Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

2 ώρες πριν, pirsogiannis said:

Οι δασικοί χάρτες από το ΓΕΩΤΕΕ.

Είναι αξιολάτρευτη η ονομασία των αρχείων. Περιπλανιέσαι σ'όλη την Ελλάδα για να βρεις τον νομό που σε ενδιαφέρει. Με μια πολύ γρήγορη αναζήτηση, τα αρχεία .gdbtable έχουν το ζουμί. Ανοίγουν με πρόγραμμα τύπου qgis για να γίνουν shp, dxf κλπ. Η ονομασία a,b,c....1a,1b,1c κλπ υποδηλώνει τον εκάστοτε νομό όπως έχω καταλάβει.

 

Με το «αρχαίο» QGIS 2.14 με τα οποία τα δούλεψα πριν λίγο... unzip σε ένα φάκελο...

»»» Επίπεδο »» προσθήκη επιπέδου »»» προσθήκη διανυσματικού επιπέδου
ορίζεις σαν τύπο προέλευσης [Φάκελος]
ορίζεις στην πηγή-τύπο [OpenFileGDB] και σαν dataset το ξεσυμπιεσμένο folder

Αφού τα φορτώσει, βλέπεις ομαδοποίηση ανά περιοχή και φορτώνεις αυτή που θες.

 

Καλημέρα σε όλους,

και μπράβο στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο που τα βρήκε πριν τους τοπογράφους... 😇

btw, δεν βλέπω την Σαλαμίνα που έψαχνα, ίσως να μην είναι πλήρες το σετ.

 

 

  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Υπέροχος..

Να "αναπροσαρμόσω" λίγο τις οδηγίες για όσους έχουν την 3.16 (τελευταία του qgis) όπως εγώ γιατί έχειμικροδιαφορές και είναι κρίμα κάποιος να ψάχνεται:

προσθήκη διανυσματικού επιπέδου- source type επιλέγουμε directory - τύπο επιλέγουμε open file gdb - vector database επιλέγουμε τον ξεζιπαρισμένο φάκελο μας - πατάμε προσθήκη. Στα layers που ανοίγουν επιλέγουμε όσα από αυτά αντιστοιχούν στις περιοχές που θέλουμε (με ctrl πατημένο προφανώς επιλέγουμε περισσότερα από ένα). Κάτω δεξιά στο εικονιδιάκι με την υδρόγειο επιλέγουμε σύστημα συντεταγμένων CRS είτε το WGS84 είτε ΕΓΣΑ. Και πάλι ευχαριστώ.

Το qgis τα σπάει.

edit: ο καλύτερος μέχρι τώρα τρόπος που βρήκα για μετατροπή σε dxf:

Αν πας όπως είναι στο layer με δεξί κλικ και το κάνεις εξαγωγή απ'ευθείας σε dxf το πιο πιθανό είναι ότι θα σου έχει φορτωμένο hatch ανάμεσα στις polylines και θα είναι ένα αρχείο αρκετά δύσχρηστο και με μέγεθος αρκετά mb. Οπότε απ'ότι είδα συνήθως προτείνεται πρώτα το κάθε layer να στο "σπάσει" το qgis σε γραμμές.

Πας επομένως : διανύσματα-εργαλεία γεωμετρίας-πολύγωνα σε γραμμές. Στην μάσκα που ανοίγει επιλέγεις ποιο layer θέλεις να μετασχηματίσεις (πχ την δασική της περιοχής που σε ενδιαφέρει)- στο εικόνίδιο με το κλειδάκι (επιλογές για προχωρημένους) επιλέγεις ως "invalid feature filtering"  το "do not filter-better performance", με το μπλε βελάκι επιστρέφεις στην προηγούμενη μάσκα, στο "γραμμές" μπορείς την μετατροπή σου να την σώσεις και σε αρχείο shp και πατάς εκτέλεση. Μετά την εκτέλεση στα layers του προγράμματος σου έχει δημιουργήσει και ένα όμοιο με το υφιστάμενο σου layer με τίτλο "γραμμές". Δεξί κλικ σε αυτό, εξαγωγή, save features as και το σώζεις σε dxf. Εκεί στο σώσιμο του dxf έχεις την δυνατότητα αντί να σώσεις όλη την περιοχή και έτσι να έχεις ένα μεγάλο και ίσως δυσχερές αρχείο, να σώσεις μια συγκεκριμένη έκταση που βλέπει η οθόνη σου εκείνη την στιγμή και η οποία είναι αυτή που σε ενδιαφέρει (τικαρισμένο το "έκταση" και επιλεγμένο το map canvas extent).

 

Edited by pirsogiannis
  • Thanks 4
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, netmin909 said:

Σε διανομή δεν νοείται ΔΔ άρα θα πρέπει να κάνεις πρόδηλο για να γίνει ΑΔ εφόσον σήμερα διατηρεί τον δασικό χαρακτήρα.

Σε ευχαριστώ πολύ συνάδελφε!

Link to comment
Share on other sites

Από τον ΠΣΔΑΤΜ, τα δεδομένα:

Ανακοίνωση ΠΣΔΑΤΜ σχετικά με τη διάθεση γεωχωρικών δεδομένων αναρτημένων δασικών χαρτών:

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι μετά από την επιστολή του ΔΣ του ΠΣΔΑΤΜ προς την Διεύθυντη Δασικών Έργων & Υποδομών του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (https://psdatm.gr/index.php/latest-nes/2016-08-10-14-02-08/2016-08-10-15-41-13/635-2021-03-02-13-46-59), ο ΠΣΔΑΤΜ διαθέτει πλέον προς όλα του τα μέλη του τις θεσμικές γραμμές των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Μπορείτε να τα κατεβάσετε από τον σύνδεσμο: https://drive.google.com/drive/folders/1tGPvkPSAmXQ1Z0z36k7DVO2hpx7dZLxW?usp=sharing

Υπενθυμίζουμε σε όσους συναδέλφους θέλουν να καταβάλουν την ετήσια συνδρομή μπορούν να το κάνουν με κατάθεση στον λογαριασμό του συλλόγου στην Τράπεζα Πειραιώς (IBAN GR21 0172 0800 0050 8007 1615 938).

Η ετήσια συνδρομή είναι 5 ευρώ για τα μέλη κάτω πενταετίας και 10 ευρώ για τα υπόλοιπα μέλη.

πηγή: b2green

https://news.b2green.gr/4391/δασικοί-χάρτες-διάθεση-γεωχωρικών-δε

Σχόλιο: πιο εύχρηστη δομή, και μάλλον πιο ενημερωμένο set από αυτό του ΓΕΩΤΕΕ (π.χ. έχει την Σαλαμίνα).

Καλημέρα σε όλους!

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

θέλουμε να εκδώσουμε μια Οικ. Άδεια σε ένα οικόπεδο εδώ στην Κρήτη και χρειαζόμαστε έγκριση - πράξη χαρακτηρισμού από το δασαρχείο. Το οικόπεδο στους δασικούς χάρτες φαινεται μη δασικό.

Τηλεφώνησα στο δασαρχείο Ηρακλείου και μου είπαν ότι πλέον ο χαρακτηρισμός δεν γίνεται από την υπηρεσία τους αλλά ο μηχανικός συμβουλευεται τους δασικούς χάρτες και συντάσει μια βεβαίωση χαρακτηρισμού μόνος του.  

Μου φαίνεται πολύ απλό, σίγουρα μόνο αυτό αρκεί; το έχει κάνει κάποιος;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

σου ζητανε για "οικοπεδο"???

Οι εντός σχεδίου περιοχές δεν περιλαμβάνονται στο δασικό χάρτη σύμφωνα με το άρθρο 13 σε συνδυασμό με το άρθρο 23 παρ. 2 α) Ν. 3889/2010 όπως και τα εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών πάρκα και άλση, τα οποία, μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 1 Ν.3889/2010 ρητώς δεν απεικονίζονται στον δασικό χάρτη. Για τις συγκεκριμένες δε περιοχές δεν καταρτίζεται καν δασικός χάρτης.

 

Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, CaZo said:

Τηλεφώνησα στο δασαρχείο Ηρακλείου και μου είπαν ότι πλέον ο χαρακτηρισμός δεν γίνεται από την υπηρεσία τους αλλά ο μηχανικός συμβουλευεται τους δασικούς χάρτες και συντάσει μια βεβαίωση χαρακτηρισμού μόνος του.  

Ν.3889/2010, άρθρο 20, παρ. 6, όπως ισχύει "

6. Δυνατότητα χρήσης των στοιχείων του δασικού χάρτη είτε είναι αναρτημένος είτε κυρωμένος μερικά ή ολικά, παρέχεται σε κάθε δημόσια αρχή μέσω του ειδικού διαδικτυακού τόπου της παραγράφου 11 του άρθρου 13. Αν απαιτείται από κείμενες διατάξεις, εξαιρουμένης της διάταξης της παραγράφου 4, η βεβαίωση του δασικού εν γένει ή μη χαρακτήρα έκτασης ενώπιον του Δημοσίου, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των υπηρεσιών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (Α΄ 65), όπως εκάστοτε ισχύει, αυτή πραγματοποιείται με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (A΄ 75) επί του τοπογραφικού διαγράμματος, που αφορά το συγκεκριμένο ακίνητο από τον συντάκτη του. Στη δήλωση αναφέρεται υποχρεωτικά αν ο χαρακτηρισμός της έκτασης ως δασικής ή μη έχει προσωρινή ή οριστική ισχύ, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο δασικός χάρτης.

Όπως προστέθηκε με την Παρ.4 Άρθρο 142 ΝΟΜΟΣ 4483/2017

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.