Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άρτιο κατά παρέκκλιση ή οικοδομήσιμο βάσει άρθ. 27 Ν.2742;


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έχω μια περίπτωση, οφειλόμενη στην προχειρότητα πολεοδομικού σχεδιασμού του Κράτους, που πραγματικά δεν ξέρω τι να δηλώσω στην 651/77.

Πιο συγκεκριμένα:

 

Σύμφωνα με τους όρους δόμησης που μου χορηγήθηκαν από την υπηρεσία , το οικόπεδο υπάγεται στον Δήμο Α στον Τομέα V Δήμου Β.!!!!

Τα ελάχιστα όρια αρτιότητας για τον συγκεκριμένο τομέα είναι :

Δ/γμα 16-8-77 Φ.Ε.Κ 279Δ'/23-8-77

Α. κατά κανόνα Εμβαδό : 2000 m2 Πρόσωπο: 30m

Β. προ 23-8-77 Εμβαδό : 1000 m2 Πρόσωπο: 18m

Γ. προ 5-5-54 Εμβαδό : 80 m2 Πρόσωπο: 6m

 

Mε δεδομένα ότι :

1) ως χρόνος δημιουργίας του εν λόγω γεωτεμαχίου ως γηπέδου με τη σημερινή του μορφή, σχήμα και εμβαδού 250,41 m2, είναι η 27-8-1958, μετά από κατάτμηση μεγαλύτερου γηπέδου.

2) Το 1959 γίνεται ένταξη της ευρύτερης περιοχής «ΧΧΧΧΧ» στο εγκεκριμένο σχέδιο του Δήμου Β και καθορισμός όρων και περιορισμών δομήσεως, με το Δ/γμα ρυμοτομίας 18-6-1959, Φ.Ε.Κ 142Α'/13-7-1959.

Σύμφωνα με το ανωτέρω Δ/γμα οι όροι αρτιότητας ήταν : (Άρθρο 2)

α) Κατά κανόνα : Εμβαδό : 1000 m2, Πρόσωπο: 18m, Βάθος : 24m

β) Κατά παρέκκλιση : Εμβαδό : 250 m2 , Πρόσωπο: 10m, Βάθος : 15m

3) Η Λεωφόρος "ΛΛΛΛΛ" η οποία αποτελεί και το διοικητικό όριο μεταξύ των Δήμων Β και Α, απέκοψε τα Ο.Τ 10,11,12,13 της ανωτέρω ένταξης, από το Δήμο Β και τα ενέταξε στο Δήμο Α.

4) Στο εν λόγω οικόπεδο υπάρχει κτίσμα νομίμως υφιστάμενο, δυνάμει της υπ' αριθμ. *****/72 οικοδομικής αδείας.

 

Σύμφωνα με όλα τα ανωτέρω και ειδικότερα λαμβάνοντας υπ' όψη το χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου, το ότι ήταν άρτιο κατά παρέκκλιση κατά την ένταξη στο σχέδιο, ζητείται ο χαρακτηρισμός του οικοπέδου σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους ...... Ο Ε ΟΟ!!!

 

 

 

Παρακαλώ τις γνώμες σας διότι εγώ .... αδυνατώ!!

Το ανωτέρω quiz έχει τεθεί με ερώτημα στην εν λόγω πολεοδομία και αναμένω με τρελλό ενδιαφέρον την απάντησή τους.!

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή η διοικητική μεταφορά έκτασης συνεπάγεται και μεταφορά σε αντίστοιχη πολεοδομική ενότητα;

Αν ναι η ενότητα στην οποία μεταφέρθηκε η έκταση των ΟΤ πότε και με ποιό καθεστώς δημιουργήθηκε;

 

Προφανώς τα όρια αρτιότητας της "νέας" ενότητας θα έπρεπε να συμπεριλάβουν ως παρέκλιση τα όρια αρτιότητας της "παλαιάς".

 

Grtopo παρακαλώ κοινοποίησε την απάντηση της πολεοδομίας όταν την λάβεις... έχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον!!!!

Link to comment
Share on other sites

H Λεωφόρος είναι εγκεκριμένη από τότε που εντάχθηκε στο σχέδιο η περιοχή. Απλά τότε ο δήμος Β αποτελούσε τμήμα του Α. Στη πορεία αυτονομήθηκε και ως όριο ορίσθηκε η λεωφόρος η οποία απέκοψε τα 4 Ο.Τ.

 

Sigio,

αμφιβάλλω αν θα πάρω σοβαρή απάντηση καθώς στην εν λόγω πολεοδομία ... δεν υπάρχει "δυνατός" (με 5 γνώσεις παραπέρα) τοπογράφος πλέον, καθώς μετετέθηκε σε άλλη πολεοδομία. Μόνο κάτι κοπελίτσες (δεν το λέω υποτιμητικά, αφού δεν έχουν ασχοληθεί με πιο ειδικά θέματα) οι οποίες μόνο όρους δόμησης έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν.

Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στην περιοχή του Δήμου Α που υπηχθησαν τα 4 Ο.Τ ως παρέκκλιση έχει κρατηθεί η κατά κανόνα της αρχικής ένταξης του Δήμου Β ... ενώ η παρέκκλιση της αρχικής ένταξης (δλδ τα Ε=250τμ, Π=10μ) εξαφανίσθηκε. Ως εκ τούτου ... δεν έχω το εμβαδό της (α) παρέκκλισης (Ε=1000τμ, Π=18μ) ..... ούτε υπάγομαι στη (β) παρέκκλιση (Ε=80τμ, Π=6μ) ως δημιουργημένος μετά την 5-5-54! Έχω βγάλει άδεια το 1972 ως κατά παρέκκλιση άρτιος.... ενώ τώρα μάλλον είμαι του άρθρου 27 (25 του Ν. 1337) με ότι συνεπάγεται αυτό στο Σ.Δ (έκπτωση 30%)!!

Link to comment
Share on other sites

για μένα:

 

Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση ως προϋφιστάμενο της 13-7-59, το οποίο ανήκει στο δήμο Α δυνάμει της διοικητικής έκθεσης "ταδε", ειδικότερα δε στο Ο.Τ. "10" πρωην τμήματος τομέα v του δήμου Β.

Όροι δόμησης: διάταγμα ρυμοτομίας 18-6/13-7-59 .....κλπ.

 

..για τους εξής λόγους:

 

1. Σε περίπτωση αμφιβολίας (= έχω διασφαλίσει οτι μπορώ να παίξω καλή αμυνα εφόσον κληθώ) κλίνω υπέρ των συμφερόντων του πελάτη πάντα.

2. Απ΄ το δημοτικό κώδικα αποκλείεται η αλληλοκάλυψη διοικητικών ορίων, αλλά από το νδ του 23 καθορίζεται υποχρέωση των ΟΤΑ να τακτοποιούν τα του οικου τους. Για 18 χρόνια (59-77) το οικόπεδο έχει ομπρέλα παρέκκλισης. Για τα επόμενα 30+ χρόνια ο δήμος (ή η δημόσια διοίκηση, ότι προβλέπεται κατα περίπτωση) επιτρέπει (ή παραλείπει να απαγορεύσει κάνοντας τροποποίηση όρων δόμησης) στα οικόπεδα των 4 ΟΤ που έχουν δημιουργηθεί πριν την 13-7-59 να διατηρήσουν το προηγούμενο καθεστώς παρεκκλίσεων. Επί 50 χρόνια συνολικά υπάρχει διαμορφωμένη πραγματική κατάσταση, επωφελής για τον Χ ιδιοκτήτη. Η αρχή της νομιμότητας της δράσης της δημόσιας διοικησης λεει οτι η διοίκηση μόνο ό,τι είναι νόμιμο επιτρέπει. Κι οτι στις πράξεις (ή παραλείψεις ΟΤΑ) ασκείται κρατική εποπτεία. Παρόλα αυτά προσβολή του ισχύοντος πλαισίου δεν προκύπτει οτι έχει συμβεί.

3. Και αφού κάνω την δήλωση και δώσω το τοπογραφικό στον ιδιοκτήτη, ίσως και να αποφασίσω να ενημερώσω το δημο για τις απόψεις μου, γράφοντας στο τέλος οτι "εφόσον τεκμηριώνεται αντίθετη άποψη για το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς των Ο.Τ.... παρακαλώ για την άμεση ενημέρωσή μου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κώδικα διοικητικής διαδικασίας, αλλιώς, θεωρώ οτι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη σας".

Link to comment
Share on other sites

Roka,

σωστές οι σκέψεις σου, και εγώ τις έκανα και συμφωνώ μαζί σου.

Όμως επειδή : α) ο χρόνος πιέζει (δλδ ο υποψήφιος αγοραστής πιέζει)

β) υπάρχει νομοθετικό κενό (όταν κάποιος από τη πολεοδομία διαβάζοντας απλώς τους όρους δόμησης μπλοκάρει μελλοντικά τη δόμηση κατά τον έλεγχο τοπογραφικού) και επειδή τα πράγματα είναι λεπτά και παίζουμε με τις λεξεις και αν δεν είναι τυπωμένο ...δεν εξυπακούεται

γ) η αγορά είναι 6ψήφιου νούμερου!!!

 

Δεν με παίρνει να γράψω κάτι που ενδεχομένως στο μέλλον αποδειχθεί κατά τη γνώμη του ελέγχοντα λάθος και βάλω τον πελάτη τότε σε μια δικαστική περιπέτεια αλλά αύριο τον έχω παρασύρει στην αγορά του οικοπέδου.... θέλω να πάρω απάντηση από την πολεοδομία!!

Οι γνώμες σας πάντως μου δείχνουν ότι οι σκέψεις μου είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ελπίζω να πείσω και την πολεοδομία σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλιώς για τον πελάτη μου θα είναι ανευ ενδιαφέροντος η αγορά και για μένα μόνο μια περίπτωση case study!!

Link to comment
Share on other sites

grtopo

 

Κατευθύνσου επίσης κ ως εξής:

 

Από τη στγμή που έχει ολοκληρωθεί ο Φ.Ο. του κτιρίου σύμφωνα με την οικ.άδεια,ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ οι όροι δόμησης που ισχύουν κατά την έκδοση της οικ.αδείας.Θα τεκμηριώσω αύριο πού θα το βρεις γραμμένο σε χαρτί τουαλέτας,κοινώς γνωστό και ως ΦΕΚ.

 

Μήπως είναι αυτή η λύση στο πρόβλημά σου?

 

Παρακαλώ κ εγώ να ενημερώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Crtopo

καλημέρα

aν κατάλαβα καλά, το πρόβλημα σου προκύπτει, διότι ο Δήμος δεν προέβλεψε αρτιότητα παρέκκλισης, για τα προ του 1959 υφιστάμενα οικόπεδα.

 

Επειδή πριν από 20 χρόνια, ο οικισμός μου (προ του 1923), εντάχθηκε σε σχέδιο, αλλά ο πολεοδόμος δεν προέβλεψε την αρτιότητα προ του 1968 ως όφειλε, ( αφού ίσχυε για του προ του 1923), έκανα αίτηση μετά την έκδοση του ΠΔ των όρων δόμησης, στο ΣΧωΠ του νομού και ζήτησα να συμπεριληφθούν και αυτά τα οικόπεδα στην παρέκκλιση.

Είχα βρει μια διάταξη (δεν θυμάμαι που-ίσως στο ΠΔ του 1923), που έλεγε ξεκάθαρα: «ότι οικόπεδα άρτια έστω και κατά παρέκκλιση δεν μπορεί αργότερα να χαρακτηρίζονται μη άρτια»

Βάσει αυτής της διάταξης, έγινε τροποποίηση των όρων δόμησης και το πρόβλημα λύθηκε

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.