Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 089 - Ν. 4495/17] Υπαγωγή στο 50% της απόστασης που ορίζουν τα μέτρα ασφαλείας υπεραστικής συγκοινωνίας


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι. Ακίνητο εντός οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων με πρόσωπο σε ανώνυμη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΔΟ. Κατά μήκος της οδού υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή που μέρος της είναι κατασκευασμένο πριν το έτος 1975 και με αυθαίρετη προσθήκη κάτ. επέκταση κατά το έτος 1984 - 1985. Η αυθαίρετη κατασκευή σχεδόν κολλάει στο όριο της με αποστάσεις από αυτήν που κυμαίνονται από 0,20 έως 0,80 μ. Μπορεί η παραπάνω κατασκευή να υπαχθεί προς τακτοποίηση ή εμπίπτει στην περίπτωση του Άρθρο 89 παρ. δ).???
Ευχαριστώ.

Edited by Άγγελος Μάνδυλας
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 84
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Συνάδελφοι καλησπέρα. Σε γήπεδο με πρόσωπο σε επαρχιακή οδό έχω αναλάβει τακτοποίηση. Στην επαρχιακή οδό έχει μελέτη απαλλοτρίωσης με κτηματολογικό πίνακα αλλά δεν έχει βγει ποτέ ΦΕΚ παρακατάθεσης. Η πολεοδομία για οικοδομικές άδειες ζητάει να φαίνεται το σχέδιο απαλλοτρίωσης. Το γήπεδο είναι μη άρτιο με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Η ερώτηση είναι η εξής. Στο όριο του γηπέδου με το δρόμο υπάρχει αποθήκη η οποία βρίσκεται κατά το ήμισυ εντός της Απαλλοτρίωσης για την οποία δεν έχει αποζημειωθεί κανένας ιδιοκτήτης. Τακτοποιείται η αποθήκη; Επίσης, στην Προανάρτηση το Κτηματολόγιο δεν έχει εφαρμόσει την απαλλοτρίωση. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωσή σου ισχύει το παρακάτω:

Άρθρο 89 
Απαγόρευση υπαγωγής 
1.   Δεν υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 96 επ. αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που εμπίπτουν στις περιπτώσεις του παρόντος, καθώς και οι περιπτώσεις των κτιρίων που χαρακτηρίζονται αυθαίρετα κατ' εφαρμογή της παρ.4 του άρθρου 26 του ν.4067/2012 (Α79). 
2.   Απαγορεύεται  η  μεταβίβαση  δικαιώματος  ακινήτου  ή  αυτοτελούς  διηρημένης  ιδιοκτησίας  ή  η  σύσταση  εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης βρίσκεται : 

(...)

δ)   παρά το όριο των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών, εντός ζώνης διάστασης ποσοστού πενήντα  τοις  εκατό  (50%)  των  οριζόμενων  από  τη  νομοθεσία  περί  μέτρων  για  την  ασφάλεια  της  υπεραστικής συγκοινωνίας,  οι  οποίοι  ίσχυαν  κατά  την  εκτέλεση  ή  εγκατάστασή  τους.  Εξαιρούνται  αυθαίρετες  κατασκευές  και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις σε κτίρια για τα οποία έχει χορηγηθεί νομίμως οικοδομική άδεια, σε μικρότερη απόσταση από τα οριζόμενα στην παρούσα περίπτωση, καθώς και αυτοτελείς κατασκευές που περιλαμβάνονται στην παρ.7 του άρθρου 17 του ν.4067/2012, εκτός της περίπτωσης δ αυτής, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης τουριστικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε επαφή με τα όρια δημοτικών ή κοινοτικών οδών, σε απόσταση μικρότερη  από  τα  οριζόμενα  στην  παρούσα  αλλά  σε  κάθε  περίπτωση  εκτός  των  ορίων  απαλλοτρίωσης  και  με  την προϋπόθεση ότι λειτουργούσαν και είχε χορηγηθεί άδεια λειτουργίας από τον Ε.Ο.Τ. πριν από τις 28.7.2011, 
 

και όχι η παράγραφος (α) 

α)   σε  εγκεκριμένο  κοινόχρηστο  χώρο  της  πόλης  ή  του  οικισμού.  Εξαιρούνται  οι  περιπτώσεις  στις  οποίες  δεν  έχει  συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση επί ακινήτων στα οποία υφίστανται εμπράγματα δικαιώματα πολιτών. Σε περίπτωση υπαγωγής στον παρόντα, δεν επηρεάζονται το κύρος και η διαδικασία απαλλοτρίωσης και τα αυθαίρετα κτίσματα δεν αποζημιώνονται, 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστά το χάνει έτσι και αλλιώς από εκεί λόγω επαρχιακής οδού. Επίσης, επειδή πρόκειται να γίνει διόρθωση για την προαναρτηση η απαλλοτρίωση πρέπει να εφαρμοστεί;  Ή αφου δεν έχει αποζημιωθεί δεν φέρουμε το όριο του οικοπέδου μέχρι την απαλλοτρίωση

Link to comment
Share on other sites

Ισχύει ότι θα έδειχνεις αν συνέτασσες τοπογραφικό για μια δικαιπραξία. Θα έδειχνες στο σχέδιο το όριο της απαλλοτρίωσης και δυο τμήματα, εκ των οποίων το ένα θα ήταν η απαλλοτριούμενη έκταση σύμφωνα με κτηματολογικό διάγραμμα της απαλλοτρίωσης. Το σύνολο της έκτασης θα μεταβιβάζονταν, με την ειδική μνεία της προς απαλλοτρίωση έκτασης.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι!

Έχουμε αυθαίρετο (κατηγορίας 4) εντός οικισμού κ' παρά το όριο τριτεύοντος εθνικού δικτύου και ένα μικρό τμήμα της κατοικίας (περίπου 1 τ.μ.) είναι εντός ζώνης των 10 μ. από τον άξονα της οδού, (δεν είναι μέσα στη ζώνη του 50% *10 μ. για την ακρίβεια) κατά 0,60μ., οπότε μπορεί να τακτοποιηθεί. Το ερώτημα μου είναι αν αυτό το μικρό τμήμα του κτιρίου πρέπει να μπει κατηγορία 5 (η υπαγωγή έχει γίνει τον 09/2020)  και αν πρέπει να ληφθεί σαν προκήπιο, καθώς στο άρθρο 96, για την κατηγορία 4, αναφέρεται στο Νόμο πως εδώ δεν περιλαμβάνονται αυθαίρετες κατασκευές εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου κατά περισσότερο από 20 εκατοστά. Τέλος αν ισχύει αυτό πρέπει στο σύστημα του ΤΕΕ να επιλέξω κ παραβίαση Ο.Γ. σε προκήπιο <20% της υποχρεωτικής πρασιάς? 

Ευχαριστώ!

Edited by JOANN
Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι ότι για τις ανάγκες της υπαγωγής, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί προκήπιο, καθώς στο παράρτημα Α ο συντελεστής πρασιάς αναφέρεται σε πρασιά (προκήπιο) το οποίο υφίσταται μόνο σε ρυμοτομικά σχέδια. Βεβαίως, για να τεκμηριώνεται το επιτρεπτό κάποιων κατασκευών που αυτές δύναται να υπάρξουν σε προκήπιο ρυμοτομικού σχεδίου, διάφορα έγγραφα στο παρελθόν, αναφέρουν ότι μια τέτοια περίπτωση προσιδιάζει με προκήπιο, όταν όμως έχουμε περίπτωση έκδοσης Ο.Α. Άρα, επειδή η υπαγωγή δεν σχετίζεται με την έκδοση Ο.Α (τελείως διαφορετική αντιμετώπιση), θα σου πρότεινα να μην βάλεις παραβίαση πρασιάς, αλλά να το συστηματοποιήσεις ως παραβίαση Δ, εξηγώντας στην Τ.Ε κάτι παρόμοιο με αυτό που αναφέρω.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έτσι θεωρώ  και μην ξεχνάς ότι πέραν του προβλήματος με την υπαγωγή που δεν μπορεί να γίνει λόγω  κατηγορίας 5 (υπάρχει μόνο εξαίρεση για κατασκευές που εισέρχονται στο προκήπιο κατά 20 εκ. ) έχουμε  και μεγαλύτερη επιβάρυνση στο πρόστιμο σε σχέση με μια παραβίαση Δ. για το ίδιο ποσοστό υπέρβασης (πχ 20%) στην πρώτη περίπτωση (παραβίαση Δ), ο συντελεστής είναι 1,20 και στην δεύτερη (παραβίαση πρασιάς) 1,40 (επιβάρυνση +16,66%), ενώ για ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, έχουμε επιβαρυντικό συντελεστή 1,40 και 1,80 (επιβάρυνση +28,57%) αντίστοιχα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.