Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Καλησπέρα, σε εξ αδιαιρέτου γεωτεμάχιο πρέπει να κάνει αίτηση ο κάθε ιδιοκτήτης ? ή κάνει ένας με εξουσιοδότηση από του υπόλοιπούς ? 

Ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

και ενας να κανει,

δεν αλλαζει  τπτ.

Θα εξετασθει η ιδιοτητα ολου του γεωτεμαχιου

υποδειγμα

https://www.apdattikis.gov.gr/wp-content/uploads/dasikoi_xartes/drosia/entypo_antirrisis.pdf

 

Edited by dimitris GM
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μου φέρανε συμβόλαιο αγοραπωλησίας του 2008, χωρίς να αναφέρεται κάποια πράξη χαρακτηρισμού ή κάτι σχετικά με τον χαρακτήρα της έκτασης.

Στην ανάρτηση των δασικών, ο ιδιοκτήτης διαπίστωσε ότι έχει προηγηθεί τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού της ευρύτερης/αρχικής έκτασης από τον προκάταχο, ως εξ ολοκλήρου χορτολιβαδικής!

Δεν θεωρείται άκυρο το συμβόλαιο, καθώς μεταβιβάστηκε δημόσια έκταση; 

Πόσο εύκολα μπορεί να ζητήσει πίσω τα χρήματα ή τι άλλα δικαιώματα έχει ο αγοραστής;

Link to comment
Share on other sites

Αν στο συμβόλαιο αναγράφεται ότι (ο ιδιοκτήτης δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως) το ακίνητο δεν είναι δασικό κλπ, μπορεί να ζητήσει (ως εξαπατηθείς?) την ακύρωση και την επιστροφή των χρημάτων

Ξεφεύγει όμως από εμάς. Είναι νομικό θέμα πλέον

Αυτά όμως παθαίνει, όποιος αγοράζει "γουρούνι στο σακί" και θεωρεί το μηχανικό πολυτέλεια.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ειδες την ΠΧ ; 

σε ποια κατηγορια σε κατατασει;

Εξ αλλου υπαρχει πολυ προσφατη ρυθμιση για τα χορτολιβαδικα και τους...ασπαλαθους

https://dasarxeio.com/2021/04/09/95667/

και εδω

https://dasarxeio.com/2021/12/03/105636/

 

 

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

είμαι συνιδιοκτήτης γεωτεμαχίου με νόμιμα κτίσματα (με διαφορετικές οικοδομικές άδειες που δεν ανακλήθηκαν) το οποίο βρίσκεται εξ' ολοκλήρου εντός σχεδίου πόλεως. Παρ' όλα αυτά ένα τμήμα του 15 τετραγωνικών εμφανίστηκε στο δασικό χάρτη ως ΔΑ (δασικό), μάλλον από σφάλμα στην αποτύπωση.

Ψάχνοντας βρήκα ένα έγγραφο με τα όρια του σχεδίου πόλης με ΕΓΣΑ87 έτους 2003 με στρογγυλή σφραγίδα της Κοινότητας και υπογραφή υπαλλήλου της πολεοδομίας (χωρίς στρογγυλή σφραγίδα της πολεοδομίας όμως) στο πεδίο που λέει "ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ-ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ, Για τον έλεγχο" κάτω δεξιά. Συμφωνώ 100% με τις συντεταγμένες του εν λόγω εγγράφου και γραφικά φαίνονται σωστά τα μήκη των πλευρών. Αυτό το έγγραφο έμαθα ότι οι διάφορες υπηρεσίες (ΥΔΟΜ, Δ/νση Δασών κλπ) αγνοούσαν εντελώς ότι υπήρχε και κάναν εκ νέου αποτύπωση στην οποία μάλιστα εκ παραδρομής τα 15 τ.μ. μου βγήκαν και έκτός σχεδίου και δασικά.

 

Τα ερωτήματά μου είναι:

Δεδομένου ότι μιλάμε για εντός σχεδίου πόλεως περιοχή, πρέπει πάραυτα να υποβάλλω αντίρρηση να υποθέσω; Αιτούμαι να χαρακτηριστεί το τμήμα ως ΑΑ (αυτό μου λέει το ΣΥΑΔΧ) ή να εξαιρεθεί τελείως της ανάρτησης ως εντός σχεδίου πόλεως; Το έχει αντιμετωπίσει κανείς αυτό; Γενικά τι γίνεται σε περίπτωση που εντός σχεδίου περιοχή αναρτάται στους δασικούς χάρτες και μάλιστα ως ΔΑ; Εμποδίζει έκδοση οικοδομικών αδειών και μεταβιβάσεις (καθώς υπάρχουν κάθετες ιδιοκτησίες - τι θα πει ο συμφ/φος όταν δει κάθετες σε δασικό τμήμα) λογικά;

Edited by leftkox
Link to comment
Share on other sites

Η ΥΔΟΜ είναι μόνη αρμόδια υπηρεσία να ορίσει τα εντός και εκτός σχεδίου, οπότε αν η ΥΔΟΜ ορίζει ότι τμήμα 15τμ είναι εκτός σχεδίου τότε το τμήμα αυτό μπορεί και να διέπεται από την δασική νομοθεσία.

Προτείνω να γίνει αναλυτικό τοπογραφικό και να κατατεθεί για θεώρηση ρυμοτομικών γραμμών.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, sdtopo said:

Η ΥΔΟΜ είναι μόνη αρμόδια υπηρεσία να ορίσει τα εντός και εκτός σχεδίου, οπότε αν η ΥΔΟΜ ορίζει ότι τμήμα 15τμ είναι εκτός σχεδίου τότε το τμήμα αυτό μπορεί και να διέπεται από την δασική νομοθεσία.

Προτείνω να γίνει αναλυτικό τοπογραφικό και να κατατεθεί για θεώρηση ρυμοτομικών γραμμών.

Μετά από αρκετό τρέξιμο και τηλεφωνήματα είχα τα εξής:

Η ΥΔΟΜ συμφωνεί μαζί μου προφορικά αλλά λέει ότι θεωρηση για εντός ρυμοτομικού (π.χ. όταν ζητείται για εφορία) δίνει το Τμήμα Σχεδίου Πόλεως και όχι η ΥΔΟΜ. Έχω διάγραμμα θεωρημένο από το τότε αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο του 2003 επίσης με τα όρια του ρυμοτομικού σε ΕΓΣΑ που γραφικά επαληθεύεται ότι είναι εντός σχεδίου (συγκρίνοντας με το διάταγμα του ρυμοτομικού) οπότε δε χωρά αμφισβήτηση για το αν τα 15τ.μ. είναι εντός/εκτός ρυμοτομικού σχεδίου. Η Τεχνική Υπηρεσία (Τμ. Σχεδίου Πόλεως) του Δήμου είπε ότι έδωσαν λάθος όρια του ρυμοτομικού στη Δ/νση Δασών και προσφέρθηκε να μου θεωρήσει τοπογραφικό αναγράφοντας ότι όλη η έκταση (και τα 15τμ) είναι εντός ρυμοτομικού. 

 

Για ενημέρωση των υπολοίπων που θα το διαβάσουν αν τυχόν πέσουν σε παρόμοια περίπτωση:

Το Δασαρχείο αρχικά (ΣΥΑΔΧ) μου είπε να αιτηθώ με πρόδηλο και παράλληλα αντίρρηση να χαρακτηριστεί το τμήμα ως ΑΑ. Με το που τους είπα ότι πρόκειται για εντός ρυμοτομικού δεν ξέραν τι να μου πουν γιατί δεν προβλέπεται πολίτης να αιτηθεί εξαίρεση από την ανάρτηση και με παρέμεμψαν στην οικεία Δ/νση Δασών. Εκεί πάλι μου είπαν να απευθυνθώ στην ΥΔΟΜ και να καταθέσω και εκεί και στην ΥΔΟΜ αίτηση αναμόρφωσης δασικού χάρτη. Επικοινώνησα με το Τμήμα Δασικών Χαρτών του ΥΠΕΝ και μου είπαν ότι από το νόμο προβλέπεται μετά την ανάρτηση και μέχρι 2 μήνες πριν την λήξη προθεσμίας αντιρρήσεων αναμόρφωση με αλλαγές ακόμα και στα εξαιρούμενα τμήματα εφόσον ο Δήμος (Τεχνική Υπηρεσία/ΥΔΟΜ) ενημερώσουν τη Δ/νση Δασών και ότι αυτή είναι η ορθή διαδικασία για την περίπτωσή μου και όχι να χαρακτηριστεί ΑΑ. Ο Δήμος ψάχνεται ακόμα αλλά μάλλον θα γίνει όντως κάποια αναμόρφωση και βασίζομαι εκεί. Παράλληλα θα κάνω αίτημα αναμόρφωσης σε Δήμο/Διεύθυνση Δασών επισυνάπτοντας τοπογραφικό με θεώρηση από ΥΔΟΜ ότι πρόκειται για εντός ρυμοτομικού σχεδίου περιοχή και παράλληλα θα κάνω πρόδηλο. Η Δ/νση Δασών κατά τα άλλα πάντως λέει ότι γίνεται χαμός και θα κάνουν πολύ καιρό να εξετάσουν ακόμα και τα πρόδηλα ακόμα και αν ο νόμος λέει ότι πρέπει να εξεταστούν 2 μήνες πριν τη λήξη προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων.

 

Θα περιμένω μέχρι τη λήξη της προθεσμίας αντιρρήσεων και αν δεν αναμορφωθεί ο χάρτης θα κάνω τότε (ένα μήνα πριν λήξει η προθεσμία) και αντίρρηση. Μετά μάλλον δικαστικά, ελπίζω να μη φτάσει εκεί.

Edited by leftkox
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει και μία διάταξη, για διεκδικήσεις μικρότερες των 100τ.μ. επί ενός γεωτεμαχίου, η οποία προβλέπει ότι στις κτηματολογικές εγγραφές δεν καταχωρούνται. Το έχεις συζητήσει αυτό με τη δασική υπηρεσία? ίσως είναι μία απλή λύση στο πρόβλημά σου, σε περίπτωση που δεν γίνει η αιτούμενη διόρθωση του δασικού χάρτη.

Δεν έχω καταλάβει βέβαια αν αυτή η απαλοιφή, θα αφορά μόνο το ιδιοκτησιακό και όχι το χαρακτήρα της έκτασης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.