Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απίθανο να συμβούν τα χειρότερα σενάρια για την κλιματική αλλαγή


BAS

Recommended Posts

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεν θα φθάσει τους τέσσερις ή πέντε βαθμούς Κελσίου έως το 2100, όπως προβλέπουν ορισμένα "τρομοκρατικά" σενάρια.

 

Αυτό είναι το σχετικά καθησυχαστικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, η οποία υπολόγισε ξανά το πώς αντιδρά διαχρονικά η θερμοκρασία στα "αέρια του θερμοκηπίου" και θεωρεί απίθανα πάνω από τα μισά σενάρια, όσα περιέχουν ακραίες προβλέψεις προς τα πάνω (υπερβολικά απαισιόδοξα) ή προς τα κάτω (υπερβολικά αισιόδοξα).

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Κοξ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η νέα μελέτη εκτιμά ότι η πιθανότητα η θερμοκρασία να αυξηθεί πάνω από τους 4,5 βαθμούς Κελσίου είναι μικρότερη από 1%, ενώ η πιθανότητα να αυξηθεί λιγότερο από ενάμιση βαθμό, είναι μικρότερη από 3%.

 

"Η μελέτη μας αποκλείει όλα τα ακραία σενάρια που δείχνουν είτε πολύ χαμηλή είτε πολύ υψηλή ευαισθησία του κλίματος" δήλωσε ο Κοξ, ο οποίος όμως προειδοποίησε πως αυτό δεν σημαίνει ότι η ανθρωπότητα πρέπει να χαλαρώσει την προσπάθειά της για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η μάχη αυτή πρέπει να συνεχίσει να δίνεται σε διάφορα μέτωπα, όπως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η ανάπτυξη τεχνολογιών για την αφαίρεση των "αερίων του θερμοκηπίου" από την ατμόσφαιρα.

 

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη μια ασφαλή απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα πόσο θα αυξηθεί η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη μας, αν διπλασιασθεί η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η απάντηση εξαρτάται από την κλιματική ευαισθησία της Γης, μία παράμετρο που δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα.

 

Η πιο επίσημη "φωνή" των επιστημόνων, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, εκτιμά ότι η θερμοκρασία στη Γη μπορεί να ανέβει από 1,5 έως 4,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (ήδη έχει ανέβει περίπου ένα βαθμό).

 

Η νέα μελέτη, κάνοντας χρήση διαφορετικής μεθολογίας, εκτιμά ότι η αύξηση πιθανώς θα κυμανθεί από 2,2 έως 3,4 βαθμούς Κελσίου, με πιθανότερη μια αύξηση γύρω στους 2,8 βαθμούς (η πιθανότητα η θερμοκρασία να κυμανθεί σε αυτά τα όρια, θεωρείται ότι είναι 66%). Αν αυτό ισχύει, τότε δεν έχουν βάση τα πιο καταστροφολογικά σενάρια που κατά καιρούς διατυπώνονται για αυξήσεις πάνω από τους τέσσερις βαθμούς Κελσίου.

 

Από την άλλη, μια τέτοια πιο μέτρια αύξηση της θερμοκρασίας είναι σαφώς πάνω από το όριο του ενάμιση έως δύο βαθμούς που έθεσε η διεθνής συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού το 2015. Ακόμη και μια αύξηση κατά ενάμιση βαθμό δεν θα έχει καθόλου αμελητέες συνέπειες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ μια αύξηση κατά 3,5 βαθμούς μπορεί να απειλήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Την εποχή που ξεκινούσε η βιομηχανοποίηση στην Ευρώπη στις αρχές του 18ου αιώνα, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα υπολογίζεται ότι ήσαν περίπου 280 μέρη ανά εκατομμύριο (μορίων του αέρα), ενώ σήμερα έχουν φθάσει τα 407 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm).

 

Πηγή: http://www.capital.g...limatiki-allagi

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δεν είδα αντιδράσεις στο άρθρο από τους υπέρμαχους της κλιματικής αλλαγής ....

 

Μετά τους πράσινους του 70 που με όσα λέγανε σήμερα δεν θα υπήρχαμε , τώρα μας τελειώνουν και τα τρομολάγνα σενάρια ...

Link to comment
Share on other sites

Ο τίτλος του άρθρου θυμίζει παλαιότερη διαφήμιση ταινίας

"... Η ταινία που θα μπορούσε να έχει πάρει 5 όσκαρ..."

 

προσεκτική ανάγνωση του άρθρου δείχνει ότι: 

1. η (ταχύτατη?) κλιματική αλλαγή είναι γεγονός

2. η διαφωνία των επιστημόνων έγκειται στο πόσους βαθμούς θα είναι η αύξηση της θερμοκρασίας

3. η πιό επίσημη φωνή (χωρίς εισαγωγικά) είναι αυτή του ΟΗΕ

4. όλα τα μοντέλα υπολογισμού είναι στοχαστικά, δηλ. το όποιο αποτέλεσμα εξαρτάται από τα δεδομένα και τη μεθοδολογία 

 

είναι πασίγνωστο ότι οι διάφορες "μελέτες" χρηματοδοτούνται από πηγές με διαφορετικά συμφέροντα  

είναι, επίσης, γνωστό ότι αν κάποιο αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, θάβεται

συνεπώς, και αφού δεν έχει αμφισβητηθεί η εγκυρότητα της έρευνας του ΟΗΕ (άλλωστε, και όπως αναφέρεται στο άρθρο, έχει ήδη επιβεβαιωθεί), δεν βλέπω για ποιό λόγο ξεφυτρώνουν κάθε τρεις και λίγο "μελέτες" που "αποδεικνύουν" το αντίθετο

ήδη βιώνουμε πρωτοφανή (για αιώνες) καιρικά φαινόμενα 

το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι το να προβλέψουμε το μέγεθος του "κακού μας του καιρού"

αλλά να προσπαθήσουμε να επιβραδύνουμε την έλευσή του

 

και να θυμίσω ότι οι "γραφικότητες κάποιων περιθωριακών" κάποτε, σήμερα αποτελούν επιστημονικά δεδομένα και εφαρμογές

και ας προσπαθήσουμε (κάποιοι) να απεμπλακούμε από την προτεσταντική ηθική στον τρόπο σκέψης μας ως προς τα οικονομικά

Link to comment
Share on other sites

....να μη ξεχνάμε και τη χιουμοριστική προτροπή " αφήστε τη θερμοκρασία να ανέβει, να γλυτώσουμε το πετρέλαιο το χειμώνα"!!! :smile: :-) :smile:

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη αλλά θα τρελαθώ, ένα άρθρο που ισχυρίζεται ότι η πιθανότητα να ανέβει η θερμοκρασία 1,5 έως 4,5 βαθμούς είναι 96%, βαφτίζεται ως "απίθανο να συμβούν τα χειρότερα για την κλιματική αλλαγή"???

 

Με όλο το σεβασμό και ανεξαρτήτως της άποψης που έχει ο καθένας, τέτοιου είδους ερμηνείες δείχνουν είτε έλλειψη κριτικής σκέψης είτε μια προαποφασισμένη στάση απέναντι σε ένα θέμα ακόμα και όταν παρέχονται σαρωτικά δεδομένα...

 

Υ.Γ. Κατ εμέ πρέπει να αλλάξει ακόμα και ο τίτλος του άρθρου (στο διαλλακτικότερο, μην πάμε στο άλλο άκρο) διότι πραγματικά μας προσβάλλει σαν άτομα που έχουν τελειώσει έστω το Λύκειο.

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

Η νέα μελέτη, κάνοντας χρήση διαφορετικής μεθολογίας, εκτιμά ότι η αύξηση πιθανώς θα κυμανθεί από 2,2 έως 3,4 βαθμούς Κελσίου, με πιθανότερη μια αύξηση γύρω στους 2,8 βαθμούς (η πιθανότητα η θερμοκρασία να κυμανθεί σε αυτά τα όρια, θεωρείται ότι είναι 66%). Αν αυτό ισχύει, τότε δεν έχουν βάση τα πιο καταστροφολογικά σενάρια που κατά καιρούς διατυπώνονται για αυξήσεις πάνω από τους τέσσερις βαθμούς Κελσίου.

 

Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε με δικά μας - όσο ατελή και να είναι αυτά -  κριτήρια το φαινόμενο "Κλιματική Αλλαγή", ξεχάστε παρόμοιες λογικές που υπογραμμίζω στο άρθρο. Πράγματι, όλα αυτά είναι δεδομένα που μπορεί και μην επαληθευτούν.

 

Αυτό όμως που δεν μπορεί με τίποτε να κρυφτεί είναι η απώλεια των πάγων της Γροιλανδίας, ή άνοδος της θερμοκρασίας του αέρα συνολικά στον Αρκτικό κύκλο, οι ανακατατάξεις στην Ανταρκτική και οι απώλειες του παγκόσμιου υδροφόρου ορίζοντα. Αυτά και μόνο αρκούν για να επιφέρουν άλλες αλλαγές που ούτε καν αυτή τη στιγμή έχουν μοντελοποιηθεί από τους επιστήμονες.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δεν είδα αντιδράσεις στο άρθρο από τους υπέρμαχους της κλιματικής αλλαγής ....

 

Μετά τους πράσινους του 70 που με όσα λέγανε σήμερα δεν θα υπήρχαμε , τώρα μας τελειώνουν και τα τρομολάγνα σενάρια ...

 

Αγαπητέ....

 

Δεν θα σχολιάσω. Θα κάνω την υπόθεση εργασίας πως εγώ δεν γνωρίζω τίποτα και διάβαζα για 1η φορά στη ζωή μου αυτό το άρθρο.

 

Διαβασε καλύτερα το post που ανέβασες, και μετά τα ξαναλέμε.

 

Αν βασιστώ στο άρθρο σου και υποθέσω κανονική κατανομή.... κατά 97% η αυξηση θα είναι τουλάχιστον 1,5 βαθμό (το όριο που θα εχει συνέπειες μη αμελητέες) και κατά περίπου 17% πιθανοτητα θα εχει αυξηση πάνω από 3,5 βαθμούς (το όριο στο οποίο θα απειληθεί ο ανθρώπινος πολιτισμός σύμφωνα με το άρθρο!!).

 

Το πως εβγαλες το συμπέρασμα σου.... ακατανόητο!

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή τώρα μπορούμε να καίμε ανεξέλεγκτα ορυκτά καύσιμα και πόρους χωρίς άγχος?

 

 

Είχα την εντύπωση πως ο σεβασμός στο περιβάλλον και η λελογισμένη χρήση πόρων, με προτεραιότητα στους ανανεώσιμους και ανακυκλώσιμους πόρους ήταν ένδειξη εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού γενικά.

Link to comment
Share on other sites

BAS σε έχω συμπαθήσει πολύ μέσα από το forum και για τις απόψεις που κατά καιρό εκφράζεις αλλά και για τον πράο και ήρεμο τρόπο που αντιμετώπισες αρκετά φλέγοντα ζητήματα. Νομίζω όμως, ότι δεν αντιλαμβάνεσαι την σοβαρότητα της κατάστασης που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Το άρθρο που παραθέτεις μας λέει λίγο πολύ ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει αλλά το πόσο πολύ τελικά θα ανέβει. Υπάρχουν προσομοιώσεις που δείχνουν τις επιπτώσεις που θα έχει στις ζωές μας η άνοδος της θερμοκρασίας έστω και 1 βαθμού κελσίου και αυτές είναι τρομακτικές τόσο όσο αφορά τον άνθρωπο αλλά ακόμα περισσότερο την χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη. Άλλωστε όλοι μας το βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.