Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θερμαντικό σώμα μέσα σε μικρό θερμοκηπιο


Recommended Posts

Καλησπέρα , έχουμε κάνει με τον πατέρα μου ένα θερμοκήπιο με καλυψη απο ναυλον . Είναι κυκλικό με χαλβανιζέ πλέγμα 6μέτρων με 1,9 μέτρα διάμετρο και 2 μετρα ύψος  . Μέσα έχουμε ένα δεντράκι λεμονιάς και ανάβώ το ηλεκτρικό σώμα τη 1 απο τις 4 αντιστάσεις κάθε ώρα για 30' λεπτά  ( δηλάδή π.χ. 23.00-23.30 αναμμένο , 23.30-24.00 κλειστό , 24.00-00.30 αναμμενο και 00.30-1.00 κλειστο κ.λπ. ) με αυτόματο χρονοδιακόπτη από τις 23.00 το βράδυ μέχρι τις 7.00 το πρωι  , τις νύχτες που κάνει θερμοκρασίες κάτω από +2 C  βαθμών κελσίου . Απο πανω το έχουμε καλύψει με ναυλον και το έχουμε τεντώσει και ενώσει με ''ραψιμό'' από σκοινί  το σημείο επαφής των δύο ακρών του ναύλον . Δυσκόλα μπαίνει νερό εάν και δεν αποκλείεται να μπει απο την οροφή λίγο νεράκι με μία καταρακτώδη βρόχη  . Αποφεύγω να το χρησιμοποιώ όμως  με βροχη . Υπάρχει περίπτωση να μου κανει βραχυκυκλωμα και να προκληθεί πυρκαγιά εκει μεσα ? Το σώμα πάταει πανω σε ένα στρώμμα από ξυλάκια και χώμα μαζί  , όπου έχουν στερεωθεί οι ρόδες μέσα και ανάβω την 4η μόνο πάνω πανω αντισταση . Υπάρχει ρίσκο μεγάλο με τη χρήση του ?   Τι άλλο εναλλακτικά θα μπορούσα να κάνω ? Οι θερμοκρασίες εδω πάνω στη θεσσαλονικη στο ρετζικι που μένουμε πέφτουν πολύ χαμηλά το χειμώνα καμιά φορά τη νύχτα . 

Edited by Νικολέτα Ηλιάδου
Link to comment
Share on other sites

Το εσωτερικό του θερμοκηπίου ιδίως αν δεν το αερίζεις εχει μεγαλο ποσοστό υγρασίας (ανω του 80%). Τις βραδυνές ώρες το ναυλον έχει την τάση να "υγροστατεί" δηλαδή υγροποιουνται υδρατμοί πάνω του και πέφτουν κάτω με τη μορφή σταγόνας. Οποτε θα εχεις προβλημα να εχεις το σώμα εκτεθειμένο (μπορεις ενδεχομενως να κανεις ενα "στεγαστρακι" απο πανω για να μην βρέχεται, παντως το υγρο περιβάλλον θα το σκουριάσει σύντομα). Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης πιο φθηνοί δεν υπάρχουν (υπάρχουν αερόθερμα ηλεκτρικά για θερμοκήπιο ή ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση), ίσως αν έβαζες εδαφοκαλυψη για να κρατά ζεστό το χώμα ή ακόμα υπάρχουν σωλήνες διαφανείς νάυλον που βάζεις  νερό μέσα και ζεσταίνονται το πρωί και αποδίδουν τη ζέστη το βράδυ (η θερμοκρασια μεσα ειναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη απο οτι χωρίς σωλήνες), αλλά για θερμοκρασίες κοντά στο 0 θέλεις οπωσδήποτε θέρμανση.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα ναι καταλαβαίνω , μιλάμε για θερμοκρασιές εδω πάνω το Γενάρη από -5 έως -10 καμιά φορά ... Οποτε η θέρμανση είναι απαραίτητη . Το θερμοκήπιο έχει τρύπες αρκετές αλλά μικρές . Το στέγαστρω από τη υλικό να είναι . Θα μπορούσα εναλλακτικά να έβαζα μία ψιλή ομπρέλα από πάνω από το σώμα σε απόσταση και να τη στερεώσω ?  Η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει πολύ καθώς αναάβει για μισή ωρα και μετά σβηνει και κρυώνη τη μισή ώρα που μένει σβηστό . Ανεβάζει μια μέση θερμοκρασία γύρω στουσ +6 C ίσα ίσα για να μην παγώσει το δεντράκι  . 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.