Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 082 - Ν. 4495/17] Κτίρια προϋφιστάμενα του έτους 1955


Recommended Posts

και μεταγενεστερες παρεμβάσεις να έχει υποστεί το προ 55 ας τα βάλει κατηγορία 3 η αναλυτικο

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εννοείται. Για παραπάνω έλεγχο το είπα. Το μόνο που θέλει προσοχή είναι οι παρεμβάσεις μετά το 1955 να έχουν γίνει σε άρτιο οικόπεδο

Edited by ΜιχάληςΣπ
Ορθογραφία
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Έχω υπόθεση με οικόπεδο προς μεταβίβαση (εντός οικισμού) εντός του οποίου υπάρχει μια 'πανάρχαια' αγροτική αποθήκη που τεκμαίρεται και από τη κατασκευή της (λιθοδομή) και από αεροφωτογραφία και από αναφορά της σε συμβόλαιο.

Το παραπάνω πρόκειται να μεταβιβαστεί και η συμβολαιογράφος μου ζητάει βεβαίωση Ν4495. 

Είχα την εντύπωση ότι απλά συντάσω Έκθεση/Βεβαίωση προ '55 με τα παραπάνω στοιχεία, την υπογράφω και τέλος. Χρειάζεται να εκδόσω βεβαίωση 4495/17 όπως μου ζητάνε?

Βοηθήστε με παρακαλώ!

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και πρέπει να εκδόσεις βεβαίωση Ν4495 εφόσον πρόκειται να γίνει μεταβίβαση!! Στο σύστημα του ΤΕΕ εκεί στη δήλωση θα ανεβάσεις τη τεχνική σου έκθεση/βεβαίωση ως αποδεικτικό έγγραφο προ 55 μαζι με τα υπόλοιπα αποδεικτικά που έχεις.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@the_topo Θα εκδόσεις βεβαίωση σύμφωνα με την παρ. 2γ άρθρου 83 Ν. 4495 (" οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 82 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 89). Η εξαίρεση για τα προ 55 βρίσκεται στην παρ 2α του άρθρου 82 του νόμου.

Ισχύουν και τα υπόλοιπα που αναφέρει ο συνάδελφος, ότι στην τεχνική έκθεση θα αναγράψεις τα στοιχεία που αποδεικνύουν την παλαιότητα του κτίσματος ως προ 55. Στην ουσία μέσω της βεβαίωσης που χορηγείς, υπογράφεις με δική σου ευθύνη πλέον (βάσει των στοιχείων) ότι το κτίσμα προυφίσταται του 1955. Αν τυχόν έχουν γίνει μεταγενέστερες αυθαιρεσίες στο ακίνητο, αυτές θα πρέπει να δηλωθούν, οπότε θα πρέπει να κάνεις δήλωση υπαγωγής στο Ν. 4495. 

Edited by Pavlos33
  • Thanks 3
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι, 

 

κτίσματα αποδεδειγμένα προ 55 που όμως 'καβαλάνε' τα όρια του γείτονα πώς τα αντιμετωπίζεται; έχω ακίνητο που το πλάτος του ορόφου πιάνει και τις 2 μάντρες του γείτονα αντί να περιορίζεται στη δική του μάντρα. Και τα 3 ακίνητα είναι αρχαία (όχι διατηρητέα) περίπου 80 ετών. Το σύστημα αυτό με καβάλημα στις μάντρες το βλέπω συχνά ειδικά σε οικισμούς σε νησιά αλλα δε κλήθηκα ποτέ να δώσω βεβαίωση - εδώ το βρίσκω όμως στον αστικό ιστό της Αθήνας.

Πιστεύω πως τη βεβαίωση τη δίνω χωρίς πρόβλημα. Όμως η επιφάνεια στα συμβόλαια είναι μικρότερη (προφανώς δε συνυπολογίστηκε το καβάλημα μάντρας), η πραγματική κατάσταση το βγάζει 3-4 τ.μ. παραπάνω. Αμα ζητηθεί κάτοψη τί θα κάνατε; ομοίως και αν ζητηθεί ΗΤΚ!

Link to comment
Share on other sites

@Christos

Συνήθης πρακτική στα κτίσματα της δεκαετίας του '50 και παλαιότερα.
Ο όμορος παραβίαζε την μεσοτοιχία, χρησιμοποιώντας τον τοίχο του γείτονα ως έδραση του δικού του. 
Βεβαίως, όπως κέρδιζε επιφάνεια από τον έναν διπλανό, έχανε από τον άλλον.
Αυτό μπορεί να συνέβαινε σε όλο το οικοδομικό τετράγωνο.
Προσωπικώς, θα σχεδίαζα τους τοίχους στα όρια του οικοπέδου -χωρίς να τα παραβιάζουν.
Δεν υπάρχει ζήτημα για την βεβαίωση.
Όταν -κάποτε- κατεδαφιστούν αυτά τα κτίρια, θα λυθεί και αυτό το πρόβλημα.

Edited by Equalizer
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι τα φώτα σας παρακαλώ

Έχω πενταώροφο κτήριο διατηρητέο με άδεια του 1930 που όλες οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αρχική άδεια έχουν προκύψει πριν το 1955. Αυτές που δεν μπορώ με άνεση να τεκμηριώσω είναι η αλλαγή χρήσης από κατοικία σε επαγγελματική στέγη καθώς και τις αλλαγές στην διαμερισματώση διοτι οι οριζόντιες ηταν                            ολόκληροι όροφοι αρα δεν απασχολουσαν τα όρια μεταξυ των διαμερισμάτων . Έχω μαρτυρίες ότι η αλλαγή χρησης έγινε με την παράδοση στους ιδιοκτήτες από τον ΕΛΛΑΣ καθώς και παλαιά συμβόλαια όχι όμως πρίν του 1955.

Θα ήθελα να αποφύγω την τακτοποίηση με 4495 (έτσι με συμβούλεψε και η Νεοτέρων) πηγαίνοντας το στα προ του 1955 και να εκδώσω ΗΤΚ. Σίγουρα θα απαιτηθεί βεβαίωση μηχανικού. Επειδή δεν έχω κάνει ΗΤΚ σε διατηρητέο ξέρει κανείς τι άλλο θα χρειαστεί. Θα πρέπει να επικαιροποιήσω τον φάκελο στην πολεοδομία? Εάν κάποιος θέλει να πάρει άδεια λειτουργίας, από πυροσβεστική θα επαρκούν οι κατόψεις του συστήματος.

Και τέλος μετά την διαδικασία εάν θέλω να κάνω αλλαγή χρήσης θα την κάνω πάλι με ΗΤΚ η θα πρέπει να περάσω από ΥΠΠΟ ?

Ευχαριστώ

Edited by DGATZONIS
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας συνάδελφοι, 

Σε οικόπεδο εντός Παραδοσιακού Τόμεα και Σχεδιού Πόλεως, υπάρχουν δύο αυτοτελή ισόγεια κτίσματα (Α και Β). 

Οι τοίχοι και των δύο κτιρίων είναι 60άρηδες (κοινώς πετρόχτιστοι), εκτός της κόκκινης γραμμοσκιασμένης πλευράς που ανήκει στο κτίσμα Α η οποία είναι 0.25 (διπλή τοιχοποία). 

Η ιδιοκτήτρια ισχυρίζεται ότι είχε πάρει βεβαίωση από την πολεοδομία σαν προυφιστάμενα του 55 και για τα δύο κτίσματα, αλλά την έχει χάσει. Επίσης μου ανέφερε καθαρά ότι η κοκκινή πλευρά έχει κατασκευαστεί κοντά στο 60 με 65. 

Τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία που έχω για να χαρακτηρίσω το κτίσμα Α σαν προυφιστάμενο του 55 είναι το ότι αναγράφονται στο Ε9 σαν έτος κατασκευής 1955 και το γεγονός ότι στην άδεια επέκτασης του κτίσματος Β που είχε εκδοθεί το 2005 και τα δύο κτίρια αναγράφονται σαν προ 55. (με καλύπτει αυτό;) 

Με προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κόκκινη πλευρά δεν είναι πετρίνη όποτε με προσδίδει από μόνη της. 

Είμαι καλυμμένος με το Ε9 και την άδεια επέκτασης; Ποιά λύση προτέινεται;

image.thumb.png.025a4b153b49583338325ee102e2c2a2.png

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.