Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

O αναθεωρημένος εθνικός κατάλογος Natura


Engineer

Recommended Posts

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια (ΦΕΚ B 4432/15.12.2017​) ο νέος, αναθεωρημένος Εθνικός Κατάλογος των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στη χώρα, με Κοινή Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη.

 

Πριν από την έκδοση της ΚΥΑ οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 ανέρχονταν σε 419. Σήμερα ανέρχονται σε 446. Παλαιότερα, οργανωμένες με Φορέα ήταν οι 89, ενώ πλέον οι ΦΔΠΠ θα καλύψουν όλες τις περιοχές Natura 2000, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων και τη δημιουργία 8 νέων φορέων. Με βάση τις νομοθετικές προβλέψεις, οι παλαιοί Φορείς καλύπτουν το 65,6% της χώρας, ενώ οι νέοι Φορείς θα καλύψουν το υπόλοιπο 34,2%. Συνολικά, σε καθεστώς προστασίας εντάσσεται το 99,8% των περιοχών, ενώ το 0,2% αφορά στη χερσαία περιοχή του Αγίου Όρους για την οποία υπάρχει πρόβλεψη, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και την Ιερά Κοινότητα.

 

 

Το Δίκτυο NATURA της χώρας κάλυπτε το 27,7% της χερσαίας έκτασής της, ενώ πλέον αυξάνεται κατά 0,2%, φθάνοντας στο 27,9%. Αντίστοιχα, οι θαλάσσιες περιοχές προστασίας ανέρχονται στο 22,3%, από το 6,12% που ήταν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2017, όταν και εκδόθηκε σε ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ.

 

Με την απόφαση κλείνει ένα μεγάλο μέρος εκκρεμοτήτων της χώρας μας (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβίβασε, τον Σεπτέμβριο 2015, επιστολή EU PILOT), που αφορά, αφενός στην ένταξη στο δίκτυο Natura 2000 χερσαίων περιοχών που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με είδη συγκεκριμένων ομάδων οικοτόπων και ειδών και αφετέρου στην ένταξη θαλάσσιων περιοχών που αφορούν τόσο σε τύπους οικοτόπων, όσο και σε είδη πανίδας και ορνιθοπανίδας.

 

Σύμφωνα με τις προτάσεις του έργου της «εποπτείας», το οποίο μεταξύ άλλων, είχε ως βασική υποχρέωση, την αξιολόγηση των υφιστάμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και την πρόταση νέων περιοχών για την καλύτερη κάλυψη των προστατευτέων αντικειμένων κατατέθηκαν προτάσεις για συνολικά 183 περιοχές - Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) και Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα (ΖΕΠ) - προς ένταξη στο δίκτυο Natura 2000.

 

Τελικώς, επιλέχθηκαν (βάσει επιστημονικών κριτηρίων και μετά από διαβούλευση), 95 συνολικά περιοχές, οι οποίες καλύπτουν, κατ΄ αρχάς, τις βασικές υποχρεώσεις της χώρας, σχετικά με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ολοκλήρωση του δικτύου Natura 2000.

 

Ειδικότερα, έγιναν αποδεκτές προτάσεις επέκτασης χερσαίων περιοχών, ως ΤΚΣ, κυρίως όπου τεκμηριώνεται η παρουσία ειδών ή τύπων οικοτόπων προτεραιότητας ή εξασφαλίζεται καλύτερη συνοχή και συνεκτικότητα του δικτύου Natura 2000. Εκτός από κάποιες νησίδες, δεν εντάσσονται νέες χερσαίες περιοχές ως ΖΕΠ, καθώς, το δίκτυο των χερσαίων ΖΕΠ της χώρας θεωρείται επαρκές. Περαιτέρω, χρησιμοποιήθηκε σε γενικές γραμμές ως κριτήριο, το αναφερόμενο στην από 25.10.2007 Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κάλυψη των χερσαίων ΙΒΑ (Important Bird Area) από τις Ελληνικές ΖΕΠ, ότι κάθε ΙΒΑ θα πρέπει να καλύπτεται από ΖΕΠ σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%, ποσοστό που στις χερσαίες ΖΕΠ ήδη καλύπτεται.

 

Η ένταξη επιπλέον θαλάσσιων ή/και χερσαίων ΖΕΠ και ΤΚΣ, μπορεί να εξεταστεί μελλοντικά, στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης του δικτύου Natura 2000, σε επίπεδο βιογεωγραφικής ζώνης.

 

 

Ορισμένες περιοχές αποτελούν επεκτάσεις υφιστάμενων, ορισμένες είναι νέες περιοχές και κάποιες συγχωνεύονται. Σε αρκετές περιοχές, με την προστασία ενός είδους – στόχου, προστατεύονται παράλληλα και άλλα είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος.

 

Οι νέες περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000 αφορούν κυρίως στον θαλάσσιο χώρο. Ενδεικτικά, η συνολική θαλάσσια έκταση που εντάσσεται πλέον στο δίκτυο, καλύπτει περίπου το 22% των εθνικών χωρικών υδάτων, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 6,12% των χωρικών υδάτων που ήταν ήδη ενταγμένο σε αυτό.

 

Δείτε τα αναλυτικά τα παραρτήματα «Αναθεωρημένος εθνικός κατάλογος περιοχών», «Πίνακας νέων περιοχών», «Πίνακας τροποποίησης υφιστάμενων περιοχών» και «Χάρτες», ΕΔΩ: https://diavgeia.gov...ΣΧΗ?inline=true

 

Πηγή: http://greenagenda.g...ογος-natura-πί/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

http://www.eea.europa.eu/themes/biodiversity/interactive/natura2000gis/index_html
 

Aκομα και σε αυτο το λινκ, δεν υπάρχουν οι τροποιήσεις.

Που θα τις βρουμε και ποτε?

Link to comment
Share on other sites

Η ονομασία με λατινικούς χαρακτήρες φαίνεται προχειροδουλειά, χειρότερο και από σκέτο greeklish.

 

Παράδειγμα:  το ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ - ΣΟΥΦΛΙ   - αποδίδεται ως DASOS DADIAS - SOUFLI. Αν το DASOS το γράφανε Forest θα έδινε μια πληροφορία στον αγγλομαθή αναγνώστη ότι πρόκειται περί δάσους.

 

Βέβαια σε τοπωνύμια όπως Φεγγάρι Σαμοθράκης, καλά κάνανε και διατήρησαν το FENGARI Samothrakis. Αν έλεγαν Samothrakis Moon θα ήταν λάθος.

 

Αλλά το Όρος Φαλακρό θα έπρεπε να γράφεται Falakro Mountain και όχι OROS FALAKRO.

 

Υπάρχουν και οι έρμοι "Νήσοι Παξοί και Αντίπαξοι" που τους γράφουνε NISOI PAXOI KAI ANTIPAXOI. Ο ξένος θα το προφέρει Νισόι Παξόι κάι Αντιπαξόι

Link to comment
Share on other sites

Ανατροπές στην εκτός σχεδίου δόμηση – Τι ισχύει για τις αρτιότητες στις περιοχές Natura – Τι φέρνουν τα νέα ΠΔ για προστατευόμενες περιοχές.

Σφίγγει ο προστατευτικός κλοιός στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές της χώρας. Η αύξηση των περιοχών Νatura σε 446, που καλύπτουν το 27,9 % της χώρας, σε συνδυασμό με τους δασικούς χάρτες περιορίζουν σημαντικά τα «οικόπεδα» στις εξωαστικές ζώνες και δημιουργούν νέες αξίες σε ό,τι εξασφαλίζει οικοδομική άδεια.

Aπ’ ό,τι φαίνεται διασώζονται οι αγροτικές δραστηριότητες αφού ακόμα και στις περιοχές Natura δίδεται το δικαίωμα εξαγοράς εκχερσωμένων εκτάσεων υπό την προϋπόθεση ότι υπήρχε αγροτική δραστηριότητα πριν από την ένταξη σε καθεστώς προστασίας. Δικαίωμα που παραχωρείται και στις περιοχές στις οποίες θα κυρωθούν δασικοί χάρτες. Η εξαίρεση αυτή διασώζει και τις κοινοτικές ενισχύσεις με τις οποίες είναι συνδεδεμένες οι γεωργικές δραστηριότητες. Και φυσικά συγκρατεί στον χώρο της παραγωγής ένα σημαντικό μέρος του δυναμικού της χώρας.

Διαφορετικά, ωστόσο, είναι τα δεδομένα που αναμένεται να διαμορφωθούν στον χώρο της οικοδομής, αφού «πάει περίπατο» οριστικά η νόμιμη οικοδόμηση σε πολύ μεγάλο μέρος των εκτός σχεδίου πόλεως περιοχών.

Σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές θα υπάρξουν ειδικές μελέτες, σχέδια διαχείρισης και Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα προσδιορίζουν πλήρως και αναλυτικώς τι θα επιτρέπεται και υπό ποιες προϋποθέσεις και τι θα απαγορεύεται.

Τα Προεδρικά Διατάγματα θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2021. Πρόγευση δίνει ήδη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την έκδοση πιστοποιητικών από το Κτηματολόγιο για το αν βρίσκεται εντός ή εκτός προστατευόμενης ζώνης ένα αγροτεμάχιο.

Κάθε περιοχή Natura έχει διαφορετικό καθεστώς προστασίας και εκεί είναι η μεγάλη αδυναμία της χώρας μας. Δηλαδή ενώ έχουμε θεσμοθετήσει με διάφορα κριτήρια από πολύ παλιά ποιες είναι οι προστατευμένες περιοχές, δεν έχουμε εκπονήσει τα σχέδια διαχείρισης, όπου αυτές οι περιοχές ζωνοποιούνται, και ουσιαστικά λένε τι πρέπει να γίνεται μέσα στην κάθε ζώνη της περιοχής.

Στις προστατευόμενες περιοχές όποιος θέλει να πάρει οικόπεδο, δηλαδή όποιος θέλει να δομήσει, θα πρέπει να έχει 10 στρέμματα. Όποιος θέλει να κατατμήσει ένα πολύ μεγαλύτερο οικόπεδο από αυτό των 10 στρεμμάτων μπορεί να το κάνει χρησιμοποιώντας μόνο το υποπολλαπλάσιο του 10, δηλαδή μπορεί να το διαιρέσει σε 10αρια. Δεν μπορεί να κατατμήσει παρακάτω.

Καταργήθηκαν όλες οι παρεκκλίσεις, των 750, των 1.200 και των 2.500 τ.μ. και διατηρήθηκα ως μοναδική εξαίρεση η παρέκκλιση των 4 στρεμμάτων σε οποιοδήποτε δρόμο. Κοινόχρηστος δρόμος θεωρείται και ο αγροτικός μόνο που θα πρέπει να αποδεικνύεται η ύπαρξή του πριν από το 1923.

Σε ό,τι αφορά την παρέκκλιση που επιτρέπεται, από το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε διευκρινιστεί, τότε που άλλαξε το καθεστώς με τις προστατευόμενες περιοχές, ότι «όποιος έχει 4 στρέμματα μπορεί να τα πουλήσει, μπορεί να τα μεταβιβάσει, μπορεί να χτίσει».

Το Natura 2000 (Φύση 2000) είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους. Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία της φύσης και ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης.

Ιδρύθηκε τον Μάιο του 1992 με την υιοθέτηση της οδηγίας των οικοτόπων, η οποία συμπληρώνει την οδηγία για τα πουλιά και από κοινού αποτελούν την νομική βάση του δικτύου. Η οδηγία για την προστασία των άγριων πτηνών απαιτούσε την δημιουργία Ειδικών Ζωνών Προστασίας της ορνιθοπανίδας.

Η Οδηγία των Οικοτόπων παρομοίως απαιτούσε τη δημιουργία Ειδικών Ζωνών Προστασίας για τα υπόλοιπα είδη και το περιβάλλον. Από κοινού αυτές οι ζώνες δημιουργούν τις περιοχές του δικτύου Φύση 2000. Κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να καταρτίσει μία λίστα με τις καλύτερες περιοχές, οι οποίες περιέχουν είδη που περιλαμβάνονται στις δύο οδηγίες.

Έπειτα η λίστα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία, μετά από τον έλεγχο και τη διαδικασία επιλογής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ενταχθεί στο δίκτυο. Στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών έχουν ενταχθεί 26.000 ζώνες, κοντά στο 18% της συνολικής της έκτασης. Οι ήπιες μορφές αξιοποίησης αυτών των περιοχών υπολογίζεται ότι συνεισφέρουν έως και 300 δισ. ευρώ το χρόνο που αντιστοιχεί στο 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Δυστυχώς, η «απόδοση» στη χώρα μας είναι μηδαμινή. Και αυτό επιδιώκει τώρα να ανατρέψει το υπουργείο Περιβάλλοντος μετατρέποντας τους «προβληματικούς» έως τώρα φορείς διαχείρισης σε αναπτυξιακούς οργανισμούς .

Βέβαια μένει ακόμα τι είδους αναπτυξιακή δραστηριότητα μπορούν να αναπτύξουν. Στην προ ημερών συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος είχε αναφερθεί ως μια από τις πιθανές δράσεις τους να είναι η πιστοποίηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.