Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 082 - Ν. 4495/17] Κτίρια προϋφιστάμενα του έτους 1955


Recommended Posts

  • 1 month later...

Καλημέρα,

θέλω να τακτοποιήσω αυθαιρεσίες σε κτήριο εκτός σχεδίου, κατασκευής του 1952 που δεν έχει άδεια από την πολεοδομία.

Στην αντίστοιχη επιλογή στα αυθαίρετα, βάζουμε ότι έχει άδεια ή όχι?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Βάζουμε ΝΑΙ κι εκεί που ζητάει τον αριθμό γράφουμε το κειμενάκι που προανέφερα....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Συνάδελφοι, θα ήθελα να διευκρινίσω το εξής:

Σε γήπεδο εκτός σχεδίου όπου υπάρχουν διάφορα κτίσματα προς τακτοποίηση, έχω και κατοικία προ '55 για την οποία γίνεται αναφορά σε συμβόλαιο ως προυφιστάμενο του '55. Στη τακτοποίηση χρειάζεται να επισυνάψω βεβαίωση δική μου προ '55 ή είναι αρκετή η ειδική αναφορά στη Τεχνική Έκθεση στο συμβόλαιο που την αναφέρει ως κατοικία προ '55. (το οποίο συμβόλαιο και θα επισυνάψω) 

Επίσης, θα ακολουθήσει ΗΤ, αν δεν χρειάζεται για τις ανάγκες της τακτοποίησης, μήπως χρειάζεται να συντάξω τη βεβαίωση για το κτίσμα προ '55 έτσι κι αλλιώς?

 

Link to comment
Share on other sites

Η πρώτη σου δουλειά είναι να αποφασίσεις εάν το κτίσμα προυφίσταται του 1955. Εάν έχεις ενδείξεις (πχ βάσει μορφολογικών χαρακτηριστικών του εξεταζόμενου κτιρίου, αλλά και άλλων παρακείμενων, ή από κάποια βεβαίωση χρόνου ρευματοδότησης, ή αναφορά σε συμβόλαιο κλπ), ζητάς και το Ε9 του ιδιοκτήτη (επικουρικά ζήτα και το Ε9 προ δεκαετίας να δεις τι έγραφε τότε) και έτσι έχεις ένα σύνολο καλών ενδείξεων για την προΰπαρξη του κτίσματος. Αν η επιφάνεια του προ 55 που έχει καταγραφεί στο πρόσφατο Ε9 διαφέρει,  θα πρέπει πριν προχωρήσεις να βάλεις τον ιδιοκτήτη να την διορθώσει σύμφωνα με την δική σου πρόσφατη αποτύπωση. Έτσι θα είσαι πλήρως καλυμμένος και θα έχεις τεκμηριώσει το προ 55. Τα λέμε σε πολλά ποστ στο παρόν θέμα τα οποία μπορείς να διαβάσεις. Εφόσον όμως έχεις και άλλα κτίσματα με αυθαιρεσίες στα οποία θα κάνεις υπαγωγή και έστω ότι μέσα σε αυτά θα υπάρξει υπαγωγή σε κατηγορία 1, αντί να κάθεσαι και να τεκμηριώνεις την προύπαρξη του προ 55, δεν θα ήταν κακή ιδέα να το εντάξεις και αυτό ως αυθαίρετο στην κατηγορία 1 για πιο σίγουρα. Το πρόστιμο στην κατηγορία 1 δεν εξαρτάται από τα εμβαδά (είναι το λεγόμενο πρόστιμο παραβόλου). Η ΗΤ αν υποθέσουμε ότι έχουμε σε ένα ακίνητο κτίσμα ή κτίσματα προ 55 χωρίς άλλα αυθαίρετα ή άλλες μεταγενέστερες του 55 αυθαιρεσίες,  μπορεί να συνταχθεί με την τεχνική σου έκθεση (εκτός συστήματος αυθαιρέτων) μέσω της οποίας (δες παραπάνω) θα τεκμηριώνεις την προύπαρξη του προ 55, όπως θα έκανες και με το παλιό σύστημα-προ ΗΤΚ-βεβαιώσεων ν. 4495.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παύλο ευχαριστώ.

Το κτίσμα είνai προ '55 και βάσει μορφολογικών και από αναφορά σε συμβόλαια . Στο Ε9 αναγράφεται σαν κατοικία από το 1947 αλλά αντί gia 69τμ της αποτύπωσής μου αναγράφεται ως 60τμ. (το ίδιο και στα συμβόλαια) Θα πρέπει να διορθώσουν το Ε9 τους πριν το αναρτήσω? Και αν ναι, ΤΕ για τεκμηρίωση προ '55 δεν θα χρειαστεί σε αυτή τη περίπτωση για τη τακτοποίηση?

(όσον αφορά τη κατ.1 όπου μου είπες να εντάξω τη κατοικία, ήδη έχω ΥΔ του ιδιοκτήτηόπου την αναφέρει ως προ '55 και τα συμβόλαια - και στα παλαιά ΤΔ την αναγράφουν ως προ '55 επομένως θα προτιμούσα να το συνεχίσω έτσι αν και προφανώς να την εντάξω στη κατ.1 θα ήταν πιο απλό).

Όταν απαντάς από κάτω δεν χρειάζεται να κάνεις παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος. Pavlos 33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

H διόρθωση του Ε9 λειτουργεί ως τεκμήριο αφού πλέον θα έχεις στοιχείο και την παλαιότητα και την ίδια επιφάνεια. Οπότε ναι, το Ε9 πρέπει να διορθωθεί για δική σου διασφάλιση. Μην ακούς τις γνωστές γκρίνιες. Υπόθεση ρουτίνας για ένα λογιστή είναι αυτή η μεταβολή. Από κει και πέρα ισχύει ότι αναφέρω παραπάνω για να μην τα επαναλαμβάνω. 

 

  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους!

Στη περίπτωση που αναφερόμουν νωρίτερα της κατοικίας προ '55 υπάρχει μια μεταγενέστερη (μικρή αν και δεν έχει σημασία η επιφάνεια) επέκταση. Σύμφωνα με όσα συζητήσαμε εδώ,  ζήτησα στο λογιστή να τροποποιήσει το Ε9 του ιδιοκτήτη σύμφωνα με τις καταμετρήσεις μου αλλά μου είπε ότι πρέπει να μπει όλη η κατοικία συνολικά ως προ '75 (το έτος δηλαδή όπου πραγματοποιήθηκε η επέκταση) αναγκαστικά από το νόμο. Επομένως πως θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω το Ε9 ως τεκμήριο? 

Αυτό που έχω ως τεκμήριο για τη κατοικία προ '55 είναι πέρα από το τρόπο/υλικά κατασκευής, είναι συμβόλαιο που την αναφέρει ως προ '55. Δυστυχώς όμως η επιφάνεια της κατοικίας που αναφέρεται στο συμβόλαιο είναι λάθος  (στο συμβόλαιο αναφέρεται μεγαλύτερη).

Πως με συμβουλεύετε να το χειριστώ? Να τροποποιήσει ο λογιστής το Ε9 του ιδιοκτήτη (αυτό φαντάζομαι είναι αναγκαστικό) και να επισυνάψω και ένα Ε9 παλαιότερο? Αναγράφεται όμως η επιφάνεια της κατοικίας λάθος..

Μήπως στο ΦΚ. που αναφέρω την επέκταση αυτής της ισόγειας κατοικίας, προσθέσω και την ίδια αρχική κατοικία (με διευκρίνιση στη ΤΕ ότι στην ουσία είναι προ '55) και να το λύσω έτσι? 

@Pavlos33 αυτό νομίζω μου προτείνεις κι εσύ παραπάνω - ο μόνος μου δισταγμός σε αυτό (παρότι θα μου έλυνε τα χέρια) είναι μήπως με αυτό το τρόπο 'αναιρώ' την αναφορά παλαιών συμβολαίων/Ε9 για τη κατοικία που την αναφέρουν ως προ'55. Πες μου σε παρακαλώ γιατί για να είμαι ειλικρινής δεν έχω τη κατάλληλη εμπειρία ώστε να γνωρίζω αν μια τέτοια αλλαγή προκαλέσει μεγαλύτερο μπέρδεμα..

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.