Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Ν. 4495/17] Άδεια αλλαγής χρήσης σε ήδη τακτοποιημένο χώρο με Ν.4495/17


Recommended Posts

Επιτρέπεται εφόσον η νέα χρήση είναι συμβατή με τις χρήσεις γης που ισχύουν σήμερα στην περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Σε διώροφο κτίριο δίχως σύσταση αλλά με διαφορετική άδεια / όροφο, τακτοποιήθηκε όλο για αλλαγή χρήσης από ΚΧ σε ΚΧ βάσει 4495 - κατηγορία αυθαιρεσίων 2 (με οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση). Θέλει τώρα ο ιδιοκτήτης να αλλάξει εκ νέου την χρήση σε άλλη, τρίτη ΚΧ αλλά για τον Α' όροφο μόνο.

Αναγκαστικά η διαδικασία θα γίνει μέσω άδειας δόμησης καθώς υπάρχουν δυσμενέστερα φορτία σχεδιασμού για την νέα χρήση (πέραν της προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ και λοιπών διατάξεων), δεν με καλύπτουν οι ευνοϊκές διατάξεις του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174/2020 - ΦΕΚ 1843/Β/13-5-2020 . 

Στο ενδιάμεσο, ο συντελεστής δόμησης έπεσε από 2.4 (όπου δεν είχε εξαντληθεί τότε κατά το έτος αυθαιρεσίας, είχε κατασκευαστεί περίπου 1.5 σδ και για τους δύο ορόφους) στο 1.0 (ισχύουσα νομοθεσία άρα πλέον τον υπερβαίνει κατά 50%). Η νέα χρήση επιτρέπεται στην περιοχή, δεν υπάρχει παραβίαση στους υπόλοιπους όρους δόμησης περί κάλυψης, ύψους, πλαγίων αποστάσεων κλπ.

Υπάρχει όμως τελικά "παραβίαση πολεοδομικών διατάξεων" λόγω συντελεστή δόμησης? Αν όχι καθώς η αλλαγή χρήσης θα γίνει σε υπάρχων τακτοποιημένο χώρο, μπορεί να εκδοθεί άδεια αλλαγής χρήσης για τον Α' όροφο μόνο ως τμήμα κτιρίου ή όχι καθώς με αυτόν τον τρόπο αίρεται η οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση για το τμήμα αυτό? Μήπως θα ήταν απαιτητέο να έβγαινε άδεια για "νομιμοποίηση τμήματος κτιρίου και αλλαγής χρήσης αυτού" (με το υπόλοιπο κτίριο -ισόγειο- να παραμένει με οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση) που σημαίνει όμως ότι με τις σημερινές διατάξεις κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει λόγω εξάντλησης σδ - φαντάζομαι ότι πλέον δεν μπορεί να γίνει νομιμοποίηση με τους τότε όρους δόμησης?

Edited by cv01302
Link to comment
Share on other sites

Κατηγορία 2 = οριστική εξαίρεση απο κατεδάφιση = νομίμως υφιστάμενο (αρ.23 ΝΟΚ)

Άρθρο 5, παρ.3: "Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα εντός εγκεκριμένου σχεδίου ή οικισμού, είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο, τις ισχύουσες χρήσεις γης της περιοχής και ανεξάρτητα από τυχόν μεταβολές λοιπών όρων δόμησης. Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού, είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σύμφωνα τις ισχύουσες χρήσεις γης της περιοχής και με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα της νέας χρήσης μεγέθη." 

Τ.Ο.ΝΟΚ: "Επισημαίνεται ότι δεν δύναται να χορηγηθεί άδεια δόμησης αλλαγής χρήσης σε κτίριο το οποίο ρυμοτομείται (εμπίπτει σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο) σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ δύναται να εκδοθεί άδεια δόμησης αλλαγής χρήσης σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο το οποίο δεν ρυμοτομείται και μπορεί να υπερβαίνει την κάλυψη, τον σ.δ., το ύψος ή τον όγκο των ισχυόντων όρων δόμησης της εν λόγω περιοχής."

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αυθαίρετη Αποθήκη σε εκτός σχεδίου. Τακτοποιείται με τον ν. 4495/17. Μπορεί σήμερα γίνει αλλαγή χρήσης σε κατοικία?

 

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Pavlos33 το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, έχει εξαντλήσει τον σ.δ. με κατοικία και η αποθήκη τακτοποιείται.

 

Link to comment
Share on other sites

δεν ειναι "οικοπεδο"....ειναι "γηπεδο" εμβαδου....τμ

εχει χτισει νομιμη κατοικια και εχει εξαντλησει τον " σδ"

Επομενως, μονον τακτοποίηση μπορει να γινει

Και, τι εννοεις "τακτοποιειται" ?

Οπως ειπες στο ερωτημα

"Αυθαίρετη Αποθήκη σε εκτός σχεδίου. Τακτοποιείται με τον ν. 4495/17. Μπορεί σήμερα γίνει αλλαγή χρήσης σε κατοικία? "

άλλο τακτοποιειται και αλλο προκειται να τακτοποιηθει.

Και, αν "προκειται" να τακτοποιηθει, γιατι να μην εχει  γίνει  "κατοικία" πριν το 2011????

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Εμβαδόν γηπέδου 5200,00τ.μ. εκτός σχεδίου. Θα τακτοποιηθεί ως αποθήκη γιατί έτσι ήταν και είναι σήμερα. Δεν υπάρχει υπόλοιπο σ.δ. Υπάρχουν ενδοοικογενειακοί λόγοι που πρέπει να αλλάξουν την χρήση σε κατοικία σήμερα και όχι να δηλώσουν ότι προϋπήρχε.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Εξαρτάται, από την αρτιότητα-οικοδομησιμότητα του γηπέδου και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

αρα,  με εξαντλημενο τον σδ

και να ειναι μεχρι σημερα αποθήκη,

δεν γινεται...λογω "ενδοοικογενειακων λογων"

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.