Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[N. 4495/17 - Έρκερ] Αυθαιρεσίες επί έρκερ


Recommended Posts

1)εντος οικισμου με το διαταγμα  του1981 (οικισμοι προ του 1923),το 1984 κατασκευαστηκε  εξωστης πλατους 0,49μ αντι 0,40μ της Ο.Α., του οποιου τμημα ,βρισκεται 4.20μ υπερανω .του δρομου- πλατους 4μ.Ο εξωστης εκλεισε με αλουμινια την ιδια χρονια.Σημερα στη περιοχη υπαρχει σχεδιο πολης (εγινε το 1992) κ το συγκεκριμενο ερκερ το διχοτομει διαγωνια η Ο,Γ,Σε ολο το προσωπο του ερκερ ,υπαρχει εναντι καθετη οδος .Μπορει να θεωρηθει οτι εχω πλατος μεγαλυτερο απο 8μ  (ΓΟΚ 73) κ να το κανω υπαγωγη σαν  ΥΔ?υπαρχει ΥΚ? με αυτο το περιορισμο τι γινεται??<<δ) Το άθροισµα των επιφανειών των ορθών προβολών των κλειστών εξωστών των κατασκευαζοµένων επί της επιφανείας της κυρίας όψεως ή επί εκάστης όψεως των εν εσοχή ορόφων δεν δύναται να υπερβαίνη το 1/4 της αντιστοίχου επιφανείας>>

2)επισης μεταλικη σκαλα απο τον εξωστη οροφου προς το δωμα εντος του Δ  ,θα μπει ΥΚ η μονο αναλυτικο?

(με το διατ του 81 επιτρεπεται κλιμακα μεχρι πλατος 1,20μ  προς το δωμα ,χωρις να μετρα στη καλυψη-δομηση) τι γινεται ομως με την πλαγια αποσταση? 

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

(από μεταφορά.Pavlos33)

Έχω διαμέρισμα σε οικοδομή με άδεια του 1980 με erker επί της όψης. Δεν εχω καμια επαφή με τη ρημοτομική κλπ. Τα erker δεν μετρούσαν στο συντελεστή δόμησης. Να τα συμπεριλάβω στο εμβαδόν αποτύπωσης διαμερίσματος;

Κάνω τακτοποίηση με τον 4495 και στο ακίνητό μου δεν έχω παραβάσεις δόμησης κάλυψης παρά μόνο κατ3 και λοιπή.

Τι είναι το σωστό;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Συναδελφε Freecat τι έκανες τελικά?έχω ίδια περίπτωση, τα συμπεριλαμβάνω ή όχι? δε ξέρω και αν συμπεριλαμβάνονταν γιατί το διάγραμμα δε γράφει και πολλά

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Από την εγκύκλιο 2, 31/05/2019,

ιειε) Στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου συμπεριλαμβάνεται και η διάσταση του ύψους. Στην έννοια των υπερβάσεων των εξωτερικών διαστάσεων του κτιρίου συμπεριλαμβάνονται και τυχόν εξοχές για τη διαμόρφωση της όψης του κτιρίου (π.χ έρκερ). Ο έλεγχος της υπέρβασης έως 5 % γίνεται συγκρίνοντας το μήκος της εξοχής προς τη διάσταση του βάθους του κτιρίου στο συγκεκριμένο σημείο.

Δεν είμαι σίγουρος βέβαια τι εννοεί Βάθος και τι Μήκος...
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos33)

Καλησπέρα , χώρος κλειστός εξώστη άνωθεν πεζόδρομου και εκτός του οικόπεδου ρυθμιστεί με το Ν.4495/17?  Στην συγκεκριμένη οικοδομή υπήρχαν τέτοιοι χώροι πλάτους 0.40 εκ οι οποίοι κατασκευάστηκαν σε άλλη θέση στην όψη. Σας παραθέτω ένα σκαρίφημα για να γίνει πιο κατανοητό

Πρόσθεσε -διόρθωσε τονισμό στη δημοσίευσή σου 

Paper3.pdf

Paper3.pdf

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ο μόνος τρόπος για να τακτοποιηθεί κάτι τέτοιο (κατασκευή πάνω από κοινόχρηστο χώρο), είναι με την κατηγορία 3, ιειε, που μιλάει για αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του κτιρίου ή της Ο.Ι. εντός του 5%. Τσέκαρε και την Εγκύκλιο 2 που μιλάει για τα ερκερ σε αυτήν την παράγραφο.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Να ρωτήσω κάτι κι εγώ για αυτό το περίεργο θέμα,

περίπτωση τριώροφης οικοδομής χωρίς σύσταση, κατασκευής 1972, η ΟΓ και ΡΓ είναι σε απόσταση δεν τίθεται θέμα κοινόχρηστου χώρου πόλης, στον Γ όροφο υπάρχουν τα έρκερ που φαίνονται στην άδεια, στον Β' Όροφο έχουν κατασκευαστεί τα ίδια έρκερ χωρίς να υπάρχουν στα σχέδια, το ισόγειο εννοείται είναι "καθαρό" από αυτήν την άποψη. Το σύνολο των έρκερ υπερβαίνει το 1/4 ανά όψη. Αυτό δεν είναι κατηγορία 1; και τι; ΥΔ ΥΚ; ένας αναλυτικός όψεων; το πρόστιμο δεν αλλάζει αλλά προσπαθώ να καταλάβω επειδή τον ΓΟΚ της εποχής δεν τον δουλέψαμε.  Ρωτάω γιατί έχω μπερδευτεί με αυτά που διαβάζω. Νομίζω η Κατ3 είναι για ότι είναι πάνω από κοινοχρηστο πόλης, στην προκειμένη κι όλας δεν βγαίνει γιατί στην μία κατεύθυνση η εξοχή είναι 40εκ και το νομιμο βάθος 7,60 οριακά >5%.

Συγγνώμη αν είναι χαζή σαν απορία. Ευχαριστώ. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Aνέβασε ένα σχέδιο διότι η περίγραφή σου μάλλον δημιουργεί ερωτήματα παρά απαντήσεις. Γενικά αν έχεις κλειστή κατασκευή πάνω από κ.χ πόλης (δηλαδή εκτός ο.γ, η οποία ταυτίζεται με την Ρ.Γ  στην περίπτωσή σου) τότε αναζητάς την κατηγορία 3. Αν δεν βγαίνει με κατηγορία 3 (το εδάφιο με το 5% και 5% επιφάνεια ως μέγιστα μεγέθη) έχεις τις εξής επιλογές.

(α) νομιμοποίηση με κανονισμούς είτε της εποχής κατασκευής είτε σημερινούς . Σε κάθε περίπτωση γίνεται χρήση ενιαίου κανονισμού για το σύνολο των κατασκευών.

(β) καθαίρεση αυθαίρετων τμημάτων (συνήθως ανέφικτη λύση).

Link to comment
Share on other sites

δεν ταυτίζεται η ΡΓ με την ΟΓ, είμαι μέσα από την ρυμοτομική (στις σωστές αποστάσεις σαν οικοδομή), τα έρκερ βγαίνουν από την οικοδομική, δεν είμαι πάνω από τον κ.χ πόλης. Συνολικά έρκερ ανα όψη >1/4 επιφάνειας νομιμοποίηση δεν πρέπει να γίνεται.

 

όπως στο γρήγορο σκίτσο που επισυνάπτω συνάδελφε, τα διαγραμμισμένα, σόρυ για την ταλαιπωρία και ευχαριστώ  

oik1.pdf

Edited by DimCiv
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.