Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτονομηση διαμερισματος σε ηδη υπαρχουσα κεντρικη αεριου


Cziv

Recommended Posts

Καλησπερα.

 

Εχουμε στην πολυκατοικια μας ενας ιδιοκτητη που ηδη αυτονομηθηκε με φυσικο αεριο, κανοντας οτι του κατεβηκε στο κεφαλι με σωληνες απο κοινοχρηστους χωρους, καμιναδες δικες του κλπ  κλπ. Χωρις (τυπικη εστω) γενικη συνελευση και καμια ενημερωση.

 

Στην πολυκατοικια υπαρχει  ΚΕΝΤΡΙΚΗ εγκατασταση φυσικου αεριου σε ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ εδω και 7 χρονια. Χωρις το παραμικρο προβλημα ή διακοπη. Χωρις αυτονομια ομως.

 

Θελω να ρωτησω αν οντως τον καλυπτει ο προσφατος νομος για την αυτονομηση και επισης αν ειναι νομιμο το σκελος της συνδεσης που περναει απο τον κοινοχτηστο χωρο (κηπος, τοιχοι κλπ).

 

Ευχαριστω.

Edited by Cziv
Link to comment
Share on other sites

εδω

 

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1568072/ti-allazei-stis-polykatoikies-gia-thn-aytonomh-the.html

 

  Ετσι εχει η νομοθεσια μετα την τροποποιηση του  ΦΕΚ  Α 187/87, με τον 4495/17

 

«5. Για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών για

την αλλαγή του συστήματος κεντρικής θέρμανσης

[αρα αφορα κεντρικη θερμανση που λειτουργει με πετρελαιο]

και τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου ή την εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης ή γεωθερμίας ή αντλιών θερμότητας ή άλλου συστήματος θέρμανσης λαμβάνονται, εφόσον προκύπτει ότι η πιο πάνω αλλαγή βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Ε.Ν.Α.Κ.), με την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων του συνόλου των συνιδιοκτητών, ανεξαρτήτως αν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής. Με την ίδια πλειοψηφία λαμβάνεται κάθε άλλη σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθμιση των παραπάνω αποφάσεων, ιδίως για την τροποποίηση ή αντικατάσταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων θέρμανσης, την αλλαγή εξοπλισμού, τις επεμβάσεις στις όψεις του κτιρίου, την όδευση σωληνώσεων και αγωγών, την τοποθέτηση καπναγωγών και καπνοδόχων και εν γένει για κάθε απαραίτητη μεταρρύθμιση, μεταβολή ή επέμβαση στους κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, αφού ληφθούν υπόψη και τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 2364/1995 (Α 252).

Με την ίδια πλειοψηφία και ανεξαρτήτως αν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής λαμβάνονται και οι αποφάσεις για τη μόνιμη αποσύνδεση από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης [ απο πετρελαιο σε φ.α.]  του κτιρίου κύριων μεμονωμένων ιδιοκτησιών στις οποίες οι ιδιοκτήτες τους προτίθενται να τοποθετήσουν ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου

[..ανεξαρτητη  με φ.α.κλπ. ...εστω και αν υπαρχει ηδη  κεντρικη με φ.α.]???

 

ή να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα τηλεθέρμανσης ή γεωθερμίας ή αντλιών θερμότητας ή άλλο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης. Και στην περίπτωση αυτή πρέπει να προκύπτει ότι η ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα της ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Ε.Ν.Α.Κ.).

Η απόφαση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών δεν είναι αναγκαία, ανεξαρτήτως αν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής, όταν η τοποθέτηση ανεξάρτητης μόνιμης εγκατάστασης θέρμανσης διενεργείται από κύριες μεμονωμένες ιδιοκτησίες σε υφιστάμενες οικοδομές οι οποίες δεν έχουν εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης».

 

«6. Κάθε ιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας, ανεξαρτήτως ποσοστού συνιδιοκτησίας και αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, μπορεί να ζητήσει εγγράφως από το διαχειριστή της πολυκατοικίας τη σύγκληση συνέλευσης συνιδιοκτητών με θέμα τη λήψη απόφασης για

την αλλαγή του συστήματος κεντρικής θέρμανσης ή την αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5.

 

[ομως η παρ. 5 αφορα στο να αποσυνδεθει απο κεντρικη θερμανση πετρελαιου προς φ.α. ή αλλες πηγες και οχι κεντρικη θερμανση απο φυσικο αεριο προς ανεξαρτητη θερμανση με φα.]

 

Σε πολυκατοικίες όπου δεν υπάρχει διαχειριστής ή αν ο διαχειριστής της πολυκατοικίας δεν συγκαλέσει εντός τριάντα (30) ημερών τη συνέλευση, ο ιδιοκτήτης συγκαλεί τη συνέλευση αναρτώντας πρόσκληση στην είσοδο του κτιρίου και καθορίζοντας τόπο συνεδρίασης εντός της πολυκατοικίας και ημερομηνία συνεδρίασης που πρέπει να απέχει τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία ανάρτησης της πρόσκλησης.

7. Αν η συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησής της, ο ιδιοκτήτης που ζήτησε τη σύγκλησή της δικαιούται, με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια και κατά τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών, να αποσυνδέσει την ιδιοκτησία του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου με μόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει αυτόνομα με το δίκτυο φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσει σε αυτήν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 5. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός εγκαθίσταται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων, όπως ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις κατά περίπτωση, και τοποθετείται εντός της αυτονομούμενης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη. Οι σωληνώσεις της παροχής μπορεί να διέρχονται από την πρόσοψη του κτιρίου ή άλλους κοινόχρηστους χώρους σύμφωνα με τους όρους των κείμενων πολεοδομικών διατάξεων. Πριν από την έναρξη της εγκατάστασης αυτόνομου συστήματος θέρμανσης ο ιδιοκτήτης της αυτονομούμενης ιδιοκτησίας γνωστοποιεί στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής μέχρι την ιδιοκτησία του και το χρόνο έναρξης και την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης.

8. Οριζόντια ιδιοκτησία που αυτονομείται με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 7, απαλλάσσεται από τις δαπάνες κατανάλωσης καυσίμου του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, υποχρεούται όμως να συμμετέχει στις κοινές δαπάνες προληπτικής συντήρησής του και στις έκτακτες δαπάνες. Με απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας μπορεί να αποφασιστεί η πλήρης απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται».

 

αυτα προς το παρον

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

Ευχαριστω, εχω διαβασει τα ΠΑΝΤΑ και τον νομο ολοκληρο.

 

Αλλα δεν εχω βγαλει συμπερασμα για οτι ΑΚΡΙΒΩΣ ρωταω.

 

1. Σε υπαρχουσα και λειτουργουσα εγκατασταση φυσικου αεριου. Ισχυει ; Ειναι η πχ αυτονομηση αραγε ενεργειακα αποδοτικοτερη ;

 

2. Μπορει κανεις να σκαψει ΟΛΟ τον κηπο και να περασει σωληνες με το ετσι γουσταρω ;

 

κλπ.

Edited by Cziv
Link to comment
Share on other sites

Εχω ηδη αναρτησει τα σχετικα αρθρα, ως προς την εφαρμογη των οποιων, προφανως, δεν εχουμε   ακομα καμμια δικαστικη αποφαση..

 

γνωμη μου ειναι οτι δεν ειναι σαφες το εάν μπορει να φυγει απο την κοινοχρηστη θερμανση με  φ.α και να παει σε ανεξαρτητο συστημα με φ.α.

ή τουλαχιστον  αν μπορει, θα πρεπει να γινει υπο καποιες προυποθεσεις...

 

περισσοτερα  εδω

 

"Συνεπώς κατά την άποψή μας, ΔΕΝ πληροί τις προδιαγραφές του νέου νόμου η μετάβαση:

Από κεντρικό σύστημα πετρελαίου σε ατομικό σύστημα πετρελαίου.
    Από κεντρικό σύστημα φυσικού αερίου σε ατομικό φυσικού αερίου, καθόσον η ατομική εγκατάσταση ουδέποτε μπορεί να θεωρηθεί ως αποδοτικότερη της κεντρικής-συλλογικής εγκατάστασης θέρμανσης ολόκληρου του κτιρίου, αφού όπως αναφέρεται ανωτέρω οδηγεί στην υποβάθμιση του βαθμού απόδοσης του λέβητα κεντρικής θερμάνσεως.
    Από κεντρικό σύστημα πετρελαίου ή αερίου σε οποιοδήποτε άλλο ατομικό σύστημα πλην τηλεθέρμανσης, γεωθερμίας και των νέων υψηλής απόδοσης αντλιών θερμότητας, όπως κλιματιστικά κλασσικού τύπου ή και inverter κλπ."

 

πηγη

http://www.patrisnews.com/aftonomi-thermansi-sta-diamerismata-apallagi-apo-ta-kinochrista/

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

2. Μπορει κανεις να σκαψει ΟΛΟ τον κηπο και να περασει σωληνες με το ετσι γουσταρω ;

 

Όχι δεν μπορεί! Μπορείτε αν θέλετε να τον ...."σκίσετε"!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω Δημητρη, απλα επιβεβαιωνεις αυτο που και εγω καταλαβα ... δλδ οτι ειναι ασαφες το ολο θεμα.

 

Οπως ασαφες ειναι και το αν μπορεις καποιος να σκαψει οπου θελει (κηπο) να τρυπησει οπου θελει (εξωτερικους τοιχους) και να "καπνιζει" με το φουγαρακι τους απο πανω.

 

Ακομα ενα "νομος" της πλακας. Που θα οδηγησει στα δικαστηρια χιλιαδες ιδιοκτητες χωρις λογο.

 

Στην δικη μας περιπτωση, αυτος που τοκανε μας ειπε οτι επειδη δεν μπορει να πληρωνει το αεριο (επειδη το θεωρει υπερβολικο), εκανε αυτονομη (ειναι και στον 1ο οροφο και ειναι μικρο το κοστος προφανως), και μετα δεν θα αναβει καθολου. Απιστευτα πραγματα.

Link to comment
Share on other sites

Ρωτήστε πρώτα το μηχανικό σας και το δικηγόρο σας και την αμέσως επόμενη ημέρα κάντε, αφενός μεν καταγγελία στην οικεία πολεοδομία, αφετέρου δε εξώδικο με καταληκτική ημερομηνία για την αποκατάσταση των πάντων (κι αυτά για αρχή....).

 

P.S.

Την αστυνομία έπρεπε να τη φωνάξετε όταν τα έφτιαχνε.... Τώρα ξεχάστε τη.....

 

 

... Ειναι λεει νομιμο.

 

Πως το ξέρει;;;;;;

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

P.S.

Την αστυνομία έπρεπε να τη φωνάξετε όταν τα έφτιαχνε.... Τώρα ξεχάστε τη.....

 

 

Αυτο καναμε. Και δεν εγινε τιποτα. Την πρωτη απλα σταματησε για ενα μηνα. Την δευτερη μας ειπε η Αστυνομια οτι θα μας μηνυσει και αυτος ο ιδιοκτητης αλλα και η ΔΕΠΑ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.