Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εγγραφή μισθωτού στο ΤΣΜΕΔΕ


aris1992

Recommended Posts

Για θέση εργασίας μη μηχανικού υπάρχει διαφορά στο ύψος του ασφαλίστρουγια τον εργοδότη και τον εργαζόμενο  μετα την εγγραφή στο Τ.Ε.Ε. ? Επαναλαμβάνω δεν πρόκειται για θέση μηχανικού. 

 

Καμία πληροφορία για αυτό? Δηλαδή αν μετά την εγγραφή στο Τ.Ε.Ε. υπάρχει υποχρεωτική υπαγωγή σε καθεστώς ασφάλισης μηχανικού (με τις αντίστοιχες κρατήσεις), ενώ ομώς εργάζεσαι σαν μισθωτός με διαφορετική ιδιότητα? 

Link to comment
Share on other sites

"και προσβληθείς ως μισθωτός μηχανικός" 

 

Δηλ. τι εννοείς, ότι αν είσαι γραμμένος στο ΤΕΕ και έρθει και σου πεί κάποιος ότι είσαι "μακάκας" γράφεσαι αυτόματα στο ΤΣΜΕΔΕ ; Υποθέτω ναι, στην περίπτωση όμως που αποκλειστικά είσαι μακάκας.όμως . . (ή οποιαδήποτε ανάλογη προσβολή). Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Απο οσο εχω καταλαβει απο αυτα που διαβαζο στο ιντερνετ .. αν εισαι μηχανικος και σε προσλαβει εταιρια ως μηχανικο οι ασφαλιστικες εισφορες που πληρωνεις ειναι 20% εσυ και 26% περιπου ο εργοδοτης ...

αν δεν σε προσλαβει ως μηχανικο νομιζω ειναι ποιο λιγο ...περιπου στο 29% συνολο αν δεν κανω λαθος;

δεν ξερω αν ισχυει αυτος ο διαχωρισμος ..

αν ναι και θελει η εταιρια να σε προσλαβει ως απλο εργαζομενο οπως στο πρωην ΙΚΑ μπορει ομως να κανει χρηση της ιδιοτητας σου ως μηχανικου οπως γινεται με αυτους τον ΤΕΙ ;;

τοτε ομως δεν υπολογιζεται σαν ειναι εγραμμενος σε δυο φορεις ασφαλισεις και να πρεπει να πληρωνεις και την ελαχιστο στο εφκα λογο εγραφεις στο ΤΣΜΕΔΕ;; ειδικα αν δεν θελεις να διαγραφεις αν διατηρης και γραφειο ;;

 

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/25623

 

δηλαδη μπορει ο εργοδοτης να μην σε δηλωσει ως μηχανικο αν γουσταρει και να βρεθεις να πληρωνεις δυο εφκα ;;

Edited by george68
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καμία πληροφορία για αυτό? Δηλαδή αν μετά την εγγραφή στο Τ.Ε.Ε. υπάρχει υποχρεωτική υπαγωγή σε καθεστώς ασφάλισης μηχανικού (με τις αντίστοιχες κρατήσεις), ενώ ομώς εργάζεσαι σαν μισθωτός με διαφορετική ιδιότητα? 

 

Δεν είναι υποχρεωτική η υπαγωγή σε καθεστώς ασφάλισης μηχανικού, αν δεν εργάζεσαι σαν μηχανικός, όπως λέει και εδώ

Τώρα το θέμα είναι τι ακριβώς καταλαβαίνουν τα διάφορα λογιστήρια, γιατί είναι σχετικά πρόσφατη η διάταξη.

Link to comment
Share on other sites

Σωστή επισήμανση.

Επίσης ιδιαίτερη προσοχή θεωρώ ότι χρειάζεται και στο αν εργάζεται κάποιος πραγματικά ως μηχανικός (μισθωτός) ενώ για να μειώσουν τις εισφορές τον ασφαλίζουν ως υπάλληλο γραφείο.

Εννοώ ότι η ασφάλιση με μοναδικό ΚΑΔ αυτό του μισθωτού υπάλληλου γραφείου (ενώ εργάζεται με αντικείμενο μηχανικού) ίσως να δημιουργήσει θέματα στο μέλλον αν χρειαστεί να επικαλεσθεί την προϋπηρεσία του ως μηχανικού, η οποία, όμως, δεν θα απεικονίζεται στο ασφαλιστικό του ιστορικό.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, αυτά που παραθέτετε αφορούν τους ΕΕ και όχι τους μισθωτούς. Αυτό που λέει η διάταξη είναι ότι πρέπει να έχεις κάνει έναρξη στη ΔΟΥ για να πληρώνεις και ότι δεν θα χρεώνεσαι εισφορές χωρίς λογιστικά βιβλία. Αυτό.

Απ'όσο ξέρω η αυτόματη εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ με την εγγραφή στο ΤΕΕ συνεχίζει να ισχύει, διορθώστε με αν κάνω λάθος. Άρα όταν προσληφθείς ως μισθωτός εξυπακούεται ότι πρέπει να προσληφθείς ως μηχανικός, οποιαδήποτε δουλειά κι αν κάνεις. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο.

Μισθωτός μόνο σε ΙΚΑ μπορείς να είσαι μόνο αν δεν είσαι μέλος του ΤΕΕ. Το λάθος είναι η εγγραφή στο ΤΕΕ, που αν δεν υπογράφεις σχέδια ή μελέτες ως ΕΕ είναι παντελώς άχρηστη και δεν προσφέρει τίποτα.

Οι κρατήσεις μια μισθωτούς μηχανικούς είναι:

Κύρια σύνταξη :             6,67%

επικουρική                     3,37%

εφάπαξ                          4%

υγεία παροχή σε είδος  2,15%

υγεία παροχή σε χρήμα 0,4%

Link to comment
Share on other sites

Είναι οι εισφορά του Κλάδου Υγείας που αναλύεται σε:

-- Παροχές σε χρήμα (επίδομα ασθενείας, λουτροθεραπείας, αεροθεραπείας, μητρότητας και κηδείας)

-- Παροχές σε είδος (ιατρική περίθαλψη, προληπτική ιατρική, παρακλινικές εξετάσεις, νοσοκομειακή, φαρμακευτική, οδοντιατρική, πρόσθετη και ειδική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες και χρηματικό βοήθημα του τοκετού).

Τα ποσοστά αυτά που ρωτάς αφορούν στο μέρος του ασφαλισμένου, τα ανάλογα χρηματικά ποσά που προκύπτουν από την εφαρμογή των ποσοστών αυτών, εμφανίζονται ως κρατήσεις στην μισθοδοσία του και αποδίδονται από τον εργοδότη. Ανάλογα ποσοστά έχει και ο εργοδότης.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.