Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού (ΠΕΑ) σε αυθαίρετο


TITIKA

Recommended Posts

Nαι ορθά αναφέρεις και παράβλεψη μου που δε το ανέφερα ότι το δεύτερο σκέλος του προηγούμενου μου post αφορά τις ενοικιάσεις 

αυτές κάθε αυτές, που είναι και ο συχνότερος λόγος έκδοσης ΠΕΑ. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα περί ΠΕΑ όπως τα λες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 42
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κάπως ετσι...

 

Ζούμε στη χώρα που ο έχων αυθαίρετο μπορεί να αποκομίζει κέρδος απο αυτό (ενοικία κλπ) αλλά δε μπορεί να το κάνει γονική παροχή αν δε το ρυθμίσει....

Προφανώς, η συνάδερφος αναφέρεται στην περιβόητη παρ 1β) του άρθρου 82 του 4495....Μέχρι στιγμήν δε την εφαρμόζει κανείς......

Αυτό το "προφανώς" έψαχνα!!!!! Χϊλια ευχαριστώ! όλος ο ντόρος για τη συγκεκριμένη παράγραφο που την μπέρδεψαν κάποιοι με την έκδοση ΠΕΑ.

Ας αρχίσουν για τις ενοικιάσεις να ζητούν βεβαίωση μή ύπαρξης αυθαιρέτου λέω εγώ...

Link to comment
Share on other sites

Τώρα έχουν πει με την καινούρια νομοθεσία ότι δεν μπορεί να εκδοθεί ΠΕΑ όταν υπάρχει αυθαίρετο. Τώρα με την αλλαγή του ΚΕΝΑΚ μου λενε όλοι, κανείς δεν λέει πού ακριβώς :(

Η δεύτερη ερώτηση: εννοώ ότι πχ αν δεν έχω σύσταση καθέτου αλλά το ένα κτίσμα μου είναι εντελώς νόμιμο και τα άλλα αυθαίρετα.

 

Πέρα από αυτά που λένε οι συνάδελφοι χαρακτηριστική είναι η εγκύκλιος υπ' αριθμ. ΔΕΠΕΑ/Γ/172335 η οποία δίνει διευκρινήσεις ως προς το που εκδίδεται και δεν εκδίδεται ΠΕΑ. Στη σελ. 3:

Το ΠΕΑ εκδίδεται για κτίριο ή κτιριακή μονάδα και όχι σύμφωνα με την άδεια δόμησης (οικοδομική άδεια), το ιδιοκτησιακό καθεστώς κλπ.

 

Το σκεπτικό είναι ότι ξεκάθαρα δεν απαλλάσεται (δεν βρίσκεται στις περιπτώσεις που δεν έχουν υποχρέωση σε ΠΕΑ), υπάρχει η παραπάνω διευκρινιστική και σε κάθε περίπτωση το ΠΕΑ εκδίδεται με βάση την πραγματική κατάσταση.

 

EDIT: Προφανώς κάποιοι έχουν μείνει ακόμα στις Εγκυκλίους που έβγαζε το ΥΠΕΚΑ στην αρχή του ΚΕΝΑΚ προς τους συμβολαιογράφους. πχ Εγκύκλιος 10η - 26/1/2011 όπου - κακώς κατά την άποψή μου - αναφερόταν το σημείο 2-(α) στη σελ. 2.

 

PS: Αν μπορεί το θέμα να μεταφερθεί στον ΚΕΝΑΚ.

Edited by Sw0rdf1sh
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ενώ δε θεωρώ ότι υπάρχει απαραίτητα πρακτικό νομικό θέμα, πιστεύω ότι θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το πνεύμα του νόμου ή το πνεύμα της επιστήμης δεν ικανοποιείται απαραίτητα. 

 

Αν ακραίου παραδείγματος χάριν ένα κτίριο το βλέπεις ετοιμόρροπο, θα πεις και ότι θα αποδώσει ενεργειακά για το μέλλον;  :|

 

Αλλά, αυτός ο συλλογισμός θα είχε περισσότερη βάση αν τα ΠΕΑ κτιρίων έβγαιναν μόνο μέσω Πολεοδομιών..

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

Αυτό το πρόσφατο άρθρο περιγράφει πολύ ωραία την παρούσα κατάσταση σχετικά με τις μισθώσεις. https://goo.gl/miqMQj

 

"Απαιτείται Βεβαίωση Μηχανικού περί μη αυθαιρέτου για τις μισθώσεις, όπως συμβαίνει στις μεταβιβάσεις;

 

Όχι, δεν απαιτείται η χορήγηση βεβαίωσης από τον αρμόδιο μηχανικό που αφορά στην νομιμότητα κτιρίου ή οικοπέδου όταν αυτό μισθώνεται ή παραχωρείται. Αυτό συμβαίνει γιατί το κράτος δεν θέλει να επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα τεχνικής τεκμηρίωσης οι νόμιμοι ιδιοκτήτες. Ο νόμος λοιπόν «ρίχνει» όλη την ευθύνη στον ιδιοκτήτη, που γνωρίζει τι είναι νόμιμο και τι παράνομο. Αυτή η διάταξη του νόμου έχει σκοπό να πιέσει τους αυθαιρετούντες να δηλώσουν τα αυθαίρετά τους, καθώς ο ιδιοκτήτης θα είναι αναγκασμένος σε σοβαρές περιπτώσεις να προβεί σε νομιμοποίηση, προκειμένου να αποφύγει σύγκρουση ή μελλοντικό κάρφωμα, από τον ενοικιαστή του."

 

ΠΕΑ πάντως εκδίδεται κανονικά, σε όλα τα τ.μ., νόμιμα και μη, όπως προείπαν οι συνάδελφοι.

Edited by Jonous
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Σε περίπτωση εξ'ολοκλήρου αυθαιρέτου θα βγάζατε ΠΕΑ;

 

Ακόμα χειρότερα, σε εξ'ολοκλήσου αυθαίρετο επί δημόσιας έκτασης (π.χ. αιγιαλό ή δασική έκταση) θα εκδίδατε ΠΕΑ;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

σε αυαθίρετο το οποίο κατασκευαστηκε το 2011, και μπήκε στον νομο των αυθαιρετων και πληρώνει.

1. sos στο buildingcert τι βάζω τύπο<<άδειες πρό ΚΕΝΑΚ>>? παρολο που έγινε το 2011 και άρα μετα κενακ? αφού δεν έχει άδεια , για να μην πάρει θερμογέφυρες?

2. εχει μόνωσεις, αλλά δεν έγινε κάποια μελέτη αφού είναι αυθαίρετο. Ποσοστο φ.ο παίρνω απο πινακα 3.1 και άς είναι μετα το 1999 (η τοττεε λέει πινακας 3.1 ώς 1999)? και πλημμελη μόνωση απόπίνακα 3.5? Αλλιώς πώς θα βρω ποσοστο φ.ο?

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

καλησπέρα. 

έχω ενεργειακή επιθεώρηση σε τμήμα κτηρίου κατοικίας για μίσθωση.

1. αν υπάρχει αυθαιρεσία (που δεν έχει τακτοποιηθεί) και τα τ.μ. είναι 100 αντί 95 που είναι τα νόμιμα  τότε λαμβάνω υπόψη τα 100 όπως το έχω αποτυπώσει σύμφωνα με τις ΤΟΤΕΕ. Στην έκδοση του πιστοποιητικού δεν θα είναι πρόβλημα τα τ.μ. που δεν θα ταυτίζονται με τα νόμιμα ? Θα είναι πρόβλημα για τον ιδιοκτήτη κατά τη μίσθωση? στο πρόγραμμα που έχω υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης των τ.μ. στην επιφάνεια της θερμικής ζώνης για να φαίνεται η επιθυμητή στον τίτλο του ΠΕΑ αλλά δεν ξέρω αν αυτό επηρεάζει τα αποτελέσματα αν το κάνω, γνωρίζει κανείς εάν είναι σωστό και αν εν τέλει απαιτείται?

 

2. η νόμιμη χρήση είναι κατοικία και είναι κανονικά στην υφιστάμενη κατάσταση σαν κατοικία, αλλά θα χρησιμοποιηθεί σαν γραφείο. εγώ εκδίδω το πιστοποιητικό σαν γραφείο? θα έχει πρόβλημα κατά την μίσθωση που το πιστοποιητικό θα έχει τίτλο γραφείο 100τ.μ. ενώ τα χαρτιά (Ε1 και τίτλοι αναφέρουν διαμέρισμα 95 τ.μ. κατοικία?

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Θα κάνει επαγγελματική μίσθωση ή απλώς θα χρησιμοποιείται η κατοικία του ενοικιαστή και ως γραφείο;

Στη δεύτερη περίπτωση έχει κριθεί (υπάρχουν παλαιότερα έγγραφα πολεοδομικού ενδιαφέροντος) ότι δεν αλλοιώνεται η επικρατούσα χρήση κατοικίας και στο συμφωνητικό μίσθωσης προαιρετικά μπορεί να αναγράφεται ότι τμήμα του χώρου θα χρησιμοποιείται και ως γραφείο. Αν λάβεις υπόψιν και τη διάταξη του Ν. 4495/17 του άρθρου 82 παρ β:   "β)  Δεν  επιτρέπεται  η  μίσθωση  και  παραχώρηση  ακινήτων  στα  οποία  έχει  εκτελεστεί  αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 παράγραφος 1 περιπτώσεις α και β"  καταλαβαίνεις το μπάχαλο που ισχύει μεταξύ επιφάνειας ΠΕΑ, επιφάνειας Ε9 και πραγματικής και αν τηρηθεί το γράμμα του νόμου, μάλλον καμία μίσθωση δεν θα είναι νόμιμη. Στο ΠΕΑ την πραγματική επιφάνεια. Αν υπάρχει πρόβλημα ας αλλάξουν μετά το Ε9.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.