Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Στο παρόν νήμα θα συζητούνται θέματα που αφορούν τη μείωση προστίμου λόγω κύριας και μοναδικής κατοικίας σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 100.

Edited by Pavlos33

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites
Καλησπέρα σας,

 

Ιδιοκτήτης (100% πλήρη κυριότητα) με ΚΥΡΙΑ κατοικία (βάσει Ε1)  σε οικισμό κάτω των 3000 κατοίκων, επιφάνειας περίπου 140 τ.μ. (μαζί με τα τμήματα που θα τακτοποιηθούν), ΔΕΝ έχει στην κατοχή του άλλο κτίσμα. 

 

Μπορούμε να πάμε με Κύρια και Μοναδική κατοικία ή μας περιορίζει η επιφάνεια του ακινήτου?

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Ο οικισμος κατω των 3000 κατοικων, θα σε ενδιεφερε εάν ειχες   εκει και άλλα κτισματα σε κατω απο 3000...

Αυτα δεν θα σε εμποδιζαν, ανεξαρτητα εμβαδου.

 

Εδω εχεις 140 τμ

Ειναι κυρια και μοναδικη

αρα 70 τμ +30 για μεχρι 2 τεκνα +20 για πανω απο δυο τεκνα

 [αρθρο 100 παρ. 12]

Edited by dimitris GM

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

 

Απ΄ότι καταλαβαίνω μου λες ότι:

- Ως Κύρια και Μοναδική κατοικία πάνε τα 70τ.μ. (και αν έχει τέκνα +30 για μεχρι 2 τεκνα +20 για πανω απο δυο τεκνα)

- Ως Άλλη κατοικία τα υπόλοιπα τετραγωνικά

 

Δηλαδή, σε περίπτωση που τα νόμιμα της μοναδικής του κατοικίας είναι 100 τ.μ. και έχω 40 τ.μ. προς τακτοποίηση, πάω για το σύνολο των 40 τ.μ. ως Άλλη κατοικία, σωστά?? 

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

.....

.....

 

12.      Για κύρια και μοναδική κατοικία, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπε- δο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό   ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών χι- λιάδων (3.000), καταβάλλεται ποσοστό 40% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται με τις διατάξεις του παρόντος. Θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ.. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά τριάντα (30) τ.μ. για μέχρι δύο τέκνα και κατά είκοσι (20) τ.μ. για πάνω από δύο τέκνα, τα οποία βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο. Η προϋπόθεση της κύριας κατοικίας για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου πληρούται εφόσον για τις στεγαστικές ανάγκες των ανωτέρω προσώπων το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ.. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά δεκαπέντε (15) τ.μ. για κάθε τέκνο.

13.       Στην περίπτωση συγκυριότητας του ακινήτου στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη χρήση, οι συντελεστές μείωσης του προστίμου και του παραρτήματος λαμβά- νονται υπόψη για όποιον από τους συγκύριους πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις υποβάλλοντας διαφορετικά φύλλα καταγραφής για την επιφάνεια που αντιστοιχεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας.

.....

.....

 

 

 

 

Στη δική μου περίπτωση εχω δυο αδερφές που τους έχει μεταβιβαστεί η ψιλή κυριότητα από τους εν ζωή γονείς και μένουν όλοι μαζί ακόμα.

Οι αδερφές έχουν την ψιλή κυριότητα και οι γονείς την επικαρπία και μόνο.

 

Αν την αίτηση υπαγωγής την υποβάλουν οι αδερφές ως ψιλοί κύριοι έχουν το δικαίωμα στην έκπτωση ως κύρια και μοναδική κατοικία?

 

Η μία εκ των δύο αδερφών ανήλικη ακόμα ή άλλη ενήλικη.

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

οι  ψιλοι κυριοι δεν εχουν παρα μονον την ψιλη κυριοτητα...

 

οι επικαρπωτες ή το εκμισθωνουν και παιρνουν τα ενοικια

ή διαμενουν, με βαση το δικαιωμα της επικαρπίας τους, οπως στη  περιπτωση σου.

 

κυρια και μοναδικη μπορει να ειναι για τους επικαρπωτες  για 70 τμ  + 30 τμ. για μεχρι δυο παιδια

αρα μεχρι το 100 τμ. καλυπτεσαι..

 

[υποτιθεται οτι., οπως προκυπτει απο το Ε9,  δεν εχουν κατι αλλο...που να υπερκαλυπτει το πλαφον]

Edited by dimitris GM

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δημήτρη το έβαλα το ερώτημα διότι ως μηχανικοί αρχίζουμε (ή αρχίζω) να χάνουμε την μπάλα με τα ιδιοκτησιακά.

Πχ αν θυμάμαι καλά μέχρι και εως πρόσφατα με τον 4178 υπαγωγή έκαναν οι έχοντες ή την πλήρη κυριότητα ή οι ψιλοί κύριοι, και για αυτό σκέφτηκα ότι οι επικαρπωτές εκτός.

Τώρα με τον 4495 που μπορούν να υποβάλουν αίτηση πολλοί (ακόμα και ενοικιαστές) οπότε στον νέο νόμο  γράφει στο απόσπασμα που έβαλα ότι δικαίωμα στην έκπτωση αυτόι έχει το ακίνητο όταν «οι ιδιοκτήτες» κλπ κλπ …

Αρα νομικά ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες στη συγκεκριμένοι περιπτωση ή σε ανάλογες φυσικά…. 

Edited by Didonis

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

στον 4495 προσθεσαν και τον επικαρπωτη με αυτοτελες δικαιωμα

αρα εφοσον εχει τις προυποθεσεις, παιρνει αυτος τους μειωτικους

Ποιο "λογικο" μια και ο επικαρπωτης "καρπουται" τα ωφελη...

 

κατα τα λοιπα ο μισθωτης υπηρχε και πριν

 

Τελος, εδω προσθεσαν -νομιμα πλεον και οχι μεσω εγκυκλιου...-

  και "τον φερομενο σε βαρος του οποιου εχουν  επιβληθει προστιμα"

 

δλδ εργολαβος που ειχε αυθαιρεσια...και εχει μεν μεταβιβασει...

αλλα εχουν  σε βαρος του επιβαλλει τα προστιμα με το αρθρο  17 [αν θυμαμαι καλα] του 1337...

Edited by dimitris GM

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Καλημέρα.

 

Εχω περίπτωση ισόγειας αυθαίρετης κατοικίας που την υψιλή κυριότητα την εχει η κόρη και την επικαρπία ο πατέρας, ο οποίος την κάνει κάθε χρόνο δωρεάν παραχώρηση μέσω Ε2 στην κόρη και η κόρη την δηλώνει σαν κύρια κατοικία στο Ε1.Μπορεί την δήλωση να την κάνει η κόρη και να παρει την έκπτωση σαν κύρια κατοικία και μακροχρόνια άνεργη ;

Edited by Pavlos33

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

 • Παρόμοιο Περιεχόμενο

  • Από ilias
   Στο παρόν νήμα θα συζητούνται θέματα σχετικά με την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης κατασκευών και ένταξή τους στο Ν. 4495/17.
  • Από ilias
   Στο παρόν νήμα θα συζητούνται θέματα σχετικά με αυθαίρετες κατασκευές που υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό και ένταξή τους στο Ν. 4495/17.
  • Από anpap
   Καλησπέρα σας συνάδελφοι !
    
   Με πήρε τηλέφωνο πελάτης στον οπόίο είχα κανει τον 05/2016 ενα ΠΕΑ για το οδοντιατρείο του, ισογειο διαμερισμα πολυκατοικίας, το οποίο ειχε οικοδομικη άδεια του 80 και οι αυθαιρεσίες του εχουν ρυθμιστεί με το ν.4178/13. Τώρα θέλει λέει να το μεταφέρει στο νέο νόμο Ν.4495/2017 και να του πω τι χρειάζεται να κάνει για να κερδίσει τη μείωση λόγω ενεργειακής αναβάθμισης, πόσο θα στοιχίσει περίπου κ.τ.λ.
    
   Η αλήθεια είναι ότι δεν μου έχει ξανατύχει δουλειά ενεργειακης αναβάθμισης και ειναι πλήθος οι απορίες μου παρόλο που στην ΚΥΑ 27454/2631 (ΦΕΚ 3976/14-11-17) και συγκεκριμένα στο άρθρο 6  γίνεται αναφορά στη "Μείωση ενιαίου ειδικού προστίμου του Ν.4495/2017 λόγω εξόδων Ενεργειακής Αναβάθμισης κτιρίων".
    
   Οπότε συγχωρήστε με και αν μπορείτε όσοι έχετε την εμπειρία θα ήθελα τη φώτα σας...
    
   1. Ποια είναι ακριβώς η εργασία που πρέπει να ακολουθηθεί απο μένα σαν ενεργειακος επιθεωρητης? Εγώ του κάνω όλη την διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται? Δηλαδή αίτηση, 1ο πεα, άδεια εργασιών, παραστατικα, 2ο πεα, πορισμα-δηλωση ενεργειακου επιθεωρητη και την υπευθυνή δήλωση του?
    
   2. Στη διαδικασία μείωσης εντάσσονται οι δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακή επιθεώρησης. Αυτές αφορούν μόνο τις αμοιβές για τα ΠΕΑ ή συμπεριλαμβάνεται όλο το κόστος της αμοιβής για την παραπάνω διαδικασία?
    
   3. Η άδεια δόμησης εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης χρειάζεται σε όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή ότι εργασία αναβάθμισης και να κάνεις ή όχι? Τι διαδικασιά και τι χρειάζεται για να τη βγάλεις?
    
   4. Στο ΠΕΑ που του είχα κάνει του είχα γραψει σα σενάριο την αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων με μεταλικα με θερμοδιακοπή και διδυμο υαλοπίνακα αλλά με το σεναριο αυτό ούτε άλλαζε κατηγορία, ούτε γινόταν ετησια εξοικονόμιση πρωτογενούς ενέργειας >30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς. Αρα όπως αντιλαμβάνομαι πρέπει να κάνουμε ένα νέο ΠΕΑ μετά τη μεταφορα του ιστρείου στο ν.4495/17 με νέα σενάρια που να πετυχαίνουν τον πιο πάνω στόχο. Σωστα?
    
   5. Πως θα γίνει με τα σενάρια που θα του προτείνω ώστε να υλοποιήσουν το στόχο της ενεργειακής αναβάθμισης και να ανταποκρίνονται σε αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο? Εστω π.χ οτι  μια πρόταση του σεναρίου είναι η αλλαγή των ξύλινων κουφώματων με αλουμινιου με θερμοδιακοπή 12 mm και διδυμο υαλοπίνακα με διάκενο 12 mm ( η οποία μόνη της δε με καλύπτει ) τι U και g πρέπει να βάλω στο σενάριο ή που ξέρω αν τα εμβαδά των κουφωμάτων θα ναι αντίστοιχα ωστε να με καλύψουν. Πρέπει να στείλω τον πελάτη να πάρει προσφορές απο το εμπόριο στο 1ο πεα και μετά βάση αυτών να συμπληρώσω τις τιμές U και g και τα κόστη στα σενάρια?
    
   6. Αυτός θέλει να ξέρει ενα κοστολόγιο της αμοιβής μου και των εργασιών περίπου για να δει τι τον συμφέρει να κάνει. Να του πώ οτι εγώ θα του υπολογίσω μόνο την αμοιβή μου και πανω κατω και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν βάση του παλιού ΠΕΑ βάση του τιμολόγιου του ισχύων Εξοικονομω, το οποίο όμως οταν θα κάνει τη μεταφορά στο νέο νόμο παίζει να χει αλλάξει? Τα ανώτερα όρια επιλέξιμων δαπανών σύμφωνα με το ισχύων τιμολόγιο είναι προς το παρών αυτά του πινακα της παρακατω σελίδας: http://exoikonomisi.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=F%2bYoCLMQgkU%3d&tabid=660&language=el-GR. Σωστά?
    
   Αυτά τα λίγα για τροφή για κουβέντα!
  • Από mapost
   Στο παρόν νήμα θα συζητούνται θέματα σχετικά με τις παραβάσεις διαφορετικής διαμερισμάτωσης που εντάσσονται στο Ν. 4495/17.
    
   Παρακαλώ για την βοήθειά σας στο παρακάτω θέμα:
   Οικοδομή του 1960. Στην άδεια προβλεπόνταν διαμερίσματα στο ισόγειο. Στην θέση κάποιων από αυτά, δημιουργήθηκαν μικρά καταστήματα και έγινε σχετική τροποποίηση της σύστασης εξ αρχής. Μου έχει ανατεθεί να τακτοποιήσω ένα από τα καταστήματα. Διαπιστώνω επέκταση προς γειτονικό κατάστημα και προς γειτονικό διαμέρισμα σε σύγκριση με την κάτοψη της σύστασης. Η επεκτάσεις είναι συνολικά 2,80μ2, αλλά όλο το κατάστημα είναι κατά τα συμβόλαια μόλις 16,50μ2 και άρα δεν υπάρχουν περιθώρια να θεωρηθούν οι υπερβάσεις εντός ανοχών. Πρόκειται λοιπόν για διαμερισμάτωση. Πως αντιμετωπίζεται όμως το ιδιοκτησιακό αφού η πραγματοποιημένη κατάσταση δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που φαίνονται στο σχέδιο της τροποποίησης της σύστασης ? Πρέπει να πάρω συναίνεση από τις ιδιοκτησίες που έχουν επηρεαστεί ?
   Συμπληρωματικά : το εμβαδόν του συμβολαίου αντιστοιχεί στο καθαρό εμβαδό του καταστήματος, χωρίς τους περιμετρικούς τοίχους. Πρέπει να με απασχολήσει αυτό ? Να συγκρίνω το εμβαδό αυτό με το καθαρό πραγματοποιημένο ή να προσθέσω στις υπερβάσεις και τους περιμετρικούς τοίχους ώστε να προκύψει το σωστό εμβαδόν εντέλει ?
  • Από ilias
   Στο παρόν νήμα θα συζητούνται θέματα σχετικά με υπερβάσεις ύψους αυθαιρέτων του Ν. 4495/17.
×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.