Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θεμελιωση μεταλλικου φορεα ανελκυστηρα


 

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους...

 

Θα ηθελα αποψεις για θεμελιωση μεταλλικης κατασκευης με υποστυλωματα και δοκους (κοιλοδοκοι) για εξωτερικο ανελκυστηρα...4 κολωνες σε περιπου τετραγωνικη κατοψη αλλα πρεπει να υπαρχει κ κενο κατω απο τη σταθμη εδαφους για να μπουν καλωδια κλπ...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα

Ανέτρεξε στην οικοδομική του Neufert για κατασκευαστικές λεπτομέρειες.

 

Από εκεί και έπειτα, φαντάζομαι ένα κουτί από οπλισμένο σκυρόδεμα χωρίς καπάκι για να το περιγράψω απλά. Ο πυθμένας θα λειτουργεί ως κοιτόστρωση και τα περιμετρικά τοιχώματα ως τοιχία αντιστήριξης του εδάφους. Θα έχουν αρκετό πάχος έτσι ώστε όχι μόνο να χωράνε τα περιμετρικά μεταλλικά υποστυλώματα του φρέατος που θα εδράζονται σε αυτά, αλλά και να μεταφέρουν με ασφάλεια τις αναπτυσώμενες τάσεις (bearing stresses) γύρω από την βάση έδρασης των κατακόρυφων μεταλλικών στύλων.

 

Στη βάση του RHS/SHS θα έχεις μία βάση όπως έγραψα ικανού πάχους (πχ 20-25). Η ένωση της βάσης με το οπλισμένο σκυρόδεμα θα γίνεται μέσω αγκυρίων.

Εξωτερικά υγρομονώνεις όλες τις επιφάνειες σε επαφή με το έδαφος. 

 

Η θεμελίωση θα σχεδιαστεί με βάση τους ΕΛΟΤ EN+GR NA:

ΕΝ1990

ΕΝ1991-1-1, 

ΕΝ1992-1-1

ΕΝ1997-1

 

Έπειτα έχεις και τους EΛΟΤ EN+GR NA:

ΕΝ1991-1-4

ΕΝ1993-1-1, ΕΝ1993-1-8 

ΕΝ1998-1 (3 χρόνια έχω να τον δω τον 8....)

 

(Ανάλογα με τη φέρουσα ικανότητα του εδάφους που έχεις, σε ειδικές περιπώσεις μπορεί να χρειαστείς είτε tension micro piles για πιθανό uplift, είτε μία screw pile (μεγάλο πάχος θεμελίωσης), είτε concrete/steel piles για να φτάσεις σε βάθος με ικανοποιητική αντοχή.)  

 

Αυτά σκέφτομαι τώρα που πίνω τον καφέ μου. 

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ φίλε για την απάντηση...κάτι τέτοιο  έχω και εγώ στο μυαλό μου αν και η προσομοίωση του στο λογισμικό είναι ένα θέμα...ωστόσο θα το επιχειρήσω...uplift εννοείς ανασήκωμα της πλάκας που θα το βαλω ετσι κ αλλιως στην προσομοίωση στο πρόγραμμα...θα παίξω πεπερασμένα σε πλάκα και τοιχία κ βλέπουμε...

Link to comment
Share on other sites

Και με χέρι λύνεται αυτό. Για προσομοίωση χρησιμοποίησε επιφανειακά πεπερασμένα και βάλε ελατήρια στη κοιτόστρωσή σου για να προσομοιώσεις το έδαφος. Στα τοιχώματα θα βάλεις τις ενεργητικές / παθητικές σου ωθήσεις τριγωνικής κατανομής. Uplift εννοώ το ανασήκωμα της πλάκας αν πχ έχεις πλευστότητα λόγω ύπαρξης νερού (buoyancy forces). Λογικά επειδή έχεις μικρή επιφάνεια αυτό δεν νομίζω να είναι θέμα. 

Link to comment
Share on other sites

Και ο έλεγχος σε ανατροπή μπορεί να είναι κρίσιμος σε τέτοιες περιπτώσεις, πιθανόν να χρειαστεί γι αυτό τον λόγο να κάνεις "φτερά" στον πυθμένα, δηλαδή τμήματα του πυθμένα/πεδίλου που θα προεξέχουν του περιγράμματος του ανελκυστήρα.  

Edited by Caan
Link to comment
Share on other sites

Για τα φτερα θα το εφαρμοσω για ασφαλεια...με το χερι πως λυνεται αυτο; θελω σιγουρα ελεγχω σε ολισθηση και φερουσα ικανοτητα εδαφους κ μετα αντοχη πλακας κ τοιχιων...εννοειτε να παρω σαν φορτισεις τις αντιδρασεις στις πακτωσεις των υποστυλωματων κ να βρω εντατικα μεγεθη κλπ; η εχοντας τις τασεις κ τα εντατικα να το οπλισω με το χερι;

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω τα διαβασα ολα που βρηκα σχετικα με αυτο...οποτε το ερωτημα ειναι το θεωρω σαν πεδιλο και κανω τους ελεγχους για το πεδιλο; το θεωρω κοιτοστρωση; τι στον %$#% το θεωρω; :smile:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω τα διαβασα ολα που βρηκα σχετικα με αυτο...οποτε το ερωτημα ειναι το θεωρω σαν πεδιλο και κανω τους ελεγχους για το πεδιλο; το θεωρω κοιτοστρωση; τι στον %$#% το θεωρω; :smile:

 

Αν έστω ότι έχει άνοιγμα 1.5m θα το θεωρούσα πέδιλο. Πέρα από τους ελέγους αντοχής όπως αναφέρθηκε θα κάνεις φυσικά και αυτούς της ευστάθειας => de-stabilizing forces < stabilizing. Η διαδικασία είναι στον ευρωκώδικα 1997-1. Υπάρχουν 3 διαδικασίες και στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τη 2η  (στη Βρετανία τη 1η). Έλεγος σε ανατροπή, ολίσθηση, καθήζιση, φέρουσας ικανότητας, (και uplift αν χρειάζεται) για τη περίπτωσή σου.  

 

Στον υπολογιστή θα κάνεις ένα ανεστραμένο Π με γραμμικά στοιχεία. Εκεί θα πατάει το μισό φορτίο του superstructure. Στα κάθετα τοιχώματα θα έχεις τις ενεργητικές και παθητικές σου ωθήσεις. Θα έχεις μία οριζόντια φόρτιση λόγω ανέμου για να δώσει ροπή στη βάση. Το 2D είναι απλό και θα σου δώσει λίγο μεγαλύτερα εντατικά μεγέθη. Εναλλακτικά μπορείς να κάνεις ένα 3D model με επιφανειακά στοιχεία το οποίο θα είναι λίγο πιο περίπλοκο (ας πούμε) αλλά θα δώσει όμως ακριβέστερα αποτελέσματα λόγω της κατανομής των φορτίσεων στο τρισδιάστατο επίπεδο.

 

Με το χέρι τώρα που το βλέπω επειδή θα έχεις τα ελατήριά σου θα είναι περίπλοκο φαντάζομαι να κάνεις τα διαγράμματά σου. 

Αφού πάρεις τα εντατικά μεγέθη μπορείς να κάνεις τους υπολογισμούς σου στο χαρτί.

 

Κατασκευαστικά ανάλλογα με το πάχος της βάσης, θα τοποθετούσα 2πλό οπλισμό πάνω / κάτω για να αποφύγω ρηγματώσεις λόγω early thermal cracking. 

 

Δες και αυτό. 

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.