Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 089 - Ν. 4495/17] Υπαγωγή στο 50% της απόστασης που ορίζουν τα μέτρα ασφαλείας υπεραστικής συγκοινωνίας


Recommended Posts

Όχι δεν αφορά τις αποστάσεις ασφαλείας από τις οδούς όπως αναφέρεται στο Α 89. Έχει να κάνει με το αν το αυθαίρετο καταπατά ιδιοκτησία του ΟΣΕ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 84
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καταλαβα, χρειάζεται να ελέγξω πρόσθετα και για τις αποστάσεις ασφαλείας από την οδό που βρίσκεται μεταξύ σιδηροδρομικής γραμμής και οικοπέδου ή επειδή η οδός είναι αχαρακτήριστη εκτός σχεδίου δε χρειάζεται?

Link to comment
Share on other sites

Από τη σύνδεση που σου έστειλα της ΓΑΙΟΣΕ βγάζεις άκρη για την απαλλοτρίωση; Αυτό δες πρώτα.

Η οδός αφού είναι μη χαρακτηρισμένη (μάλλον αγροτική) και πολύ πιθανό να ανήκει στην ζώνη απαλλοτρίωσης των γραμμών. Το πως και ποιος την έφτιαξε είναι μια άλλη -για την χώρα-πονεμένη ιστορία, στις εκτός σχεδίου περιοχές. Για να καταλάβεις τα μέτρα ασφαλείας υπεραστικής συγκοινωνίας διάβασε το ΠΔ 209/98 και το ΠΔ 347/93. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αυτές τις περιπτώσεις  της παραβίασης των αποστάσεων από άξονες ε.ο. κλπ , όταν αφορούν γήπεδα εκτός σχεδίου , τις καταχωρούμε ως παραβίαση προκηπίου  ?  Δ  ?

Link to comment
Share on other sites

Με τη λογική της "προσομοίωσης" (και κάποτε το είχε γράψει στις σημειώσεις της και η κ. Λεμπέση) ότι η απόσταση  της γραμμής δόμησης από το όριο της οδού προσωμοιώνεται με προκήπιο (η λογική που αντιμετωπίζεται στην έκδοση οικοδομικών αδειών), το βάζεις όπως το λες με παραβίαση πρασιάς

Σε αντίλογο αυτού η αντίθετη άποψη λέει ότι προκήπιο υπάρχει μόνο σε ρυμοτομικό σχέδιο (βλ. ορισμούς ΝΟΚ και ΓΟΚ παρακάτω) και επιπλέον, η υπαγωγή δεν σχετίζεται με την λογική έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Αν αποδεχτείς αυτή την ερμηνεία, θα βάλεις παραβίαση πλάγιας απόστασης, όπως θα έβαζες αν είχες πρόσωπο σε αγροτικό δρόμο και παραβίαζες τα 15 μ. οπότε έτσι έχεις κερδίσει σε χαμηλότερο πρόστιμο, αφού οι συντελεστές παραβίασης προκηπίου είναι 1,4 και 1,80 ενώ στα ίδια ποσοστά υπέρβασης, οι συντελεστές παραβίασης πλάγιας απόστασης είναι 1,20 και 1,40. Επιπλέον κερδίζεις την οριστική εξαίρεση απο κατεδάφιση αφού δεν δηλώνεις πουθενά παραβίαση προκηπίου αν έχεις κατηγορία 4.

ΝΟΚ: παρ 70 άρθρο 2. Προκήπιο (ή πρασιά) είναι το τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου, που βρίσκεται μεταξύ της ρυμοτομικής και οικοδομικής γραμμής, όπως αυτές ορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. 

ΓΟΚ 85/00:  παρ 11 άρθρο 2. Προκήπιο ή πρασιά είναι το τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου, που βρίσκεται ανάμεσα στη ρυμοτομική γραμμή και τη γραμμή δόμησης ή οικοδομική γραμμή.

και παρ. 7. Οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) είναι κάθε δομήσιμη ενιαία έκταση, που βρίσκεται μέσα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή μέσα στα όρια οικισμού και περιβάλλεται από κοινόχρηστους χώρους. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

καλή χρονιά σε όλους, έχω αποθήκη που θα μπορούσε να υπαχθεί στις παραβάσεις κατηγορίας 3, μόνο που είναι σε επαφή με το όριο επαρχιακής οδού , επιτρέπεται η υπαγωγή στον 4495 ή πρέπει να κατεδαφιστεί ως εμπίπτουσα στο αρθρ. 89 . ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Δεν τακτοποιείται αφού βρίσκεται εντός του 50% της απόστασης που ορίζουν τα μέτρα ασφαλείας. Ενδεχομένως να υπάρχει και όριο απαλλοτρίωσης της οδού οπότε να είναι και σε θέση εντός δημόσιου χώρου. Σε κάθε περίπτωση δεν τακτοποιείται.

Υ.Γ. Έχω ίδια περίπτωση με κλειστό χώρο γκαράζ. Είπα στον ιδιοκτήτη να το γκρεμίσει.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα.

Pavlos 33

Στους οικισμους < 2000, όταν διερχεται Δευτερ. Εθνική Οδός ισχύουν τα 15 μέτρα από τον άξονα την Εθνικης οδού?

Σε οικισμο < 2000 έχω ακίνητο με οικοδομική αδεια του 1979 και πρόσωπο σε Δευτ. Εθνική Οδο η οποία χαρακτηριστηκε ως δευτ. Ε.Ο με ΦΕΚ το 1995

Το κτίριο εχει απόσταση από τον αξονα της Ε.Ο. 10 μέτρα. Η άδεια βγήκε το 1979 χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των 15 μέτρων από τον άξονα της Ε.Ο.

Εχω δυο ερωτήματα σχετικά με αυτό:

1)Μπορώ να κάνω τακτοποίηση, αφού η οικοδομική άδεια εκδόθηκε το 1979, κι επομένως δεν υπηρχε τότε ο περιορισμός των 15 μέτρων από τον αξονα της δευτερ. Ε.Ο. ?

2)Ενώ μπορώ να κάνω κανονικά τακτοποιηση, ο περιορισμός των 15 μετρων από τον άξονα της Ε.Ο. όμως με εμποδίζει από το να βγάλω νέα οικοδομική άδεια για προσθήκης στέγης?

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.