Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ενδοδαπέδια θέρμανση με αντλία θερμότητας


George 34

Recommended Posts

 Μίλησα με την εταιρεία, η οποία είναι μεγάλος αντιπρόσωπος της Daikin, και μου είπαν ότι μπορεί να έχω αυξημένη κατανάλωσει ρεύματος αφού η αντλία δουλεύει συνεχώς.

Άμα ψοφήσεις απ' το κρύο έ τότε ναι, θα έχεις μειωμένη κατανάλωση.  :)

 

Λοιπόν, τα είδες και μόνος σου όλα αυτά που σου είπαμε, μηχανικός είσαι, διαλέγεις και παίρνεις.

 

Ή δουλεύει η αντλία με tνερου,in 40οC, τρίζουν τα πατώματα, κόβουν οι θερμοστάτες προστασίας και κάνεις 12 ώρες (με βάση αυτά που μας λες) να ξαναδείς ζέστη στο πάτωμα, ή πας τη θερμοκρασία προσαγωγής νερού στους 35 και...διορθώνουν, ή διορθώνεις την αντιστάθμιση της αντλίας. Όλα τα άλλα, από την πλευρά των εγκαταστατών, ή των προμηθευτών, είναι θεωρίες.  

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

https://www.klimamichaniki.gr/clientfiles/file/Databook/FCU%20Altherma/Altherma%2029-04-10/LT/Split/ex/ERHQ011-016BW1.pdf

 

εχουμε και κλαιμε με προχειρους υπολογισμους απο το παραπανω

 

7 εξωτερικη 35 προσαγωγη cop 4.45 στη μεγιστη απαιτηση ισχυος (και πιθανοτατα ακομα λιγοτερο οταν ζητησεις λιγοτερη ισχυ) 

7 εξωτερικη 40 προσαγωγη cop 3.95 ομοιως 

 

στην πρωτη περιπτωση η αντλια δουλευει τοσο οσο να ανακτησει το νερο την θερμοκρασια του και με την θερμοκρασια να μενει σταθερη η ισχυς ισοδυναμει με τις απωλειες του χωρου

στην δευτερη περιπτωση η αντλια δουλευει τοσο οσο να ανακτησει το νερο την θερμοκρασια του αλλα με την θερμοκρασια να ανεβαινει (και να ειναι υψηλοτερη) η απαιτουμενη ισχυς ειναι υψηλοτερη τοσο λογω υψηλοτερων απωλειων (+1 με +2 βαθμους) αλλα και γιατι ανεβαζεις θερμοκρασια χωρου (και οχι μονο αερα). με υπολογισμους του ποδαριου τουλαχιστον 15% μεγαλυτερη απαιτησηαπο την πρωτη περιπτωση. 

 

στην πραξη η πρωτη περιπτωση φαινεται να δινει πολυ καλες συνθηκες ανεσης στον χρηστη (αυτο καταλαβα) η δευτερη παλι οχι. ακομα λοιπον και να καψει παραπανω η πρωτη περιπτωση προκειται για μη συγκρισιμες συνθηκες (οπως γραφτηκε παραπανω αμα αποφασισεις να κρυωνεις καις λιγοτερο ρευμα) 

Link to comment
Share on other sites

Το ψάχνω διότι είναι καινούριο το σπίτι (μόλις ένα μήνα που το κατοικώ), έχω δώσει ένα σκασμό λεφτά αλλά και για να μαθαίνω. Διάβασα με προσοχή όλα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Η κατανάλωση όλων των Α.Θ. αυξάνεται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία εξόδου του νερού.

 

 

Καλησπέρα.

Θερμοκρασία εξόδου εννοείς τη θερμοκρασία προσαγωγής του νερού (άσχετος με το χώρο των ορολογιών);

Link to comment
Share on other sites

Το ψάχνω διότι είναι καινούριο το σπίτι (μόλις ένα μήνα που το κατοικώ), έχω δώσει ένα σκασμό λεφτά αλλά και για να μαθαίνω. Διάβασα με προσοχή όλα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω.

Τελικά που κατέληξες (θερμοκρασία προσαγωγής, ώρες λειτουργίας ανά 24ωρο, ρύθμιση θερμοστατών, κλπ);
Link to comment
Share on other sites

Όλες σας οι απορίες σχετικά με την κατανάλωση της Α/Θ που έχετε, λύνονται πολύ εύκολα-απλά-γρήγορα με έναν μετρητή κατανάλωσης, φτηνός με 30 ευρώ, ακριβός και επώνυμος με 80 ευρώ.

Έτσι όσα πειράματα κι αν κάνετε, θα βλέπετε πραγματική κατανάλωση KW/h και θα έχετε αληθινή άποψη περί κατανάλωσης για το σπίτι σας.

Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό, παίζει ρόλο η τοποθεσία, εγκατάσταση, όροφος, μονώσεις, απώλειες, πολλές παράμετροι δηλ που δεν είναι εφικτό να έχουμε άποψη εύκολα και με ακρίβεια.

Αλλιώς όλα τα άλλα περί ''θα καίει λιγότερο ή περισσότερο'' είναι θεωρίες, και απορώ πώς δεν έχει κανείς μετρητή στην Α/Θ του έστω και από περιέργεια.

Εγώ παρατήρησα πως στο άνοιξε-κλείσε ρουφάει αρκετά πάντως, γι αυτό φροντίζω όσες ώρες δουλεύει να μην κάνει start-stop καθόλου.

Επίσης παρατήρησα πως είτε 45 βάλω, ή 50 ή 55 βαθμούς προσαγωγής καίει ''σχεδόν'' το ίδιο (με ίδια εξωτερική θερμοκρασία και συνθήκες έτσι?)

Έχει μια διαφορά 5% κατανάλωση από 45 σε 55 βαθμούς στο ρεύμα αλλά δεν αξίζει, γιατί δεν ζεσταίνομαι ποτέ με τους 45 (έχω σώματα πάνελ)

Α/Θ Hitachi Yutaki M monoblock 10 KW inverter

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.
Σαφώς υπάρχει μετρητής κατανάλωσης και παρακολουθώ την ένδειξη του ανά 24ωρο (μεσάνυχτα) ώστε να παίρνω και τις μέσες μετρήσεις θερμοκρασίας της περιοχής μου.
Απλά υπάρχουν και κάποιες βασικές αρχές που θα ήθελα να ξέρω ώστε να τις έχω εφαρμόσει και παράλληλα να κοιτώ και τον μετρητή κατανάλωσης.
Αν και τις έγραψα σε ξεχωριστό νήμα, τις μεταφέρω κι εδώ για ενημέρωση αν κάποιος έχει σαφή άποψη, σχετικα:

"Οι πρώτες κύριες πληροφορίες που θα ήθελα να ρωτήσω είναι:
1) ποια είναι η ενδεδειγμένη θερμοκρασία του νερού προσαγωγής (δηλ. του νερού που κυκλοφορεί στις ενδοδαπέδιες σωληνώσεις);
2) η θερμοκρασία νερού προσαγωγής θα πρέπει να μεταβάλλεται, και πώς τις πιο κρύες ή πιο ζεστές μέρες (ώστε να υπάρχει μια ισορροπημένη απόδοση προς κατανάλωση);
3) είναι προτιμότερη η συνεχής λειτουργία της μέρα-νύχτα ή η διακοπτόμενη (μη λειτουργία της στο νυχτερινό ύπνο ή σε κάποιες ώρες απουσίας από το σπίτι ημερησίως) ώστε να υπάρχει μια ισορροπημένη απόδοση προς κατανάλωση;
4) επέκταση του 1ου ερωτήματος: στην περίπτωση που για δεδομένη θερμοκρασία νερού προσαγωγής η επιζητούμενη από κάθε θερμοστάτη θερμοκρασία χώρου δεν επιτυγχάνεται ή αργεί να επιτευχθεί (με αποτέλεσμα οι ηλεκτροβάνες να είναι συνέχεια ανοικτές) μήπως συμφέρει περισσότερο να αυξηθεί η θερμοκρασία νερού προσαγωγής; Η απάντηση ίσως είναι προφανής απλά δε ξέρω αν η 2η επιλογή δημιουργησει υπολογίσιμη κατανάλωση ενέργειας και χρημάτων συγκριτικά σε βάθος χρόνου.
Ελπίζω να μην κούρασα."

Ευχαριστώ και πάλι.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα!

 

   Παιδιά, όλη η ιστορία είναι στις μονώσεις. Το καλύτερο και ακριβότερο σύστημα θέρμανσης να βάλετε, αν η ζέστη φεύγει έξω, δεν κάνετε τίποτα. Επενδύστε στις μονώσεις και θέρμανση βάλτε κάτι πιο οικονομικό. Εξωτερική μόνωση!!! Σε όλο το σπίτι... διότι ορισμένοι κάνουν μόνο τους βορεινούς τοίχους.

 

   Τώρα, όσον αφορά τις καταναλώσεις της αντλίας με ενδοδαπέδια, να αναφέρω και εγώ κάποια στοιχεία. Από 20/12/17 εώς 28/2/2018 το ρολόι της ΔΕΗ έχει γράψει 1850 KWH. Αν υποθέσουμε ότι η kwh έχει 0,1 ευρω (χοντρικά), τότε 1850*0,1=185 ευρω οι καταναλώσεις για ολόκληρο το σπίτι. Μεζονέττα 140 τ.μ., μονοκατοικία, κοντά στη θάλασσα και κλίμα ίδιο με της Αθήνας. Α και εξ  μόνωση 7 εκ. Θέρμανση (αντλία 11.5 kw), ζεστά νερά χρήσης με ηλιακό σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας και 200 λιτρα boiller που συνεργάζεται με την αντλία, φωτισμός και γενικά όλες οι καταναλώσεις (σχετικά χαμηλές καταναλώσεις). Η θερμοκρασία στο ισόγειο είναι περίπου 23 βαθμούς και στον όροφο 20.

Link to comment
Share on other sites

...Να αναφέρω και πάλι ότι το σπίτι είναι καινουριο, συνεπώς την επόμενη χρονιά θέλω να πιστεύω ότι θα έχω ακόμη χαμηλότερες καταναλώσεις

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.