Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νέες αντικειμενικές αξίες: Στη Διαύγεια η πρόσκληση για τους ειδικούς εκτιμητές


Engineer

Recommended Posts

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πιστοποιημένους εκτιμητές στο πεδίο των ακινήτων για σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «δημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή, στη Διαύγεια η πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από πιστοποιημένους εκτιμητές, εγγεγραμμένους στο Μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών στο πεδίο ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών, για σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της με αριθμό 1067780/82/Γ0013/09.06.1994 (Β΄549) απόφασης υπουργού Οικονομικών, όπως ισχύει (αριθμός ΑΔΑ: ΩΝΖΝΗ-ΓΡ7)».

 

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από πιστοποιημένους εκτιμητές - http://news.in.gr/fi...i ektimites.pdf

 

Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Μιλώντας στον Real FM είπε ότι, σημειώνοντας ότι εντός της ημέρας θα προκηρυχθούν θέσεις εκτιμητών, οι οποίοι θα προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων της χώρας, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μετά από διασταύρωσή τους με στοιχεία από τις τράπεζες.

 

Πρόσθεσε ότι η σύσταση των ειδικών επιτροπών για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα γίνει στις αρχές του 2018 «λόγω έλλειψης χρόνου καθώς στόχος του υπουργείου είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2018».

 

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο η προθεσμία προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών κοντά στα επίπεδα των αγοραίων, η οποία εξέπνεε στο τέλος του 2017, έχει παραταθεί για πολλοστή φορά έως το Μάρτιο του 2018.

 

Σε ερώτηση, τι θα γίνει αν από την αναπροσαρμογή προκύψουν αυξήσεις στις φθηνές περιοχές και μειώσεις στις ακριβές, η υφυπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα αλλάξουν αντίστοιχα οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ασθενέστεροι και να μην ευνοηθούν οι έχοντες.

 

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ η κυρία Παπανάτσιου είπε ότι εκκαθαριστικά του 2018 θα αναρτηθούν μετά την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος, δηλαδή Ιούλιο ή Αύγουστο, με στόχο ο φόρος να πληρωθεί σε όσες το δυνατόν περισσότερες δόσεις ως τον Δεκέμβριο του ’18, χωρίς να αλλάζει το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ.

 

Πηγή: http://news.in.gr/ec...?aid=1500186316

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εδω και καποιους μηνες,

εχουν συσταθει  επιτροπες με υπηρεσιακους παραγοντες

με σκοπο τον καθορισμο των νεων αντικειμενικων, οι οποιες δεν εκαναν τπτ...

 

Τελικα ανακοινωθηκε

"η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πιστοποιημένους εκτιμητές στο πεδίο των ακινήτων για σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης για τις νέες αντικειμενικές αξίες"

 

Να μην υποθεσω οτι, αναθετοντας την συνταξη εισηγησης στους "πιστοποιημενους",

η οποια, ως εισηγηση, δεν ειναι και υποχρεωτικα αποδεκτη,

 

το υπουργειο αναζητει  αλλοθι για τις τιμες που   αυτο θα θα ορισει στη συνεχεια.

Link to comment
Share on other sites

Ο χρόνος των 20 ημερών που αναφέρει η πρόσκληση ενδιαφέροντος είναι προφανές ότι δεν επαρχεί για τις τιμές ζώνης που καλείται να αναλάβει κάθε εκτιμητής, ο οποίος σημειωτέον δεν θα έχει καμία πρόσβαση σε αρχεία εκτιμήσεων που τηρεί η  τράπεζα της Ελλάδος και θα δράσει χωρίς καμία βοήθεια από σύλλογο συμβολαιογράφων, εφορία, κλπ υπηρεσίες. Αν ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει νωρίτερα θα μπορούσαν οι επιτροπές να έχουν συμπεριλάβει εκτιμητές προς υποβοήθησή στην βασική εισήγηση.

Η αμοιβή των 50 Ευρώ είναι πολύ καλή για μια απλή γνώμη βασισμένη στη γνώση και την εμπειρία της τοπικής κτηματαγοράς του κάθε εκτιμητή και όχι για πλήρη και στοιχειοθετημένη εκτίμηση όπως πρέπει να παραδοθεί.

Το Υπουργείο μπορεί να θέσει επί των ευθυνών τους τους εκτιμητές όταν ο κόσμος θα διαμαρτύρεται για τις ντόμινο αυξήσεις φόρων που σχετίζονται με τις αξίες, εκτός βεβαίως και αν σε επόμενο επίπεδο όπου αυξηθούν οι τιμές ζώνης, μειωθούν οι συντελεστές προσδιορισμού αξιών (εγχείρημα πολύ δύσκολο, για να μην πω ακατόρθωτο).

Οι προτεινόμενες τιμές θα αξιολογηθούν εκ νέου από τις επόμενες επιτροπές, εφόσον αποδεικνύεται ότι δεν στοιχειοθετούνται επαρκώς. Αναμένομενο και αυτό αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας η συγκριτική μέθοδος δεν θα είναι δυνατόν να εφαρμοστεί επαρκώς, αφού οι πράξεις είναι ελάχιστες και η πληροφόρηση σχεδόν ανύπαρκτη. Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι δεν δύναται να εκτιμηθεί ένα ακίνητο σε περιοχές  χαμηλής εμπορευσιμότητας.

Κατά τη γνώμη μου η όλη βιασύνη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν θα επιφέρει σωστά αποτελέσματα. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος καθώς και πλήρη συνεργασία εκτιμητών και υπηρεσιών ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Επίσης σε δημοσιεύματα προ μηνών, αναφέρεται ότι είχε γίνει τεστ για μια περιοχή της Αθήνας με χρήση κάποιου αλγόριθμού όπου με βάση τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και των λίγων συμβολαιογραφικών πράξεων είχε εξαχθεί μια προτεινόμενη τιμή ζώνης. Ίσως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητας με χρήση στατιστικών μεθόδων σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες τιμές των επιτροπών οι οποίες θα πρέπει να απαρτίζονται και από εκτιμητές μαζί με τους υπόλοιπους φορείς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.