Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Scada Pro - Μοντελοποίηση, ανάλυση, διαστασιολόγηση


palex

Recommended Posts

οκ  θα κάνεις εναν κόπο να μιλήσεις αύριο μαζί τους. θα στο λύσουν το θέμα πιστεύω. αν δεν σου κάνει κόπο ενημέρωσε για το τί έφταιξε.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 668
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μελετώ μια κατασκευή από φέρουσα τοιχοποιία με θεμελίωση από κοιτόστρωση και θα ήθελα μερικές διευκρινήσεις.. 

1. Έχω δημιουργήσει το πλέγμα PLATE O.E.F. για την κοιτόστρωση με Ks=0,5 όπως αναφέρει το εγχειρίδιο αλλά δεν μπορώ να κάνω διαστασιολόγηση (λαμβάνω μήνυμα ότι τα εντατικά μεγέθη είναι μηδενικά). Κάποια άποψη γιατί συμβαίνει αυτό ?

2. Από τη στιγμή που θεωρώ ως θεμελίωση το πλέγμα κοιτόστρωσης PLATE O.E.F.  , έχει νόημα να αποδώσω τους κόμβους της στάθμης 0.00 "πάκτωση" όπως αναφέρει το σχετικό  βιντεοπαράδειγμα της φέρουσας ? 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα. Έχει δοκιμάσει κανείς με το module των μεταλλικών να λύσει μεταλλική στέγη? Εννοώ μόνον την στέγη (δλδ χωρίς στύλους,πέδιλα, μηκίδες) και να την δημιουργήσει μέσα από το πεδίο των τυπικών κατασκευών? Έκανα το παραπάνω που περιγράφω και πείραξα όλους τους κόμβους (και της στέγης αλλά και αυτούς στους οποίους εδράζεται η στέγη) σε αρθρωτούς (dx,dy,dz =0 και ελεύθερες όλες οι στροφές). Η στέγη είναι δικτύωμα (αν παίζει κάποιο ρόλο αυτό) και όπως είπα την δημιούργησα μέσα από τις τυπικές κατασκευές. Στο πεδίο των ελέγχων μοντέλου δεν παίρνω κανένα μήνυμα σφάλματος. Ακολούθως έβαλα φορτία (μόνιμα,κινητά,άνεμο, χιόνι κατά ec) τα οποία απ'ότι βλέπω αποδόθηκαν σωστά και στα μέλη. Στην ανάλυση έφτιαξα σενάρια για άνεμο και χιόνι (static αυτά τα δύο) και ένα για σεισμό (ec8 dynamic). Τα στατικά σενάρια τρέχουν κανονικά. Το σενάριο του σεισμού όχι, βγάζει μήνυμα σφάλματος. Υποψιάζεται κανείς κάτι? Ξέρω ότι είναι πολύ γενικό αυτό που ρωτάω. Αλλά δεδομένου ότι αυτή την περίοδο έχω χρόνο και ότι το πρόγραμμα καταλαβαίνω ότι έχει πολλές δυνατότητες πειραματίζομαι και το ψάχνω... κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.

Link to comment
Share on other sites

Μα αν λύνεις μόνο τη στέγη τι νόημα έχει η δυναμική? Μια στέγη έχεις, σταθερή, με τα φορτία του ανέμου κατανεμημένα, του χιονιού, τα μόνιμα και τα κινητά και τη στέγη αρθρωτή σε στηρίξεις που έχουν μηδέν μετακινήσεις με τη μοντελοποίηση που έχεις κάνει. Από τις στηρίξεις και κάτω θα υπήρχε ένας φορέας που στη δυναμική ανάλυση θα έβγαζε αποτελέσματα.

Το κάνω με μια ξύλινη που είχα και Static μαζί με τα σενάρια άνεμο και χιόνι το λύνει. Όταν το γυρνάω dynamic βγάζει το σφάλμα. Καλά δεν καταλαβαίνω αυτό που αναφέρεις? Και κάτι ακόμα. Όταν δηλαδή δεν ακολουθείς τις τυπικές στο λύνει με δυναμική? Με άρθρωση στις στηρίξεις?

 

Edited by SYMEON
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω καλά το καταλαβαίνεις, γιατί και μένα μου πέρασε από το μυαλό ότι πιθανώς το κόλλημα να οφείλεται στο ότι δεν μπορεί να αποδώσει σεισμό στην στέγη.

Έκανα και μια πονηριά εκεί: όρισα ότι η μελέτη (παρότι όπως είπα την έφτιαξα από τυπικές κατασκευές) έχει δύο στάθμες μία στο 0 και μία στο +1.70 εκεί όπου είναι ο κορφιάς. Και έβαλα στις παραμέτρους της δυναμικής ότι ο σεισμός κατανέμεται στο +1.70. Όταν τρέχω το σενάριο υπολογίζει μάζες-ακαμψίες και κανονικότητα και μετά κολλάει στην ανάλυση..πιθανώς να μην μπορεί να κατανείμει σεισμό όπως λες..δεν θα έπρεπε όμως? εδιτ: δεν το έχω δοκιμάσει χωρίς την χρήση των τυπικών κατασκευών (για το ερώτημα που μου κάνεις).

μια ερώτηση σύντομη ακόμη: όταν πρωτοδημιουργείς ένα σενάριο ανάλυσης, μπαίνεις στο πεδίο "μέλη". Εκεί οι "πολλαπλασιαστές τιμών ιδιοτήτων γραμμικών μελών" παίρνουν διάφορες τιμές αναλόγως αν αναφερόμαστε σε μέλη από σκυρόδεμα ή μεταλλικά και επίσης αναλόγως αν λύνουμε με ΕΑΚ ή EC και λοιπά. Εκεί πρέπει να ορίσουμε εμείς τί θέλουμε (π.χ. σιδηρά με EC) ή παίρνει τιμές αυτόματα? π.χ. έστω ότι λύνω κατασκευή από σκυρόδεμα με EC. Φτιάχνω ένα σενάριο ec8 greek dynamic, πατάω "μέλη" και επιλέγω "σκυρόδεμα" και ενημερώνονται οι πολλαπλασιαστές ή θα πρέπει να ανοίγω το αναδυόμενο παράθυρο και να επιλέγω κανονισμό EC?

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Αν έχω επιλέξει σενάριο με EC8 βλέπω ότι το κάνει αυτόματα. Μένω στην επιλογή υλικού δηλαδή. Το μεταλλικό ή σκυρόδεμα. Δε χρησιμοποιώ το αναδυόμενο μετά για να ξαναορίσω EC. Θα το ξαναδώ όμως την επόμενη φορά.

Link to comment
Share on other sites

Φτιάξε μια ακόμα στάθμη από κάτω που θα λειτουργεί ως "θεμελίωση", με μερικά κοντά μέλη μεγάλης ακαμψίας και πακτώσεις ή ελατήρια μεγάλης ακαμψίας στη βάση. Πιθανότατα τα releases που έχεις δώσει δεν επιτρέπουν την μαθηματική επίλυση του σεναρίου της δυναμικής (μου έχει τύχει σε άλλες περιπτώσεις με δυναμική). Επίσης την στροφή γύρω από τον τοπικό άξονα δεν χρειάζεται να την απελευθερώσεις, και αυτό μπορεί να σε κολλάει (δημιουργία μηχανισμού). 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, paktomenos said:

Φτιάξε μια ακόμα στάθμη από κάτω που θα λειτουργεί ως "θεμελίωση", με μερικά κοντά μέλη μεγάλης ακαμψίας και πακτώσεις ή ελατήρια μεγάλης ακαμψίας στη βάση. Πιθανότατα τα releases που έχεις δώσει δεν επιτρέπουν την μαθηματική επίλυση του σεναρίου της δυναμικής (μου έχει τύχει σε άλλες περιπτώσεις με δυναμική). Επίσης την στροφή γύρω από τον τοπικό άξονα δεν χρειάζεται να την απελευθερώσεις, και αυτό μπορεί να σε κολλάει (δημιουργία μηχανισμού). 

 

 

Καταρχήν σε ευχαριστώ για την απάντηση. Θα το δοκιμάσω. Κάποιες ερωτήσεις (είπαμε έχω χρόνο και λέω να παίξω με το πρόγραμμα :) :

1. Αυτά τα άκαμπτα μέλη πόσο κοντά να είναι? Λιγότερο πχ από 3 μέτρα? και να είναι από χάλυβα ή φαντάζομαι δεν παίζει ρόλο?

2. Την στροφή γύρω από ποιον τοπικό άξονα δεν χρειάζεται να απελευθερώσω? Φαντάζομαι εννοείς για την περίπτωση που έδωσα αρθρώσεις σε όλες τις στηρίξεις που ανέφερα παραπάνω (dx=dy=dz=0 και ελεύθερες οι στροφές).

3. Όταν  θέλω να τρέξω μόνο στατικά σενάρια για έναν φορέα (όπως την στέγη για την οποία μιλάμε) τα οποία περιλαμβάνουν άνεμο,χιόνι, μόνιμα,κινητά. Δημιουργώ τα σενάρια ανάλυσης , όλα static και πιο συγκεκριμένα: άνεμος 0, άνεμος 90, άνεμος 180, άνεμος 270, χιόνι, και ένα static που έχει μόνιμα και κινητά. Τα τρέχω και στην συνέχεια πώς δημιουργώ τους συνδυασμούς φόρτισης απ'όλα? Με ενεργό το απλό static , μπαίνω στην καρτέλα των συνδυασμών και επιλέγω την εντολή "άνεμος-χιόνι" ? Δηλαδή όπως λέει το μανουαλ στην περίπτωση που θέλω να ενώσω σενάρια σεισμού και άνεμου-χιονιού ή πρέπει να γίνει χειροκίνητα?

4. Ενα ακόμα παράδειγμα: έστω ένα πατάρι μεταλλικό με δύο κύριες δοκούς ανά 4μ και εγκάρσιες διαδοκίδες ανά 1μ. Μια εσχάρα δοκών δηλαδή. Πρακτικά πώς είναι ασφαλέστερο να μοντελοποιούνται οι κόμβοι του? Όλοι αρθρωτοί?

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Πολύ κοντά, π.χ. 0,5 μ. ή κάτι ανάλογο, από ένα  HEA300 π.χ. Στο προτείνω επειδή μερικές φορές πειράζοντας τα releases της "θεμελίωσης" (κατώτερη στάθμη)  αδυνατεί να τρέξει το μοντέλο της δυναμικής.

Ελεύθερη στροφή γύρω από τον τοπικό Χ της διατομής δεν υπάρχει ούτως η άλλως ακόμα και σε άρθρωση, οπότε δεν έχει νόημα να ανοίγεις αυτή την στροφή. 

Για συνδυασμούς κ.α. που περιγράφεις στο 3. δεν μπορώ να σε βοηθήσω, παρότι έχω την πλήρη έκδοση δεν χρησιμοποιώ το πρόγραμμα για τέτοιου είδους μελέτες, μου φαίνεται πολύ στρυφνό. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.