Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

21 ώρες πριν, Betty_ said:

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί αρχιτέκτονας μηχανικός να υπογράψει δήλωση περί δασικών εκτάσεων πάνω σε απόσπασμα από την θέαση του ελληνικού κτηματολογίου ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μεταβίβαση αγροτεμαχίου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Γι αυτό που ρωτάς δεν υπάρχει κάποια διευκρίνηση. Σε ένα εξαρτημένο τοπογραφικό, με την ως τώρα νομοθεσία, έχει το δικαίωμα να υπογράψει τοπογράφος μηχανικός και πολιτικός μηχανικός. Η δήλωση περί μη δασικού ενσωματώνεται στο τοπογραφικό σύμφωνα με το νόμο και υπογράφεται από τον υπογράφοντα μηχανικό. 

Σε ότι αφορά το απόσπασμα δασικού χάρτη, κατ΄αναλογία θα ισχύει το παραπάνω.

Όμως, πριν φτάσουμε να αναζητούμε υπογραφή σε απόσπασμα να πάμε ένα βήμα πίσω. Μπορεί ο νόμος (άγνωστο για ποιο λόγο) να επιτρέπει την προσκόμιση αποσπάσματος Κτηματολογίου δασικού χάρτη με το περίγραμμα σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να συμφωνούμε με αυτή την πρακτική η οποία δεν διασφαλίζει κανέναν (πού είναι εκείνη η καραμέλα που μας έχουν σκοτίσει περί "ασφάλειας των συναλλαγών").  Μόνο με απόσπασμα δασικού χάρτη χωρίς σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος, πως θα εξασφαλιστεί η σωστή εξάρτηση, σωστή επιφάνεια, σωστά όρια και το κυριότερο, ποιος θα υπογράψει για αρτιότητα και οικοδομησιμότητα (προσθέτω ότι με βάση αυτή εξαρτάται και ο προσδιορισμός της αντικειμενικής αξίας στο τρίτο μέρος του εντύπους ααγης) και ποιος θα ελέγξει και θα υπογράψει για τυχόν, ρέματα, δεσμεύσεις, περιοχές εντός ΓΠΣ ή επεκτάσεων και άλλα πολλά (φανταστείτε το εν μέρει εντός και εν μέρει εκτός σχεδίου);  Σίγουρα όχι η συμβολαιογράφος που έτρεξε να πει στον ιδιοκτήτη για να το παίξει η καλή της ιστορίας που τον γλιτώνει χρήματα, ότι μπορεί να το κάνει και μετά θα αρχίσει να "χώνει" τον μηχανικό για να υπογράψει πάνω στο απόσπασμα ή και σε ξεχωριστή βεβαίωση (παράτυπα και παράνομα) για αρτιότητα οικοδομησιμότητα. Προσοχή λοιπόν διότι το ζήτημα της υπογραφής στο απόσπασμα είναι δευτερεύον. Το πρωτεύον ζήτημα είναι να μην κάνουμε τα "χατήρια"  και όταν ένας νόμος διαπιστώνουμε ότι βρίσκεται προς την λάθος κατεύθυνση, τότε αυτός θα πρέπει να καταργείται τοις πράγμασι.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Εχω μια περιπτωση αγροτεμαχιου  , από διανομη του Υπουργειου Γεωργιας.

Στους δασικούς χάρτες το έχει ως ΑΑ και ΑΝ ,  1 (αναδασωτέο - εντός ορίων εποικισμού ).

Πως γίνεται να είναι και ΑΑ και ΑΝ ρε παιδιά ?

Μεταβιβάζεται και τι γράφω στην δήλωση του τοπογραφικού ?

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

το ΑΝ σημαίνει αναδασωτέο. Κάποτε έπιασε φωτιά στην περιοχή και κηρύχθηκε αναδασωτέα. Θα πρέπει να ρωτήσεις στο δασαρχείο πως μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός. Παλιότερα προ ψηφιακών χαρτών, σε μια μεγάλη περιοχή που χαρακτηρίζονταν αναδασωτέα, περιλαμβάνονταν για παράδειγμα αγροκτήματα που δεν είχαν πιάσει φωτιά. Γινόταν τότε αίτηση στα πλαίσια πράξης χαρακτηρισμού και εκδίδονταν απόφαση αποχαρακτηρισμού. Τώρα πιθανώς ο αποχαρακτηρισμός να είναι πιο εύκολος λόγω του χάρτη. Ίσως και να αποτελεί πρόδηλο σφάλμα. Για αυτό καλύτερα πήγαινε από κοντά να ρωτήσεις. Από την στιγμή που έχεις πάνω ΑΝ εμπίπτει στις δασικές διατάξεις και δεν μεταβιβάζεται. 

Υ.Γ Στον κυρωμένο δασικό το κούμπωσες το πολύγωνο να δεις μήπως βρίσκεται σε κίτρινο raster;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.