Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

ήθελα να ρωτήσω, αν γνωρίζει κάποιος αν  συνδέσω  φωτοβολταικά  με το δίκτυο της ΔΕΗ, η ΔΕΗ έχει την δυνατότητα να το εντοπίσει? Δηλαδή θα μπορεί να καταλάβει αν ο Χ user έχει συνδέσει φωτοβολταικά με το δίκτυο ή πρέπει να γίνει καταγγελία? Αν μπορεί να εντοπίσει τη σύνδεση φωτοβολταικών αυτό με ποιο τρόπο το κάνει? Έχω διαβάσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν π.χ. πέφτει το ρεύμα, παει ο άνθρωπος της ΔΕΗ να επιδιορθώσει το δίκτυο μη γνωρίζοντας οτι υπάρχουν συνδεδεμένα φωτοβολταικά και να πάθει ηλεκτροπληξία. Συγγνώμη για τα ορθογραφικά αλλά έχω δυσλεξία και δυσιρθογραφία.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχην, είναι παράνομο αυτό για το λόγο που πολύ σωστά το έκανες?

Κατά δεύτερον, γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο? Να αποδίδεις δηλαδή ότι παράγεις στο δίκτυο, χωρίς αντίτιμο?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δεν το έχω κάνει και δεν λέω να το κάνει κάποιος σκόπιμα. Εκτός απο χαζό είναι και επικίνδυνο Π.Χ. συνδέω  ένα φωτοβολταικό με grid tie inverter με το δίκτυο της ΔΕΗ, και πέφτει το ρεύμα στο Δίκτυο αλλά το φωτοβολταικό  συνεχίζει να δίνει ρεύμα στην ΔΕΗ! Πως μπορεί η ΔΕΗ  να εντοπίσει και να πεί κάποιος δίνει ακόμα ρεύμα στο δίκτυο.

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

τα inverter που συνδέονται στο δίκτυο έχουν ενσωματωμένη προστασία από νησιδοποίηση και διακόπτουν την έγχυση ισχύος στο δίκτυο όταν ανιχνεύσουν διακοπή.

Σκοπεύεις να σκοτώσεις κάποιον και ψάχνεις τρόπους να το κάνεις χωρίς να σε βρουν;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Όχι, δεν σκοπεύω να σκοτώσω κανέναν  :smile:  Γνωρίζω οτι υπάρχει προστασία απο νησιδοποίηση και διακόπτουν την έγχυση ισχύος στο δίκτυο. Αλλά λέω αν αυτή η προστασία δεν πάρει μπρος, πώς μπορεί η ΔΕΗ να εντοπίσει οτι υπάρχουν φωτοβοτλαικά που δίνουν ρεύμα. Παρακολουθώ ενα σεμινάριο εξ αποστάσεως και μια ερώτηση στο σεμινάριο ήταν αυτή :grin:  Ρωτάω καθαρά για μαθησιακούς λόγους!

 

Ευχαριστώ πολύ.

Edited by Nikosmix
Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς υποθέτουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί ένας πιστοποιημένος inverter ο οποίος θα έχει προστασία αντινησιδοποίησης με τις απαιτούμενες από τον διαχειριστή παραμέτρους λειτουργίας.

Υποθέτουμε επίσης ότι όλη η υπόλοιπη εγκατάσταση θα πληρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Η πιθανότητα να πάθει βλάβη η προστασία αντινησιδοποίησης είναι υπαρκτή μεν ( όπως είναι για όλους τους inverters) αλλά το πιο πιθανό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο inverter δεν θα συνδέεται με το δίκτυο ή θα αποσυνδέεται με το παραμικρό κάθε λίγο.

 

Αν κάνεις μία τέτοια σύνδεση χωρίς την σχετική άδεια από τον διαχειριστή τότε αυτός είναι πιθανόν να σε βρει γιατί:

1. Έγινε σχετική καταγγελία από τρίτο.

2. Ο υπάλληλος που ήρθε για την τακτική καταγραφή της ένδειξης ήρθε σε στιγμή που η ισχύς των Φ/Β ήταν μεγαλύτερη από την ισχύ κατανάλωσης και παρατήρησε ότι ο μετρητής γύρναγε ανάποδα (αν είναι παλαιού τύπου).

3. Κάποιος παρατήρησε ότι η μέση κατανάλωση του σπιτιού έχει μειωθεί σημαντικά οπότε πιθανόν να ζητήσει αυτοψία (έχει συμβεί σε 2 γνωστούς μου).

4. Η παραγόμενη ενέργεια από τα Φ/Β για το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε 2 καταγραφές ήταν μεγαλύτερη από την ενέργεια που καταναλώθηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα οπότε "βαράει συναγερμός" και έρχονται για να δουν τι συμβαίνει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.