Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πώς υπολογίζονται τα μέτρα γιά να πληρωθεί ο σοβατζής


sgp

Recommended Posts

Παιδια ειναι πολυ απλό αυτό που ρωτώ. Έχω εσωτερικό τοίχο με ελεύθερα ανοίγματα (χωρίς κουφώματα). Στη συμφωνία (δυστυχώς) δεν ήταν ξεκάθαρο με ποιον τρόπο θα μετρηθεί. δε με ενδιέφερε βασικά, είτε με τον ενα ειτε με τον άλλο τρόπο βγαίνουν πολύ κοντά. Έχω μετρήσει "σεντόνι" και από τις δυο μεριές, και ο εργολάβος ισχυρίζεται ότι πέραν του σεντονιού ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ  και τα "εσωτερικά" τρεχόμετρα των ανοιγμάτων. Δηλαδή προσθετικά, (και  οι δύο περιπτώσεις τρόπου μέτρησης)!! Εφόσον κάνεις σεντόνι μέτρηση και περιλαμβάνεις τα όποια κενά 2 φορές, θεωρώ ότι είναι υπερβολική απαίτηση. Διαφωνείτε??

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Giorgos Stamatakis said:

....Στη συμφωνία (δυστυχώς) δεν ήταν ξεκάθαρο με ποιον τρόπο θα μετρηθεί. δε με ενδιέφερε βασικά, είτε με τον ενα ειτε με τον άλλο τρόπο βγαίνουν πολύ κοντά. .....

....θεωρώ ότι είναι υπερβολική απαίτηση. Διαφωνείτε??

Συνάδερφε στις κατασκευές και εργολαβίες δεν υπάρχει κοινό Θεωρώ, Θεωρείς, Θεωρεί υπερβολική απαίτηση….

Όσα θέλει λέει κάποιος κι όπου βρει τα παίρνει…

Για αυτό κανόνας Α απαράβατος κάνουμε συμφωνητικά, αναλυτικό όχι μόνο για αυτό το ζήτημα αλλά και για αλλα που περιλαμβάνουν την εκάστοτε εργολαβία, εργασία κλπ.

Οπότε τώρα ότι σας φωτίσει ο Θεός και όποιος έχει ανάγκη περισσότερο τον αλλον.

Αν εσύ θες να εχεις μια ηθική τάξη μεγέθους αν σε «ρίχνει» ή τον «ρίχνεις» κάνε μόνος σου υπολογισμό πραγματικά μεροκάματα δικά του και τον βοηθών του που έκανε για νου περατώσει το έργο, κάνε μόνος σου αναγωγή πόσο πλήρωνε και πόσο του εμενε στην τσέπη του και το ποσό αναλογουσε ανά ημέρα και θα δεις αν είναι μικρό ή τεράστιο το ποσό.

Στο δια ταύτα ισχύουν τα συμφωνητικά και δεν ισχύει το «δεν με ενδιέφερε βασικά».

Edited by Didonis
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, Didonis said:

Για αυτό κανόνας Α απαράβατος κάνουμε συμφωνητικά...

+1

... όπου καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών, και να προστατεύονται τα συμφέροντά τους, με τρόπο σαφή και πλήρη, που δεν θα επιτρέπει παρερμηνείες, θα αποτρέπει τις παρεξηγήσεις και θα αποθαρρύνει τις παράλογες απαιτήσεις....και σε κάθε περίπτωση για να λειτουργήσει ως βάση κάθε συμφωνίας πρέπει να είναι η καλή πίστη και ότι, αν αυτή λείπει, ακόμη και 1000 σελίδες και αν περιλαμβάνει η Σύμβαση, οι Συμβαλλόμενοι θα καταλήξουν στο τέλος αντίδικοι. Ακόμη και και αν λειτουργεί απλά ως "υπενθυμιστικό", "προειδοποιητικό" της συμφωνίας ή ως ανασχετικό της αυθαιρεσίας, μπορεί να παίξει το ρόλο του και να προφυλάξει από περιπέτειες.

Edited by georgegaleos
Προσθήκη κειμένου
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και την επικριτική διάθεση που σωστά δείχνετε. Ωστόσο η ερώτηση παραμένει αναπάντητη: Η επιμετρηση γίνεται η με τον ένα η με τον άλλο τροπο..Υπάρχει περίπτωση να  γίνεται αθροιστικά, των 2 μεθόδων? 

Link to comment
Share on other sites

Ελλείψει συμφωνητικού αλλά και με ύπαρξη συμφωνητικού μπορεί να γίνει και με τον έναν και με τον άλλο τρόπο και αθροιστικά ... και να βγει ο μέσος όρος (!) ... και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο συμφωνηθεί εκ των υστέρων αρκεί να συμφωνηθεί κατά προτίμηση γραπτά (!!)... για "να μην κυνηγάμε την ουρά μας" ... Αν δεν συμφωνηθεί (γραπτά) συχνά μονόδρομος είναι η επίλυση κάθε διαφοράς από τα Δικαστήρια ....  οπότε στην επιμέτρηση (πέραν "του ενός" ή "του άλλου" τρόπου κυριαρχεί ο "οποιοσδήποτε άλλος τρόπος"(!) ... όπου πέραν της κατ'εμβαδόν επιμέτρησης και της έννοιας του "σεντονιού" η όλη έννοια του "σεντονιού" λαμβάνει χώρα εκτός του χώρου επιμέτρησης ...και κατ'εμβαδόν και κατά και το "σεντόνι" γίνεται "πόσο πήγε το "μαλλί" "... στα δικαστήρια...

Edited by georgegaleos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Γιώργο διάβασε το παρακάτω. Αποτελεί ένα πολύ καλό πρότυπο υπολογισμού των επιμετρήσεων, με τις επί μέρους χρεώσεις των "extra". Kαλό θα ήταν στο μέλλον να υπάρχουν συμφωνητικά για να μην κακομαθαίνουν τα συνεργεία.

https://www.e-archimedes.gr/faq/item/3716-σχέδιο-συμφωνητικού-εργασιών-επιχρισμάτων

Τα εσωτερικά τρεχόμετρα έχουν να κάνουν με τα ανοίγματα. Συνήθως για κουφώματα κάτω των 2 μέτρων δεν προσμετρώνται.

Edited by atsalovergas
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Tη σελίδα αυτή την παρακολουθώ χρόνια ... υπάρχει και άρθρο σχετικά με την γενικότερη σύνταξη ενός συμφωνητικού... και πολλά άλλα χρήσιμα-όμορφα άρθρα ...

Το θέμα είναι, το ό,τι έχει σχέση με το "συνήθως" ή το "ασυνήθως", πρέπει να αποτυπώνεται γραπτά και από την στιγμή που γίνεται αποδεκτό από τα συμβαλλόμενα μέρη με την υπογραφή τους (δεν βλάπτει και το γνήσιό της !!)  απλουστεύονται τα πράγματα ... ακόμη και σε δυσάρεστες διαδρομές ...

Κατα τ' άλλα συμφωνώ με το (γραπτό) "συνήθως" όπως στην αρχή επισημαίνεις

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

για μια δουλεία επιχρισμάτων με πολλές εμφανείς γωνίες και κολώνες συνέταξα το παρακάτω σχέδιο

το οποίο επισύναψα στο συμφωνητικό

ΣΟΒΑΔΕΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗΣ.dwg

  • Like 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικό atsalovergas! Και ο πλήρης σχολιασμος σε παραθεση ! Ευχαριστώ όλους για όλη τη συμμετοχή σας. Θα ήθελα να σταθω λίγο στο άρθρο: ".. Δεν τελειώσαμε όμως ακομα... ...τη δική μας άποψη ή θα συμβιβασθούμε με τις απόψεις του τεχνίτη-αναδόχου, για να αποφύγουμε τις διαφωνίες του τέλους ή γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Αλλά και να αναλογισθούμε πόσο μας λείπει ένας επίσημος Κώδικας Επιμετρήσεων, που θα βάλει τάξη τόσο στα Δημόσια όσο και στα ιδιωτικά Έργα" 

Τι ενέργειες απαιτούνται για τη σύσταση ενος τέτοιου κώδικα? Φυσικά χωρίς να αναιρούνται όλες οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες περί συμφωνητικών κλπ.. Αλλά με κάποιο τρόπο να μπει ένα μέτρο στις εκάστοτε ονειροπολήσεις και εκβιασμους? Δε γίνεται όλα πια να είναι υποκειμενικά..κάπου χρειάζεται και η επιστημη, η λογική και η αντικειμενικότητα. Ελπίζω να μην ακουστω ρομαντικος.. Ευχαριστώ και παλι

Edited by Giorgos Stamatakis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.