Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εξι στις δέκα εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους με δεξιότητες


Engineer

Recommended Posts

Το σίγουρο είναι ότι οι μόνες αλλαγές που γίνονται στην εκπαίδευση είναι οι μετονομασίες ιδρυμάτων και η κλωνοποίησή τους. Δηλαδή όχι απλά δεν εκσυγχρονίζουμε το περιεχόμενο αλλά χαλάμε και το όποιο κύρος υπήρχε στα υφιστάμενα ιδρύματα και πτυχία. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 121
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

george_m το κυρος δεν λεει τιποτα. Κυρος αποκτας με πολλους τροπους και οχι με ενα τιτλο μοναχα.

 

Το θεμα ειναι πως μπορουν οι μηχανικοι στην Ελλαδα να αναπτυχθουν. 

Το μεγιστο προβλημα που βλεπω εγω ειναι οτι το μοντελο εταιριων στην Ελλαδα ειναι ακομη καθαρα κατασκευαστικο, θες αυτο ειναι πολυκατοικιες, δρομοι, υπερ-εργολαβιες, αυτο το μοντελο εχει πεθανει προ-πολλου.

 

Προς θεου δεν το μηδενιζω, αλλα δεν χρειαζονται τοσες "μικρες" εταιριες που δρουν σαν (υπερ) εργολαβοι σε εργα, τα οποια απο χρονικη αποψη ειναι μικρα και το μακρο-προθεσμο κερδος συμφερει μονο μεγαλα consortia. 

 

Θα πρεπει οι μεσαιες επιχειρησεις στην Ελλαδα, και δη των μηχανικων να κοιταξουν στο Ευρωπαικο χωρο και να ξερουν επ'ακριβως τι γινεται. Προγραμματα και χρηματοδοτησεις projects και επιχειρησεων υπαρχουν παμπολλα (και δεν αναφερομαι στο ΕΣΠΑ), αλλα πρεπει εαν σαν μηχανικοι θελουμε να επιβιωσουμε να δημιουργουμε εμεις δουλεια και οχι να περιμενουμε εργα υποδομων μοναχα.

Edited by george_RES
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με George_RES + dimamp

 

Έπειτα, μην ξεχνάτε τους καθηγηταράδες που ενεργούν ωσάν κροκόδειλοι όταν μυριστούν λεφτά...

Σιγά μην αφήσουν λίπος για κανένα φουκαρά μη-μυημένο...

 

Πίσω από όλα τα έργα βρίσκεται μεγαλόκροκόδειλος καθηγηταράς...Γκαραντί...

Link to comment
Share on other sites

george_m το κυρος δεν λεει τιποτα. Κυρος αποκτας με πολλους τροπους και οχι με ενα τιτλο μοναχα.

 

Η σταθερότητα των τίτλων μπορεί να μη προσθέτει κύρος από μόνη της αλλά η αστάθεια σίγουρα αφαιρεί. 

 

Και ακριβώς για το λόγο που εξηγείς, ότι το μοντέλο της κατασκευής ξεπεράστηκε, είναι ξεπερασμένη και η παιδεία που σχετίζεται με αυτό το μοντέλο. Τα τμήματα λοιπόν που παράγουν αυτό το είδος μηχανικού πρέπει να τα ελαχιστοποιήσουμε και ορισμένα να κλείσουν, όχι να τα κλωνοποιούμε ή να προσαρμόζουμε κι άλλα στον ίδιο τρόπο λειτουργίας ώστε να παράξουν κι άλλους μηχανικούς που θα έχουν το ίδιο πρόβλημα. 

Link to comment
Share on other sites

Ναι ειναι κ το ξερουμε εδω κ χρονια, αλλα ας αφησουμε τα της Παιδειας απο εξω και ξαναλεω ακομη κ οι τωρινοι μηχανικοι μπορουν να προσαρμοστουν και να δημιουργουν αγορες. Η φυση της δουλειας μας ειναι να δημιουργουμε προιοντα ΟΧΙ να περιμενουμε επιδοτησεις.

 

 

.....είναι ξεπερασμένη και η παιδεία που σχετίζεται με αυτό το μοντέλο. .....

Link to comment
Share on other sites

Ρε φίλε έλεος με την εκπαίδευση....όλο το ίδιο πράγμα γράφεις σε δέκα ποστς.

 

Δεν καταλαβαίνεις ότι το επίπεδο της εκπαίδευσης σαν σχολές και της εκπαίδευσης των επαγγελματιών που βγαίνουν από αυτά...είναι ΕΤΗ φωτός μπροστά από τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα ?! Δεν φταίνε τα πανεπιστήμια για τα χάλια μας....ο ιδιωτικός τομέας και ο τρόπος που αυτός λειτουργεί φταίει. Πέταξε ένα τυράκι ο ΣΕΒ και καθόμαστε και γράφουμε για απαρχαιωμένα ιδρύματα λες και στο εξωτερικό το civil engineering π.χ. διδάσκεται αλλιώς και έχει πιο προηγμένα μαθήματα που σου κάνουν δύο στατικές και στα 3 χρόνια σε διώχνουν!!! Ήμαρτον δηλαδή με τις μπούρδες που ακούω. Εχεις κάποιο παράδειγμα να αναφέρεις γιατί σε βλέπω πολύ σίγουρο ότι οι σπουδές μας είναι πολύ πίσω ? Ακόμη σου λέω και τα χάρβαρντ κλτ είναι φουλ θεωρία! Δεν θα γίνεις χρηματιστής της γουολ στριτ άμα τελειώσεις οικονομικά στο Χάρβαρντ. Στην τράπεζα θα μάθεις τη δουλειά αν το έχεις. Απλά το Χάρβαρντ...σε βάζει στην τράπεζα.

 

Το όλο θέμα και η μεγάλη διαφορά στο εξωτερικό είναι αφού πάρεις το πτυχίο γιατί έχεις άλλες προοπτικές και ασχολείσαι με τεχνολογικά και πρακτικά θέματα όχι χαρτιά. Εκεί είναι όλη η ουσία.

 

Τώρα αν ο Χ επιχειρηματίας που έφτιαξε εργοστάσιο από το 1970 και δεν ξοδεύει φράγκο για εξέλιξη, με 10 Αλβανούς και έναν μάστορα, έκλεισε μία μεγάλη δουλειά π.χ. στην Αφρική που ζητάει τεχνογνωσία λόγω κάποιου νέου κανονισμού ,  ε δεν θα αλλάξει ο κύκλος σπουδών μίας σχολής επειδή δεν βρίσκει ο άλλος υπάλληλο ας τον ψάξει από το εξωτερικό. ούτε θα κάτσω εγώ να μάθω 10 κανονισμούς στατικών όταν ακόμη τα μεγάλα μελετητικά γραφεία δουλεύουν με ΕΑΚ-ΕΚΩΣ. 

Link to comment
Share on other sites

ποιός είπε ότι πρέπει να αλλάξει το επίπεδο ή η ύλη των πολ/μηχ? ο αριθμός των τμημάτων και των φοιτητών πρέπει να αλλάξει ώστε να μην αποκτούν τις φοβερές αυτές δεξιότητες περισσότεροι από όσοι χρειάζονται και την ενέργειά τους να τη δίνουν εκεί που χρειάζεται.

 

όταν λέω να αλλάξει το περιεχόμενο εννοώ από εκεί που μια σχολή έβγαζε 200 ακόμα πολιτικούς μηχανικούς το χρόνο, να την κλείσουμε και στο ίδιο κτίριο να σπουδάζουν 200 ρομποτιστές (τυχαίο το παράδειγμα). 

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Οι συνάδελφοι nik+george_RES με καλύψαν πλήρως

 

 

 

Το πρόβλημα με το 80% των εταιρειών είναι ότι δεν καλύπτουν την εμβάθυνση γνώσεων των εργαζομένων. Πάρε έναν παλαιό εργαζόμενο ή προσέλαβε έναν νέο μηχανικό. Επένδυσε σε αυτόν! Θα στα ξαναγυρίσει τριπλά!

 

 

Αλλά η νοοτροπία των περισσότερων εταιρειών ήταν, είναι και θα είναι η διαπλοκή με το κράτος και το εύκολο κέρδος...Οι περισσότεροι "manager" έχουν ύφος 1000 καρδιναλίων και νοοτροπία "καλώς τον ..... που θέλει να βγάλει φράγκα από μένα" και αρχίζουν τις προσβολές που προανέφερα, με κύριο στόχο την υποβάθμιση σου όχι μόνο ως μηχανικό αλλά και ως προσωπικότητα.

 

 

 

Οι περισσότεροι θέλουν από τον "εξειδικευμένο":

 

 

 

 

(1) Μισθό 400 Ευρώ μετά από προσκύνημα

 

 

 

 

(2) γνώση προγραμμάτων που θέλουν

 

 

 

 

(3) 10ωρη απασχόληση

 

 

 

 

 

(4) Τουμπέκα στο αφεντικό-φαραώ για κάτι που δεν μας αρέσει.

 

 

 

 

Και επειδή πολλή κοβέντα έγινε για το εξωτερικό, σε χώρες όπως Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία που γνωρίζω υπάρχει η έννοια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (Fortbildung) όπου οι εταιρείες ξοδεύουν λεφτά για τους εργαζομένους για να τους μάθουν νέες τάσεις...

 

 

 

Για να μας πουν ποιά "τσακάλια¨το κάνουν αυτό; Πλήρωνε ECDL, Autocad seminars, GIS seminars etc...

 

 

 

 

Έλεος με τον αυτοπυροβολισμό μας ως κλάδο!

Edited by dimamp
Link to comment
Share on other sites

dimamp,george_RES,nik

 

 

Δεν μπορούσατε να το θέσετε καλύτερα. Πολύ μικρή μειοψηφία εταιρειών δουλεύει με υψηλά στάνταρ. Οι περισσότεροι είναι κάποι που είχανε μέσο μέ ένα/δύο/τρία κόμματα και το παίζουν μεγαλοεπιχειρηματίες. Φράσεις κλισέ, λογύδρια περί σκληρής δουλειάς, υποβάθμιση των σχολών οι οποίοι και οι ίδιοι αποφοίτησαν. Φίλος στη Θεσσαλονίκη μου περιέγραφε περιστατικά με ¨αφεντικό¨που έβριζε νυχθημερόν μηχανικούς υπαλλήλους για λάθη που έκανε ο ίδιος και όταν του το έλεγαν έλεγε "αποκλείεται, δεν κάνω ΠΟΤΕ λάθη".

 

 

Όσοι είμαστε γεννημένοι μεταξύ 1971-1986 και ήμασταν φοιτητές, θυμόμαστε καλά πως ήταν τη δεκαετία 1995-2010 και πως παίρναν δουλειές...

 

 

Ας χαλαρώσουν λίγο και αν θέλουν εξειδίκευση, ας την πληρώσουν. Το τζάμπα πέθανε.

 

 

σσ: Την πασοκτσίλα, που μεταλαμπαδεύτηκε σε ΟΛΑ τα κόμματα, θα την πληρώσουμε ακριβά...

Edited by Tentonov
Link to comment
Share on other sites

Δε θα χρειαστεί να την πληρώσουν διότι θα προτιμήσουν την τεχνητή νοημοσύνη. Η πλειοψηφία των σημερινών επαγγελματιών βρίσκεται σε χώρο που απειλείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Κι αυτός ο κίνδυνος δεν απειλεί μόνο τους εργαζομένους αλλά και τα αφεντικά τους, ολόκληρες δηλαδή τις εταιρείες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.