Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

https://fonien.gr/ste-nai-stous-neous-dasikous-xartes-me-dyo-eksaireseis/

 

Το τελευταίο με ξεπερνά σαν πολίτη και μηχανικό που πρώτα δήλωσε και μετά ήρθε ο χάρτης.... @dimitris GMτις αποφάσεις μπορούμε να τις βρούμε κάπου?

Edited by Elounda
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα. Γνωρίζει κάποιος τι γίνεται όταν σε μια περιοχή που έχει κυρωθεί μερικώς ο δασικός χάρτης γίνεται πυρκαγιά (πρόσφατη  πυρκαγιά 7/2021). Θα γίνει τροποποίηση του χάρτη στην καμένη περιοχή και θα προστεθεί ο χαρακτηρισμός ΑΝ ή για περιοχές που εμπίπτουν στον κυρωμένο χάρτη δεν θα αλλάξει κάτι;

 

Link to comment
Share on other sites

απο οσα θυμαμαι,

το συνηθες ειναι οτι ο Δασαρχης κηρύσει αναδασωτεα μια ευρυτερη περιοχη

η οποια πιθανον να  αφορα και ιδιωτικες καλλιεργειες.

Σε αυτη την απόφαση ο καθε ενδιαφερομενος καταθετει ενσταση.

βλεπεις, κατ. αρχας, εδω

 

https://dasarxeio.com/2021/08/05/99976/

και εδω

Κάθε αποψιλούμενη δασική έκταση, δημόσια ή ιδιωτική, κηρύσσεται υποχρεωτικώς αναδασωτέα με μόνη την αντικειμενική διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων που προβλέπει η οικεία συνταγματική διάταξη, η δε απόφαση περί αναδασώσεως πρέπει να αιτιολογείται πλήρως ως προς το χαρακτήρα της έκτασης ως δάσους ή δασικής έκτασης, η αιτιολογία, όμως, αυτή μπορεί να συμπληρώνεται και από τα λοιπά στοιχεία του φακέλου. Βάσιμη αίτηση ακύρωσης κατά αποφάσεως του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας με την οποία κηρύχθηκε ως αναδασωτέα έκταση που κάηκε το 2009. Μη νόμιμη κήρυξη αναδάσωσης σε μη νομίμως οριοθετηθέντα οικισμό προϋφιστάμενο του 1923. Δεν εκφέρεται ειδικώς αιτιολογημένη κρίση σχετικά με τον δασικό χαρακτήρα των επίδικων εκτάσεων.

http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomologia/TrDEf_Ak 657.2020.htm

 

 

Edited by dimitris GM
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Δημήτρη για τις παραπομπές.

Βεβαίως αν ξεκινήσουμε από τον ορισμό "«Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.» 

στην περίπτωση που εξετάζω το γήπεδο στον μερικώς κυρωμένο δασικό χάρτη δεν εμπίπτει στις δασικές διατάξεις, ενώ στον αρχικώς αναρτημένο έχει χαρακτηρισμό "ΑΑ", κάτι που σημαίνει ότι ποτέ δεν ήταν δασική έκταση αλλά ανέκαθεν γεωργική. Επομένως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η έκταση αυτή όπως και άλλες χαρακτηρισμένες ως μη δασικές να θεωρηθούν αναδασωτέες. Πάντως, ως σήμερα ο δασικός χάρτης δεν έχει αλλάξει και δεν έχουν βάλει τον χαρακτηρισμό "ΑΝ"  στην ευρύτερη καμμένη περιοχή.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Μετα απο τοσα χρονια καταμετρησεων και αποτυπωσεων 

ειναι πολυ λιγοτερα  τα γηπεδα με καλλιεργειες που -κατα λαθος- χαρακτηριζονται "δασικα" 

  Για αυτες τις περιπτωσεις  ισχυουν ολα οσα λεμε για τις ενστασεις στην  προαναρτηση /αναρτηση. 

 Ενα χαρακτηρισμενο σαν ΑΑ δεν χανει τον χαρακτηρισμο του μετα απο πυρκαγιά στην περιοχη του.

Επίσης, εξαιρεθηκαν οι ασπαλαθοι και τα φρυγανικα.

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, dimitris GM said:

 Ενα χαρακτηρισμενο σαν ΑΑ δεν χανει τον χαρακτηρισμο του μετα απο πυρκαγιά στην περιοχη του.

Aυτό ακριβώς θεωρώ, αλλά με τις υπηρεσίες του κράτους ποτέ δεν ξέρεις τι έκπληξη  μπορεί να συμβεί.

Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει όλο το νήμα, αλλά φυσικά υπάρχουν και εξελίξεις και είμαι λίγο μπερδεμένος σε κάποια θέματα. Σχετικά με τον έλεγχο και την δήλωση που επισυνάπτεται στο τοπογραφικά θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

α) Επειδή υπάρχουν όπως καταλαβαίνω, δύο site, ένα με τους κυρωμένους χάρτες (http://gis.ktimanet.gr/wms/forestfinal/default.aspx - απλά πράσινα και κίτρινα πολύγωνα) και ένα με τον αναρτημένο (https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension - αναμορφωμένος 2021 όπου φαίνονται και οι πληροφορίες ΑΑ, ΑΔ κτλ), εμείς κατά την δήλωση ποιον κοιτάμε πλέον? Πάμε στον αναμορφωμένο και εντοπίζουμε τα ΑΑ, ΠΑ?

β) Καταλαβαίνω ότι η δήλωση πρέπει να γίνεται μόνο για τα τμήματα τα οποία δεν είναι δασικά (ή τουλάχιστον έτσι αναφέρεται στο ΦΕΚ). Δηλαδή, από ότι καταλαβαίνω ο μηχανικός απλά επιβεβαιώνει πως το γήπεδο που απεικονίζεται δεν διέπετε από τις δασικές διατάξεις. Σε περίπτωση που έχουμε μια μικτή κατάσταση, τότε αναγράφεται φαντάζομαι πως για το Τμήμα δεν διέπετε και πως για το άλλο τμήμα διέπετε? Ή η λογική είναι πως θεωρητικά δεν γίνετε μεταβίβαση στα δασικά τμήματα και άρα δεν έχει νόημα να λέμε ότι η τάδε έκταση είναι ΔΑ, δλδ δασική.

γ) Τα χορτολιβαδικά (Πράξη χαρακτηρισμού) διέπονται από τις δασικές διατάξεις? Γνωρίζω (ή έχω την εντύπωση) ότι μπορείς να χτίσεις σε αυτά και φαντάζομαι μεταβιβάζονται. Όμως στους κυρωμένους χάρτες (δάσος ή όχι δάσος) απεικονίζονται ως υπαγόμενες στις δασικές διατάξεις. Άρα τι θα πρέπει να αναγράφει η σχετική βεβαίωση?

δ) Σχετικά με τις περιοχές εκτός ανάρτησης. Σε αυτές τι γίνετε? Υπάρχουν δύο μορφών όπως έχω δει, πάντα σε συσχέτιση με το α) ερώτημα. Αυτές της εκτός ανάρτησης του κυρωμένου χάρτη, και αυτές της εκτός ανάρτησης γενικώς (δηλαδή και στον αναρτημένο χάρτη). Φαντάζομαι στις μη αναρτημένες γενικά πρέπει να γίνει επικοινωνία με το δασαρχείο και εν γένει δεν έχει νόημα όποια μορφής υπ. δήλωση (ή μήπως αναγράφουμε ότι είναι εκτός ανάρτησης και οι συμβολαιογράφοι δεν έχουν πρόβλημα?). Στην δύσκολη περίπτωση που το γεωτεμάχιο βρίσκεται εκτός ανάρτησης του κυρωμένου χάρτη, αλλά στον αναρτημένο έχει πληροφορία π.χ. ΔΑ ή ΔΔ τότε είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεριλάβουμε και αυτήν την πληροφορία ως υπ. δήλωση στο τοπογραφικό? Ή επειδή δεν έχει κυρωθεί δεν θεωρείτε πως είναι ισχύουσα?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Link to comment
Share on other sites

- θα διαβασεις προσεκτικα αυτο...απαντά σε αρκετα σημεια των ερωτησεών σου.

[και για τα χορτολιβαδικα και για τους ασπαλαθους]

https://ecopress.gr/dasomenoi-agroi-ekchersomenes-ektaseis-i-lysi-gia-6-ekat-stremmata/

- εχει γινει αποδεκτο  οτι σε περιπτωση που ενα τμημα  αγροτεμαχιου δεν ειναι δασος αλλα υπαρχει και "δασικο" τμήμα,

εγκυρως πωλειται το τμημα ΑΑ /ΠΑ και δεν αποτελει κατατμηση.

- για τις πραξεις χαρακτηρισμου  αγροτεμαχιων -ή αλλες διοικητικες πραξεις- που δεν τις ελαβαν υποψη τους

 και  κατα λαθος μπηκαν σαν δασικα,  ισχυει η καταθεση ενστασης

δξ εάν κυκλοφορουν 2 διαφορετικοι χαρτες... προφανως εάν ειναι ετσι, θα ισχυει ο "νεωτερος"

[κατα τα λοιπα, νομιζω οτι θεμα με 5-6 υποθετικα ερωτηματα, συνηθως δεν μπορει  απαντηση, αφου προκειται για γενικες ερωτησεις.

Το σωστο ειναι να γινονται ερωτησεις με βαση το πραγματικο προβλημα  ενος αγρου, οπότε θα μπορουν να δινονται συγκεκριμενα στοιχεια , που να ανταποκρινονται σε πραγματικη κατασταση....]

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.