Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σοφίτες στον 4495/17 και μειωτικός  

51 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Ποια από τις παρακάτω περιπτώσεις "σοφίτας" παίρνει μειωτικό συντελεστή ?

    • Περίπτωση 1 - Ο κορφιάς δεν αλλάζει στάθμη αλλά "κατεβαίνουν" οι όροφοι
    • Περίπτωση 2 - Ο κορφιάς ανεβαίνει ελαφρώς και ¨κατεβαίνουν" οι όροφοι
    • Περίπτωση 3 - Ο κορφιάς ανεβαίνει αρκετά και δεν αλλάζουν οι όροφοι
    • Καμμία περίπτωση δεν παίρνει μειωτικό γιατί δεν πρέπει να αλλάξει καθόλου το "νόμιμο" ύψος της στέγης


Recommended Posts

Μέλισσα και Καν δεν λέμε κάτι διαφορετικό . Λέμε ότι σοφίτα είναι ο χώρος κάτω από την στέγη που δεν είναι ούτε ΚΧ , ούτε ΒΧ με παλιότερους ΓΟΚ . Αν υπήρχε χρήση τότε μιλάμε για όροφο κανονικό με ΣΔ .

 

Με τον ΝΟΚ έχουν αλλάξει τα δεδομένα .

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 74
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

HQ η "στέγη" έχει και στεγασμένο μπαλκόνι βλέπω και έχει και νόμιμο άνοιγμα , μπαλκονόπορτα ? 

 

Νομίζω ότι με τον 4178 είχε λυθεί το θέμα με τις τρείς προϋποθέσεις και δεν έβαζαν θέματα για μπαλκονόπορτες , έξοδο σε ταράτσες κλπ .

 

Αν ισχύουν οι 3 προϋποθέσεις του ΝΟΚ παίρνει μειωτικό . 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βασικά οι προϋποθέσεις είναι δύο.

Να είναι εντός ύψους   στέγης και να μην είναι αυτόνομος χώρος....

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

BAS,

δεν εννοούσα όροφο που ενσωματώνει στέγη αλλά χώρο (όροφο παλιά) εντός στέγης και πάνω από το επιτρεπόμενο ύψος.

 

Τι ορίζεται ως εντός στέγης ?Εντός του ύψους, δηλαδή εντός του τριγώνου που ορίζει την στέγη ή ότι προβάλλεται κάτω από αυτήν οπότε...σηκώνεις έναν όροφο με στέγη και το ονομάζεις σοφίτα ?

Link to comment
Share on other sites

Αν σηκώσεις έναν όροφο με στέγη, δεν έχεις στέγη έχεις όροφο με ενσωμάτωση της στέγης.

Οπότε δεν έιναι σοφίτα είναι όροφος.

Link to comment
Share on other sites

Το σίγουρο ειναι πως αν βάζαμε στη δημοσκόπηση μηχανικούς πιάτσας (εδώ μπαίνουν σπάνια ή και καθόλου) το ποσοστό υπέρ του μειωτικού συντελεστή των σοφιτών θα είχε εκτοξευθεί!!! Εγώ θα εστιάσω στο εξής το οποίο δεν ισχύει μόνο για τις σοφίτες: Σε τέτοιες περιπτώσεις τόσο αμφισβητήσιμες και που χρίζουν τόσων διαφορετικών ερμηνειών αφού βασίζονται σε εδάφια κακογραμμένων νόμων που σίγουρα δεν έχουν γραφτεί από μηχανικούς (ή ακόμα κι αν έχουν γραφτεί από μηχανικούς, οι μηχανικοί αυτοί δεν έχουν αναλάβει ποτέ υπόθεση τακτοποίησης αυθαιρέτου οι ίδιοι) ποιος είναι αυτός που θα πάρει την ευθύνη να μας ελέγξει και να μας απορρίψει στη δήλωση αυθαιρέτου τις προσωπικές μας επιλογές στον υπολογισμό του προστίμου από τη στιγμή που 7 χρόνια τώρα με 3 νόμους αυθαιρέτων δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο? Θυμάμαι παλιότερα συζητούσαμε στο φόρουμ αν πρέπει να βάζουμε τους μέγιστους ή τους ελάχιστους συντελεστές κάλυψης και δόμησης όταν έχουμε αυθαιρεσίες στα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας. Μα είναι δυνατόν να επιχειρήσει κάποιος ελέγκτης να βγάλει άκυρη δήλωση αυθαιρέτου για αυτούς τους λόγους? Εδώ γίνονται άλλες κι άλλες ΤΡΑΝΤΑΧΤΕΣ και πλήρως αστήρικτες παρατυπίες στις δηλώσεις αυθαιρέτων και το κράτος με τα όποια μέσα ελέγχου έχει κάνει τα στραβά μάτια! Επανέρχομαι λοιπόν σε αυτό που έγραψε η melissa:

 

Έχω να επιλέξω ανάμεσα σε έκπτωση και όχι έκπτωση. Πείτε μου έναν λόγο που να με κατοχυρώνει απέναντι στον πελάτη μου αν του αφαιρέσω τον μειωτικό συντελεστή.

 

Και προσθέτω και την δική μου γνώμη - ψήφο πως όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες ασάφειες καλύτερο είναι να ενεργούμε προς όφελος του πελάτη μας κι όχι προς όφελος του κράτους. Ακριβώς το αντίθετο κάνουν οι υπάλληλλοι των πολεοδομιών τους οποίους οι περισσότεροι εδώ μέσα τους κατακρίνουμε, και με το δίκιο μας γιατί μας έχουν ταλαιπωρήσει ουκ ολίγες φορές κι όπου υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία κοιτάνε πάντα πως θα προστατέψουν τον κώλο τους από το κράτος μπαμπούλα, με αποτέλεσμα εμείς να χάνουμε χρόνια από τη ζωή μας αλλά και πολλούς από τους πελάτες μας όταν μας ρίχνουν άκυρα κατάμουτρα και με το γνωστό τους δημοσιοϋπαλληλήστικο σαδιστικό ύφος!!!

Edited by pipakos
  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ας μπει και μια ακόμη επιλογή στη ψηφοφορία που είναι και το σωστό για εμένα : "Ας είναι όπου θέλει ο κόρφιας, ας είναι όπου θέλουν οι υποκείμενοι όροφοι αρκεί ο χώρος της σοφίτας να είναι υπό της κεκλιμένης στέγης και μην είναι αυτόνομα προσβάσιμος".

Edited by yian
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να πώ και γώ τη σοφή μ@κα@κια μου. Με έχει και εμένα ταλαιπωρήσει ειδικά επι 4178 το θέμα με τη μαμημένη σοφίτα..

Εξαρχής να πώ οτι με τα έως τώρα δεδομένα στον 4495 όταν προκύψει θα έχω διαφορετική αντιμετώπιση καθώς δεν υπάρχει

κάποιος περιορισμός για την έννοια σοφίτα όπως και για τα υπόγεια, πράγμα που ορθώς επισήμανε συνάδερφος στα προηγούμενα.

 

Επί του αειμνήστου λοιπόν 4178 και εγώ στις περιπτώσεις του νικ δεν θα έδινα πουθενά μειωτικό.  Και αυτο γιατι συμφωνώ με τη danai στην εννοια

ότι όταν σηκώσεις περιμετρικά τοιχία, παυεις να θεωρείς οτι βρίσκεσαι εντός του επικλινούς της στέγης, καθώς  επί της ουσίας εχεις σηκώσει

όροφο. Εδω ακριβώς μπαίνει και το δεύτερο σημείο που με οδηγούσε στο να μη δίνω μειωτικό καθώς στο 90% των περιπτώσεων και βάλε η

"σοφίτα" προέκυπτε απο υπερύψωση προβλεπόμενης στέγης με περιμετρική τοιχοποιία. 

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Και τι γίνεται με τις σοφίτες του ν4014 που μεταφέρθηκαν στον ν4178, χωρίς να γίνει καμμία αλλαγή και θα μεταφερθούν τώρα στον ν4495?

Στον ν4014 δεν θυμάμαι να υπήρχε ορισμός για την σοφίτα...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.