Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Scada Pro - Μοντελοποίηση, ανάλυση, διαστασιολόγηση


palex

Recommended Posts

34 λεπτά πριν, yian said:

Μάλιστα, εάν όντως δεν μοντελοποιείται ο μεταβλητού πάχους πρόβολος τότε αυτό είναι έλλειψη του λογισμικού. Αλήθεια κάποια άποψη πώς μπορεί να προσομοιωθεί κάποια μεταβλητή διατομή? Στις τυπικές κατασκευές έχει πλαίσιο μεταλλικό με στύλους μεταβλητής διατομής (αν σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο). Κατά τ'άλλα με πεπερασμένα φαντάζομαι.

Επίσης, χαζό ερώτημα αλλά επειδή κόλλησε το μυαλό μου, πώς περιορίζω το zoom του μοντέλου στα όρια του φορέα μετά την εισαγωγή του από το dwg?

Αυτή τη στιγμή αναγκάζομαι να κάνω αρκετό zoom out για να το βρω στο περιβάλλον εργασίας του scada και θυμάμαι παλιότερα είχα καταφέρει να  περιορίσω την επιφάνεια εργασίας στα όρια του φορέα. Θυμάται κάποιος πώς γίνεται αυτό? Πρόσθετα , παράμετροι , οθόνη, στην ενότητα όρια σχεδίου πατάς calc.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 668
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παιδιά καλησπέρα. Ήθελα να ρωτήσω, έχω ένα 5οροφο υφιστάμενο, που έχει από τη μια πλευρά τα τοιχία. Πυρήνα και άλλο ένα μεγάλο. Στην τελευταία στάθμη έχει στην αντίθετη πλευρά από εκεί που είναι τα τοιχία, έναν αρχιτεκτονικό πρόβολο με κενά. Ουσιαστικά δηλαδή δοκάρια κάθετα είναι που στηρίζονται πάνω στα δοκάρια της πλευράς. Εκεί λοιπόν δημιουργούνται πολλές στηρίξεις "δοκός σε δοκό". Βλέπω τελικά ότι μου παίρνει στον υπολογισμό του μοντέλου τον κόμβο διαφράγματος και τον μεταφέρει στο κέντρο, σα να είχα συμμετρικό όροφο με αντίστοιχα κατακόρυφα στοιχεία και σε αυτή την πλευρά. Αν αφαιρέσω από το διάφραγμα αυτούς τους κόμβους, μάλλον καλύτερα να τον σβήσω και να δημιουργήσω καινούργιο χωρίς αυτούς τους προηγούμενους, τότε ο κόμβος διαφράγματος επιστρέφει κοντά στα τοιχία αλλά όταν πάω να δω παραμορφώσεις βλέπω τη δοκό που στηρίζονται αυτές οι αρχιτεκτονικές προεξοχες, που είναι βέβαια και 2μ, να παραμορφώνεται εγκάρσια- οριζόντια και "περίεργα", κάπως σα να σπάει στη στήριξη. Στη μεγέθυνση της παραμόρφωσης λέω τώρα. Τέλος πάντων, δεν έχει ομοιομορφία. Γνωρίζετε κάτι σχετικά; Πώς είναι η σωστή προσομοίωση;

Edited by SYMEON
Διόρθωση εκφρασης
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδερφοι μπορεί κανείς να πει εντυπώσεις από το Scada Pro;

Αναφέρομαι κυρίως σε δυνατότητες ανάλυσης και κατά πόσο το πρόγραμμα είναι ευέλικτο/παραμετροποιήσιμο, αλλά και στο κατά πόσο γίνεται ορθή εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων διατάξεων των ΕΚ2 και ΕΚ8 (μέγιστα, ελάχιστα, αγκυρώσεις, ματίσεις, μετάθεση διαγράμματος ροπής δοκών, δυνατότητα ανακατανομής ροπών, έλεγχοι συνάφειας κόμβου, ικανοτικός κόμβου, ικανοτικός τέμνουσας, έλεγχοι λειτουργικότητας) για διαστασιολόγηση Ο/Σ καθώς επίσης και για αποτίμηση με βάση τον ΚΑΝΕΠΕ.

Σε δεύτερη λόγο είναι τα μεταλλικά και η φέρουσα τοιχοποιία.

Υπάρχει δωρεάν δοκιμαστική έκδοση 2 μηνών, αλλά πριν μπω στη διαδικασία διεξοδικών δοκιμών, θα ήθελα να διαβάσω μερικές απόψεις.

Ειδικά αν έχει κανείς άποψη συγκριτικά με άλλα πακέτα της αγοράς (πχ FESPA, 3dr strad, ΡΑΦ) θα με ενδιέφερε πολύ.

Για το FESPA μπορώ να πω ότι κανονιστικά είναι αρκετά συνεπές, έχει καλά εγχειρίδιο, πολύ καλό παραγόμενο τεύχος, καλούτσικα σχέδια τα οποία είναι επεξεργάσιμα εντός του προγράμματος, αλλά από interface και δυνατότητα επεμβάσεων στο μοντέλο είναι μερικές δεκαετίες πίσω. Έχει μείνει στη λογική της οικοδομής του τυπικού ορόφου. Μπορείς ίσως με αρκετό κόπο να στήσεις και όχι τόσο συμβατικά πράγματα, αλλά θα το μετανιώσεις. Ένα ακόμη μείον είναι ότι τα πεπερασμένα πλακών είναι ανεξάρτητες επιλύσεις από το χωρικό.

Για το ΡΑΦ, αρκετά ωραίο interface, εποπτία αποτελεσμάτων ανάλυσης, καλό υλικό τεκμηρίωσης, αλλά στο κομμάτι του σκυροδέματος έχει σημαντικές ελλείψεις. Μέτριο τεύχος, όχι καλά παραγόμενα σχέδια.

Για το 3dr Strad έχω ακούσει καλά λόγια, αλλά δεν έχω άποψη ο ίδιος.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

@ktomp Γεια σου συνάδελφε!

Προσωπικά έχω ασχοληθεί με τις δοκιμαστικές εκδόσεις ΡΑΦ και SCADA PRO 21 σε μια προσπάθεια να αποφασίσω και εγώ ποιο πρόγραμμα θα επιλέξω.

Δεν ξέρω αν το δοκίμασες και το SCADA αλλά αυτό που μπορώ να πω μέχρι στιγμής είναι ότι μου φάνηκε λίγο πιο δύσχρηστο από το ΡΑΦ. Απ' ότι κατάλαβα η εισαγωγή φορέα βασίζεται στο υπόβαθρο από dxf, το οποίο κατ' εμέ δημιουργεί προβληματάκια κατά την μοντελοποίση του φορέα.

Στο ΡΑΦ δηλαδή πιστεύω ότι η εισαγωγή φορέα είναι πιο εύκολη και πιο ευέλικτη. 

Θα ήθελα να σε ρωτήσω όμως τι εννοείς ότι το ΡΑΦ έχει σημαντικές ελλείψεις στο σκυρόδεμα? Το ότι δεν διαστασιολογεί από μόνο του? 

Αυτό που μου άρεσε εμένα στο ΡΑΦ είναι ότι έχει πολύ αναλυτική παρουσίαση δεδομένων. Ακόμα και τις εξισώσεις σου δίνει στους ελέγχους επάρκειας με τις πράξεις που κάνει!

Link to comment
Share on other sites

45 λεπτά πριν, Adamtsi said:

Θα ήθελα να σε ρωτήσω όμως τι εννοείς ότι το ΡΑΦ έχει σημαντικές ελλείψεις στο σκυρόδεμα? Το ότι δεν διαστασιολογεί από μόνο του? 

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Η εισαγωγή του φορέα είναι το ένα κομμάτι. Εύκολη ή δύσκολη, με κάποιο τρόπο την κάνεις τέλος πάντων. Κατ' εμέ το ζήτημα είναι το μετά την εισαγωγή, στο κατά πόσο δηλαδή μπορείς να επέμβεις στο προσομοίωμα, σε θέματα φορτίσεων και συνδυασμών, στις παραμέτρους της ανάλυσης και τελικά στην ορθότητα, ακρίβεια και πληρότητα των ελέγχων επάρκειας/διαστασιόλγησης αλλά και τη διασφάλιση (ή έστω έλεγχο ικανοποίησης) των κατασκευαστικών διατάξεων των κανονισμών.

Διόλου δεν θα με ενοχλούσε η εισαγωγή της όπλισης από το χρήστη. Ως λογική δεν το θεωρώ μειονέκτημα, αλλά με τον τρόπο που έχει υλοποιηθεί, έχει σημαντικές ελλείψεις και έχω διαπιστώσει ότι θέλει πάρα πολλή προσοχή και μαζί πρόσθετη δουλειά στο χέρι και κανά excel, ειδικά σε ότι αφορά στις δοκούς και στις πλάκες.

Το ζήτημα είναι βέβαια κατά πόσο και το Scada τα κάνει σωστά. Στα παραδείγματα και τους οδηγούς χρήσης του μπορείς ίσως να βρεις διάσπαρτα πληροφορίες (πέραν του τρόπου χρήσης) αλλά λείπει ένα εγχειρίδιο τεκμηρίωσης για την ανάλυση και τους ελέγχους επάρκειας (τι κάνει, πώς το κάνει και υπό ποιούς περιορισμούς-προϋποθέσεις).

Στο επομενο διάστημα επλίζω να βρω λίγο χρόνο να τσεκάρω και το Scada.

Link to comment
Share on other sites

O συνάδελφος ktomp έχει δίκιο.

Επιβεβαιώνω τις ελλείψεις και την αργή έως ανύπαρκτη εξέλιξη/διόρθωση της υπομονάδας σκυρόδεμα στο ΡΑΦ που με έχει προβληματίσει και δυσκολέψει και εμένα.

Καλή η παρουσίαση των αποτελεσμάτων, αλλά να έχεις υπόψη σου ότι υπάρχουν λάθη σε αρκετούς ελέγχους επάρκειας που κάνει το ΡΑΦ και έλλειψη ακόμα περισσότερων.

Θα μετανιώσεις την αγορά του. Δεν στο συνιστώ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 9/10/2021 at 6:42 ΜΜ, trellovoskos said:

Καλή η παρουσίαση των αποτελεσμάτων, αλλά να έχεις υπόψη σου ότι υπάρχουν λάθη σε αρκετούς ελέγχους επάρκειας που κάνει το ΡΑΦ και έλλειψη ακόμα περισσότερων.

 

Μπορείς να δώσεις στοιχεία?

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να ανοίξω ξεχωριστό θέμα για αυτές τις ελλείψεις, αλλά προς το παρόν μπορώ να σου αναφέρω μερικές:

1) Δεν κάνει μετάθεση διαγράμματος ροπών σε δοκούς.

2) Δεν λαμβάνει υπόψη του τον οπλισμό πλακών στο συνεργαζόμενο πλάτος πλακοδοκών (σημαντικό στον ικανοτικό έλεγχο).

3) Δεν κάνει έλεγχο λειτουργικότητας παρά μόνο υπολογίζει τα ελάχιστα βάσει του κριτηρίου απαλλαγής απο τον έλεγχο.

4) Δεν κάνει έλεγχο συνάφειας κόμβου δοκού-στύλου.

5) Δεν υπολογίζει την απαιτούμενη επαύξηση εντατικών μεγεθών σε μαλακό όροφο.

6) Συνυπολογίζει στον υπολογισμό του ΚΕΣ και τα δευτερεύοντα υποστυλώματα.

7) Τις υψίκορμες δοκούς, τις αντιμετωπίζει οσάν κανονικές.

και πολλά ακόμα.

 

Εσύ @Αλέξανδρος έχεις διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα;

 

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ποιο ελληνικό λογισμικό θα βρεις που να τα κάνει αυτά..Χωρίς να υποβαθμιζω τα όσα λες. Το scada κάνει έλεγχο συνάφειας κόμβου και έλεγχο λειτουργικότητας,πλακών και δοκών σίγουρα απ'όσο θυμάμαι. Στον μαλακό όροφο επαύξηση αυτόματα δεν κάνει.Αυτοματη κάνει στον έλεγχο του θ.Υψικορμες δεν αντιμετωπιζει διαφορετικά. Δεν συνυπολογίζει οπλισμό πλακών στα δοκάρια,αυτό ίσως να μπορείς να το κάνεις χερατα βάζοντας στον εντιτορ οπλισμού των δοκών αυτά τα σίδερα που θέλεις. Δευτερεύοντα υποστυλώματα πού σου προέκυψαν? Λογικά σε κάποια αποτίμηση. Εκεί θα παίξεις με το μοντέλο, τους κόμβους και την εξάρτηση από το διάφραγμα. Τέλος για την μετάθεση του διαγράμματος ροπών σε δοκούς δεν το πιάνω απόλυτα.. Κάτι θα μου διαφεύγει

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όντως ίσως να μην υπάρχει το πλήρες ελληνικό πρόγραμμα, αλλά με τις παρατηρήσεις μας κάποια στιγμή μπορεί να γίνει και αυτό.

Πάντως, καλό θα ήταν κάποια στιγμή να συγκρίναμε τις δυνατότητες των προγραμμάτων! Σημαντικό βέβαια είναι να γίνονται σωστά και οι έλεγχοι.

Σχετικά με τη μετάθεση του διαγράμματος ροπών: EC2: 9.2.1.3 & 9.2.1.4.

Σχετικά με τα δευτερεύοντα υποστυλώματα και τον υπολογισμό του  ΚΕΣ, στο ΡΑΦ η δυσκαμψία τους προσμετράται οσάν να ήταν πρωτεύοντα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.