Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ χωρίς έναρξη επαγγέλματος στην εφορία


jeremy_duth

Recommended Posts

On 10/4/2021 at 10:23 ΜΜ, makis1234 said:

μολις περασα τις εξετασεις ΤΕΕ και εχω τις ιδιες ερωτησεις. Πως μπορω να γραφτω στο ΤΣΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ;

Θα πρέπει να κάνεις έναρξη επαγγέλματος σε ΔΟΥ με ΚΑΔ μηχανικού.

Πριν το κάνεις αυτό, πρέπει να πας εδώ: https://www.efka.gov.gr/el/enarxemetabolelexe-asphalises-me-misthoton και να κάνεις έναρξη ασφάλισης (προεγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ).

Στη συνέχεια κάνεις την έναρξη στο μητρώο της ΔΟΥ όπου θα σου χρειαστεί και η βεβαίωση προεγγραφής από την παραπάνω διαδικασία.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στη ΔΟΥ, λίγες μέρες μετά θα ολοκληρωθεί και η εγγραφή σου στο ΤΣΜΕΔΕ γιατί υπάρχει διασύνδεση και με την προεγγραφή ενεργοποιείται μία διαδικασία παρακολούθησης του ΑΦΜ σου. Θα σου έρθει και σχετικό mail ειδοποίησης για την ολοκλήρωση της εγγραφής.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα, είμαι νέος συνάδελφος (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) και πριν από μερικούς μήνες που έγινα μέλος του ΤΕΕ και πήρα "άδεια ασκήσεως επαγγέλματος" είχα αναρωτηθεί κι εγώ αν είχα εγγραφεί στο ΤΣΜΕΔΕ αυτόματα.

Κατ' αρχάς να τονίσω ότι ακόμη και σήμερα δεν το έχω ψάξει (αν είμαι εγγεγραμμένος) ούτε έχω διαβάσει τις σχετικές διατάξεις. Απλώς θα σας γράψω την εμπειρία μου για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας 

Μετά από την εγγραφή μου ως μέλος του ΤΕΕ ήμουν άνεργος (χωρίς να γραφτώ στον ΟΑΕΔ) για 3 μήνες. Δεν πλήρωσα καμία εισφορά (ούτε στο ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ ούτε στο ΕΦΚΑ/ΙΚΑ). Έπειτα, και μέχρι σήμερα, δουλεύω σε ιδιωτική εταιρεία ως Μηχανικός και καταβάλλω κανονικά εισφορές στον ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ για "επικουρική σύνταξη" και "εφάπαξ" (1η κατηγορία και στα δύο) που είναι στο σύνολο 21+26=47€ κάθε μήνα ανεξαρτήτως μισθού. Τέλος ο εργοδότης μου καταβάλλει (έξτρα του μικτού μισθού) 21€ για την "επικουρική σύνταξη".

Επομένως, πιστεύω ότι για τους μισθωτούς, εάν πάρουν "σωστό" κωδικό δήλωσης από τον εργοδότη τους στην εφορία, τότε μπαίνουν κατευθείαν στο καθεστώς ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ. Τέλος, με μία επιφύλαξη, με έχουν ενημερώσει πως εάν επιθυμώ μπορώ να σταματήσω να καταβάλλω τις συγκεκριμένες εισφορές.

Edited by Σωτήρης Πολυζώης
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα! 
Είμαι απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Η ασφάλεια που είχα μέσω του ταμείου του πατέρα μου λήγει στο τέλος του 2021 , καθώς πλέον δεν θεωρούμαι φοιτήτρια και δεν αποτελώ προστατευόμενο μέλος στο ταμείο. Παρόλα αυτά θα ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές μου, κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο του 2022 και με βάση αυτό θα μπορώ να θεωρηθώ και πάλι προστατευόμενο μέλος για 1.5 χρόνο ακόμα, μέχρι τα 26 μου έτη. Θα ήθελα να κάνω λοιπόν την εξής ερώτηση. Κατά το ενδιάμεσο διάστημα, θεωρείτε πως αξίζει να κάνω έναρξη στην εφορία, να εγγραφώ στο ΤΕΕ και να πληρώνω κανονικά την ασφάλεια μου στον ΕΦΚΑ , ή να κάνω κάποια άλλη κίνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, που σκοπεύω να συνεχίσω τις σπουδές μου;
 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα @Kjota

Για δες αν εμπίπτεις στις εδώ διατάξεις & αν ναι, θα πρότεινα να γραφτείς στον ΟΑΕΔ: https://www.oaed.gr/parokhi-iatrofarmakeftikis-perithalpsis?tab=parokhes-astheneias-se-idos-se-anerghoys-ilikias-mekhri-29-etwn

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.