Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εξι στις δέκα εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους με δεξιότητες


Engineer

Recommended Posts

Ο Φέσσας και ο κάθε Φέσσας μεσα απο την καθημερινή (τυχαίο?) βρήκε το βήμα ώστε 

να μας θέσει αλλη μια φορά τις γνωστές αξιώσεις του ΣΕΒ περι ταχαμ εξιδικευμένων 

υπαλλήλων. Ο ΣΕΒ λοιπόν δεν θέλει επιστήμονες αλλά ''ανάπηρους'' πνευματικά

εξιδικευμένους τεχνικούς αν μιλάμε για το συνάφη μας οι οποίοι θα γνωρίζουν πώς 

να πατάν το κουμπί καλά. Με λίγα λόγια θέλει υποκατάσταση του εξαρτήματος με 

φθηνότερο αναλώσιμο ανθρώπινο δυναμικό. 

Προς σε αυτή την κατεύθυνση υπαρχει το δόγμα του "εισαι αχρηστος τι και αν εχεις πτυχίο"

και το "στο εξωτερικό γίνεται έτσι"...προκειμενου να δημιουργηθεί η ΒΙΑ στον εργαζόμενο ώστε

ή να πάρει τα 400κατοστάρικα και να κανει ικεσίες, ή να μπει σε ενα φάυλο κύκλο άχρηστων επι 

το πλείστο πιστοποιήσεων ώστε να κονομήσει και το κάθε ΚΕΚ για να πιστοποιεί, ακουσον ακουσον,

εκτιμητές αξίας ακινήτων,......Σε λίγο θα έρθει και η πιστοποίηση για αυθαίρετα, για αρχιτεκτονικά

για στατικά κλπ κλπ....Πεφτει και χρήμα απο ΕΕ εκεί αλλωστε.....

Περι των πανεπιστημίων τωρα, τα ελληνικά πολυτεχνεία δεν υστερούν σε πρόγραμμα σπουδών

ούτε απο το imperial ουτε απο το ucl ουτε απο υπόλοιπα πανεπίστημαι του εξωτερικού. Δεν ειναι τυχαίο

ότι όσοι ελληνες μηχανικοί κατόπιν πήγαν για μεταπτυχιακα-διδακτορικά σε κορυφαία ξένα πανεπιστήμια 

δεν αντιμετώπισαν στην πλειοψηφία κανένα πρόβλημα. Οι δε Ελληνες μηχανικοί έχουν καλη φήμη στο εξωτερικό

τουλάχιστον για πολιτικούς που μπορώ να έχω άποψη. 

Περι ΣΕΒ πάλι. Αφού λοιπόν κόπτονται τόσο πολύ για την εξειδίκευση γιατι δε ρίχνουν ευρώ σε ερευνα αλλα 

πάνε αλλού τις βαλίτσες?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 121
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Με την ευκαιρία, μιας και αναφέρθηκαν οι εκτιμητές. Ένας από τους πολλούς λόγους που έσκασε η φούσκα των ακινήτων στην Αμερική το 2007, ήταν η κατά κόρον χρήση AVM' s, από τους δανειστές για την εκτίμηση των ακινήτων.

Link to comment
Share on other sites

Το να γινεται συνεχης εκπαιδευση στο επαγγελμα του μηχανικου δεν ειναι κακο, αντιθετως ειναι το μονο φυσιολογικο και πρεπει ολοι να το εχουμε σαν αρχη εαν θελουμε να δουλευουμε. 

 

Εννοειται οτι τα σεμιναρια για την μετε-εκπαιδευση κοστιζουν, οι ανθρωποι που κανουν τις διαλεξεις ή γραφουν νεους κωδικες πρεπει να πληρωθουν την ωρα τους.

 

Ενα σεμιναριο σε μηχανικους για μετεκπαιδευση με μεση διαρκειa 1-2 ωρες χρειαζετε τουλαχιστον 100-120 slides. Επειτα ο ομιλητης πρεπει να φρεσκαρει ολα μα ολα τα θεματα στα οποια θα αναφερθω για να ειναι ετοιμος για ερωτησεις. 

Στην περιπτωση δε που πρεπει να γραφτει ενα νεο βιβλιο ή μια πιστοποιηση ο χρονος και η δουλεια που χρειαζεται ειναι πολυ μεγαλυτερος.

 

Το τι θα παρει ο μηχανικος απο ολα αυτα, εξαρταται γιατι τα κανει. Οσα χρονια και να εχει προυπηρεσια και απο οποιοδηποτε πανεπιστημιο κ εαν εχει βγει ολοι μα ολοι οι μηχανικοι σε ολο τον κοσμο πληρωνουν για να επανα-εξειδικευονται και πολλες φορες στον τομεα που ξερουν. Ποσο μαλλον σε νεους τομεις.

 

Η τεχνολογια και τα μεσα αλλαζουν τοσο μα τοσα γρηγορα, που ο μεσος μηχανικος δεν ειναι σε θεση να ακολουθει οσο ορεξη κ να εχει, για αυτο χρειαζεται στοχευση και μετε-εκπαιδεθση.

Edited by george_RES
Link to comment
Share on other sites

1. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα γωώσεων και επάρκειας σε σχέση με κανέναν ξένο. Παίρνουμε καλές γνώσεις, αν θέλουμε φυσικά. Τις γνώσεις δεν θα τις πάρει ο κομματικός εγκάθετος που πληρώνεται και ξέρει ότι θα χωθεί. Αναλώνεται ο τελευταίος στα τραπεζάκια να μαζεύει ψήφους και να κολλάει αφίσες.

 

 

 

2. Που κολλάει η τεχνητή νοημοσύνη σε επιστήμες μηχανικού; Ακόμη και η αυτοκινούμενη οδήγηση σχεδιάζεται και επιβλέπεαι από ανθρώπους. Φυσικά θα χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά όχι από εξειδικευμένους τεχνικούς. Οπότε, η επίκληση της τεχνητής νοημοσύνης είναι άτοπη. Τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα;; Χαχα! Εδώ ένας άνθρωπος πεθαίνει και πρέπει να δηλώσεις τον θάνατο 6 φορές! Πλάκα κάνουμε;

 

 

 

3. Ερώτηση: Πόσο ποσοστό των ιδιωτικών επιχειρήσεων ενδιαφέρεται για μακροπρόθεσμη υγιή λειτουργία; Το μεγαλύτερο ποσοστό θέλει ευτελισμό των μισθών και πολλαπλασιασμό των ωρών εργασίας.

 

 

 

4. Το μεγαλύτερο ποσοστό των τεχνικών εταιρειών τράφηκαν με δημόσιο χρήμα. Έλειπε η έννοια της καυαρά ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτό απομάκρυνε πολύ την έννοια των ορθών κριτηρίων πρόσληψης...

 

 

 

5. Σε μία σοβαρή και μεγάλη επαρχιακή εταιρεία αγροτικών προϊόντων, έπαιρνε τακτικά ο Αντιπεριφερειάρχης τηλέφωνο για ρουσφέτια...Απειλούσε δε ότι αν δεν του κάνουν ρουσφέτια, θα τους το κλείσει.

 

 

 

6. Ας φέρουμε ένα παράδειγμα στο μυαλό μας: Έστω ένας Μηχανολόγος Μηχανικός με Διδακτορικό από Μόναχο. Ηλικία 40 χρονών και εμπειρία 10 ετών σε μεγάλα πρότζεκτ στη Γερμανία. Μισθός (πολύ πεσιμιστικά): 7000 μηνιαίως. 2 παιδιά. Θέλει να γυρίσει Ελλάδα να προσφέρει. Με τί μισθό θα τον προσλάβει η εταιρεία; 1000 Ευρώ;2000 Ευρώ; Καθαρά; Υπάρχει φορολογική σταθερότητα; Υπάρχει ασφαλιστική σταθερότητα λόγω ΕΦΚΑ; Ο μάνατζερ τί θα του πεί; Κύριε, γιατί πήρατε διδακτορικό ή εμείς έχεουμε 10 ωρο χωρίς χρέωση υπερωριών; Εγώ στη θέση του θα τους έφτυνα και θα έφευγα.

 

 

 

7. Ο ανωτέρω άνθρωπος θέλει να μπει στο Δημόσιο. Θα μπει; Στον ΑΣΕΠ δεν μπορεί να αποδείξει την εμπειρία του! Οπότε, χυλόπιτα κι από εκεί!

 

 

 

Συμπέρασμα: Το ανίκανο κομματικό κράτος σε συνδυασμό με κοντόφθαλμους επιχειρηματίες (80%, αφήνω ένα 20% ως εξαίρεση) δεν θα επιτρέψουν ΠΟΤΕ την αξιοποίηση ικανών ανθρώπων.

 

 

 

Σημείωση: Δείτε τον πρωθυπουργικό σύμβουλο, που καθαρά παίρνει περισσότερο από το 90% των μηχανικών.

Edited by dimamp
Link to comment
Share on other sites

Σημείωση: Δείτε τον πρωθυπουργικό σύμβουλο, που καθαρά παίρνει περισσότερο από το 90% των μηχανικών.

dimamp πεφτω απο τα συννεφα δηλαδη ο Καρανικας δεν συμβαλει στον στρατηγικο σχεδιασμο της χωρας  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen: (χαχαχαχα) ?? Το κανει απλα εμεις δεν τον καταλαβαινουμε γιατι οι κομματικες σπουδες που εχει παρει ειναι πολυ ανωτερες απο το παραδειγμα που ανεφερες ......

 

Δυστυχως ομως σε οτι ειπες δεν εχεις αδικο....

Link to comment
Share on other sites

2. Που κολλάει η τεχνητή νοημοσύνη σε επιστήμες μηχανικού; 

 

Το δημοσίευμα του ΣΕΒ δεν αναφέρεται στις επιστήμες μηχανικού, αναφέρεται στους ανέργους που οι περισσότεροι δεν είναι ούτε επιστήμονες ούτε μηχανικοί. Και δε μιλάει για την τεχνητή νοημοσύνη του μέλλοντος αλλά για τις απλές εφαρμογές του παρόντος: word, excel κλπ που ο πιο πολύς κόσμος ακόμα ξέρει μόνο τα βασικά.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον δεν μιλά για επιστημονικό προσωπικό (μηχανικοί, θετικοί επιστήμονες κλπ) γιατί αναφέρεται σε έλλειψη επιστημονικού δυναμικού;

 

 

 

¨Εξι στις δέκα εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους με δεξιότητες¨

 

 

 

Ενώ ας πούμε, όταν τους προσφέρεις δεξιότηες είναι έτοιμοι να δώσουν καλούς μισθούς...Ρίχνουν ην πετονιά για να τσιμπήσει ο κόσμος...

Link to comment
Share on other sites

Οπότε αγαπητέ συνάδελφε, αναφέρεται π.χ. σε φιλολόγους ή απόφοιτους φιλοσοφικων σχολών που δεν ξέρουν excel. Αυτό καταλαβαίεντε εσείς. Μα από πότε ενδιαφέρεται ο ΣΕΒ για τα excel sheet? Αν νομίζετε ότι δεξιότητα αναφέρεται στο ECDL κι όχι π.χ. γνώση AUTOCAD, CIVIL, MATLAB; C++ κ.α. κι ότι ο ΣΕΒ το λέει "για τους φουκαριάρηδες τους ανειδίκευτους" και όχι για να μειώσει τις απαιτήσεις των "θρασύτατων και θεωρητικών" μηχανικών που "νομίζουν ότι κάποιοι είναι", τότε πάω πάσο...

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα και κάποιες από αυτές τις δεξιότητες κανονικά θα έπρεπε να τη βρίσκει από αυτούς που σήμερα είναι φιλόλογοι και με το ζόρι γράφουν στο excel, όχι από μηχανικούς που σπούδασαν 10 χρόνια.

 

Νομίζω ότι υπερεκτιμήσαμε τη σοβαρότητα του δημοσιεύματος για να απευθύνεται σε μας, με στόχο να μας μειώσει τους μισθούς. Που δεν έχει και ανάγκη να το κάνει κιόλας. Μια απλή διαπίστωση κάνανε οι άνθρωποι γιατί κάτι θα πρέπει να γράψει και το περιοδικό τους. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.