Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 082 - Ν. 4495/17] Κτίρια προϋφιστάμενα του έτους 1955


Recommended Posts

Καλημέρα,

Κτίριο προ του '55 με άδεια νομιμοποίησες του 1995 σαν κτίσμα προ του '55 έχει διαφορές στο περίγραμμα 0,5-1μ σε κάθε πλευρά σε σχέση με την άδεια.

Πως το αντιμετωπίζουμε; 

  • Το περνάμε από τον 4495 σαν κατηγορία 1 και κάνουμε σωστή κάτοψη και εμβαδομέτρηση;
  • Το αφήνουμε σαν προ του 55 αφού έχουμε το αποδεικτικό της πολεοδομίας, αλλά κάνουμε καινούργια κάτοψη;
  • Το περνάμε απο τον 4495 σαν κατηγορία 4 με τα επιπλέον μέτρα να δηλώνονται μετά την άδεια νομιμοποίησης;

Το κτίριο είναι ισόγεια κατοικία 75τ.μ. και το περίγραμμα που μετράω ήταν ίδιο εξαρχής

Link to comment
Share on other sites

On 17/10/2019 at 9:55 ΜΜ, Giannis Psihogios said:

Καλησπέρα Παύλο,

Έχω βρει στοιχεία για το προ του 55, οπότε θα βάλω 'ΝΑΙ' και αριθμό άδειας 0000 όπως είπες. Σε αυτή την περίπτωση, δέχεται την Κατηγορία 4, στα δικαιολογητικά όμως και ειδικότερα στο Διάγραμμα Κάλυψης τι θα επισυνάψω;

 Επίσης, ζητά τοπογραφικό της άδειας, στο οποίο θεωρώ πως θα επισυνάψω το τοπογραφικό που έκανα πρόσφατα για το εν λόγω ακίνητο.

Bonus ερώτηση: Πώς θα έβαζα την αποθήκη Κατηγορία 3 εφόσον το ύψος της ξεπερνά τα 2,5μ;

Σωστα τα λες. αλλα ερώτηση: αν βαλεις οτι εχει οικ. αδεια μετα θα βαλεις και υπερβαση καλυψης στα αυθαιρετα τμηματα σου και αν με τι ποσοστο υερβασης αφου δεν υπαρχει αδεια να συγκρινεις?

 

On 17/10/2019 at 9:21 ΜΜ, Pavlos33 said:

To προ 55 το αναφέρεις στην Τ.Ε έχοντας βρει τα στοιχεία τα οποία το αποδεικνύουν ότι είναι όντως προ 55. Για το 1 έχεις κατηγορία 1, ενώ για τα 2 και 3 ερωτήματα αναλόγως χρονολογίας τέλεσης αυθαιρεσίας καθορίζεις τις κατηγορίες. Η αποθήκη μπορεί να υπολογιστεί και ως κατηγορία 3. Το 2 με αναλυτικό. "Ναι" στην Ο.Α σύμφωνα με το παράρτημα 1.

Αν βάλεις λοιπή παράβαση κατηγορία 4 πάλι ζητάει αριθμό άδειας;

Υπάρχει και η μέθοδος εξαπάτησης του συστήματος βάζοντας για αριθμό άδειας 0000 και αναλύοντας στην ΤΕ ότι για συστημικούς λόγους μπήκε το νούμερο αυτό προκειμένου να επιτευχθεί καταχώρηση της εν λόγω παράβασης στην κατηγορία 4, καθώς αποτελεί παράβαση αναλυτικού η οποία δεν καταχωρείται στο κελί επιφάνειας υπέρβασης δόμησης του πληροφοριακού συστήματος.

προ 55-ΟΑ.jpg

Σωστα τα λες. αλλα ερώτηση: αν βαλεις οτι εχει οικ. αδεια μετα θα βαλεις και υπερβαση καλυψης στα αυθαιρετα τμηματα σου και αν με τι ποσοστο υερβασης αφου δεν υπαρχει αδεια να συγκρινεις?

Link to comment
Share on other sites

Τα μεγέθη συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους δόμησης που ισχύουν σήμερα στην περιοχή ή αυτούς που ίσχυαν κατά την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 26/8/2021 at 9:42 ΠΜ, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Βάλε κάτι σαν κι αυτό.....

Νέα εικόνα.jpg

Καλησπέρα...λίγο μπερδεύτηκα με αυτά που διάβασα. θέλω να εκδώσω βεβαίωση νομίμως υφιστάμενων ως προ του 55., αλλά πίστευα ότι το σύστημα δεν θα μου ζητήσει να ανεβάσω αρχεία. Κάνω λάθος;

Ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου.

Edited by Pavlos33
έγινε προσθήκη τονισμού και διόρθωση ορθογραφίας λέξεων.
Link to comment
Share on other sites

Εννοείς ότι θέλεις να εκδώσεις βεβαίωση νομιμότητας μηχανικού του άρθρου 83 ή κάτι άλλο;

Στις βεβαιώσεις του α 83 ν. 4495 δεν αναρτάται κάτι. Μόνο στην τεχνική έκθεση στοιχειοθετείς και μνημονεύεις τα δικαιολογητικά  (ή βάσει μορφολογικών χαρακτηριστικών του κτιρίου) στα οποία βασίστηκες και έκρινες ότι το κτίσμα είναι προϋφιστάμενο του 1955.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Α!... Ωραία. Αυτό ήξερα κι εγώ, απλά καθώς διάβαζα αυτά που γράφονται μπερδεύτηκα. Ευχαριστώ πολύ για την επιβεβαίωση.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,

Έχω ένα ακόμα κτίσμα προ του 1955 με συμβόλαιο και αεροφωτογραφία που το πιστοποιούν. Δεν υπάρχει όμως οικοδομική  άδεια. Δίνω βεβαίωση ως προϋφιστάμενο του 1955 και στην άδεια τι γράφω; Επιλέγω όχι στο πεδίο αν δεν υπάρχει άδεια και βάζω στο πεδίο της άδειας 0? Και στο τέλος επιλέγω ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές για να εκδοθεί ή άδεια; 

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,όταν λες "να εκδοθεί η άδεια",τι εννοείς;Δεν είναι κατανοητό το ερώτημα σου.Τι σου έχει ζητηθεί;Βεβαίωση του Ν.4495 για συμβόλαιο;

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει η επιλογή στο ΦΚ να βάλεις προ 1955. επίσης θεωρείται ως έχον Ο.Α.

Αρθρο 82 παρ.2:

Ειδικότερα, για τα κτίρια της περίπτωσης α) σημειώνεται ότι κτίριο που υφίσταται προ της 30.11.1955, ημερομηνίας ισχύος του από 9.8.1955 βασιλικού διατάγματος είναι νομίμως υφιστάμενο κατά τα οριζόμενα στην παρ.1δ του άρθρου 23 του ν.4067/12. Ο χρόνος ανέγερσής του συνήθως τεκμαίρεται από αεροφωτογραφίες ή άλλα δημόσια έγγραφα, ή τον τρόπο κατασκευής του, τα οποία δηλώνονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη και τεκμηριώνονται από το μηχανικό στην τεχνική έκθεση. Μεταγενέστερες αυθαίρετες προσθήκες ή αλλαγές χρήσης που τυχόν προκύπτουν και εφ’ όσον δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρούσας παραγράφου, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος για την αναστολή επιβολής κυρώσεων.

Ακυρο άλλο εννοουσα, Βάζεις το ΟΑ ναι προ 55 που λεει και η Χριστίνα.

Edited by sissy_arch
Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη εννοώ για να εκδοθεί η βεβαίωση. Ναι, βεβαίωση για συμβόλαιο έχει ζητηθεί.

Που είναι η επιλογή αυτή. Σε ποιο πεδίο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.