Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

επίσης ήθελα να ρωτήσω το εξής: πάλι έχει να κάνει με τον ορισμό  κύρια και μοναδική κατοικία, στην περίπτωση που κάποιος δηλώνει στο Ε9 μία ισόγεια κατοικία 110τμ, έναν όροφο ημιτελή (στα μπετά) και μια αποθήκη 25 τμ, τότε μπορώ να δηλώσω τα 70 τμ του ισογείου ως κύρια και μοναδική κατοικία? Υπ΄όψιν η σύζυγος κατέχει οικόπεδο οικοδομήσιμο που δυνητικά πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες της οικογενείας σε άλλο νομό, ολότελα σε άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα.

Edited by nikolaos_tsagkarakis
Link to comment
Share on other sites

αν αυτος ο "καποιος"  ειναι εργενης ή ζευγαρι με δυο παιδια

δε εχει τον μειωτικο της μοναδικής,

διοτι,  το υπο  ανεγερση κτισμα ειναι 110 τμ. αρα δεν  ειναι μοναδικο αυτο που διαμενει.

[και αχτιστα να ηταν αυτα τα 110, δεν παυουν να αποτελουν δικαιωμα δομησης πανω απο τα 100 τμ.

Εκτος αν εισαι σε κατω απο 3000 κατοικους.

Α100 παρ.  12.

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Διάβασα σχεδόν όλο το νήμα, το οποίο με έβαλε λίγο στο κλίμα.

Πριν αναφέρω το παράδειγμα μου θα ήθελα να ρωτήσω από που διασταυρώνουμε αν το δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα έχει πληθυσμό πάνω από 3000 κατοίκους

Στην περίπτωσή μου λοιπόν:

Ιδιοκτήτης με 2 ενήλικα τέκνα έχει ένα και μοναδικό διαμέρισμα και σαν κύρια κατοικία του με  επιφάνεια 40τ.μ. νόμιμα και 25 τ.μ. αυθαίρετα προς τακτοποίηση.

Η σύζυγος έχει :

1) 50% επικαρπία 86 τ.μ.  εξοχικής κατοικίας (Μάλλον το κοινοτικό διαμέρισμα είναι κάτω των 3000 κατοίκων)

2) 50% πλήρους κυριότητας 50τ.μ. διαμερίσματος (Ομοίως μάλλον το κοινοτικό διαμέρισμα είναι κάτω των 3000 κατοίκων)

3) 50% πλήρους κυριότητας 20 τ.μ. υπόγειας αποθήκης ( Σε δημοτικό διαμέρισμα άνω των 3000 κατοίκων)

Τα ενήλικα τέκνα δεν διαμένουν πλέον μαζί με τους γονείς.

Δικαιούται την έκπτωση της κύριας και μοναδικής κατοικίας ο ιδιοκτήτης?

@dimitris GM   Απ' ότι καταλαβαίνω εσύ είσαι ο ειδικός στο νήμα!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Σε περίπτωση που πελάτης έχει την ψιλή κυριότητα σε περισσότερα από ένα διαμερίσματα της ίδιας οικοδομής στην οποία κατοικεί (μεγαλύτερα από 100 τμ το καθένα), στην οποία οικοδομή δεν έχει γίνει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, στο Ε9 όμως δηλώνεται  το κάθε διαμέρισμα σε ξεχωριστή γραμμή αφού είναι ανεξάρτητο και αυτοτελές, και δεν υπάρχουν άλλα ακίνητα ούτε στο όνομα του ιδιοκτήτη ούτε στο όνομα της συζύγου και των 2 ανήλικων τέκνων τους, θα δίνατε την έκπτωση της κύριας και μοναδικής κατοικίας σε δήλωση του Ν.4495/17?

Link to comment
Share on other sites

θα του εδινα για αυτη που δηλωνει οτι  ειναι "κύρια κατοικια" [αρθρο 100 παρ. 12]

με όριο τα 100 τμ. [70+30]

 

Η ψιλη κυριοτητα δεν υπαγεται στις απαγορευσεις.

Τι αυθαιρεσιες εχει?

 

Link to comment
Share on other sites

Οι αυθαιρεσίες είναι αλλαγή χρήσης υπόγειου χώρου από βοηθητική σε κύρια (δημιουργία αυτοτελούς διαμερίσματος) και επέκταση απόληξης κλιμακοσταίου στο δώμα. Τα διαμερίσματα ισογείου και Α ορόφου είναι νόμιμα 100%. Παρόλα αυτά συμβολαιογραφικά το ακίνητο λογίζεται ως ενιαίο χωρίς σύσταση οριζοντίου, για αυτό σκέφτηκα αν θα μπορούσε να πάρει την έκπτωση της κκμ κατοικίας. Διαβάζοντας το νόμο εγώ καταλαβαίνω ότι το όριο των [70+30] τμ αφορούν την πλήρη κυριότητα - επικαρπία - οίκηση κτλ, κι όχι την ψιλή κυριότητα. Κάνω κάπου λάθος?

Το δε τακτοποιημένο διαμέρισμα του υπογείου στην πράξη χρησιμοποιείται ως επαγγελματική στέγη, στο Ε9 όμως δηλώνεται ως κατοικία με βοηθητικούς χώρους τις αποθήκες του υπογείου που έχουν παραμείνει αποθήκες.

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

χρειαζεσαι  δυο προυποθεσεις, σωρευτικά.

α] κυρια, πού ειναι αυτη που καθεσαι [αν καθεσαι αλλου τοτε δεν εχεις το "α"]

και β] μοναδικη, υπο τον όρο οτι   δεν εχεις πληρη κυριοτητα ή επικαρπία ή οικηση κλπ

Εσυ  εχεις μονον την  ψιλη κυριοτητα,  αρα εχεις το "β"

Αλλα υπαρχει πλαφον 70+30 για ζευγαρι με δυο ανηλικα παιδια.

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

α) Το Ε1 δεν αναφέρει σε ποιον όροφο κατοικεί παρά μόνο τη διεύθυνση της οικοδομής.

β) Ο 4495/17 λέει:

Για κύρια και μοναδική κατοικία, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000), καταβάλλεται ποσοστό 40% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται με τις διατάξεις του παρόντος. Θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ........

Άρα αυτός που δεν έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή οίκηση σε κανένα ακίνητο αλλά έχει ψιλή κυριότητα σε 100 άλλα ακίνητα γιατί να μην δικαιούται την έκπτωση της κκμ για το ακίνητο στο οποίο κατοικεί (στο 1 από τα 100)? Αφού η ψιλή κυριότητα δεν αναφέρεται μαζί με τα bold καθότι μάλλον δεν θεωρείται ότι μπορεί ο ψιλός κύριος να εκμεταλλευτεί το ακίνητο προκειμένου να προσκομίσει οφέλη. Είναι λάθος αυτό το σκεπτικό?

Το ερώτημα μου είναι κατά πόσο θεωρούνται ξεχωριστά ακίνητα τα ανεξάρτητα διαμερίσματα μίας οικοδομής χωρίς σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας που στο Ε9 δηλώνονται σε ξεχωριστές γραμμές, και σε περίπτωση που θεωρούνται ξεχωριστά διαμερίσματα πώς μπορούμε να βρούμε ποιο από αυτά είναι η κύρια κατοικία του αυθαιρετούχου αφού στο Ε1 δηλώνει μόνο το δρόμο που βρίσκεται η οικοδομή?

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.