Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στην «απόχη» της εφορίας όλα τα ακίνητα μέσω κτηματολογίου - Περιττό στο μέλλον το Ε9


Engineer

Recommended Posts

Eπι θύραις βρίσκεται πλέον η οnline σύνδεση του Κτηματολογίου με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εντοπίζονται όλα τα ακίνητα τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και κυρίως να διαπιστώνεται ποιός και πως τα κατέχει, σε μία εξέλιξη που θα φέρει τα πάνω -κάτω στο φορολογικό έλεγχο της ακίνητης περιουσίας.

 

 

Με την πλήρη κάλυψη της χώρας από το Κτηματολόγιο οι δηλώσεις για την ακίνητη περιουσία που υποβάλλονται στην Εφορία μέσω του γνωστού σήμερα Ε9 θα καταργηθούν. Οι Οικονομικές Υπηρεσίες μέσω της ηλεκτρονικής τους διασύνδεσης με τα Γραφεία Κτηματολογίου θα μπορεί να παρακολουθεί όλες τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας ,αλλά και ανά πάσα στιγμή να ξέρει ακόμα και τη μικρότερη ιδιωτική ιδιοκτησία. Και φυσικά ανάλογα με τις περιστάσεις να διαμορφώνει τη φορολογία των ακινήτων και να υπολογίζει με ακρίβεια ενδεχόμενα

έσοδα.

 

Το Κτηματολόγιο έχει για την ώρα καταγράψει περισσότερα από 9 εκατομμύρια ακίνητα, σχεδόν ολόκληρης της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, όλων των πρωτευουσών και δεκάδων μικρότερων αστικών και ημιαστικών κέντρων καθώς και πολλών περιοχών της υπαίθρου.

 

Η συνεργασία του Κτηματολογίου με την Εφορία έχει εγκαινιαστεί από τις μεταβιβάσεις ακινήτων που γίνονται στα περίπου 100 Γραφεία Κτηματολογίου. Πρόσφατα, επίσης, το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποίησε τις αεροφωτογραφίες του Κτηματολογίου για να εντοπίσει πολυτελή ακίνητα και πισίνες που δεν είχαν δηλωθεί.

 

Στην παρούσα πάντως φάση το υπουργείο Οικονομικών θα αξιοποιήσει και τις δικές του πηγές, δηλαδή τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα Ε9.Τα στοιχεία απ΄ αυτά τα έντυπα ξεκινούν από το φορολογούμενο και καταλήγουν στα ακίνητα, που ο καθένας κατέχει. Από την άλλη, το κτηματολόγιο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση: από το κάθε ακίνητο προς τον ιδιοκτήτη του ή τους ιδιοκτήτες τους.

 

Στο «παιχνίδι» και η ΔΕΗ

Επίσης σχεδιάζεται να αντληθούν στοιχεία και από τη ΔΕΗ. Οι καταλόγοι της, θα αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση των διασταυρώσεων της κατανάλωσης ρεύματος. Θα επιχειρηθεί δηλαδή να διαπιστωθεί αν ακίνητα, που έχουν δηλωθεί ως άδεια στην εφορία, “καταναλώνουν” ρεύμα. Αν δηλαδή οι κιλοβατώρες στο ρολόι τους αυξάνονται κατά το χρονικό διάστημα, που θεωρούνται άδεια. Αν, με λίγα λόγια, διαμένουν κάποιοι σε κατοικία, την οποία ο ιδιοκτήτης την έχει χαρακτηρίσει κενή στη δήλωσή του, για να μη φορολογηθεί για ενοίκια, που τυχόν εισπράττει.

 

Στο υπουργείο οικονομικών εκτιμούν ότι οι πρώτοι έλεγχοι έχουν ήδη αποδώσει καρπούς – με τα στοιχεία για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία – και – με τη βοήθεια του νέου αυτού τύπου διασταυρώσεων – θα εντοπίσουν ακόμα περισσότερες περιπτώσεις ακινήτων, τα οποία ουδέποτε έχουν δηλωθεί στην εφορία.

 

Κτηματολόγιο - Εφορία

Η σχέση Κτηματολογίου και Εφορίας έχει γίνει ...στενή από το 2003, όταν άρχισαν να λειτουργούν τα πρώτα γραφεία Κτηματολογίου. Καμία σύμβαση μεταβίβασης κυριότητας ή εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα δε γίνεται δεκτή από τα Κτηματολογικά Γραφεία, εάν δεν προσκομίζεται σε αυτά το αντίγραφο της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, θεωρημένο από την αρμόδια εφορία. Σημειώνεται, ότι αμέσως μετά την εφαρμογή του Εθνικού Κτηματολογίου, τα γραφεία αυτά θα υποκαταστήσουν τα Υποθηκοφυλακεία.

 

Ανταποδοτικό τέλος

Μέσω Εφορίας σχεδιάζεται να πληρωθεί και το ανταποδοτικό τέλος από τα 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο το 1997 και το 1999.Αυτό πιθανότατα θα συμβεί μέσα στο 2018. Η πρόταση που είχε διατυπωθεί στο παρελθόν προέβλεπε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν καταρχήν ένα ενημερωτικό σημείωμα από το Κτηματολόγιο στο οποίο θα αναφέρεται τι τους χρεώνεται ως ιδιοκτησία και θα αναγράφεται και το τι πρέπει να πληρώσουν γι αυτό.

 

Σε διάστημα ενός μηνός και αν στο μεταξύ δεν έχουν υποβάλει ένσταση θα λάβουν το ''χρεωστικό'' από την Εφορία στην οποία και τελικά θα πληρώσουν το ανταποδοτικό τέλος. Για την πληρωμή αυτή θα υπάρχει επίσης προθεσμία ενός μηνός. Όσοι δεν το πληρώσουν δε θα μπορούν να προχωρούν σε πράξεις μεταβίβασης ή να εκδίδουν οικοδομική άδεια. Ενδεχομένως να υπάρχει και προσαύξηση για τις μέρες της καθυστέρησης.

 

Διαφωνίες και ενστάσεις

Όσοι τώρα δε συμφωνούν με ό,τι έχει καταγράψει το Κτηματολόγιο θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν τις ενστάσεις τους. Μαζί με το ενημερωτικό σημείωμα θα υπάρχει και άλλο έντυπο στο οποίο θα διατυπώνεται που και σε τι διαφωνούν. Επίσης θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το που θα το αποστέλλουν ή με ποιά υπηρεσία θα μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες. Βεβαίως η κάθε διαφωνία θα πρέπει να ''τεκμηριώνεται''. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχουν επίσημα έγγραφα ή αποδεικτικά στοιχεία με νομική βαρύτητα τα οποία θα

αποδεικνύουν που, σε τι και γιατί υπάρχει λάθος στις καταγραφές του Κτηματολογίου.

 

Όλες οι ενστάσεις θα ''εκδικαστούν'' από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κτηματολογίου μέσα σε δύο με τρείς μήνες και εν συνεχεία θα αποσταλεί εκ νέου στους ιδιοκτήτες το τελικό ''κοστολόγιο''. Η πληρωμή θα είναι υποχρεωτική πλέον , ακόμα κι αν κάποιοι δεν ''δικαιωθούν'', χωρίς βεβαίως να τους στερείται το δικαίωμα να καταφύγουν στα δικαστήρια για να ανατρέψουν αυτήν την καταγραφή.

 

Πηγή: http://bigbusiness.g...to-mellon-to-e9

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Απλά γελάμε. Δεν πρόκειται να βγάλει άκρη το κράτος από το κτηματολόγιο και το μπάχαλο με τα Ε9. Το Ε9 θα συνεχίσει να υπάρχει κανονικά γιατί από αυτά τα στοιχεία υπολογίζονται οι φόροι κατοχής, ΕΝΦΙΑ κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Μα αυτός είναι ένας από τους στόχους του κτηματολογίου, να καταργηθεί η χαρτούρα του Ε9 και να προκύπτει αυτόματα η ακίνητη περιουσία για κάθε ΑΦΜ.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο της αυτόματης συμπλήρωσης.

 

Παλιότερα οι λογιστές συμπληρώνανε όλα τα πεδία στο Ε1. Τώρα πολλά πεδία είναι προσυμπληρωμένα, όπως. π.χ. οι συντάξεις, οι παρακρατηθέντες φόροι, κτλ.

 

Κάποια στιγμή θα συνδεθεί το κτηματολόγιο με το Ε9 και θα συμπληρώνεται αυτόματα. Αν θέλει κάποιος να προσθέσει ή να διαγράψει ένα ακίνητο στο Ε9 θα πρέπει να το δηλώσει στο κτηματολόγιο και από εκεί θα ενημερώνεται το Ε9.

Link to comment
Share on other sites

δηλαδη, θα πρεπει να διορθωθούν όλες οι παλιές δηλώσεις του κτηματολογίου και πολλές νέες, που δεν δηλώνονταν κατασκευές εκτος άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Το κτηματολόγιο (μεχρι στιγμης), δεν δεχεται να δηλωσεις κατι προσκομίζοντας το Ε9 ή μια αδεια ή την ενταξη σε καποια ρυθμιση.

Θελει συμβολαια, τροποποιήσεις συμβολαιων, τιτλους, κληρονομιες, χρησικτησία, που να δειχνουν-περιγραφουν τα παραπανω και μάλιστα οχι απλα το συμβολαιο αλλα και να εχει μεταγραφει στο υποθηκοφυλακείο.

 

Send from Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Απλά γελάμε. Δεν πρόκειται να βγάλει άκρη το κράτος από το κτηματολόγιο και το μπάχαλο με τα Ε9. Το Ε9 θα συνεχίσει να υπάρχει κανονικά γιατί από αυτά τα στοιχεία υπολογίζονται οι φόροι κατοχής, ΕΝΦΙΑ κτλ.

 

Εύχομαι το 2018 τέτοιες λογικές να εκλείψουν.

Link to comment
Share on other sites

οταν σε ενα κειμενο υπαρχουν τετοιες  παραγραφοι,

οτι -δηθεν- λογω κτηματολογιου επισυναπτεται  το αντιγραφο φορου μεταβιβασης...

 

"Κτηματολόγιο - Εφορία
Η σχέση Κτηματολογίου και Εφορίας έχει γίνει ...στενή από το 2003, όταν άρχισαν να λειτουργούν τα πρώτα γραφεία Κτηματολογίου. Καμία σύμβαση μεταβίβασης κυριότητας ή εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα δε γίνεται δεκτή από τα Κτηματολογικά Γραφεία, εάν δεν προσκομίζεται σε αυτά το αντίγραφο της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, θεωρημένο από την αρμόδια εφορία. Σημειώνεται, ότι αμέσως μετά την εφαρμογή του Εθνικού Κτηματολογίου, τα γραφεία αυτά θα υποκαταστήσουν τα Υποθηκοφυλακεία."

 

να σκεφτεσθε  οτι

το μονο που θα γινει απο τα παραπανω, ειναι αυτο  και το γυροφερνουν 

 

"Ανταποδοτικό τέλος
Μέσω Εφορίας σχεδιάζεται να πληρωθεί και το ανταποδοτικό τέλος από τα 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο το 1997 και το 1999.Αυτό πιθανότατα θα συμβεί μέσα στο 2018. Η πρόταση που είχε διατυπωθεί στο παρελθόν προέβλεπε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν καταρχήν ένα ενημερωτικό σημείωμα από το Κτηματολόγιο στο οποίο θα αναφέρεται τι τους χρεώνεται ως ιδιοκτησία και θα αναγράφεται και το τι πρέπει να πληρώσουν γι αυτό.

Σε διάστημα ενός μηνός και αν στο μεταξύ δεν έχουν υποβάλει ένσταση θα λάβουν το ''χρεωστικό'' από την Εφορία στην οποία και τελικά θα πληρώσουν το ανταποδοτικό τέλος. Για την πληρωμή αυτή θα υπάρχει επίσης προθεσμία ενός μηνός. Όσοι δεν το πληρώσουν δε θα μπορούν να προχωρούν σε πράξεις μεταβίβασης ή να εκδίδουν οικοδομική άδεια. Ενδεχομένως να υπάρχει και προσαύξηση για τις μέρες της καθυστέρησης."

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.