Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 082 - Ν. 4495/17] Κτίρια προϋφιστάμενα του έτους 1955


Recommended Posts

Σωστή η προσέγγιση υπολογισμού.

Οι αυθαιρεσίες πότε έχουν γίνει;

Για το προ 55 κτίριο υπάρχουν αποδεικτικά παλαιότητας;

Link to comment
Share on other sites

Οι αυθαιρεσίες όλες μετά το 2004 δυστυχώς, το προϋφιστάμενο φαίνεται σε συμβόλαιο και στο Ε9 με χρονολογία το 1907.

Και κάτι ακόμα:

Έχω συντελεστή δόμησης εκεί 0,8 (εντός οικισμού) με οικόπεδο 490,00 μ². Θα πρέπει να συγκρίνω τις επιφάνειες ανά όροφο με το (<50% τη επιτρεπόμενης δόμησης ή  50%- 100 % της επιτρεπόμενης δόμησης) ή πρέπει να αθροίσω όλες τις αυθαίρετες επιφάνειες = 240,00 μ² οπότε θα είναι σίγουρα > 50% της επιτρεπόμενης δόμησης και αυτό το επιλέγω σε όλα τα φύλλα καταγραφής?

Edited by APSP
Link to comment
Share on other sites

To συμβόλαιο που επικαλείσαι ποια ημερομηνία αναγράφει;

Συγκρίνεις με το σύνολο (240 τμ).

Ο ΣΔ=0,80 εντός οικισμού πως προκύπτει; Έχει οικισμό με ρυμοτομικό σχέδιο και όρους δόμησης με το ΒΔ του 69;

Link to comment
Share on other sites

Oι αυθαιρεσίες προ 55 υπάγονται στις εξαιρέσεις και τα ακίνητα με αυτές μπορούν να μεταβιβαστούν. Προσοχή όμως διότι οι μεταγενέστερες του έτους 1955 αυθαιρεσίες δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις και οφείλεις να τις τακτοποιήσεις.

Συνήθως στα κτίρια προ 55, οι μεταγενέστερες αυθαιρεσίες που συναντάς είναι αλλαγή στέγης, στοιχεία σκυροδέματος, στεγασμένες βεράντες (χαγιάτια), περιτοιχίσεις, εδαφόπλακες οπλισμένου σκυροδέματος, εξωτερικό w.c, επιχρίσματα, κουφώματα,  κλπ.

 

Άρα, δήλωση κάνεις για ακίνητο που έχει αυθαιρεσίες προκειμένου αυτές να τακτοποιηθούν. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω κτίριο προ του 55 (στηριζόμενος σε βεβαίωση δήμου,διαθήκη,Ε9 και υλικά κατασκευής).Για να εκδώσω τη βεβαίωση χρειάζεται να επισυνάψω και τα έγγραφα που αποδεικνύουν το έτος κατασκευής του σπιτιού,τα παραπάνω δηλαδή?

Και ένα άλλο ερώτημα,επειδή αφορά διώροφη κατοικία  με οριζόντιες ιδιοκτησίες όπου στον ακάλυπτο υπάρχει αποθήκη μεταγενέστερη του 1955 και είναι κοινόχρηστη και εγώ θέλω να βγάλω βεβαίωση για την οριζόντια ιδιοκτησία του ορόφου χωρίς να ασχοληθώ με την αποθήκη, τι από τα δύο πρέπει να αναφέρει(διαλέξω) η βεβαίωση:

Άρθρο 83

2.β) στο ακίνητο ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζό-
ντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των
κοινόκτητων ή κοινοχρήστων χώρων του ακινήτου, δεν
έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ’ υπέρβαση
της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησί-
ας, καθώς και ότι δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς
άδεια ή,
2.γ) οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκα-
τεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από
τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 82 και
δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του
άρθρου 89.

Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχάς να βεβαιωθείς ότι στο κτίριο δεν υπάρχουν μεταγενέστερες αυθαιρεσίες. Συνήθως ένα κτίριο έχει μεταγενέστερες προσθήκες και σε αυτό έχουν γίνει εργασίες που δεν είναιι προ 55 και πρέπει να δηλωθούν.. Οι βεβαιώσεις δημάρχων δεν αποτελούν αξιόπιστο αποδεικτικό το ίδιο και οι διαθήκες. Αποτελούν όμως ενδείξεις. Εφόσον λοιπόν οι ενδείξεις σου ταυτίζονται και με την άποψη που απεκτησες για το κτίριο κατά την επιθεώρησή σου, θα βάλεις τους ιδιοκτήτες να αλλάξουν το Ε9 σύμφωνα με τη νέα αποτύπωση που θα κάνεις και φυσικά θα αναγραφεί η σωστή παλαιότητα (αν αυτό δεν έχει γίνει ήδη).

Συμβουλευτικά μιλώντας, σε συμφέρει να κάνεις την αποτύπωση και αν δεν υπάρχουν άλλες αυθαιρεσίες με επιφάνεια, βάλε μια λοιπή παράβαση, μάζεψε όλες τις αυθαιρεσίες αναλυτικού και φτιάξε και τις κατόψεις σου οι οποίες θα ζητηθούν κάποια στιγμή. Επίσης, κάνε και το τοπογραφικό σου γιατί και αυτό θα ζητηθεί. Οπότε θα είσαι έτοιμος και καλύτερα αμειβόμενος.

 

Για το δεύτερο ερώτημα, δεν υπάρχει απαίτηση να εξετάσεις αυθαιρεσίες επί κοινόχρηστων χώρων. Εξετάζεις μόνο την προς μεταβίβαση οριζόντια ιδιοκτησία. 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Παύλο για τη συμβουλή σου.Αν καταλήξω να το δηλωσω ως προυφισταμενο του 55 για να εκδωσω βεβαιωση και να περαιωθει η δηλωση χρειαζεται να ανεβασω δικαιολογητικα στο συστημα(π.χ. για την αποδειξη οτι ειναι προ του 55);

Link to comment
Share on other sites

Η βεβαίωση δεν απαιτεί να επισυνάψεις δικαιολογητικά. Από κει και πέρα να βεβαιωθείς για όσα σου γράφω πιο πάνω. Μην παίρνεις αψήφιστα τα προ 55. Είναι πολύ επικίνδυνη κατηγορία και επαναλαμβάνω, με εξαίρεση ένα κτίριο εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο επί δεκαετίες, αν μιλάμε για κτίριο που στέκεται και λειτουργεί σήμερα, κατά 101% έχουν γίνει εργασίες ανακαίνισης και ενδεχομένως προσθήκες. 

Μεγάλη προσοχή λοιπόν. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!Έχω την εξής ερώτηση:

έχω ένα διαμέρισμα που αποκτήθηκε ως αποδοχή κληρονομιάς. Στη πράξη αποδοχής αναφέρεται η οικοδομική άδεια του 1937 με την οποία ανεγέρθη και η οποία όμως έχει απωλεσθεί. Η κληρονομιά του πελάτη μου αφορά διαμέρισμα ισογείου και αποθήκη ως παρακολούθημα. Το θέμα μου είναι το εξής: η αποθήκη αναγράφεται 4τμ ενώ στην αυτοψία (μαζί με τα τμ από τους τοίχους που της αναλογούν φτάνει τα 4,5τμ. δηλαδή ξεπερνάει το όριο ανοχής. Τι να κάνω?Κρίμα είναι νομίζω να τακτοποιήσει κάτι που αποδεδειγμένα προϋφίσταται του 55, μόνο και μόνο επειδή αναφέρει άλλα τμ το συμβόλαιο, γιατί τότε κάνανε χοντρικά τις εμβαδομετρήσεις....

Τι λέτε εσείς?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.