Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Ν. 4495/17] Αυθαίρετη κατεδάφιση κτίσματος


Recommended Posts

  • 4 months later...
  • Απαντήσεις 101
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα, σε κτίριο προ του 55 (βάση του ιδιοκτήτη) έγινε κατεδάφιση τμήματος του μετά το 2011. Τώρα για να είμαστε 100% νόμιμοι, θα πρέπει να γίνει καταγγελία, να μπουν πρόστιμα ανεγέρσεις και διατηρήσεις και μετά βάση του  άρθρου 106, παράγραφος 4, να γίνει υπαγωγή στο σύστημα, να πληρώσει το παράβολο 500 ευρώ και μετά να βγει άδεια για κατεδάφιση?

Διάβασα παραπάνω ότι πρότεινε κάποιος συνάδελφος αντί της επιλογής στο σύστημα «Κατεδαφισμένα (αρθ. 106, 4)» και βάλουμε «Έκδοση αδείας νομιμοποίησης/έγκριση κατεδάφισης». Στην δεύτερη περίπτωση το παράβολο είναι 250 ευρώ.

Πότε επιλέγω την κάθε περίπτωση? Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

το 106 παρ. 4 αφορα σε  αυθαιρετες κατασκευες πριν το 2011.

Εσυ ειχες κτισμα προ 55

Ισχυει το αρθρο 6 παρ. 8 του 4067.

Αίτηση για κατεδάφιση, επισκευή ή προσθήκη σε κατασκευή που έχει ανεγερθεί προ του έτους 1955 ή κατά την κρίση της Υπηρεσίας Δόμησης, του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή άλλης αρμόδιας υπηρεσίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως διατηρητέα, παραπέμπεται στο οικείο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Η παραπομπή αυτή είναι υποχρεωτική και για μεταγενέστερες του έτους 1955 κατασκευές που βρίσκονται σε (παραδοσιακό) προστατευόμενο οικισμό, (παραδοσιακό) προστατευόμενο τμήμα πόλης, ιστορικό τόπο, αρχαιολογικό χώρο και περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Αν το Συμβούλιο κρίνει ότι η επισκευή δεν θίγει την κατασκευή ή ότι δεν συντρέχει λόγος να κινηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού της ως διατηρητέας, προωθείται η διαδικασία έκδοσης της Αδειας Δόμησης αν συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, με αιτιολογημένη έκθεση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, το θέμα παραπέμπεται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης ή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Στην περίπτωση αυτή η άδεια χορηγείται όταν γνωστοποιηθεί στην Υπηρεσία Δόμησης ότι η κατασκευή δεν κρίνεται διατηρητέα ή αν παρέλθουν δώδεκα (12) μήνες από τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου κατεδάφισης στην αρμόδια υπηρεσία του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργείου, χωρίς να εκδοθεί απόφαση χαρακτηρισμού του κτιρίου ως διατηρητέου.

 

Αυτο που λες για  "Έκδοση αδείας νομιμοποίησης/έγκριση κατεδάφισης», να δουμε αν στηριζεται καπου.

υγ

δες και σε αυτο

http://www.km-engineers.gr/law/katedafisi-ktirioy-pro-toy-55-kai-sa/

 

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6Ι1ΜΩΕ6-ΞΜΨ

και αυτα απο τους φιλους στην Ναυπακτο

http://arxitektones-lepantoarchitects.blogspot.com/2015/06/406712-55.html

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Εχω ένα ισόγειο κτίριο χωρις αδεια και θελω να το κατεδαφίσω      1) κανω υπαγωγη   δηλώνω  προς κατεδάφιση πληρωνω 250  και μετα βγαζω αδεια εγκρισης κατεδαφισης  ή 2)πρεπει να κανω υπαγωγη  πληρωνοντας ολο το προστιμο και μετα να βγαλω εγκριση κατεδαφισης .Αδεια κατεδαφισης ποτε ειμαι υποχρεωμενη να βγαλω ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ισόγειο υπερυψωμένο κτίριο με ΟΑ εχει ημιγκρεμιστεί μετά το 2011.

Φυσικα ο ιδιοκτήτης ούτε ήθελε να ακουσει για άδεια κατεδάφισης, και το εριξε (όσο κατάφερε) με το jcb ενός φιλου του...

Πως προχωράμε σήμερα που θέλει να τα κάνει όλα νομιμα;

Στο 4495 πως να μπει; η κατεδάφιση έλαβε χώρα μετα τις 2011. 

Αδεια κατεδάφισης; για το ημι-κατεδαφισμένο; Θα έχουμε κάποιο πρόβλημα στη πολεοδομία; 

 

Link to comment
Share on other sites

εχεις ενα κτισμα....που καταστραφηκε εκ βιαιου συμβαντος....και ειναι "επικινδυνο",   απο τοτε με το μεγαλο μπουρινι που κινδυνευσε και το λεωφορειο εκει στην "κούρμπα"....

αρθρο 29 παρ. 4

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα, η ερώτηση αφορά κατεδάφιση κτίσματος το οποίο δεν έχει οικοδομική άδεια και επίσης είναι λογικά προ του 1955 (αλλά ας το αγνοήσουμε αυτο προς το παρόν). Το κτίσμα κατεδαφίστηκε απο τους ιδιοκτήτες χωρις καμία αδεια απ οτι έμαθα. Ενημερωτικά, ειναι υπόθεση που δεν ανέλαβα.

Το κτίσμα είχε καταγγελία στην πολεοδομία από τους γείτονες, οι υπάλληλοι πήγαν  αυτοψία και το είδαν και διαπίστωσαν την επικινδυνότητα (χιαστί ρήγματα μπλα μπλα κλπ). Δεν υπήρχε αναφορά για πρόστιμα απο όσο είχα ενημερωθεί, μόνο προειδοποίηση να προβούν σε κατεδάφιση, την οποία την έκαναν μονοι τους, άνευ άδειας.

Υπάρχει δυνατότητα να έγινε χρήση του αρ. 106 παρ. 4 του 4495 ;

Αυθαίρετες κατασκευές πριν από τις 28.7.2011, που έχουν κατεδαφιστεί από τους ιδιοκτήτες και για τις οποίες έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης στην αρμόδια φορολογική αρχή και δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση για την κατεδάφισή τους, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος με την καταβολή παραβόλου ποσού πεντακοσίων (500) ευρώ. Για την υπαγωγή υποβάλλεται αίτηση, τεχνική έκθεση μηχανικού και αποδεικτικά στοιχεία για την κατεδάφιση, δεν απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία και σχέδια και εφαρμόζεται η διαδικασία διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

Εγώ παλαιότερα σε αντίστοιχη περίπτωση εξέδωσα άδεια κατεδάφισης, πέρασα Σ.Α. , ΣΔΑ , ΙΚΑ κλπ

Link to comment
Share on other sites

πότε έγιναν όλα αυτά? (αυτοψία -κατεδάφιση)

Εκδόθηκε  απόφαση επικινδύνως ετοιμορρόπου  από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας ή εκδόθηκε μόνο κάποια γνωμάτευση της ΥΔΟΜ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.