Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαχείριση Μελέτης


 

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Ήθελα τη γνώμη σας επί ενός θέματος.

Έχω ένα διώροφο κτίριο απο οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο έχει ένα προσάρτημα απο φέρουσα τοιχοποιία. Είναι μια σοφίτα χτισμένη από μπατική τοιχοποιία (οπτόπλινθοι) με κεκλιμένες στέγες.

Κάποια τμήματα είναι αυθαίρετα και πρόκειται να νομιμοποιηθούν διότι περισσεύει συντελεστής και κάποια θα ρυθμιστούν με τον νόμο των αυθαιρέτων.

Θέλω να κάνω αποτίμηση του κτιρίου με ΚΑΝ.ΕΠΕ. Έχουμε πάρει δεδομένα για τον σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και δεδομένου ότι δεν έχω αποκλίσεις άνω του 20% στις μετρήσεις μπορώ να θεωρήσω ότι έχω μια υψηλή στάθμη αξιοπιστίας δεδομένων.

Το θέμα που τίθεται είναι το εξής:

Πρέπει να γίνει ο έλεγχος των ανώτερων ιδιομορφών. Για να γίνει ο έλεγχος χρειαζόμαστε μια δυναμική ανάλυση για τις πρώτες ιδιομορφές κάθε διεύθυνσης και μια δυναμική ανάλυση για τις ιδιομορφές όπου συμμετέχει το 90% της μάζας σε κάθε διεύθυνση. Προφανώς μπορώ να πάρω τις τέμνουσες στα υποστυλώματα και στις βάσεις των τοίχων του προσαρτήματος (προσομοίωση με επιφανειακά πεπερασμένα στοιχεία).

Αν ο έλεγχος δεν ικανοποιείται τότε πάω σε ελάστική ανάλυση με συντελεστή q που θα προκύψει από τους πίνακες που δίνει ο ΚΑΝ.ΕΠΕ. Κάνω διαστασιολόγηση με EC2 και φτιάχνω πίνακα επάρκειας οπλισμών. Για τα στοιχεία από φέρουσα τοιχοποιία εκτελώ τους ελέγχους που ορίζει ο EC6 και ότι προκύψει.

Αν όμως ο έλεγχος των ανώτερων ιδιομορφών ικανοποιείται τότε μπορώ να κάνω ανελαστική στατική ανάλυση. Και το ζήτημα είναι τι κάνω με το προσάρτημα. Αυτό προφανώς δεν συμμετέχει στο διάφραγμα του ορόφου στο οποίο έχει καθίσει. Θα έχω λοιπόν συγκεντρωμένες μάζες στο ισόγειο και στο όροφο, αλλά οι μάζες του προσρτήματος δεν θα συμμετέχουν σε κάποιο διάφραγμα. Η σεισμική δύναμη που αντιστοιχεί στις μάζες αυτές που θα εισαχθεί στο στατικό μοντέλο. Πως θα γίνουν οι σεισμικές κατανομές. Ειδικά η ομοιόμορφη. Η ιδιομορφική θα προκύψει από τις επικόμβιες μάζες, οπότε δεν είναι πρόβλημα. Επίσης ποιός είναι ο κόμβος ελέγχου για τη στοχευόμενη μετακίνηση ή το performance point? Πώς θα αντιμετωπίζατε το θέμα αυτό;

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Το μικτο κτισμα (σκυροδεμα-φερουσα τοιχοποια εφ οσον ειναι μεταξυ τους στατικα εξαρτωμενα ) δεν υπαγεται στον ΚΑΝΕΠΕ.Το αυτο η φερουσα τοιχοποιια αν ειναι στατικα ανεξαρτητη απο το σκυροδεμα.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό σκέφτηκα και εγώ εκ' των υστέρων, αφού έγραψα το post και σε ευχαριστώ KF για την απάντησή σου. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο ΚΑΝ.ΕΠΕ για το συγκεκριμένο κτίριο διότι η προσθήκη της σοφίτας (φέρουσα τοιχοποιία) είναι στατικά εξαρτώμενη από το κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα. Συνεπώς έλεγχος υφιστάμενου με ελάστική ανάλυση και τον εκάστωτε κανονισμό για το κάθε δομικό τμήμα. EC2 γιατο σκυρόδεμα και EC6 για τα στοιχεία της φάρουσας τοιχοποιίας (πεσσοί, κατώφλια και υπέρθυρα).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.