Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στα τέσσερα λεπτά η πλαστική σακούλα από τη νέα χρονιά


Engineer

Recommended Posts

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι καταναλωτές που θα αγοράζουν πλαστικές σακούλες για τη μεταφορά προϊόντων ή εμπορευμάτων θα καλούνται να πληρώσουν τρία λεπτά του ευρώ συν ΦΠΑ 24%.

 

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής εξέδωσε αναλυτική εγκύκλιο με τις προσαρμογές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν στις ταμειακές μηχανές, προκειμένου να αναγράφονται στα παραστατικά πώλησης τόσο το περιβαλλοντικό τέλος όσο και ο ΦΠΑ 24%. Συνολικά θα προκύπτει επιβάρυνση 3,72 λεπτών ανά σακούλα.

 

Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι το περιβαλλοντικό τέλος πρέπει να εμφανίζεται διακριτά ως πρόσθετο είδος, που υπόκειται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ. Η σχετική υπουργική απόφαση έχει δημοσιευθεί από τον περασμένο Αύγουστο (ΦΕΚ 2812 Β’) και προβλέπει ότι επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.

 

 

Στη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζεται η υποχρέωση αναγραφής της αξίας του περιβαλλοντικού τέλους με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης. Η εγκύκλιος Πιτσιλή ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018, στα παραστατικά πωλήσεων (τιμολόγια πώλησης και στοιχεία λιανικής πώλησης) στα οποία αποτυπώνεται διακριτά η διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, πέραν των στοιχείων του υποχρεωτικού περιεχομένου κατά περίπτωση, αναγράφεται επιπλέον η αξία του επιβαλλόμενου περιβαλλοντικού τέλους προ του ΦΠΑ, με κάθε πρόσφορο αλλά σε κάθε περίπτωση διακριτό και ευανάγνωστο τρόπο.

 

Ειδικά για την αναγραφή του περιβαλλοντικού τέλους στα στοιχεία λιανικής πώλησης, τα οποία υποχρεωτικά εκδίδονται με τη χρήση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες:

 

Σε κάθε περίπτωση έκδοσης παραστατικών πώλησης με χρήση Ειδικών Φορολογικών Μηχανισμών Σήμανσης (ΕΑΦΔΣΣ), κατά τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, θα πρέπει, με μέριμνα του χειριστή, το περιβαλλοντικό τέλος να εμφανίζεται, διακριτά, ως πρόσθετο είδος που υπόκειται σε ΦΠΑ συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή ΦΠΑ) και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθέντων πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων. Προκειμένου να αυτοματοποιηθεί η παραπάνω διαδικασία, σκόπιμο είναι να γίνουν κατάλληλες ρυθμίσεις στην εφαρμογή εμπορικής διαχείρισης που εκδίδει τα παραστατικά, ώστε όταν διατίθεται μια λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, να εμφανίζεται αυτόματα, ως παρελκόμενο είδος, το περιβαλλοντικό τέλος με ΦΠΑ συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή ΦΠΑ).

 

Στην περίπτωση έκδοσης αποδείξεων εσόδου με χρήση ΑΔΗΜΕ ή ΦΤΜ, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στον προγραμματισμό ειδών του ΦΗΜ, ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να είναι ένα διακριτό είδος που υπόκειται σε ΦΠΑ συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή ΦΠΑ), το οποίο θα ανήκει σε ένα νέο διακριτό «ΤΜΗΜΑ» με όνομα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ».

 

Κατά τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, θα πρέπει, με μέριμνα του χειριστή, το περιβαλλοντικό τέλος να εμφανίζεται, διακριτά, ως πρόσθετο είδος που υπόκειται σε ΦΠΑ συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή ΦΠΑ) και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθέντων πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ - http://www.ypaithros...ula-nea-xronia/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

αυτά όλα είναι θεωρίες. ποιός θα κάθεται να μετράει πόσες σακούλες πήρε ο καθένας; το βλέπω να γίνεται η παραδοχή ότι κάθε τεμάχιο προϊόντος φεύγει μέσα στη δική του σακούλα και θα μπει παντού ένα περιβαλλοντικό τέλος 4 λεπτά  και οι σακούλες θα συνεχίσουν να μοιράζονται με την ίδια, αν όχι και με μεγαλύτερη μανία, αφού τώρα θα σκέφτεσαι ότι τις έχεις πληρώσει κιόλας. 

 

Και μπορεί αυτό να συνδυαστεί με την ανταμοιβή της επιστροφής, όπως στα γυάλινα μπουκάλια. 

Link to comment
Share on other sites

Πρεπει καποιος να ειναι πολυ ηλίθιος για να νομίζει πως η πλαστική σακουλα ειναι μεχρι σήμερα δωρεαν. Ευκαιρία για επιπλέον κερδος για σουπερ μαρκετ και κρατος.

Link to comment
Share on other sites

Δωρεάν δεν είναι, όμως αν μπεις σε ένα κατάστημα και ζητήσεις δέκα σακούλες θα στις δώσουν με μεγάλη ευχαρίστηση, ακόμα κι αν δε ψωνίσεις τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Ναι θα έχει ουρές στο σούπερ μάρκετ στα ταμεία και θα κάθεται να μετράει ο υπάλληλος πόσες σακούλες πήρες η έβαλες στη ζούλα.. Έχει να πέσει μπινελίκι από πίσω τρελό

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

ξεχάσαμε το σημαντικότερο: δεν είναι όλες οι σακούλες ίδιες! άλλες είναι μικρούλες (πχ φάρμακα) κι άλλες τεράστιες. θα χρεώνονται όλες το ίδιο; 

Link to comment
Share on other sites

πάντως σε άλλες χώρες που η πλαστική σακούλα έχει καταργηθεί ή χρεώνεται , έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη βιομηχανία υφασμάτινων σακούλων και εκτύπωσης διάφορων σχεδίων επάνω τους με αποτέλσμα  να έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες στα εκτυπωτήρια .... 

Link to comment
Share on other sites

Θυμάμαι είχα πάει στην Σλοβακία σε ένα σούπερ μάρκετ να πάρω κάτι βασικά για φαγητό, δεν υπήρχαν ούτε καρότσια ούτε σακούλες.. Έπρεπε να έχεις τα δικά σου!! Τα κουβαλάνε στα χέρια φτάνω ταμείο και μου λέει με νοήματα φυσικά ότι τα λεφτά της Τσεχίας που είχα πάνω μου δεν περνάνε.. Κάρτα δεν έπαιρνε, τα παράτησα στο ταμείο και έφυγα ενώ τα είχε χτυπήσει lol

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.