Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Eπιβάρυνση πλάκας σε συνάρτηση με την επιφάνεια


Recommended Posts

Καλημέρα , είμαστε στον 1ο όροφο και θέλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο ενυδρείο , έχουμε ήδη δύο στον ίδιο χώρο σε παραγειτονικά τετραγωνικά ένα 96 λίτρα ( 80*30*40 ) και ένα 200 λίτρα ( 100*40*50 ) . Το νέο ενυδρείο ( για το οποιο έχει ήδη κατασκευαστεί το έπιπλεο - βάση , ενισχυμένο κατάλληλα με σιδερένιο σκελετό κουτί από μέσα ) θα είναι χωρητικότητας 840 λίτρων . Η θέση του θα βρίσκεται κοντά στην μία βασική κολώνα της μονοκατοικιάς  (Κ11 όπως φαίνεται στα σχέδια ) , λέω κοντά γιατί θα έχει απόσταση από την κολώνα 1 μέτρο αφού δίπλα στη κολώνα ακριβώς υπάρχει γωνιακό τζάκι , και πάνω σε δοκάρια νομίζω κολλητά στον τοίχο ( Κ 10 ) μέχρι εκεί που τελειώνει το Κ 10 . Οι ερωτήσεις που έχω είναι δύο . Η πρώτη αφορά στο εάν είναι καλύτερο να γίνει ένα ενυδρείο κοντό και φαρδύ ( 200εκ. μηκος ,  80 εκ . πλάτος , 50εκ. ύψος )   ή ψηλό και στενό ( 200εκ. μήκος , 60εκ. πλάτος και 70εκ. ύψος ) , ποιο από τα δύο ενυδρεία επιβαρύνει λιγότερο την πλάκα του σπιτιού  ? Και επίσης θα ήθελα να μου πείτε εάν οι οικοδομές από το 1998 και μετά και συγκεκριμένα η δική μας  έχουν δυνατότητα επιβάρυνσης τόσο μεγάλου φορτίου ανά τετραγωνικό περίπου 400-450 κιλά/τετραγωνικό βγαίνει νομίζω . 

 

Το δεύτερο ερώτημα είναι κατα πόσο η επιβάρυνση της πλάκας του μπαλκονιού του ίδιου ορόφου με αρκετό βάρος από γλάστρες ( περίπου 800 λίτρα χώμα διανεμειμένο κατά μεγάλο  μήκος του μπαλκονιού )  επιβαρύνει τη βασική πλάκα του ορόφου πάνω στην οποιά θα είναι τα 3 ενυδρεια  ( 2 ήδη υπάρχοντα και ένα που θα γίνει ) ή είναι ανεξάρτητη η επιβάρυνση στη μία και στην άλλη πλάκα αντίστοιχα ? 

 

Εν τέλει είναι εφικτό να γίνει το ενυδρείο αυτό με τις παρούσες συνθήκες ? 

 

Σας ευχαριστώ πολύ !!!

 

 

Φωτογραφία με τα σχέδια του ορόφου μας : http://prntscr.com/hwqy1t

Edited by Νικολέτα Ηλιάδου
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλή χρονιά,

 

Α. Ερώτημα 

A.1) Αν και το βάρος του ενυδρείου των 840 λίτρων, ανά στήριξη δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, μια ολοκληρωμένη απάντηση θα περιελάμβανε έλεγχο των βαρών και συνδυασμών φορτίσεων της μελέτης, έλεγχο της πλάκας, και έλεγχο της κοντινότερης δοκού προς το ενυδρείο. 

 

A.2) Οι κατασκευές έχουν δυνατότητα πρόσθετης επιβάρυνσης όσο προβλέπει ο λόγος υπεραντοχής των δομικών στοιχείων βάση της στατικής μελέτης.

 

A.3) Η φόρτιση του ενυδρείου στη πλάκα εφόσον αυτό πατάει σε πόδια είναι σημειακή και όχι κατανεμημένη. Ένα μικρό ενυδρείο είναι προτιμότερο από ένα μεγάλο. Το κατακόρυφο φορτίο σε μια πλάκα κατανέμεται υπό μία γωνία 45 μοιρών. Όταν τα δύο πόδια είναι πολύ κοντά, τότε μεταξύ τους οι κατανομές μπορεί να υπερκαλύπτουν η μία την άλλη οπότε (σε μία λεπτή πλάκα) και το φορτίο σε εκείνη τη περιοχή διπλασιάζεται. 

 

NOTE1: Εαν μία πλάκα δέχεται μεγάλο φορτίο ως προς τη λειτουργικότητά της, τότε θα εμφανιστούν ρωγμές στην εφελκυστική της ζώνη (δες το α)). 

NOTE2: Εάν δέχεται μεγάλο φορτίο που να υπερβαίνει την αντοχή της σε αστοχία, τότε εμφανίζεται η αστοχία της διάτρησης (θεωρητικά).

 

Β. Ερώτημα 

B.1) Οι κατασκευές σχεδιάζονται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η διαφραγματική λειτουργία των πλακών μέσω των αγκυρώσεων των οπλισμών από τη μία πλάκα στην άλλη => πλέκονται. Έτσι ώστε ο όροφος να λειτουργεί ως ένας ενιαίος δίσκος. Η ακριανή δοκός στην οποία πατάει ο πρόβολος σχεδιάζεται έτσι ώστε να μπορεί να παραλάβει και τη στρέψη λόγω της καμπτικής ροπής που αναπτύσσεται στον πρόβολο.

 

Β.2) Επίσης και εδώ, μία ολοκληρωμένη απάντηση θα περιελάμβανε έλεγχο της μελέτης. Ειδικά όταν μιλάμε για βάρος σε προβόλους. 

 

ΝΟΤΕ1: Η φωτογραφία δείχνει τοιχώματα περιμετρικά της κατασκευής. Τα Φ8 κάτι σε υπόγειο μου κάνουν. Η πλάκα πάντως έχει μεγάλο πάχος. 

 

Επειδή αυτές οι απορίες δεν μπορούν να απαντηθούν σε ένα φόρουμ, γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν μηχανικό που να πραγματοποιήσει τους υπολογισμούς που απαιτούνται.

Δεν είναι κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο και σαφώς αυτός που έχει την ευθύνη των υπολογισμών του θα πρέπει να αμειφθεί. 

Edited by Earl
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας . Το ενυδρείο στη μια περιπτωση που μαλλον θα ακολουθησω ( 200*80*50) έχει ογκο 800 λίτρα αντι των 840 λιτρων της αλλης περιπτωσης . Επίσης από οτι καταλαβα ουσιαστικα το συνολικο βάρος που δέχεται η πλάκα φορτίζει συσσωρευτικά όλη την πλάκα και τα εβάλωτα σημεια αυτης . Και παράλληλα η πλακα του μπαλκονιου υποβοηθαται και υποβοηθα ταυτόχρονα την κύρια πλάκα του ορόφου και τούμπαλιν . 

Είπατε ότι η πλάκα έχει μεγάλος πάχος αυτό είναι καλό στην περίπτωση που θα φορτωθεί με το ενυδρειο λογικα έτσι  ? Επίσης από κάτω είναι υπόγειο οπως πολύ σωστά υποθεσατε και η μονοκατοικια ειναι κατασκευη1997-1998. Το ενυδρειο δεν θα παταει σε ποδαρακια αλλα σε επιπλο με εσωτερικο σιδερενιο σκελετο τύπου κουτί με τέσσερα παράλληλα σίδερα ανά 50 πόντους . Εάν υπάρχει κάποιος πολιτικός μηχανικός από Θεσσαλονίκη θα με ενδιέφερε να το δει φυσικά με αμοιβή σε λογικά πλαίσια  :smile: . Ευχαριστώ και πάλι !!!

Link to comment
Share on other sites

Η πλάκα φορτίζεται ανάλογα με το πως εδράζεται το ενυδρείο επάνω σε αυτή. Αν πατάει σε 4 πόδια, συνολικό βάρος / 4 (σημειακό φορτίο). Εάν το έπιπλο πατάει κατά το μήκος του στην πλάκα, τότε συνολικό βάρος /2 / μήκος της στήριξης του ενυδρείου (περίπου, και κατανεμημένο φορτίο). Το φορτίο κατανέμεται με συγκεκριμένο τρόπο στην επιφάνεια της πλάκας και στη διατομή της. 

 

Ανέφερα ότι θα πρέπει να ελεγχθούν πολλά διαφορετικά πράγματα για μία ολοκληρωμένη απάντηση. Μελέτη, πλάκα, δοκός και όχι μόνο η πλάκα.

Η σωστή απάντηση είναι αυτή που την επαληθεύουν συγκεκριμένες ανισώσεις στο χαρτί. 

 

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλοί μηχανικοί, οπότε εύκολα μπορείτε να βρείτε κάποιον (δεν μπορεί το φόρουμ να σας προτείνει).  

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ όπως και να έχει δεν θα επιβαρύνω τόσο την πλάκα του μπαλκονιού και το ενυδρειο το μεγάλο δεν θα υπερβαίνει τα 800 λίτρα , λαμβάνοντας υπόψη πάντα μία γνώμη ενός μηχανικού . 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους και συγνώμη που ξανανοίγω το θέμα αυτό , απλώς με απασχολεί πραγματικά . Στο σαλόνι θα μπούνε δύο ενυδρεία , το ένα κολητά παράλληλα με τον τοίχο από το Κ10 μέχρι 1 μέτρο απόσταση από το Κ11  διαστάσεων 1,81μ (μήκος)  * 0,61μ (πλάτος)  * 0,69μ (ύψος) συνολικής χωριτικότητας νερού 760,8 λίτρα ακριβώς γεμάτο μέχρι πάνω , το οποιο θα πατάει κατευθείαν πάνω σε ένα ξύλινο έπιπλο με ενισχυμένο σιδερένιο σκελετό κουτί από μέσα , διαστάσεων 2,10μ ( μήκος) * 0,84μ ( πλάτος ) * 0,59μ ( ύψος) .

Επίσης κάθετα σε αυτο το ενυδρείο και σε απόσταση περίπου 1,5 μ ,  θα μπει δεύτερο ενυδρείο διαστάσεων : 1,21μ ( μήκος) * 0,51μ ( πλάτος ) * 0,61μ (ύψος) συνολικής χωριτικότητας νερού 380 λίτρα , το οποίο επίσης θα πατάει πάνω σε ξύλινο έπιπλο με εσωτερικό σιδερένιο σκελετο κουτί διαστάσεων 1,24μ ( μήκος) * 0,64μ (πλάτος) * 0,59μ ( ύψος)  .  Στο χώρο υπάρχουν δύο καναπέδες και ένα γωνιακό τζάκι με επένδυση μάρμαρο στην κολώνα Κ11 . Τα έπιπλα των ενυδρείων είναι σχεδόν άδεια με αμελητέα κιλά φορτίου μέσα το καθένα , ( ψαροτροφές , απόχες , πετσετες κ.λπ. ) . 

 

Θα ήθελα σας παρακαλώ να μάθω πώς υπολογίζουμε τη φόρτιση ανά τετραγωνικό που θα ασκεί το κάθε ενυδρείο στην πλάκα . 

 

Είναι σωστές οι σκέψεις μ ?  

 

Ενυδρείο Α :  Βάρος επίπλου 100 κιλά + βάρος ενυδρείου 760 λίτρα νερό  +  40 κιλά περίπου 12 χιλιοστά πάχος γυαλι = 800 κιλά  . Συνολικά έχουμε 900 κιλά . 

1. Η φόρτιση που ασκεί το ενυδρείο επάνω στο έπιπλο είναι : 1,81*0,61 = 1,1041 τετραγωνικά μέτρα καλύπτει το ενυδρείο σαν επιφάνεια . οπότε 800/1,1041 = 724 κιλά / τμ η φόρτιση που ασκεί το ενυδρείο(σαν επιφάνεια) πάνω στην επιφάνεια του επίπλου . 

 

2. Η φόρτιση που ασκεί το ενυδρείο μαζί με το έπιπλο σαν επιφάνεια  πάνω στην πλάκα του ισογείου είναι 2,10*0,84 = 1,764 τ/μ2, οπότε 800+100=900/1,764 = 510 κιλά / τμ.  μόνιμου φορτίου .  ( ή μήπως πρέπει να προσθέσω τη φόρτιση που ασκεί το ενυδρείο στο έπιπλο + τη φόρτιση του επίπλου και του ενυδρείου μαζί στην πλάκα για να βρούμε σωστά την φόρτιση της πλάκας ??? ) 

 

 

Ενυδρείο Β : Βάρος επίπλου 60 κιλά + βάρος ενυδρείου 380 λίτρα νερό + 20 κιλά περίπου 10 χιλιοστά πάχος γυαλί = 460 κιλά . 

 

1. Η φόρτιση που ασκεί το ενυδρείο επάνω στο έπιπλο είναι : 1,21*0,51 = 0,6171 τετραγωνικά καλύπτει το ενυδρείο σαν επιφάνεια . οπότε η φόρτιση που ασκεί το ενυδρείο(σαν επιφάνεια) πάνω στην επιφάνεια του επίπλου  400/0,6171 = 648 κιλά / τμ .

 

2. Η φόρτιση που ασκεί το ενυδρείο μαζί με το έπιπλο πάνω στην πλάκα του ισογείου είναι 1,24*0,64  = 0,7936 , οπότε 400+60=460/0,7936 = 579 κιλά / τμ.  μόνιμου φορτίου .

 

Θα ήθελα εάν μπορείτε να μου πείτε εάν όντως τα υπολογίζω σωστά και βγαίνει έτσι ή φόρτιση ανά τετραγωνικό  ή κάνω κάπου λάθος ? Είναι μεγάλα τα φορτία αυτά που βγαίνουν για τη συγκεκριμένη πλάκα που σας έστειλα στα σχέδια πιο πάνω ???

 

Ευχαριστώ πολύ για τις όποιες απαν΄τησεις σας εκ των προταίρων !!!

Edited by Νικολέτα Ηλιάδου
Link to comment
Share on other sites

Σας στέλνω και κάποιες φωτογραφίες με τα σχέδια και τα ενυδρεία με διακεκομμένες γραμμές πάνω στα αντίστοιχά τους έπιπλα . Επίσης σας στέλνω και 2-3 φωτογραφίες του σαλονιού όπως είναι τώρα , με τη διαφορά ότι το ενυδρείο που βλέπετε είναι 200 λιτρα και στη θέση του θα μπει ένα 380 λίτρα , ενώ το μεγάλο έπιπλο που θα φιλοξενήσει το 760 λίτρων είναι κενό αυτη τη στιγμή . Επίσης φαίνεται και το γωνιακό τζάκι πίσω από το οποίο βρίσκεται μία από τις βασικές κολώνες στίριξης όλης της οικοδομής η Κ11 . Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι θα είναι υπέρβολικό το φορτίο για την συκγεκριμένη πλάκα και ότι δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να προβώ στην αγορά αυτών των δύο ενυδρείων ( ή θα μπορούσα να αφήσω το 200λίτρο ως έχει και να πάρω μόνο το 760 λίτρο και όχι το 380λίτρο ?) , εάν ναι πείτε μου σας παρακαλώ γιατί θα πρέπει να αποφασίσω άμεσα ! Ευχαριστω ! 

 

Φώτος : 

 

1. http://prntscr.com/i0t994

 

2. http://prntscr.com/i0t9xx

 

3. http://prntscr.com/i0taem

 

4. http://prntscr.com/i0tasx

 

5. http://prntscr.com/i0tb30

Link to comment
Share on other sites

Μια αναζητηση στο φόρουμ με λέξη κλειδί "ενυδρείο" θα επιστρέψει πάρα πολλά αποτελέσματα....Το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.