Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Δεν εχω καταλαβει καλα, μιλας ότι πχ κάνεις μια δήλωση Ν.4495/17 και αναρωτιέσαι αν θα έπρεπε να περαιώσεις ή να την αφήσεις σε κάποια ενδιάμεση "υπαγωγή"?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 340
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

7 ώρες πριν, laxanos said:

....

Να τα κάνω τελική υποβολή ? Θα προκύψει κάποιο θεμα καθως μιλάμε και για δουλειές 5ετιας? Καίγομαι άσκοπα με το να το σκέφτομαι?

Μην ασχολείσαι με ένα, εντελώς άχρηστο σήμερα, σύστημα. 

Απόλαυσε την άνοιξη, κι άσε το τεε στον ύπνο του...

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@Arche συνάδερφε όχι δεν αναφέρομαι σε δηλώσεις αυθαιρέτων αρα για δηλώσεις του συστήματος αμοιβών!

@tetris συνάδερφε κι εγώ στην ίδια λογική κυμαίνομια οπότε τα αφήνω ώς έχουν....

Link to comment
Share on other sites

Εγώ τα κλείνω μόλις ανεβάσω τη στιγμή σύμβαση... Για να μην το σκέφτομαι πλέον.... Το σβήνω από τον σκληρό δίσκο μου... 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, laxanos said:

Ενα ζήτημα που με απασχολεί πιο πολυ λογω περιέργειας μιας και ως γνωστόν το σύστημα του ΤΕΕ ειναι λιγο πολύ ξεπερασμενο τα τελευταία χρονια. 

Απο το σύστημα του ΤΕΕ, προσωπικά, περνώ τα αυθαίρετα (προφανως οχι βεβαιώσεις) παίρνω Α/Α, συμπληρώνω τις εργασιες και το αφήνω σε ενδιαμεση υποβολή ανεβάζοντας και το εκαστοτε συμφωνητικό. Ως νεος μηχανικός (2014) δεν εχω προλάβει το συστημα στα φορτε του. Η απορια μου λοιπόν εγκειται στο αν πρέπει και στο τι διαφορά υπάρχει το να εχω ενα έργο σε ενδιάμεση η τελική υποβολή. Προσωπικά, παντα επιλέγω την ενδιάμεση και γτ βλεπω οτι υπαρχει έντονη  η ταση συνάδερφοι να περνούν πο το συστημα μονο για το Α/Α και τπτ άλλο και γιατι δε νομιζω οτι καποιος ειναι 100% σιγουρος οτι εχει συμπεριλάβει ορθά ολες τις εργασίες ειδικά οταν μιλάμε για αυθαίρετα. (Άλλος βαζει και αποτύπωση άλλος οχι κ.ο.κ) Τζάμπα με τρώειη περιέργεια? Να τα κάνω τελική υποβολή ? Θα προκύψει κάποιο θεμα καθως μιλάμε και για δουλειές 5ετιας? Καίγομαι άσκοπα με το να το σκέφτομαι?

To TEE ενδιαφερόταν τότε που υπήρχε ακόμη το 2%+20% χαρτόσημο υπέρ του. Όταν αυτό καταργήθηκε έπαψε να ενδιαφέρεται. Θεωρητικά  θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μόνη χρησιμότητα του να περάσεις αμοιβές από το σύστημα αυθαιρέτων (πέραν του απαιτούμενου Α/Α έργου για να μπει μετά στη δήλωση ν. 4495) είναι να έχεις μια επιπλέον απόδειξη έναντι της φορολογικής αρχής, ότι όντως συμφώνησες αυτή την αμοιβή, η οποία βεβαίως φαίνεται στο συμφωνητικό. Όλα τα άλλα είχαν σχέση με μια άλλη εποχή. Επίσης, σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης με ιδιοκτήτη και όταν δεν υπάρχει συμφωνητικό, θα διεκδικηθεί η αμοιβή που έβγαινε από το σύστημα (4,5 ημέρες απασχόλησης  +αμοιβή τοπογραφικού+αμοιβή αποτύπωσης, κάπου στα 2000+ Ευρώ βγαίνει για συνήθεις περιπτώσεις). Συμφωνώντας με το συνάδελφο παραπάνω, προτείνω με τη σειρά μου να μην ασχοληθείς περαιτέρω για οριστικοποίηση των αμοιβών έργων που αφορούν δηλώσεις αυθαιρέτων.

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

θα συμφωνησω οτι ούτε εγώ θυμάμαι αν περαιώνω το πέρασμα του "έργου" στα "εργα μου" στο σύστημα αμοιβών στο ΤΕΕ. Εντύπωση μου κάνει ότι για μια τακτοποίηση ζητάτε την μίνιμουμ αμοιβή Μηχανικού για 4,5 μέρες εργασίας και την αμοιβή του τοπογραφικού επιπλέον. Και βρίσκετε άνθρωπο να σας τα πληρώνει?

Δεν μου έχει τύχει καμία τακτοποίηση να χρειαζόταν να φτιάξω νέο τοπογραφικό. Υποθετικά μιλόντας, δηλαδή αν τύχει εντός σχεδίου και το τοπογραφικό άδειας έχει χαθεί και φτιάχνετε καινούριο, αμοιβή ζητάτε την αμοιβή Μηχανικού για 4,5 μέρες εργασία και αμοιβή για το τοπογραφικό επιπλέον?

Link to comment
Share on other sites

Που αναφέρθηκε ότι οι συνάδελφοι αυτοβούλως ζητούν ελάχιστη αμοιβή 4,5 ημέρες απασχόλησης;

Αυτές οι 4,5 ημέρες θεσπίστηκαν από το ΤΕΕ στην έναρξη του ν. 4014 ως η ελάχιστη αμοιβή για εμπειρία 10-20 έτη, για την δήλωση και ολοκλήρωση της υπαγωγής με επιπλέον υπολογισμό αμοιβής για τις ελάχιστες αμοιβές εφόσον υπήρχε στην δήλωση τακτοποίησης τοπογραφικό διάγραμμα και αποτύπωση. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία εμπειρίας και προσπαθήσεις να βάλεις λιγότερες ημέρες από τις 4,5 στο σύστημα αμοιβών δεν μπορείς να ολοκληρώσεις την διαδικασία, Αναφορικά με το τοπογραφικό έχει συζητηθεί στα αντίστοιχα θέματα. Προσωπικά σε όλες τις υπαγωγές συντάσσω νέο τοπογραφικό για να έχω πλήρη ακρίβεια της κατάστασης του ακινήτου που ελέγχω. Ειδικά σε εκτός σχεδίου περιοχές θεωρείται δεδομένο το τοπογραφικό αν θες να κάνεις σωστή δήλωση.

Υ.Γ Παραθέτω και τις τότε ανακοινώσεις του ΤΕΕ για τις αμοιβές και τις ειδικότητες μηχανικών για τα αυθαίρετα να τα έχεις στο αρχείο σου.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΕΕ.pdf eidikotites_mixanikon_authaireta.pdf

Link to comment
Share on other sites

Αλλο σου λεω Παυλο, εγω λεω αν τακτικά βρίσκεις ανθρώπους να μπορούν να δεχτούν την μίνιμουμ νόμιμη αμοιβή όπως την ανακοινώνει το πρόγραμμα ΤΕΕ, διότι μερικοί που γνωρίζω αν δεν τους κάνεις μια έκπτωση περίπου 20% δεν δέχονται εύκολα.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ Αriche είναι δύσκολο να ζητήσεις και να πληρωθείς την ελάχιστη αμοιβή οπότε γίνεται  συμφωνητικό και εκει αναφερεις ότι αφορά  και τη δήλωση αυθαιρετου και το τοπογραφικό  όπου χρειάζεται .

 

Link to comment
Share on other sites

45 λεπτά πριν, Arche said:

Αλλο σου λεω Παυλο, εγω λεω αν τακτικά βρίσκεις ανθρώπους να μπορούν να δεχτούν την μίνιμουμ νόμιμη αμοιβή όπως την ανακοινώνει το πρόγραμμα ΤΕΕ, διότι μερικοί που γνωρίζω αν δεν τους κάνεις μια έκπτωση περίπου 20% δεν δέχονται εύκολα.

Oι αμοιβές για τα αυθαίρετα θεσπίστηκαν ξεκινώντας από το ν. 3843/10 (κάπου στα 370 Ε ήταν αλλά για δουλειά της πλάκας καμία σχέση με τις εργασίες που απαιτούν οι αυθαιρετονόμοι μετά το 2011) και αυτές που βλέπουμε στο σύστημα αμοιβών είναι οι ελάχιστες που θεσπίστηκαν με το ν. 4014/11. Μετά καταργήθηκαν οι εισφορές υπέρ ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ και ελάχιστη σημασία έχουν όπως έχουμε αναφέρει παραπάνω, εκτός περίπτωσης διεκδίκησης αμοιβής. Αν θες να μιλήσουμε για αμοιβές υπάρχει το σχετικό θέμα "σκοτωμένες αμοιβές" στο core members section. Αν με ρωτάς προσωπικά, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που η αμοιβή έφτασε και ξεπέρασε αυτά τα επίπεδα. Το σταματάμε εδώ γιατί θα βγούμε εκτός θέματος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.