Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φορτίο χώματος σε υπόσκαφο κτίριο


 
GX24

Recommended Posts

Σε υπόσκαφο κτίριο τί φορτία λαμβάνεται στο στατικό υπολογισμό? Το έδαφος το υπολογίζεται με 17 ΚΝ/m δηλαδή αν έχω μία πλάκα με 2 μ χώμα απο πάνω θα την φορτίσω με 34 ΚΝ κατανεμημένο φορτίο?

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Εξαρταται απο το ειδος του εδαφος. Το πιο δυσμενες ειναι η αργιλος βρεγμενη (διαβροχος κατα τον κανονισμο φορτισεων 1945 ) με φαινομενο βαρος 23 ΚΝ/μ3.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

19 kN/m3 είναι μία λογική τιμή για προμελέτη. Από εκεί και πέρα, όπως τα γράφει ο KF. 

Tο Tedds που το έχω τώρα ανοιχτό δίνει αρχικές τιμές: Μη συνεκτικού: 16-21 kN/m3 | Συνεκτικού: 15-21 kN/m3 (BS EN1997-1:2004, Annex D)

Edited by Earl
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στα υπόσκαφα κτήρια, στα οποία η επιχωμάτωση πάνω από την οροφή τους πρέπει να ακολουθήσει τις κλίσεις και γενικά την μορφή του φυσικού εδάφους όπως ήταν πριν την τοποθέτηση του κτηρίου, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ορθολογική επίλυση (όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις ίδιες τις πλάκες αλλά και γενικότερα για ολόκληρο τον φορέα) μπαζώνοντας με απλό/συνηθισμένο χώμα σε τέτοια πάχη. Θέλει ειδική διευθέτηση ώστε αφενός το μεγαλύτερο μέρος του ύψους επιχωμάτωσης να καλυφθεί με ελαφροβαρές υλικό (π.χ πολυστερίνη) και αφετέρου το εδαφικό μίγμα στο οποίο θα γίνει η φύτευση να είναι ειδικού τύπου. θεωρώ ότι υπερβολικό να ληφθεί τιμή για τα μόνιμα γενικά πάνω από 6.00kN/m2 (που θα περιλαμβάνει και την τσιμεντοκονία των ρύσεων), αναλόγως βέβαια και το μέγεθος και την μορφή του κτηρίου. Απλά θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή, μάλιστα θα πρέπει να γίνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους γνωστό με ποιον τρόπο θα γίνει η φύτευση στο στάδιο της μελέτης ώστε να το έχουν εξαρχής υπόψη τους όταν θα επιλέξουν αυτόν τον τύπο κτηρίου...   

Link to comment
Share on other sites

Όχι ειδικότητα μου, αλλα όπως αναφέρει και ο Cann, η πλάκα θα ακολουθεί την κλίση του εδάφους (μειώνεται και το φορτίο), και στο κατάντι της θα μπορεί να έχει ανεστραμμένο δοκάρι για συγκράτηση του εδάφους.

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσε να γίνει έτσι, αρκεί η αρχική κλίση τους εδάφους την οποία θέλουμε να επαναφέρουμε, να ήταν σταθερή (δεν είναι απαραίτητο ότι ισχύει πάντα αυτό, μπορεί το έδαφος να έχει οποιαδήποτε μορφή).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.