπληρώνεις την επιφάνεια του προ 55 κτίσματος σε κανένα φύλλο καταγραφής, διότι το κτίσμα αυτό θεωρείται νομίμως υφιστάμενο και όχι αυθαίρετο προς τακτοποίηση. Παρεμπιπτόντως, μια και αναφέρεις ότι η προϋπαρξή του τεκμηριώνεται από συμβόλαιο, θα σου πρότεινα να συλλέξεις περισσότερες ισχυρές ενδείξεις παλαιότητας καθώς είναι γνωστό ότι στα συμβόλαια περασμένων δεκαετιών ο καθένας δήλωνε ότι ήθελε. Ελέγχεις το κτίσμα και με βάση τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, ακόμη κοιτάζοντας και παρακείμενα κτίρια (εφόσον υπάρχουν τέτοια ανάλογης παλαιότητας). Όταν λοιπόν είσαι σίγουρη ότι όντως το κτίσμα είναι προ 55, δίνεις εντολή στον ιδιοκτήτη μέσω του λογιστή του, να αλλάξει το Ε9 με την σωστή παλαιότητα (πχ 1950) και την σωστή επιφάνεια βάσει της αποτύπωσής σου. Τότε μπορείς να προχωρήσεις στην υπαγωγή.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σ ευχαριστώ πολύ....το προ 55 κτίσμα μου κανει μπαμ ότι όντως είναι παλαιό όντως και μόνο από τη μορφολογία του...απλά συνδυάζοντας αυτά τα 2 ( μορφολογία και συμβόλαιο του 33 που το αναφέρει ( αφού μου βγήκαν τα μάτια με την καλλιγραφία του συμβολαιογράφου να το βρω) ) πιστεύω ότι είναι δυνατές αποδείξεις.....

Σ ευχαριστώ ξανά.. καλή συνέχεια..

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα!

Έχω την περίπτωση κτίσματος προ 55 με λιθοδομή στο οποίο έχουν καθαιρεθεί τμήματα της τοιχοποιίας και έχουν αντικατασταθεί από ΟΣ και οπτοπλινθοδομή ώστε να δημιουργηθούν νέοι χώροι (κουζίνα και wc). Πως αντιμετωπίζεται; Αφαιρώ από την επιφάνεια του προ 55 το εμβαδόν τωναυτών  χώρων και τους ρυθμίζω με 4495?

Link to comment
Share on other sites

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν στο περίγραμμα του προ 55 έχει διατηρηθεί το κέλυφος και εσωτερικά υπάρχουν αλλαγές που δεν αλλάζουν την φέρουσα λιθοδομή (δηλαδή δεν κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα ή μεγάλο μέρος επιφάνειών (πχ δοκάρια και πλάκες), τότε ο υπολογισμός των μετά το 1955 εργασιών γίνεται με αναλυτικό. Τώρα, αν έχεις και κατ επέκταση αυθαίρετες προσθήκες μεταγενέστερες του 1955 αυτές θα τις υπολογίσεις με τις γενικές διατάξεις υπερβάσεων, τεκμηριώνοντας την παλαιότητα του προ 55 κτίσματος κατά τα γνωστά  και θα βάλεις κατηγορία αναλόγως του έτους κατασκευής τους.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Eίναι στην κρίση σου ως μηχανικός να το δεχτείς ως προ 55, αρκεί όμως να μπορέσεις να το τεκμηριώσεις. Αν τώρα, μιλάμε για μια σχεδόν ανακατασκευή του κτιρίου, τότε φυσικά δεν έχουμε πλέον προ 55, οπότε το αντιμετωπίζεις όπως λες. Πριν συμφωνήσεις με τον πελάτη για την υπαγωγή, δες αν γίνεται μήπως τελικά σου βγαίνει κατηγορία 5.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα σας

Σε ακίνητο κατασκευής του 1940, θέλουμε να πραγματοποιήσουμε επισκευές με ΕΕΔΜΚ 

Έχουμε στη διάθεση μας, συμβόλαιο που αποδεικνύει την παλαιότητα, συνδυαστικά με την εικόνα του κτιρίου και τα υλικά του. 

Ερώτηση (Πρακτικά στο 1 απο τα παρακάτω τείνω, απλα υπάρχουν και άλλου είδους γνωμές)

1. Για την έκδοση της άδεια μικρής κλίμακας, πρέπει να το εντάξουμε πρώτα στον Ν.4495/17 και να κάνω μια υπαγωγή με περιγραφή στην τεχνική έκθεση των στοιχείων που το θέτουν ως προ υφιστάμενο του 1955. 

2. Απαιτείται να πάρω βεβαίωση απο την πολεοδομία; 

3. Προχωράω ως έχει, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που έχω στη διάθεση μου, χωρίς κάποια άλλη ενέργεια. 

Link to comment
Share on other sites

Το 1 θα το κάνεις υποχρεωτικά αν έχεις προφανείς παρεμβάσεις μετά το 1955, έστω και μια λοιπή παράβαση. Κατά τα άλλα με το 3 θα πας. Τελευταία φορά που ζήτησα τέτοιο πράγμα (2) από την πολεοδομία μου απάντησαν ότι το βεβαιώνουμε εμείς...

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

Σε κτίριο πριν 55 εγινε επισκευή σεισμοπλήκτου  και κατα την επΙσκευή ανακατασκευασθηκαν οι δυο τοιχοποιίες έγινε κατασκευή σοφιτας και προσθήκη κατ'έπεκταση το περιτυπωμα του παλιου κτιριου ειναι το ιδιο το δε κτιριο βρισκεται εντος στασιμου οικισμου.Μπορω να το θεωρήσω ως πριν  55 η είναι  ειναι πιο σωστό να το δηλωσω χωρίς οικ. αδεια?Εχει γινει συζήτηση πιο πανω  αλλα η διαφορα ειναι η υπαρξη αδειας επισκευης  και ο στασιμος οικισμός.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.