Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
CostasV

Σκαλωσιά σε βιομηχανικό χώρο - όχι εργοτάξιο

Recommended Posts

Για  να δουλέψουμε (συντήρηση εξοπλισμού) σε διάφορα ψηλά σημεία, περίπου 3m από το έδαφος, χρησιμοποιούμε μια μεταλλική νεο-αγορασμένη σκαλωσιά. Η σκαλωσιά έχει πιστοποιητικό εξέτασης τύπου.

Το περιβάλλον είναι βιομηχανικό, όχι εργοτάξιο.

 

Ανέτρεξα στην Εγκ. 130210/4.6.1997 .  Η εγκύκλιος αναφέρει την ΚΥΑ 16440/93 (ΦΕΚ 756/93). Η ΚΥΑ στο άρθρο 5 αναφέρει μερικά κριτήρια για την σωστή συναρμολόγηση της σκαλωσιάς. Ανάμεσα σε άλλα κριτήρια αναφέρει ότι πρέπει να τηρείται και το ΠΔ 778/80 (ΦΕΚ 193Α_80)

 

Το ΠΔ 778 στο άρθρο του 13, στην παράγραφο 1 γράφει:

 

...Τα μεταλλικά ικριώματα κατασκευάζονται εκ δύο σειρών ορθοστατών (κολώνες) παραλλήλων προς τας όψεις (τοίχους των οικοδομών) και εις απόστασιν από αλλήλων ουχί μεγαλυτέρα του 1,10 m...

 

στην παράγραφο 3 γράφει

3. Η σύνδεσις των δύο παράλληλων σειρών ορθοστατών γίνεται δι' οριζοντίων μεταλλικών σωληνωτών στοιχείων ικανής αντοχής επί των οποίων στηρίζονται και τα δάπεδα εργασίας

 

... και στην παράγραφο 5 γράφει

5. Τα ικριώματα πρέπει να φέρουν αντιανεμίους συνδέσμους χωρίς χιαστί όλας τα επιφανείας

 

Εμείς αντί για κολώνες παράλληλες προς τις όψεις, έχουμε πλαίσια (το επίπεδο των πλαισίων είναι κάθετο προς τις όψεις). Προφανώς τα πλαίσια, καθώς έχουν πιστοποιητικό εξέτασης τύπου, είναι κανονικά και νόμιμα. Αλλά σύμφωνα με την παράγραφο 1 και την παράγραφο 3, που λένε ότι τα μεταλλικά ικριώματα κατασκευάζονται από δύο σειρές κολώνες, τα πλαίσια είναι παράτυπα. Υπάρχει κάποια άλλη παράγραφος που μου διαφεύγει, ή τα πλαίσια είναι παράτυπα;

 

Και επίσης στην παράγραφο 5, η διατύπωση είναι λάθος, δεν βγαίνει νόημα. Εννοεί να φέρουν αντιανέμιους συνδέσμους (χιαστί) σε όλες τις επιφάνειες; Ή κάτι άλλο;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η εθνική νομοθεσία περί μέτρων ασφαλείας πάσχει ελαφρώς. Αφ' ενός δεν περιλαμβάνει όλες τις πιθανές διατάξεις πρόσβασης και θέσης εργασίας, και αφετέρου, για τις διατάξεις που περιλαμβάνει, έχει τον τύπο τεχνικής έκθεσης.
Είναι προφανές ότι τα κείμενα γράφτηκαν σε άλλη εποχή (όπου ο κάθε μάστορας έφτιαχνε τα ικριώματά του), και με σκοπό την εμπέδωση των βασικών κανόνων ασφαλείας στα εργοτάξια.
 
Σε σύνθετες περιπτώσεις που αντιμετώπισα (εργασία χωρίς ικριώματα - με χρήση εξαρτησμού ασφαλείας, πολύ μεγάλα ικριώματα χωρίς σύνδεση με το κτίριο κλπ) η άποψη της επιθεώρησης εργασίας (τότε Φράγκων, τώρα Μητροπόλεως) ήταν ότι τα εθνικά κείμενα έχουν εφαρμογή όταν εμπίπτει κανείς ακριβώς στην συγκεκριμένη περίπτωση (πχ μεταλλικά ικριώματα εργασίας σε όψη οικοδομής), διαφορετικά συμμορφώνεται κανείς "κατά το πνεύμα".
 
Εννοείται ότι είναι καλό να αποφεύγει να αυτοσχεδιάζει κανείς (δεν είναι όμως πάντα εφικτό). Η εδώ επιθεώρηση εργασίας δεχόταν την αναφορά σε ευρωπαϊκά πρότυπα, όταν τα εθνικά κείμενα δεν κάλυπταν την περίπτωση.
 
Ρίξε μία ματιά στην οδηγία 2001/45 που είναι επίσημη, αλλά και στο συνημμένο, στην §3.3 (και όχι μόνο).

 

Ευρωπαϊκά πρότυπα για τα ικριώματα είναι η σειρά ΕΝ12810 ~ ΕΝ12812. Οι Βρετανοί έχουν και το BS5975 (το βρίσκεις σε pdf), που όμως δεν εναρμονίζεται με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

To λεπτό σημείο για 'μένα είναι αν απαιτείται η δήλωση του συγκεκριμένου ικριώματος... Νομίζω ότι μία ερώτηση στην επιθεώρηση αξίζει τον κόπο, οι κυρίες εκεί είναι εξυπηρετικότατες.

 

Οδηγία 2001.pdf

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρησιμότατες οι πληροφορίες, ευχαριστώ!

 

Με βάση την ΚΥΑ 16440, και έχοντας στο νου μου τις συγκεκριμένες συνθήκες που βρίσκεται η απλή σκαλωσιά που χρειαζόμαστε, έφτιαξα ένα πρόχειρο φύλλο ελέγχου για την ασφαλή συναρμολόγηση. Δεν προορίζεται δηλαδή αυτό το φύλλο ελέγχου για οικοδομική εργασία.

 

Αν βλέπετε κάτι που μπορεί να βελτιωθεί στην checklist, είμαι όλος αυτιά.

 

Check list σκαλωσιά.pdf

Edited by CostasV

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.